To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

bastek - 09-01-2016, 22:16

widzę, że każdy chwali co ma.... mam kilka dni na przemyslenie

Rafał, oczywiście miał być 1 megawat (MW)

Janq - 10-01-2016, 10:29

plecho1, solary do podgrzewania wody działają nawet przy ujemnych temperaturach. Spora część spektrum światła słonecznego to promieniowanie IR. To ono odpowiada za ciepło, które odczuwasz. Solary zazwyczaj mają kolor czarny, który bardzo elegancko pochłania ciepło. Więc podgrzanie wody w zimie to też nie jest jakiś większy problem :d
plecho1 - 10-01-2016, 10:51

Z solarami mam jakieś doświadczenie bo od kilku lat ojciec ma taką instalację opartą na solarach rurowych i aby to działało w zimie to musi być na prawdę dobre słońce bo praktycznie to co nagrzeje słońce to mróz wychłodzi więc i tak woda w większości jest grzana przez kocioł CO. Pompa ciepła do grzania wody też nie jest idealna bo nie działa przy ujemnych temperaturach ale też bym jej nie skreślał bo grzeje wodę także jak jest pochmurno więc montując jedną i druga instalację najlepiej wszystko dokładnie policzyć. Z fotowoltaiką według mnie jest taki problem, że przeważnie te układy oparte są na akumulatorach i najczęściej LI-ion które oczywiście nie są złe ale są drogie. Jeśli ktoś bierze to na program to najczęściej bierze to na kredyt który spłaca się powiedzmy przez 5 lat, spłacany jest z zysku z tych paneli i dopiero po tym okresie panele zaczynają pracować dla ich właściciela. 5 lat to jednak sporo dla akumulatorów ciągle pracujących i może coś paść w takim pakiecie i ciekawe ile taka wymiana będzie wtedy kosztowała.
Tu nie mam doświadczenia ale np. pakiet budowany samodzielnie z chińskich akumulatorów potrzebny do zasilenia auta z silnikiem około 20kW aby przejechał około 100km to koszt minimum 5 tys zł.
Jeśli te układy fotowoltaiczne nie były by oparte na akumulatorach a bezpośrednio podłączone do sieci to może było by to dość dobre rozwiązanie.

MichciuGT - 10-01-2016, 11:42

brylekVFR napisał/a:
MichciuGT napisał/a:
teoretycznie najlepiej byłoby mieć panele solarne niżej niż zbiornik na ciepłą wodę, ale najczęściej ze względu na wygląd montuje się panele na dachu.

A dla czego? A co w chwili gdy wyjeżdżam na wakacje?

Głównie ze względu na obieg grawitacyjny, a nie wymuszony pompą elektryczną która pobiera w skali roku dosyć sporo prądu.
W racje wyjazdu na dłuższy czas można zasłonić panele, albo mieć zamontowaną dodatkową pompę która będzie w nocy pracowała aby kolektor słoneczny oddawał ciepło jako radiator.

Janq - 10-01-2016, 12:02

plecho1, do fotowoltaiki Li-ion,m średnie są, zresztą sam koszt...... Lepsze będą żelowe, albo po prostu kwasowo-ołowiowe :] Pędzenie wszystkiego bez aku - no to całkiem niezłe algorytmy do MPPT muszą być. Akumulator musi być, innej opcji nie ma. Porządna instalacja jak się zwróci po jak wiem 7 latach to będzie dobrze.
brylekVFR - 10-01-2016, 12:05

plecho1 napisał/a:
Jeśli te układy fotowoltaiczne nie były by oparte na akumulatorach a bezpośrednio podłączone do sieci to może było by to dość dobre rozwiązanie.

O takim rozwiązaniu pisze, nie sprzedawać nadwyżki prądu, ani go magazynować. Cały wyprodukowany prąd na bieżąco wykorzystywać.
Ja opisałem układ w którym cały wyprodukowany prąd wykorzystuje grzałka do grzania wody użytkowej.
Grzałka ma moc tyle co panele czyli 2.5kW, jeżeli panele wyprodukują 1.5kW w danym momencie to i tak idzie to w grzałkę tylko słabej grzeje.
Jeżeli termostat odłączył już grzałkę wtedy prąd trafia d instalacji w domu.
Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem ponieważ przez cały rok produkuję prąd, miej lub więcej ale zawsze.

Solary ma założone kilku moich kolegów i nie są tak zachwyceni, nie podgrzewają wody tak wspaniale. Opinia ich jest taką że jak robić to na dotacje to jeszcze się opłaca, robiąc na na własny koszt nie opłacalne. W zimę nie dadzą tyle ciepła ile potrzebują, muszą wodę dodatkowo dogrzewać, w lecie jest znowu nadmiar ciepła, aż do wyłączania instalacji bo wodę zaczęło gotować. Panele na dachu, a w garażu miał zbiornik wyrównawczy, po wyłaczeniu glikol z paneli spłynął do zbiornika wyrównawczego.

Pompa ciepła daje za niska temp. czyli można ją wykorzystać raczej tylko do ogrzewania podłogowego. Koszty użytkowania jak i instalacji duże, tylko działa niemal bezobsługowo i ciągle, bez względu na porę roku. Ziemia raczej poniżej punktu przemarzania ma stała temp.

