To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Dziwna praca lewarka na 1 biegu uderzenie w dlon

pawdud88 - 20-04-2016, 17:00

[ Dodano: 20-04-2016, 17:13 ]
Paput napisał/a:
Zaczyna mi się wydawać że wszystko to ma związek z łozyskiem sprzęgła i wałkiem po którym sie porusza. NIe mam tam poprostu smaru i auto czasem szarpie jak dam mało gazu przy ruszaniu. Z tego tytułu także zapewne dobrze nie wysprzęgla i dlatego to pyknięcie w dłoń - nie zawsze ale jest to irytujące.

Ja mam podobnie. I wydaje mi się, że to nie jest związanie ze sprzęgłem. na forum czytałem , że jak tego smaru nie ma, to przy ruszaniu na pół sprzęgle delikatnie poszarpuje. u mnie to występuje lecz delikatnie i mam już chyba b. słabe sprzęgło bo bardzo wysokie jest.

wracając do pyknięcia i poduszek silnika. u mnie są typowe objawy.
-gdy na jedynce szybko ale tak do pół sprzęgła puszcze je i szybko wcisnę spowrotem, to słyszę jakby silnik odbijał sie od prawa i lewa :)
-drugi objaw to takie "kicanie " samochodu jak na niskim biegu szybko wciśniesz lub puścisz gaz.
zastanawia mnie tylko jedno. czy to obijanie sie silnika (jak mi sie wydaje) i kicanie samochodu nie jest spowodowanie tulejami w tylnym dyferencjale. jakie są objawy gdy te tylne tuleja są do bani?

Paput - 21-04-2016, 06:44

pawdud88 napisał/a:
[ Dodano: 20-04-2016, 17:13 ]
Paput napisał/a:
Zaczyna mi się wydawać że wszystko to ma związek z łozyskiem sprzęgła i wałkiem po którym sie porusza. NIe mam tam poprostu smaru i auto czasem szarpie jak dam mało gazu przy ruszaniu. Z tego tytułu także zapewne dobrze nie wysprzęgla i dlatego to pyknięcie w dłoń - nie zawsze ale jest to irytujące.

Ja mam podobnie. I wydaje mi się, że to nie jest związanie ze sprzęgłem. na forum czytałem , że jak tego smaru nie ma, to przy ruszaniu na pół sprzęgle delikatnie poszarpuje. u mnie to występuje lecz delikatnie i mam już chyba b. słabe sprzęgło bo bardzo wysokie jest.

wracając do pyknięcia i poduszek silnika. u mnie są typowe objawy.
-gdy na jedynce szybko ale tak do pół sprzęgła puszcze je i szybko wcisnę spowrotem, to słyszę jakby silnik odbijał sie od prawa i lewa :)
-drugi objaw to takie "kicanie " samochodu jak na niskim biegu szybko wciśniesz lub puścisz gaz.
zastanawia mnie tylko jedno. czy to obijanie sie silnika (jak mi sie wydaje) i kicanie samochodu nie jest spowodowanie tulejami w tylnym dyferencjale. jakie są objawy gdy te tylne tuleja są do bani?

pisałem z gościem na fb i miał dokładnie to co ja, wymienił sprzęgło i poszarpywanie na 1 biegu ustało oraz już nie pcha lewarka

co do mocowania dyfra z tyłu to ja wymieniałem wszystkie tuleje dodatkw nowe wzmacniając klejem poliuretanowym - obaj był tego typu że waliło przy szybkiej zmianie biegu z tyłu

[ Dodano: 09-05-2016, 22:21 ]
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysly? Czy zabierać się z a sprzęgło? Czasami skrzynia idealnie chodzi ale czesciej blokuje mi się tak jakby 1 bieg i jak go pociagne to jest to pyknięcie. Czasem cieżej wychodzą inne biegi np 3,4. Ale gdy puszcze lewarek i znowu spóbuje to juz leciutko. Czasem ciezej wchodza a czasem jak dzisiaj przez jakiś czas jak w maslo. Moze by spóbowac wymienić olej jeszcze na Motula?

Kochan - 10-05-2016, 17:52

Mam coś podobnego i mechanior twierdzi że do wymiany sprzęgło.
Paput - 11-05-2016, 06:15

Kochan napisał/a:
Mam coś podobnego i mechanior twierdzi że do wymiany sprzęgło.

też to obstawiam, no ale najtańszy zestaw jaki znalazłem na allegro kosztuje 920 zł z Exedy :doubt:

Kochan - 13-05-2016, 09:03

Niestety ;/ Mechanior wycenił mi robotę z wymianą tulei z tyłu na 2500 z częściami.
Paput - 13-05-2016, 17:42

Kochan napisał/a:
Niestety ;/ Mechanior wycenił mi robotę z wymianą tulei z tyłu na 2500 z częściami.
ło paanie strasznie drogo
Ja sam wymieniałem tylne tuleje, nie jest to trudne.

I co jednak sprzęgło uszkodzone? Daj znać jak zrobisz czy jest poprawa czy nie

Kochan - 14-05-2016, 17:04

Skoro mówisz ze nic trudno to znajdę na to chwile.
Póki co jeszcze tak jeżdżę, wymianę szykuje dopiero jak już będzie naprawdę się ślizgało etc.

elektryk - 14-05-2016, 22:46

Kochan napisał/a:
Skoro mówisz ze nic trudno to znajdę na to chwile.
Póki co jeszcze tak jeżdżę, wymianę szykuje dopiero jak już będzie naprawdę się ślizgało etc.
Ślizgało?
Fragu - 06-06-2017, 10:41

Słuchajcie,

okazało się, że mam do wymiany dolną przednią poduszkę silnika.
Co najlepszego można tam włożyć, jest jakiś "akceptowalny"zamiennik?
Orientuje się ktoś ile kosztuje oryginał? :roll:

Bzyk_R1 - 06-06-2017, 11:23

Łukasz zerknij do tematu "dziwne odgłosy po wymianie sprzęgła" parę wątków niżej. Flash tam podaje link do poduszki silnika tylnej. Moze sprzedawca ma przednią i coś doradz ;-)
Bizi78 - 06-06-2017, 17:45

Fragu napisał/a:
Orientuje się ktoś ile kosztuje oryginał? :roll:

Jeśli chodzi o tę najbliżej przedniego zderzaka to oryginał +-350zł nie w ASO.