Nasze nieMiśki ;-) - Brilliance BS4
robertdg - 26-11-2016, 22:08
matijar napisał/a: | Jak wyciągam bezpiecznik odpowiadający za centralkę pobór prądu spada z 0.25 A do 0.5 A | Raczej na odwrót
Anonymous - 10-11-2017, 22:01
Witam
Też jestem świeżym posiadaczem Brillianca BS4 i od razu mam propozycję. Wiemy że ten samochód to składak wielu producentów stąd kłopoty z identyfikacją części. Proponuję umieszczanie informacji co jest z czego. Wiemy Lancer VII ale filtr powietrza już z czegoś innego. Może ktoś ma dane? Filtr kabinowy: BOSCH 1 987 432 178, filtr oleju silnikowego BRILLIANCE BS4 1.6 0 986 452 041 BOSCH, klocki hamulcowe przód Bosch 0986494050,
pasek klimy i pompy wodnej SPK 1100, pasek alternatora SPK 865, el podnoszenie szyb Citroen. Sukcesywnie będę dodawał następne informację i mam nadzieję że inni posiadacze też. [b]Bardzo zależy mi na info o filtrze powietrza
Bonzol - 03-01-2018, 20:39
Witam.
Trochę mnie nie było na forum, ale testowałem mojego BS4 i wiem już bardzo dużo. Założyłem do niego gaz STAG żeby było taniej i cheja po Polsce
W miarę możliwości będę pomagał jeżeli ktoś będzie chciał czegoś się dowiedzieć o częściach i obsłudze.
Na razie opowiem nieco o eksploatacji. Bryka jeździ znakomicie na gazie. Może nawet lepiej niż na benzynie. Pali tyle samo. Komfort jazdy jest świetny. Z początku wydawało mi się, że auto jest jakieś twarde ale po przejechaniu kilkudziesięciu tysięcy kilometrów stwierdzam, że charakterystyka tłumienia jest dobra. Wahacze są takie masywne, że pewnie przeżyją auto. Hamulce w tym aucie są jak brzytwa. Jeszcze nie widziałem żeby jakieś auto z tego segmentu tak hamowało. Wewnątrz plastiki jak mówiłem wcześniej - jak w Ładzie. Co prawda mi to nie przeszkadza ale wygląd mają kiepski. Dobrze, że nie trzeszczą i skrzypią. Blacha jest gruba jak na Ładzie i jak na razie nie ma oznak korozji. Co prawda wypryskałem ją wszystkimi środkami jakie miałem na początku, ale teraz tylko jeżdżę. Na razie tyle.
Bonzol - 03-01-2018, 20:54
muki4
Te klocki hamulcowe co podałeś nie zupełnie pasują - trzeba by je podciąć po rogach. A filtr powietrza pasuje od Land Rovera lub od Laguny III - AP 135/4 (jest ciutkę węższy ale doklejasz pasek z gumy silikonem i pasuje jak ulał). Paski podałeś prawidłowo ale to są 5 PK - bo są pięciorowkowe.
Filtr oleju, rozrząd i uszczelkę pod pokrywę zaworów najlepiej kupić od Lancera CS_W. Jest w nim prawie identyczny silnik 4G18 i te rzeczy pasują - sprawdziłem. Pompa wody i termostat też. Tylko uwaga: są tutaj dwie temperatury: 82 i 88 stopni Celsjusza. Powinien być założony 82*C ale ja testuję z 88*C i jak na razie jest super. Wysiadł mi termostat na jesień i na zimę wyższa temperatura nie zaszkodzi. Zobaczę co będzie latem ?
Bzyk_R1 - 03-01-2018, 20:58
To bardzo źle że pali tyle samo lpg. Wrzuć jakieś zdjęcie auta.
Bonzol - 03-01-2018, 21:10
Zapomniałem jak się hostuje zdjęcia. A dlaczego piszesz, że to źle że pali tyle samo ? Różnica jest, ale niewielka - ok. 0,5 - 0,7 litra przy spokojnej jeździe. Na badaniach analizatorem wyszło wszystko idealnie.
Bzyk_R1 - 03-01-2018, 21:28
Piszę tak ponieważ prawidłowo wystrojona instalacja LPG powoduje wzrost spalania gazu względem benzyny o 20-30% różnie podają. Analizator masz na myśli taki na stacji diagnostycznej? Jeżeli tak to nim możesz jedynie sprawdzić poprawność działania systemu oczyszczania spalin. Dla sprawdzenia poprawnego działania instalacji stosuje się sondy szerokopasmowe i odczytuje się parametry AFR poczytaj bo może w Twoim brylanciku coś złego się dzieje.
Bonzol - 03-01-2018, 21:39
Instalacja była montowana w autoryzowanej stacji STAG. Jest to jakaś najnowsza instalacja do silników z wtryskiem pośrednim. Gościu mówił, że tak może być. Auto jeździ i pali nienagannie, spalanie jak w instrukcji. Zawory są wyregulowane dobrze, nie przegrzewa się nawet z wyższym termostatem, spalania stukowego brak. Sonda lambda regulacyjna nowa.Wymieniłem ją specjalnie przed montażem instalacji żeby instalator nie miał problemów z wpisaniem parametrów do komputera gazowego. W ECU żadnych błędów nie wyświetla. Co może się stać złego ? Druga sprawa z hamownią. Pojadę wywalić kilkaset złotych za jakieś podejrzane regulacje co mi niczego nie dadzą więcej niż mam. Nigdzie nikt nawet do ECU nie mógł wejść i sam musiałem wszystko robić swoim programem.
