To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

macia - 28-04-2016, 22:30

Kominek w ogóle mnie nie przekonuje, wszyscy znajomi, którzy mają to ustrojstwo mówią, że pierwszej zimy kilka razy użyli, a później to już tylko za wątpliwą ozdobę robi...
15 tys. to bardzo dużo bez względu na wielkość inwestycji, pieniądze nie zmieniają wartości tylko dlatego, że leżą w szerszym i wypchanym portfelu :p

Bizi78 - 29-04-2016, 06:48

macia napisał/a:
Kominek w ogóle mnie nie przekonuje, wszyscy znajomi, którzy mają to ustrojstwo mówią, że pierwszej zimy kilka razy użyli, a później to już tylko za wątpliwą ozdobę robi...

Coś w tym jest, u mnie jest tak samo 8) .
No chyba, że będzie służył jako podstawowe źródło ciepła w całym budynku.

Krzyzak - 29-04-2016, 08:16

macia napisał/a:
wszyscy znajomi, którzy mają to ustrojstwo mówią, że pierwszej zimy kilka razy użyli, a później to już tylko za wątpliwą ozdobę robi
bo to niestety fakt - szyba się brudzi po 1 razie i potem nikomu nie chce się jej czyścić (BTW - preparat jakiś dopadłem chyba Tytan - za 7 zł/butelka; jest 1000x lepszy od wszystkich innych "do kominków")
ale dużo zależy od kominka - jeśli ma specjalne systemy aby szyba się nie brudziła, to jest spoko
no i kwestia temperatury - jak się pali to w salonie jest gorąco a w reszcie pomieszczeń zimno
ja mam 1 czujnik temp na cały dom i jest w korytarzu przy salonie, więc jak w salonie się nagrzeje to potem się kocioł nie włącza
ps. mój kominek kosztował mnie ok. 2500 zł z czego wkład 1500 a reszta to praca własna (największa część pozostałego 1000 to płyty wełny, rury kominowe, 1 płyta varmseen, kafelki i dekory ozdobne, kratka do gorącego powietrza, przepustnica - bo mam takie coś regulujące dopływ zimnego powietrza)

eremita - 29-04-2016, 09:36

Bizi78 napisał/a:
No chyba, że będzie służył jako podstawowe źródło ciepła w całym budynku.

Tylko że w takim przypadku masz kotłownie w salonie :?
Kolega chciał tak robić żeby oszczędzać na gazie wytrzymał tak jeden sezon grzewczy.

Krzyzak napisał/a:
mój kominek kosztował mnie ok. 2500 zł

tyle to by pasowało :)

Tomek - 29-04-2016, 14:13

eremita napisał/a:
Kolega chciał tak robić żeby oszczędzać na gazie wytrzymał tak jeden sezon grzewczy.

Ja chciałem grzać głównie kominkiem, zrobiłem na piętrze instalację grawitacyjnej dystrybucji powietrza.
Ale kominiek jak chciałem wyceniono mi na 10-12 tyś, doliczając koszt drewutni i drewna na pierwszy rok, wyszło mi 15 tyś. Licząc nawet 1,5 tysiąca oszczędności rocznie zwracałoby mi się to 10 lat. A nie zamierzałem w tym domu tyle mieszkać, dlatego zrezygnowałem. Tym bardziej, że nie miałem nadmiaru gotówki, a poza tym to szeregówka, więc nosić co rok 10 kubików drewna przez dom, to mi się nie chciało.

Niemniej jednak w nowym domu planuję kominek i go sobie wstawię.

jeszcze jedno na NIE: schody zabiegowe, niewygodne i niebezpieczne.

Fragu - 29-04-2016, 14:33

Ja mam kominek z płaszczem wodnym jako jedyne źródło ciepła i nie ma z tym problemu, a koszty ogrzewania są śmieszne :wink:
macia - 29-04-2016, 21:57

Co to są schody zabiegowe?
Tomek - 29-04-2016, 22:03

macia napisał/a:
Co to są schody zabiegowe?

wrzuć w grafiki google

w obecnym domu mam tak:
- 3 zabiegowe (90 stopni)
- 8 prostych
- 4 zabiegowe (90 stopni)

4 stopnie zabiegowe na 90 stopni w sumie to jest masakra, nie wiem kto wpadł na ten pomysł

W nowym domu mam w projekcie kilka prostych i zabieg 180 stopni na 6-7 schodów, i znowu kilka prostych. ogółem masakra
zmianiam to na kilka schodów prostych, duży "spocznik" i znowu proste schody

krzys78 - 30-04-2016, 15:58

Właśnie takie ja mam, ale niestety za dużego wpływu nie miałem, bo kupowałem segment w szeregowcu od dewelopera. Czy, aż tak złe, to powiedzieć nie mogę. Ot schody. Następny dom będzie parterowy raczej.

