To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Po wymianie oleju w skrzyni dziwnie wchodzą biegi

apollo99 - 26-06-2016, 14:17

No tych linkach też myślałem,że może ciężko chodzą,na razie nie chce mi się grzebać przy aucie , a jakoś szczególnie mnie to nie denerwuje, to tak jeżdżę :D
Kochan - 25-07-2016, 13:12

Miałem podobne problemy po wymianie oleju prawie rok temu, ostatnio postanowiłem zmienić olej ponownie z racji ciężko wchodzących biegów (haczenia). Zamówiłem Ravenol 75w90, zlałem stary olej (przy zlewaniu jak nówka, tylko 15 tys. przebiegu) i dodatkowo odpowietrzyłem sprzęgło. Strzał w 10, biegi wchodzą płynnie i nie haczy:)
Paput - 26-07-2016, 23:10

Kochan napisał/a:
Miałem podobne problemy po wymianie oleju prawie rok temu, ostatnio postanowiłem zmienić olej ponownie z racji ciężko wchodzących biegów (haczenia). Zamówiłem Ravenol 75w90, zlałem stary olej (przy zlewaniu jak nówka, tylko 15 tys. przebiegu) i dodatkowo odpowietrzyłem sprzęgło. Strzał w 10, biegi wchodzą płynnie i nie haczy:)

miałeś haczenie czy też inne objawy? Jaki olej wcześniej zalałeś?

Kochan - 27-07-2016, 11:32

Miałem haczenie, problem z wstecznym i te kopnięcia drążka przy biegu nr2. Objawy typu haczenie i problem ze wstecznym zniwelowane a kopnięcie - ciężko mi stwierdzić po ok. 200km brak.

Wcześniej zalałem jakiegoś shella, syntetyk, 75W90 - była tragedia. Dodatkowo wymieniłem olej na 80w90 w dyfrze.

Paput - 27-07-2016, 22:13

Kochan napisał/a:
Miałem haczenie, problem z wstecznym i te kopnięcia drążka przy biegu nr2. Objawy typu haczenie i problem ze wstecznym zniwelowane a kopnięcie - ciężko mi stwierdzić po ok. 200km brak.

Wcześniej zalałem jakiegoś shella, syntetyk, 75W90 - była tragedia. Dodatkowo wymieniłem olej na 80w90 w dyfrze.

To daj znać co z tą dwójką czy dalej jest "kopnięcie" w sumie tez miałem na 2 i na 1 ale na 2 od roku juz nie ma a na 1 coraz rzadziej występuje. No i napisz który rodzaj Revenola brałeś dokładnie i jak wlewałeś (wężykiem i lejkiem z boku skrzyni?)

Kochan - 27-07-2016, 22:18

dzisiaj zrobiłem ok. 20 km po mieście więc było trochę machania i zero problemów.
Wlany RAVENOL VSG SAE 75W90, lałem przez wąż z lejkiem od góry, wlew z boku skrzyni.

Paput - 27-07-2016, 22:27

Kochan napisał/a:
dzisiaj zrobiłem ok. 20 km po mieście więc było trochę machania i zero problemów.
Wlany RAVENOL VSG SAE 75W90, lałem przez wąż z lejkiem od góry, wlew z boku skrzyni.

a ile ci weszło litrów? 2,3?

Kochan - 27-07-2016, 22:33

2,15l, dalej zaczęło wyciekać. Po 15 minutach kolejna próba i dalej wylatywał olej więc nie lałem już.
Paput - 28-07-2016, 23:33

Kochan napisał/a:
2,15l, dalej zaczęło wyciekać. Po 15 minutach kolejna próba i dalej wylatywał olej więc nie lałem już.

Daj znać jakby coś się zmieniło i problem powrócił;) Oby nie. Jakieś średnicy miałeś wężyk?

tec_d - 30-07-2016, 10:49

Dodatkowo wymieniłem olej na 80w90 w dyfrze.

Jaki olej wlałeś do dyfra?

Od paru miesięcy posiadam Outladera z 2006 roku z silnikiem 2.0 Turbo.
Czasem jest delikatny problem z wbiciem 1 a potem przejściem 1 - 2.
Pojawia się też stuknięcie pod samochodem (tak mi się wydaje) podczas ruszania i czasem podczas zmiany biegów. Skrzynia jest manualna.
Pytanie czy po zmianie oleju nadal u Ciebie wszystko ok i czy macie jakieś lekarstwo na trzaskanie?

Paput - 31-07-2016, 06:53

tec_d napisał/a:
Dodatkowo wymieniłem olej na 80w90 w dyfrze.

Jaki olej wlałeś do dyfra?

Od paru miesięcy posiadam Outladera z 2006 roku z silnikiem 2.0 Turbo.
Czasem jest delikatny problem z wbiciem 1 a potem przejściem 1 - 2.
Pojawia się też stuknięcie pod samochodem (tak mi się wydaje) podczas ruszania i czasem podczas zmiany biegów. Skrzynia jest manualna.
Pytanie czy po zmianie oleju nadal u Ciebie wszystko ok i czy macie jakieś lekarstwo na trzaskanie?
uderzenia przy zmianie biegow to nic innego jak zerwane poduszki w dyfrze. Standard w tym modelu
tec_d - 31-07-2016, 09:47

Paput napisał/a:
uderzenia przy zmianie biegow to nic innego jak zerwane poduszki w dyfrze. Standard w tym modelu

Dzięki za szybką odpowiedź.
Rozglądałem się w międzyczasie na forum i rozumiem, że chodzi o poduszki, które większość zamienia na poliuretanowe z Olkusza. Pytanie czy nie lepiej zamienić na oryginalne (może wiecie ile kosztują)? Drugie pytanie czy nie macie jakiegoś linku do manuala wymiany bo chciałbym spróbować zrobić to samodzielnie?

[ Dodano: 31-07-2016, 10:32 ]
tec_d napisał/a:
Paput napisał/a:

Dzięki za szybką odpowiedź.
Rozglądałem się w międzyczasie na forum i rozumiem, że chodzi o poduszki, które większość zamienia na poliuretanowe z Olkusza. Pytanie czy nie lepiej zamienić na oryginalne (może wiecie ile kosztują)? Drugie pytanie czy nie macie jakiegoś linku do manuala wymiany bo chciałbym spróbować zrobić to samodzielnie?

Ostatnie pytanie odnośnie luzów wału napędowego, czy jeżeli są podobne jak na filmie: https://www.youtube.com/w...top&spfreload=1 to koncentrować się dalej na gumach czy problem jest poważniejszy?

elektryk - 31-07-2016, 10:45

Paput napisał/a:
Czy przypadkiem to nie Ty skarżyłeś się że wymiania NIE pomogła?
tec_d - 31-07-2016, 11:15

Nie to nie ja. Pytam bo chciałbym uniknąć niepotrzebnych kosztów. Samochód ma przejechane 120 tys pewne bo zakup od rodziny, która kupiła go w Polskim salonie jako nowy samochód. Niestety z tego co wynika z książki serwisowej wymienili tylko rozrząd i parę części zawieszenia. Widzę po innych postach, że np zaniedbali wymiany oleju w skrzyni i pozostałych elementach napędu. Dostałem wiadomość, że słyszeli, że po wymianie dzieją się cuda i lepiej jeździć na fabrycznie zalanym płynie.
elektryk - 31-07-2016, 12:04

tec_d napisał/a:
Nie to nie ja. Pytam bo chciałbym uniknąć niepotrzebnych kosztów.
Ale wymieniałeś u siebie te tuleję i to pomogło na te uderzenia w dźwignie zmiany biegów?