Space Star Techniczne - [MSS ALL] HAMULCE Tarcze hamulcowe przednie
cakp - 14-07-2015, 09:56
Które klocki mniej pylą? ATE czy TRW, zastanawiam się czy pylenie nie jest przyczyną zacinana się ręcznego. Zresztą i tak muszę wymienić. Z tego co widzę większość ma TRW
AidsD - 15-07-2015, 22:41
cakp, niestety nie podpowiem bo jeszcze nie wymienialem.
Ale powiedzie mi taka rzecz, jak przy mocniejszym hamowaniu czuc wibracje na kierownicy to znak ze tarcze sa juz do wymiany czy to raczej normalny objaw?
Hugo - 15-07-2015, 23:40
AidsD napisał/a: | jak przy mocniejszym hamowaniu czuc wibracje na kierownicy to znak ze tarcze sa juz do wymiany czy to raczej normalny objaw? | No raczej normalne to nie jest... Przednie tarcze do wymiany, jak podskakuje pedał hamulca to do wymiany tylne tarcze.
AidsD - 16-07-2015, 20:44
Wlasnie czytalem w innym temacie o skaczacym pedale ale nic takiego sie nie dzialo. W zeszlym tygodniu jak lecialem w Polske to zaczelo trzesc kierownica na autostradzie przy mpcnym nacisnieciu hamulca. No nic dzieki za pomoc trzebabedzie zbierac na nowe tarcze
Macenty - 17-07-2015, 21:04
AidsD napisał/a: | Wlasnie czytalem w innym temacie o skaczacym pedale ale nic takiego sie nie dzialo. W zeszlym tygodniu jak lecialem w Polske to zaczelo trzesc kierownica na autostradzie przy mpcnym nacisnieciu hamulca. No nic dzieki za pomoc trzebabedzie zbierac na nowe tarcze |
Takie miałem objawy przy przednich tarczach przy hamowaniu z dużej prędkości. Toczenie tarcz pomogło na pół roku, kupiłem nowe . Klocki polecam ATE świetnie hamują z 170 bez problemu nie pylą i nie piszczą, ferrodo hamowały podobnie ale popiskiwały i pyliły ostro i szybciej się zużyły ale dużo jeżdżę po mieście. Z tyłu mam bębny Brembo ale szczęki wymieniłem na TRW bo są miękkie lepiej się dopasowują, dobrze hamują i nie piszczą. Brembo w bębnie Brembo piszczały jak zarzynane prosie, mechanik stwierdził że za twarde i dął TRW i jest OK.
A klocki TRW są tańsze i mają grubość 16,7mm, a komplet ATE 15,2 mm.
Anonymous - 18-07-2015, 14:26
Kończą się klocki i u mnie. ATE wiem, że dobre, ale też swoje kosztują i się zastanawiałem np TOKO. Daje to radę, mieliście założone? Za 130zł byłby komplet na przód i tył.
http://allegro.pl/listing...-0629&id=250402
cakp - 22-07-2015, 23:35
AidsD napisał/a: | cakp, niestety nie podpowiem bo jeszcze nie wymienialem.
Ale powiedzie mi taka rzecz, jak przy mocniejszym hamowaniu czuc wibracje na kierownicy to znak ze tarcze sa juz do wymiany czy to raczej normalny objaw? |
zwichrowane już tarcze
były przypadki -nie wyważonych kół
wgnieciona felga ( ja tak miałem po wewnętrznej, studzienka)
luzy w przednim zawieszeniu
[ Dodano: 22-07-2015, 23:37 ]
AidsD napisał/a: | Wlasnie czytalem w innym temacie o skaczacym pedale ale nic takiego sie nie dzialo. W zeszlym tygodniu jak lecialem w Polske to zaczelo trzesc kierownica na autostradzie przy mpcnym nacisnieciu hamulca. No nic dzieki za pomoc trzebabedzie zbierac na nowe tarcze |
Kiedys tak załatwiłem rozgrzane tarcze wjeżdzając w kałuże ale to w innym aucie. Obecnie nic nie trzęsie w SS. Może zacznij od wyważenia kół? - tanśza opcja
[ Dodano: 22-07-2015, 23:41 ]
Ghostman napisał/a: | Kończą się klocki i u mnie. ATE wiem, że dobre, ale też swoje kosztują i się zastanawiałem np TOKO. Daje to radę, mieliście założone? Za 130zł byłby komplet na przód i tył.
|
Mi mechanik polecił maxgear klocki, powiedział że to jakość ATE. Od 3lat zakłada innym i sobie chwalą, ale kto wie. Pytałem o ATE powiedział że to nr 1. Te maxgear to ok 70zł na przód, taką mi cenę powiedział
Hugo - 24-07-2015, 19:23
Maxgear to najtańszy śmieć.