Zdjęcie robione zaraz po założeniu. Przy tym kolorze nie widać krawędzi poszczególnych stopni, ale to się zmieni jak założę taśmy led pod każdym stopniem, bo zostały do tego przygotowane. Kazdy ze stopni od dołu, przy krawędzi stopnicy ma wyfrezowany rowek.

Krzyzak - 30-04-2016, 20:19

U siebie chciałem kominek z tego powodu, że mój życiowy mentor powtarzał, żeby mieć min 2 źródła ogrzewania z czego jedno całkowicie niezależne od innych mediów (np. prądu). A że mam gaz z którym może być różnie, to wybrałem jako drugie drewno. Zawsze to lepiej niż węgiel i taniej niż prąd czy olej.
Schody niestety są taką konstrukcją, że albo zajmują sporo albo są niewygodne. U mnie jest 17 schodków ze spocznikiem. Zajmują sporo, ale przynajmniej nie ma problemów z wnoszeniem czegokolwiek na piętro.

eremita - 02-05-2016, 15:03

Krzyzak napisał/a:
żeby mieć min 2 źródła ogrzewania z czego jedno całkowicie niezależne od innych mediów (np. prądu)

no własnie, zwłaszcza w szkieletowym domu może się przydać.

bastek - 05-05-2016, 19:09

Maciek, przyjedź do Suśca to ci powiem :wink: ... dużo by pisać
eremita - 06-05-2016, 18:11

Ja jestem na etapie intensywnego szukania działki i już zaczynam mieć powoli dosyć :?
A to przy jakiejś ruchliwej drodze a to wody nie ma w pobliżu, ostatnia już była ok praktycznie byliśmy zdecydowani a tu okazało się że po drugiej stronie ulicy na przeciwko tej działki zaplanowane jest miejsce na przepompownie do kanalizacji.

gulgulq - 06-05-2016, 21:28

moje uwagi w formie kopii punktowej od Darka
1. dużo dużo pomieszczeń gospodarczo-magazynowych: spiżarnia, kotłownia z pralnią, przechowalnia rupieci domowych połączona z garderobą wymienną (lato/zima), garaż na dwa auta, pomieszczenie gospodarcze na sprzęty domowe (kosiarki, grabie itp.) i użyteczne (rowery, narty itp.), jeszcze jak ktoś lubi sobie sam dużo robić to mały warsztat z całym arsenałem kluczo-śrubkowo-sprzętowym dochodzi

Magazynków w domu nigdy nie jest mało bo konsumpcja rzeczowa jest bardzo duża i wszystkie kąty zapychają się błyskawicznie - zwłaszcza jak ktoś jest aktywny sportowo (rowery, narty, rolki + sprzet pomocniczy + odzież) i gospodarczo (majsterkowanie, ogórd, własne przetwory).

2. okna dachowe: zima wieje, latem grzeje - plusem jest ładne niebo w nocy (mam łożko od oknem), padający deszcz mnie relaksuje
3. korytarze rozsądne - ja u siebie mam na piętrze na planie kwadratu skąd rozchodzą się wejścia do pokoi i strychu
4. pomieszczenia na kwadracie - ale to już ideał, tutaj zwróciłbym uwagę na domu z poddaszem i wybór domu z dachem dwuspadowym - bardziej ustawne i przestronniejsze pokoje wychodzą i tańszy dach w wykonaniu

