To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - OBD 2

stickman - 18-01-2018, 16:14

plecho1 napisał/a:
Tani interfejs typu Elm327 połączy się tylko ze sterownikiem silnika i pozwoli na odczyt kodów błędów oraz parametrów dotyczących silnika. Niektóre aplikacje jak np. Torque w połączeniu z takim interfejsem dają możliwość stworzenia komputera pokładowego.

Ok, możliwości rozumiem. Ale chodzi o zakres tego, co konkretnie w przypadku O1 ów komputer jest w stanie realnie odczytać. Ze spalaniem chwilowym na czele.

plecho1 - 18-01-2018, 18:19

Komputer taki nie odczyta spalania a jedynie jak program, ma taka funkcję, to na podstawie innych danych takich jak prędkość i czas otwarcia wtryskiwaczy takie spalanie mniej więcej wyliczy. Taki interfejs przesyła jedynie dane udostępnione przez sterownik silnika a dopiero program ma za zadanie te dane rozszyfrować i wyświetlić.
elektryk - 23-01-2018, 09:23

Z tego co pamiętam można odczytać następujące parametry:
- korekty wtrysku
- temperatury: silnika, powietrza
- otwarcie przepustnicy
- ilość powietrza z MAF
- napięcia z sond lambda
- kąt wyprzedzenia zapłonyu
- prędkość samochodu
- ilość obrotów
- tryb działania zapłonu
I do tego trochę flag binarnych, typu "czy kontrolka błędu silnika się świeci", "czy samochodu ma katalizator", etc

Ale ja osobiście nie trzymałbym nic podłączonego na stałe pod OBD, wkurza mnie to że przestaje działać fabryczny wskaźnik zasięgu i średniego spalania.

stickman - 23-01-2018, 21:57

elektryk napisał/a:

Ale ja osobiście nie trzymałbym nic podłączonego na stałe pod OBD, wkurza mnie to że przestaje działać fabryczny wskaźnik zasięgu i średniego spalania.

O, to wartościowa informacja. Nie sądziłem że to jednocześnie oznacza zaprzestanie podawania danych na inne wyjście. Ok, w każdym razie najwyższa pora zamówić w końcu jakiś interfejs i po prostu potestować.

kana23 - 06-02-2018, 17:19
Temat postu: "Wymróganie" błędów w outlander I gen bez urządzeń
Próbowałem szukać na forum jak w outlanderze odczytać błędy bez użycia sprzętu diagnostycznego ale nie znalazłem. Jeśli ktoś zna sposób to proszę go opisać.
Bizi78 - 06-02-2018, 17:40

Nie ma takiego sposobu.
Najtańsza opcja dla błędów silnika i odczyt parametrów to:
- elm327 bluetooth + torque lub piston lub inny
- elm327 + laptop + jakiś program pod windę free

kruhy84 - 06-02-2018, 18:00

ewentualnie zwykły skaner OBD II, najtańszy odczytujący i kasują błędy to ok. 50 zł
plecho1 - 06-02-2018, 19:11

Sposób na wymróganie działał w Miśkach starszych niż 2001r a w młodszych to jak napisali moi przedmówcy.
kana23 - 07-02-2018, 17:16

ok dzięki za pomoc
mayki3 - 07-02-2022, 20:31

Może mi ktoś podpowie: mam ELM327 ( za jakieś dwie dychy :D ) i apk EODB Facile i po podłączeniu do Miśka wyskakuje mi na telefonie info:

"Podłączenie nie powiodło się
Brak odpowiedzi elektronicznego komputera"

A w innych samochodach mi działa normalnie.

Bzyk_R1 - 07-02-2022, 20:56

Jeżeli masz LPG to wyłącz instalację przed sparowaniem.
mayki3 - 07-02-2022, 21:07

Takie cuda? W innych samochodach, do których podłączałem LPG nie przeszkadzało.
A to chodzi Ci o przełączenie na benzynę przyciskiem czy odłączenie gazu bezpiecznikiem?

[ Dodano: 07-02-2022, 21:38 ]
No i d... . Odciąłem gazownię i to samo. Brak łączności :(

plecho1 - 07-02-2022, 22:51

Niektóre sterowniki LPG podpina się pod OBD i wtedy sterownik LPG ma pierwszeństwo w połączeniu z komputerem silnika. Jeśli jednak odłączyłeś LPG np. przez wyjęcie bezpiecznika to powinieneś się podłączyć tym Elmem. Jeśli jest to najtańszy interfejs to też różnie może być z połączeniem. Może też być wina apki której używasz. Sprawdź też czy nie masz czasem spalonego bezpiecznika od złącza OBD, jak nie ma w nim zasilania to Elm nie powinien migać diodami.
W@sio - 08-02-2022, 07:43

mayki3 napisał/a:
A w innych samochodach mi działa normalnie.

Mam najtańszego elm i w sumie łączy się, ale nie zawsze. Z reguły robię tak, że odpalam auto, włączam Torque i dopiero wpinam elm'a... Ewentualnie próbuję kilka razy różnych kombinacji :) zwykle do 4 razu już się połączy :)

Bzyk_R1 - 08-02-2022, 08:39

Też mam tak jak W@sio, dodatkowo zauważyłem że w komunikacji bardzo ważna jest temperatura. Może to zabrzmi dziwnie ale rozgrzany elm łączy się lepiej. No i ze wszystkich aplikacji najbardziej odpowiada mi Torque Pro bo on czyta wszystkie błędy gdzie przy innych apkach nawet nie było ich widać.