Forum ogólne - Auto do 50 tyś.
gulgulq - 24-06-2016, 12:23
Cały ambaras jest tak iż że auto musi być na pełną fakturę Vat.
To zawęża znacząco pole manewru bo generalnie wszystkie sprowadzane auta odpadają.
Auto albo z komisu po flotowego, leasingu lub odkupione od innej firmy.
Po odfiltrowywaniu w większości wyszukiwarek zostają Ople Astry, fordy Focusy, Mondea/Insignia oraz trochę Koreańczyków (głównie i20, i30). 75% z przebiegiem który skreśla z zamiaru zakupu.
Tak wiec mocno się wachamy czy iśc droga zakupu używki czy ewentualnie nie pokierować się na zakup nowego.
Wczoraj wizyta w salonie Suzuki i oglądnęliśmy nową Vitarę.
Auto duże, rodzinne, spokojna stylistyka. Silnik w benzynie ze spalaniem rokującym rozsądne zużycie (6-7 litrów), konstrukcja "stara" czyli wolnossący bez udziwnień, w perspektywie długa żywotność i bezawaryjność. Zwłaszcza że przy naszych planach życiowych pierwsze 2 lata użytkowania to generalnie bardzo krótkie trasy przejazdowe.
Duży bagażnik z podwójną podłogą (rodznia się zmieści) oraz wyżej zawieszony niż typowe osobówki (plus dla żony).
Salon ciężko negocjuje jakieś rabaty, dorzucają tylko trochę gadżetów typu dywaniki, czujniki cofania, chlapacze. Wersja średnia wyposażenia plus dodatki, ubezpieczenie to maks. 80 tyś.
Porównywalne cenowo samochody też będą się mieściły w takim pułapie:
i30 + diesel + średnie + ubezpieczenie + dodatki też będzie się zamykał w granicach 75-80 tyś. ceed to tożsamy bliźniak = idealna kalkulacja cenowa.
Asx jakoś mnie nie przekonuje. Mitsubishi ASX 1.6 Invite w Grafixie w promocji jest za 76k zł, dochodzi koszt ubezpieczenia i lakieru metalic. Plus coś na doposażenie i przekraczamy 80k spokojnie. Wyposażenie porównywalne do Vitary, ciut większy bagażnik. Vitara jednak bardziej się nam podoba zwłaszcza w wersji z dwukolorowym malowaniem.
Ford Focus - porażka ze strony obsługi klienta (wybieramy srebrny a Pani mówi: mam brązowego niech Pan se idzie na parking zobaczyć)
Opel Astra- patrzyliśmy na sedana z gazem ale bez szału .
gzesiolek - 24-06-2016, 12:54
gulgulq napisał/a: | Auto duże, rodzinne |
Vitara? Naprawdę duże i rodzinne? Jak dla mnie było ciasnawe... Znacznie lepiej się czułem na tylnej kanapie w Lacerze... przynajmniej przy teście "dwumetrowca" (tylko ze swoimi 187cm)
gulgulq napisał/a: | Wersja średnia wyposażenia plus dodatki, ubezpieczenie to maks. 80 tyś. |
Vitara im dobrze schodzi... a patrzyłeś może na s-crossa, w środku więcej miejsca ale mniej światła, no i można dorwać auta z 2015... Znajomy niedawno wziął takiego z AWD i manualem i pakietem ubezpieczeń za 69900 PLN
gulgulq napisał/a: | Asx jakoś mnie nie przekonuje. |
Bo? W zestawieniu z Vitara... bo przy 2WD dla mnie to bliźniacze auta... tylko w suzuki jest AWD w benzynie i przystępnej cenie... ASX z AWD jest strasznie drogi...
W tej klasie aut, nowych i z budżetem maks 80tys PLN:
Osobiście to kupując sercem i okiem kupiłbym teraz Mazdę 3.
