Pajero III - Przy hamowaniu trzepie kierownicą
PiotrKw - 30-05-2017, 08:24
Ma82 napisał/a: | regeneracja zacisków. No i rewelacja, wreszcie można normalnie hamować. Ale nie za długo. Po 3-4 tys. zaczęły się lekkie wibracje, teraz po 6 tys. km znowu zwyczajnie telepie. |
Jest dokładnie tak jak opisałeś , z mojego doświadczenia wynika, że regeneracja i czyszczenie zacisków niewiele daje . Jak masz wyrobione prowadnice śrub w jarzmach, to będziesz robił kilka razy do roku . Ja po dwu podejściach do czyszczenia i regeneracji , wymieniłem wszystkie zaciski kompletne z jarzmem ( u Zbyszka ) na nowe i problemy skończyły się na kilka lat . Trochę kosztuje ale sumarycznie może wyjść taniej I ile zaoszczędzonych nerwów , bezcenne.
Końcówke wymień na pewno , tylko, że jej luz może być skutkiem a nie do końca przyczyną .
butynski - 31-05-2017, 16:39
No to teraz pytanie do Zbyszka - ile kosztują kompletne zaciski z jarzmem na tył i ile na przód ?
ruks - 31-05-2017, 16:44
Jaki koszt jarzm? U mnie po wymianie całego układu hamulcowego w zasadzie od razu były wibracje :-/
Georg - 31-05-2017, 22:43
Uszkodzone tarcze, zaciski, prowadnice, jarzma, przeguby, łożyska... Ta dyskusja polega głównie na dociekaniu, co jest skutkiem a co przyczyną.
Wiadomo, że wichrowanie tarcz, to bolączka ciężkich SUV-ów wszystkich marek a dłuższa jazda na krzywych tarczach, to demolowanie układów - hamulcowego, kierowniczego i zawieszenia.
Doświadczenie uczy, że nawet niewielkie wibracje i trzepotanie "od hamowania" są sygnałem dla zmiany tarcz ...jeśli chcemy uniknąć dalszych kłopotów.
No koniec trafna konstatacja:
Ma82 napisał/a: | (...) po pierwszych przygodach z hamulcami w pajero naprawdę zacząłem je szanować, hamuję delikatnie, uważam na kałuże itd.. |
zbyszekm2 - 01-06-2017, 09:34
ruks napisał/a: | Jaki koszt jarzm? U mnie po wymianie całego układu hamulcowego w zasadzie od razu były wibracje :-/ |
Porządne 520 zł
PiotrKw - 01-06-2017, 17:39
Georg napisał/a: | Wiadomo, że wichrowanie tarcz, to bolączka ciężkich SUV-ów wszystkich marek a dłuższa jazda na krzywych tarczach, to demolowanie układów - hamulcowego, kierowniczego i zawieszenia. |
Hm... kwestia co uważasz za SUV'a ale podobno Touareg i Q7 to też SUV Jednym jeżdzę 3 drugim 2 lata i jakoś wichrowania nie zauważyłem . W błocie nie topię ( bo mógłbym nie wyjechać ) ale wody i śniegu dostają . Samochody ważą po 2500 kg ale i tarcze słuszniejszych rozmiarów bo 330 i 358
Pajero ze swoimi 290 przy swojej wadze ok 2300 kg szału nie robi , to też może być przyczyną przegrzewania tarcz szczególnie przy ciężkiej nodze hamującej Porównując przednie , to w Q7 mam prawie dwa razy większą powierzchnię hamującą jednego klocka .
Mam też Multivana T5 4x4 i tam tarcze z przodu również 330 .
Pożałowali hamulców w Pajero , oj pożałowali .....
ruks - 03-06-2017, 13:32
zbyszekm2 napisał/a: | ruks napisał/a: | Jaki koszt jarzm? U mnie po wymianie całego układu hamulcowego w zasadzie od razu były wibracje :-/ |
Porządne 520 zł |
Jedna sztuka czy komplet na oś? Jakoś nie mogę na stronie znaleźć. I pytanie czy zmieniać przód czy tył i czy czy to w ogóle dobra droga do wyeliminowania bicia hamulców? Dawid jakoś stwierdzić czy jarzma wymagają wymiany czy to metoda prób i błędów?
butynski - 03-06-2017, 18:08
Z tego co widziałem na alegro to cena jednej strony przód . Tyły trochę tańsze ale nie wiele . W poniedziałek jestem umówiony z mechanikiem - rozbierze hamulce i sprawdzimy dokładnie czy przód czy tył czy razem . Mam nadzieje ,że coś znajdziemy bo metodą prób i błędów już wymieniłem wszystkie tarcze , klocki a trzepie dalej .
