To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Amortyzatory + sprężyny PII long 2.5 TD

jawaldek - 19-11-2015, 12:37

Mighn napisał/a:
No dobrze, szukałem w serwisówce, szukałem pod autem i nie mogę wykminić jak się ustawia zbieżność pionową po lifcie przodu...
daj zarobić specjalistycznemu warsztatowi :) Kąt wyprzedzenia reguluje się np podkładkami na wahaczu->> masz takie podkładki ???
Mighn - 19-11-2015, 13:01

Oj ja dam zarobić akurat przy tym, tylko że jestem z tych "lubiewiedzących" natomiast co do mania części... zawsze można nabyć... Ale że muszę wymienić wszystkie przewody hamulcowe (i giętkie i sztywne)- a tego sam już nie zrobię na pewno, to będę chciał się w kasie zmieścić jakoś tak, żeby przy okazji już amorki i sprężyny wymienić w hurcie... i mam nadzieje że ekipa z offserwis4x4.pl zrobi to dobrze, o pierwszy raz im auto do zrobienia daje.
Heilsberg - 20-11-2015, 16:44

Podkładkami reguluje się kąt pochylenia koła. Kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy się w Pajero nie ustawia.
Mighn - 20-11-2015, 16:57

Ale przy lifcie przednich zawiasów trzeba kont pochylenia zmienić, bo inaczej bierze koła "pod auto"... o ile dobrze poamiętam
Heilsberg - 20-11-2015, 17:16

Zgadza się. Ale w tym wypadku wyjmuje się podkładki a nie dodaje co czyni operację prostszą bo nie trzeba szukać podkładek.
Mighn - 20-11-2015, 18:23

Czyli jak zbraknie podkładek, to zostaje przespawanie mocowania wahacza?? (hmm chyba to już zaczyna byś robienie zmota...). Tak czy siak, wyjątkowo będę dawać autko do mechaników, i niech oni się tym zamartwiała :P jak sobie policzyłem ile zapieczonych śrub będzie pewnie do ścięcia flexem, to stwierdziłem Pas! szczególnie że nie mam ani podnośnika ani kanału, a na hi-lifcie i cegłach tego robić nie będę :/
jawaldek - 20-11-2015, 21:24

Heilsberg napisał/a:
Podkładkami reguluje się kąt pochylenia koła.
no jasne masz rację :) co mi do łba przyszło z tym kątem wyprzedzenia :oops:
Heilsberg napisał/a:
wyjmuje się podkładki a nie dodaje
u mnie wyjęli i założyli inne :roll:
Mighn - 21-11-2015, 13:30

Pewnie zamienili na inną (mniejszą) grubość podkładki po prostu.
dawidnet1 - 22-11-2015, 00:37

U-96 jak się spisują te oponki co masz w terenie? Dają radę, czy na błotku im trochę brakuje?
Mighn - 22-11-2015, 11:59

Tak na oko, bardziej do Rock crawlingu one są niż na błoto....
U-96 - 23-11-2015, 20:23

Mighn napisał/a:
Pewnie zamienili na inną (mniejszą) grubość podkładki po prostu.

Mighen
Pojedź po prostu na dobrą stację diagnostyczną gdzie ludzie mają pojęcie o ustawianiu geometrii i zrobią ci to bez problemu.
Podkładki też mają już gotowe, o różnej grubości, rozcięte i zrobią to za ciebie i to raz a dobrze
Nie tylko Pajero ma taki typ regulacji , terrano też tak ma i kilka busów np. Iveco.

dawidnet1 napisał/a:
U-96 jak się spisują te oponki co masz w terenie? Dają radę, czy na błotku im trochę brakuje?

Sprawują się bardzo dobrze , to jest opona uniwersalna ale przewidziana również na błoto i śnieg, bardzo dobrze się oczyszcza, przebija wszystkie AT-ki jakie są na rynku, porównywalna z trakcją w błocie z BF KM2, + ma lepsze wzmocnienia boczne co przekłada się na lepszą trakcję w koleinach i na niskim ciśnieniu. Na mokrym asfalcie również jest OK
Nie ma lepszej opony uniwersalnej zima/ lato

Zresztą radzę poczytać co niej piszą ludzie w necie i na forach
Mighn napisał/a:
Tak na oko, bardziej do Rock crawlingu one są niż na błoto....

Nie, do RC są inne oponki typowe MT-ki z miękkich mieszanek, to jest uniwersalna opona
Co jeszcze ważne - jest cicha
http://www.goodyear.eu/pl...ngler-duratrac/