przy kolejnym domu mocno zastanawiałbym się nad wersja domu z płaskim dachem - prosta konstrukcja + możemy urządzić taras słoneczny a nawet patio z roślinami w doniczkach
5. deskowanie dachu pełne lub wykonanie dachu w systemie stropu betonowego (lepsza sztywność, nic nie pęka, lepsze wygłuszenie, ocieplenie itp..)
6. instalacja elektryczna; więcej gniazdek, instalacja pro-rozwojowa: tv, sieć komputerowa, system alarmowy i monitoringu, domowe centrum multimedialno-serwerowe, punkty zasilania żaluzji zewnętrznych itp.. - nawet jak nie planujemy na początku inwestować we wszystko to warto położyć kable (lub rurki dodatkowe) i zaślepić puszki (my teraz planujemy rolety zewnętrzne i trzeba kuć i podprowadzać sieć do silników). Podobnie jest z instalacją komputerową - przy obecnym poziomie ilości sprzętów warto przemyśleć postawienie domowego serwera multimedialnego i ustawić choćby backup wszystkich urządzeń (komputery, smartfony - ilość zdjęć jest porażająca ;) ).
7. piwnica - sprawa dyskusyjna bo duży koszt wykonania a np. u mnie teren zalewowy i duże ryzyko posiadania własnego basenu :)
8. duża łazienka - mamy dwie małe łazienki i uważam to za wadę (dość ciasno). Na dole generalnie nawet łazienka nie jest super potrzebna tylko toaleta plus umywalka, ewentualnie prysznic dla gości. Na górze wanna (dla lubiących poleżeć czasem) plus prysznic. Idealnie dwie łazienki dla rodziców (duża) i mała tylko z prysznicem dla dzieciaków.
9. duża kuchnia - sprzętów przybywa plus stół do posiłków dla całej rodziny - my mamy tradycyjne podejście więc kuchnia jest ważnym centrum scalania rodziny
10. schody - u mnie zabiegowe nieregularne ale nam nie przeszkadza bo życie generalnie toczy się na dole a na górze tylko śpimy
11. podpięcie klimy - popieram - zwłaszcza przy dachu w systemie wełna+karton gips+okna dachowe - w lecie nagrzewa się nam niemiłosiernie
12. instalacja co/kominek - zrobić od razu przygotowanie instalacji kompleksowo: pod gaz oraz przyłącza na piec do paliw stałych (nie wiadomo kiedy co będzie bardziej opłacalne), kominek dyskusyjna sprawa: mam tradycyjny bez płaszcza i palimy kilka razy w roku (plus gdy braknie prądu -> można się ogrzać i zrobić żarcie, minus: brudzi się i nikomu się nie chce sprzątać). Dla mnie idealny system do gazowy piec kondensacyjny + piec na paliwa stałe (tradycyjny(węgiel, drewno, biomasa) lub retortowy (biomasa, ekogroszek, pellet). Awaryjnie w centrum domu wykonany komin dymnym zaślepionym - do niego w razie np. braku prądu podpinamy tradycyjną kozę :) - funkcja kominka tylko bez szyby + można ugotować coś ciepłego. W przypadku nieużywania demontaż rury i wyniesienie kozy to 10 minut roboty.
Z nowoczesnych technologii to panele fotowoltaniczne: prąd, ogrzewanie.
13. duży duży salon/pokój dzienny

Najważniejsze przy budowie: ZDJĘCIA WSZYSTKIEGO, zwłaszcza instalacji wewn/zewn. i robót ziemnych. Po roku się nie pamięta gdzie co idzie i czasem wiercenie otworu pod kołek to letki stresik jest :) . Warto przyłożyć metrówke i ciachnąć zdjęcie gdzie biegnie dana rura lub przewód od rogu lub innego punktu charakterystycznego.

Marcino - 07-05-2016, 07:41

WSzytko co piszecie to prawda.... jednemy coś przeszkadza dla drugirgo to zaleta. Powiem tak po sąsiedzku "marynarz" wybudował dom za dużą kase, zainwestował w izolację + rolety... i w lecie nie narzeka ze mu się poddasze nagrzewa a dom ma z 300m2 i każdum pkoju na poddaszu min 2-3 okna dachowe.

Najważniejsze to cieszyć się z faktu posiadania domu i tego że np trzeba czasem coś zrobić w nim. Ale za to spokój... brak sąsiadów jak w bloku i duuuuzo miejsca to jest to czego oczekuję się od domu.
Mój nie jest idealny, ale jak ktoś o coś pyta dlaczego coś jest nie tak zrobione... to zawsze mówie ze o takim zawsze marzyłem, tak chciałem:).