[ Dodano: 05-06-2017, 18:34 ]
Po ściągnięciu kół z przodu ( na razie ) wyszło parę usterek przez które może ( ale nie musi ) telepać przy hamowaniu . Wspomniane już końcówki drążka kierownicy , ponadto wybity sworzeń górny z jednej strony , wybite gumy stabilizatora . Jutro sprawdzanie zacisków , jarzm itd .
[ Dodano: 05-06-2017, 18:35 ]
A i jeszcze rozwalone gumy z obu stron na drążku kierowniczym .
[ Dodano: 08-06-2017, 20:39 ]
Po wizycie u mechaników wymieniono :końcówki drążka kierowniczego z obu stron, osłony drążka kierowniczego,sworzeń wahacza,osłonę przegubu nap. wew. poduszki stabilizatora, łączniki stabilizatora .Te elementy były zmasakrowane i tak tzreba było je wymienić Sprawdzono zaciski i zmierzono bicie na tarczach ( ale tylko przód ) tu jest wszystko Ok . Jutro jadę w trasę sprawdzać trzesienie przy hamowaniu .
ruks - 08-06-2017, 21:58
Czekamy na info, chętnie znalazłbym i wyeliminował powód telepania u siebie
butynski - 09-06-2017, 21:18
Niestety telepie nadal , następny etap wymieniam zaciski ( całe z jarzmami ) na początek przód i zobaczymy . Na razie szukam czegoś nie drogiego a w miarę porządnego .
ruks - 10-06-2017, 07:05
A sprawdzałeś bicie z tyłu? Mnie się wydaje że tam może być problem ze względu na hartowanie tarczy jak stoisz na światłach i trzymasz hamulec
butynski - 11-06-2017, 15:01
Tarcze i klocki z tyłu wymienione na nowe ( poł roku temu -przejechane na nich może 2 tyś ) nie pomogło
[ Dodano: 27-06-2017, 17:44 ]
Dziś dostałem nowe zaciski komplety z jarzmami i mam pytanie . W komplecie są dwie śruby krótsza i dłuższa i dwie gumki . Która śruba do której dziury i która gumka do której śruby ? Najlepiej pewnie zobaczyć w starych zaciskach ale boję się ,że w nich też coś może być pomieszane gdyż były już wielokrotnie rozbierane i mechanik mógł coś pomieszać . Może ktoś ma jakieś schematy lub fotki jak to ma być dobrze poskładane . Wolę stać przy mechaniku jak to będzie robił i ewentualnie zareagować .
kurpi - 27-06-2017, 20:25
Z tego co pamiętam jak robiłem,to śruby maja chyba różne średnice i nie da się źle złożyć.Co do gumek to też się nie da pomylić ,długa wchodzi na gładką śrubę,i to wiem na pewno,a druga jak dobrze pamiętam ma rowek na który się nakłada małą gumkę (tu nie wiem czy z tyłem nie pomyliłem). Taka mała sugestia-jedź na stację diagnostyczną i poproś ,żeby ci sprawdzili która oś bije przy hamowaniu,będzie łatwiej zlokalizować która oś jest nie tak,bo szkoda trochę kasy na takie próby z nowymi częściami.Pewnie zrobią ci to za darmo,albo zapłacisz z 20 zł,ale będziesz miał jakiś pogląd gdzie szukać.
butynski - 07-07-2017, 17:51
Zaciski z jarzmami wymienione na nowe z przodu i dalej kiszka ! Telepie jak przed wymianą . Kolejny tysiąc psu w d..... . Do tej pory wpieprzyłem ok 3 tyś i dalej nic . Teraz kolej na tyły .
plochu - 09-07-2017, 10:38
butynski napisał/a: | Zaciski z jarzmami wymienione na nowe z przodu i dalej kiszka ! Telepie jak przed wymianą . Kolejny tysiąc psu w d..... . Do tej pory wpieprzyłem ok 3 tyś i dalej nic . Teraz kolej na tyły . |
Panie kolego, temat się robi kosztowny a może spróbuj jeszcze tanich metod diagnostycznych aby wykluczyć niespodzianki.
1) ścieżka diagnostyczna
2) sprawdzenie geometrii
3) sprawdzenie wyważenia i bicia kół
Wiele kosztować to nie będzie a wyeliminujesz potencjalne problemy.
|
|
|