A i zapomniałem dodać, że jak jadę autostradą albo eską na pełnym bucie to na 100 km wypala mi około 15 litrów gazu (zależy też gdzie tankowany). Na benzynie nigdy się nie odważyłem tego sprawdzać - za drogi gips.
Bzyk_R1 - 03-01-2018, 22:04
Bonzol, ja Ci żadnej hamowni nie sugeruje, jedynie regulację na drodze z sondą AFR, tak dla świętego spokoju a zrobisz jak zechcesz. Jeżeli to motor na licencji Mitsubishi i z regulacją zaworów to warto dobrze wystroić. Co prawda ryzyko w wolnossącym mniejsze niż w turbodoładowanym ale zawsze jednak. Przegrzanie płynu to nie to samo co przegrzanie głowicy. A stać się może sporo złego. Nie miej pretensji tak tylko sugeruje, bo zastanowiło mnie to identyczne spalanie lpg.
Bonzol - 04-01-2018, 10:55
Hej. Bez urazy Czytałem o tych regulacjach. Ludzie dużo bzdur piszą. Prawdziwych fachowców jest mało. Mam w pdf całe opracowanie o zasilaniu LPG wszystkich generacji łącznie z wtryskiem gazu w fazie ciekłej. Chętnie bym się przejechał z jakimś kolegą który się na tym na prawdę zna i ma przyrządy. U mnie w okolicy (do 100 km) praktycznie nie ma dobrego mechanika. Gaz zakładałem w warsztacie odległym o 217 km od miejsca zamieszkania. Gość mi dwa razy poprawiał mapę wtrysku. Powiedział też, że ten komputer gazowy sam się uczy odczytując dane z czujników. To jest STAG 4 Qboks plus z tymi bardziej wytrzymałymi wtryskami AC-W02 i nowymi czujnikami PS04. Chciałem wszystko najnowsze - to mi pozakładali. Mogę sprawdzić tę instalację dokładniej. Ale gdzie i za ile ? I tak już wydałem 2500 zł na montaż instalacji gazowej plus dopieszczenie auta. Cena tego wszystkiego przekroczyła połowę wartości samochodu. Hehe. Jak wysiądzie mi silnik to kupię drugi w Niemczech za 50 euro i tyle. Do Berlina mam bliżej niż do Poznania
Regulację zaworów na razie mam mechaniczną, ale za niedługo kupuję wałki z regulatorami hydraulicznymi. Pini i Space Star takie mają i to jest ten sam silnik. Wszystko pasuje.http://allegro.pl/walki-w...5947023097.html
kika1707 - 25-01-2018, 12:18
Bonzol, Cześć tak się zlożyło że również mam zaszczyt jeździć tym samochodem przejściówka 2009/2010 i mam problem pompka spryskiwaczy wysiadła z jakiego samochodu zamówieć zamiennik orientujesz się może?
kika1707 - 25-01-2018, 12:31
Tak nawiasem mówiąc wszyscy dzielą się swoimi opiniami podzielę się nią i ja. Może nie wiem tak dużo jak wy o swoich samochodach choć pewnie trochę się od was nauczę.
Poprzednio jeździłam Citroenem C5 2002r. diesel - mnóstwo włożonych pieniędzy w naprawy to samo miałam z renault megane i hondą civic
Po tym jak w ciągu 4 lat trafiłam na różne samochody które w efekcie psuły się tak samo nie zastanawiałam się nad marką gdy okazało się iż brilliance jest w zasięgu mojej kieszeni. Skoro inne popularne marki psują się cały czas nie mam nic do stracenia. Kupiłam jeżdżę nim parę miesięcy i po raz pierwszy samochód nie zawiódł moich oczekiwań po zakupie. Jedyna usterka jaką mam to ta pompka (post wyżej) nic nie zastąpi wygody pneumatycznego zawieszenia c5 i jej pojemnego bagażnika ale i tak jestem zadowolona z tego że kupiłam ten samochód. Również mamy założoną instalację gazową ze STAGA i póki co złego słowa na ten samochód nie powiem.
milo - 25-01-2018, 15:11
kika1707 napisał/a: | Skoro inne popularne marki psują się cały czas nie mam nic do stracenia. |
Jakość straszna ,koszty produkcji i sie odbija wystarczy np popatrzeć jakie auta nowe maja przedni pas z tworzywa sztucznego nie pełne nadkola przednie i wiele innych oszczędnosci materiałowych
Piwor - 25-01-2018, 19:58
milo napisał/a: | Jakość straszna ,koszty produkcji i sie odbija wystarczy np popatrzeć jakie auta nowe maja przedni pas z tworzywa sztucznego nie pełne nadkola przednie i wiele innych oszczędnosci materiałowych |
Zacznijmy od lakieru. Na masce od strony komory, często jest tylko podkład.
kika1707, prosty samochód, który ma prosty silnik i robi to, co ma robić. Jeździć.
Uwex - 25-01-2018, 20:52
Jeśli się nie spieszy z częściami ,to może dostawa z Chin ? Tam się to auto nazywa Huachen Zhonghua BS4 .
|
|
|