RaVciO - 24-07-2015, 22:01
Jaka jest cena Maxgear?
TRW i ATE około 100zł na przód więc komplet przód + tył będzie poniżej 200zł.
Klocki posłużą raczej dłużej, a są dość ważnym elementem w aucie - w końcu czasem każdy centymetr krótszej drogi hamowania może okazać się wart czyjeś życie. Czy na pewno warto oszczędzić te 30-50zł które przy powiedzmy 5 letnim okresie użytkowania wyniesie 1zł na miesiąc?
Wiem, że są różne sytuacje, w których każda złotówka się liczy, dlatego nie potępiam za kupno tańszych (może gorszych może nie) części, ale to jest kwestia kilku paczek przysłowiowych fajek czy 15 puszek piwa...
cakp - 25-07-2015, 21:09
Mi mechanik podał cenę samych klocków na przód maxgear =70zł. Ale jak mówicie że to śmieć to znalazłem za 110zł na alledrogo klocki na przód ATE.
Obecnie mam z przodu jakieś tańsze klocki to wam powiem że szybciej mi one tarcze zjadają ( wyżłobienia wzdłużne) jak same się zużywają. Myślę że dojadę tarcze do końca i kupie już komplet klocków z tarczami. Obecnie nie opłaca się już tarcz przednich przetaczać. Nie polecam tańszych klocków. O dziwo te same tarcze i klocki są z tyłu. Tylna tarcza jest gładka, może przez mniejszą siłę hamowania? Nie mam porównania drogi hamowania lepsze gorsze gdyż nigdy nie mierzyłem a i nigdy nie wiedziałem przy zakupie auta jakie mam klocki. Ja nie polecam tanszych klocków przez wgląd na tarcze.
AidsD - 25-07-2015, 22:02
A ja sie podepne z pytaniem. Z racji tego ze u mnie tez pomalu tarcze do wymiany mysle zeby od razu wrzucic wieksze z Cari. Tarcze 281. Ale jak przegladalem katalog motoneo to tarcz na przednia os sa chyba dwa rodzaje. Wiem ze musze zmienic jarzma i zaciski a nie chcialbym kupic czegos co nie bedzie pasowac i okaze sie to dopiero po rozebraniu.
Ma ktos nr zaciskow i jarzm do tych tarcz?
Kiedys byl link do stron zwschodniego mitsubishi z katalogiem czesci. To mysle ze by problem rozwiazywalo.
kisian - 26-07-2015, 11:57
Do Carismy z przodu są trzy rozmiary tarcz 236/256/281. Zaciski 256 i 281 różnią się powierzchnią. Komplet zacisków ma na zbycie kolega Mouseman http://forum.mitsumaniaki...408854#1408854. Zasadniczo jak kupisz zaciski i jarzma do poliftowej Carismy lub Volvo S/V40 to ściągasz stare jarzma i zaciski przód montujesz zestaw od polifta i wszystko pasuje. Polecam przy okazji wymienić przewody elastyczne jeżeli masz jeszcze oryginały z fabryki.
zet-em - 26-07-2015, 13:27
AidsD napisał/a: |
Kiedys byl link do stron zwschodniego mitsubishi z katalogiem czesci. To mysle ze by problem rozwiazywalo. |
Wchodzisz w ,,Katalog Mitsubishi,, wpisujesz swój VIN albo ,,region,, - model - modyfikacja-klasyfikacja i zatwierdzasz niebieskim przyciskiem z prawej.
http://japancars.ru/index...alog/mitsubishi
A tu masz do konkretnego MSS 1.3
http://japancars.ru/index...DG1A&clf=LNJLL6
AidsD - 26-07-2015, 15:54
kisian, zet-em, podziekowal serdecznie
[ Dodano: 02-08-2015, 19:22 ]
kisian, a ta blache oslonowa, ktora jest za tarcza tez warto wymienic przy zmianie na wieksze tarcze czy poprzednia pasuje?
Paweł W. - 20-11-2015, 19:35
Witam,
No i Kolego Kisian namówiłeś mnie , szukałem już po sklepach tarcz+klocków do CARISMY, jarzma znalazłem w Sochaczewie, facet mówi, że dwa miesiące przed wypadkiem wymieniał i tarcze i klocki-zobaczę, choć sceptycznie podchodzę do jakichkolwiek "używek" hamulców. 150 zł. za wszystko kusi, zobaczę na miejscu. Na szczęście, INTER-CARS, HIPOL, FEBI mam w promieniu kilometra.
Pozdrawiam
Paweł
PS. Koledzy, jakim parametrem określa się -p y l e n i e- klocków?
|
|
|