Ogólnie to i mnie bardzo interesuje ten temat, i ja jestem na 99% za fotowoltaniką, ale zawsze to warto podyskutowac i może zmienie zadanie :D

Andrew - 10-01-2016, 13:10

brylekVFR napisał/a:
A co w chwili gdy wyjeżdżam na wakacje?

MichciuGT napisał/a:
W racje wyjazdu na dłuższy czas można zasłonić panele

Można zrobić to lub włączyć opcję tryb urlopowy, w której instalacja w nocy wychładza wodę w zbiorniku jak również można to wszystko wpiąć w instalację C.O. i po prostu wyjeżdżając z domu odkręcić zawór na piec i instalację a wtedy zadziała grawitacja no i płyn w solarach się nie zagotuje...

Janq - 10-01-2016, 18:28

Tylko weźcie pod uwagę jak wygląda charakterystyka I=f(U) panelu fotowoltaicznego. Punkt mocy maksymalnej znajduje się na tak zwanym kolanie. Prąd maksymalny zależy od oświetlenia panelu PV. Zakładając, że oświetlenie wynosi 1000 W/m², to przy panelu o powierzchni 1 m² i sprawności na poziomie 10-12% (bo więcej nie będzie, ze standardowych ogniw) moc wyjściowa to 100-120 W. Taka moc będzie oddana przy prawie idealnym dopasowaniu obciążenia do źródła.
Zakładając stałe dopasowanie obciążenia (pobór prądu przy danym napięciu) to przy delikatnym zachmurzeniu będziemy chcieli pobrać więcej prądu ze źródła niż jest ono w stanie wygenerować. Czym to będzie skutkować? Napięcie na zaciskach źródła zacznie "przysiadać". Panel zacznie się grzać i dojdzie do jego uszkodzenia. Dlatego też przetwornice zazwyczaj mają wbudowane układy MPPT, po to, żeby aktywnie sterować obciążeniem - samym sobą. Bufor w postaci akumulatorów musi być.

RalfPi - 11-01-2016, 20:57

Jak pisałem wcześniej proponuję zainteresować się pompą ciepła - tylko tak jak pisałem wcześniej - dom musi być spoko docieplony - inaczej przy mrozie -20stopni grzałki będą jechały na maxa (lub w Twoim przypadku kocioł gazowy). Przy dobrym docieplenoiu np. przy temp zewnętrznej 0 stopni małym kosztem możesz ogrzać wodę do powiedzmy 40 stopni.. tylko taka temp. musi wystarczyć na ogrzanie pomieszczeń - jak jest słabe docieplenie to większa różnica temperatur powoduje spadek sprawności (to się chyba nazywa Q - wskaźnik wyrażony stosunkiem energii uzyskanej do energii włożonej w kompresorze) - może przyjmować np. 4(przy małej różnicy temperatur).

PS Przy 85% dofinansowania.. pompę ciepła kosztującą 30-50kzł można mieć w cenie kotła zasypowego :)

fafik22 - 13-01-2016, 12:16

Cześć Wam. Ja zastanawiam się czy nie wybrać paneli fotowoltaicznych ale do swojej firmy. Mam całkiem spory budynek i kurcze szkoda, żeby tego nie wykorzystać. A może ktoś z Was zamontował panele nie w domu, a w firmie którą prowadzi / w której pracuje?
Marcino - 09-10-2016, 22:28

W tym toku moje dolary grzały od kwietnia do października czyli 6 miesięcy i tylkonrax miałem wodę 35st. Jestem mega zadowolony
Andrew - 10-10-2016, 20:27

U mnie to samo. Bardzo fajna sprawa jak woda ciepła ciągle dostępna bez żadnej roboty :wink:
leonSR - 26-04-2017, 18:46

a jak to jest z tymi pompami ciepła w naszym klimacie?? Lepiej wybrać gruntowe czy powietrzne??
jawlo - 27-04-2017, 10:05

Największą sprawność ma pompa typu woda-woda.
Ale nie każdy ma możliwość montażu takowej.
Przeczytaj ten arykuł

qube - 11-06-2017, 00:30

temat stary , ale u mnie właśnie gmina rozdaje dotacje 85% do tych gadżetów
więc sie wypowiem

panel PV dają obecnie 250- 275 watt z powierzchni 1,6m2 , te 100-150 watt co pisaliście to stare PVki z niemiec mają z demontażu

według mnie to tylko PV ma sens, bo z wyprodukowanego prądu ogrzejesz wodę i oświetlisz dom , inwestycja jednak warta uwagi przy dotacjach, inaczej porażka . Ja nie mam gazu w domu bo nie chciałem płacić dwa razy opłat stałych itp , mam płytę indukcyjną prawie 9KW, kocioł na pelet z buforem 700L (w który za chwilę wkręcę grzałke tez 9KW)
przewidzianym pod solary - dwie wężownice , więc prądu zużywam sporo, docelowo 5000Kwh dlatego tylko PV .Instalacja 5kw to jakieś 30000 z których zapłacę tylko 5 tysi :mrgreen: to 12 rachunków , czyli 2 lata zwrotu by być na zero