Kupując praktycznością i obszernością wnętrza (zwłaszcza tylna kanapa i bagażnik) Nissan Pulsar lub Honda Civic (5d lub kombi)
Kupując coś SUVopodobnego - Vitara/S-CROSS/ ew. coś SSangYonga Tivoli/XLV/Korando bo dla mnie w takim kiosku to już obowiązkowo AWD... a te są tylko dostępne z AWD w miarę przystępnej cenie...
No i ja mam alergie na diesla
gulgulq - 24-06-2016, 13:23
gzesiolek napisał/a: |
Vitara? Naprawdę duże i rodzinne? Jak dla mnie było ciasnawe... Znacznie lepiej się czułem na tylnej kanapie w Lacerze... przynajmniej przy teście "dwumetrowca" (tylko ze swoimi 187cm) |
Jak się przesiadasz z małago auto typu Fiesta to wszystko co większe jest duże i rodzinne
Vitara im dobrze schodzi... a patrzyłeś może na s-crossa, w środku więcej miejsca ale mniej światła, no i można dorwać auta z 2015... Znajomy niedawno wziął takiego z AWD i manualem i pakietem ubezpieczeń za 69900 PLN
|
Patrzyłem - w promocji 2015 mają ok. 71k cennikowo. Tylko że tu bierzesz to co jest i nie grymasisz.
Bo? W zestawieniu z Vitara... bo przy 2WD dla mnie to bliźniacze auta... tylko w suzuki jest AWD w benzynie i przystępnej cenie... ASX z AWD jest strasznie drogi...
W tej klasie aut, nowych i z budżetem maks 80tys PLN:
Osobiście to kupując sercem i okiem kupiłbym teraz Mazdę 3.
Kupując praktycznością i obszernością wnętrza (zwłaszcza tylna kanapa i bagażnik) Nissan Pulsar lub Honda Civic (5d lub kombi)
Kupując coś SUVopodobnego - Vitara/S-CROSS/ ew. coś SSangYonga Tivoli/XLV/Korando bo dla mnie w takim kiosku to już obowiązkowo AWD... a te są tylko dostępne z AWD w miarę przystępnej cenie...
No i ja mam alergie na diesla |
Mazda 3 - odpada bo tak (:P..kobiety). Zresztą mazdy też się kapitalnie sprzedają w tym roku. Civic generalnie też oscyluje koło 80k choć patrzyłem bardziej na HR-V.
gzesiolek - 24-06-2016, 14:05
gulgulq napisał/a: | Mazda 3 - odpada bo tak (:P..kobiety). Zresztą mazdy też się kapitalnie sprzedają w tym roku. Civic generalnie też oscyluje koło 80k choć patrzyłem bardziej na HR-V. |
Jest jeszcze Mazda CX3, ale nie dość, że dość droga to jeszcze malutka (i zupełnie nie rodzinna)...
HRV rzeczywiście rozmiarowo lepsza, ale też dość droga...
W sumie szkoda, że nie ma Civica z tym silnikiem co w HRV... bo 1,4 jest jednak za słaby... a ten w HRV już jakoś jedzie...
piomic - 24-06-2016, 14:50
gulgulq napisał/a: | oglądnęliśmy nową Vitarę | Jeżdżę od jesieni, mam 20000 przebiegu i nadal jestem zadowolony z zakupu. Tylko jakoś mi się to: gulgulq napisał/a: | ze spalaniem rokującym rozsądne zużycie (6-7 litrów) | nie chce zgodzić. Od nowości 8,2l/100km.
gzesiolek napisał/a: | ciasnawe... Znacznie lepiej się czułem na tylnej kanapie w Lacerze... | No ale tylna kanapa w Lancerze to mistrzostwo klasy. gulgulq napisał/a: | Mitsubishi ASX 1.6 | Silnik podobny jak w Vitarze ale kilkaset kg cięższy.
gzesiolek - 24-06-2016, 15:25
piomic napisał/a: | nie chce zgodzić. Od nowości 8,2l/100km. |
Znaczy się silnik w Maździe 6 to mistrzostwo świata... pali mi średnio tyle samo... tylko ma 2,5litra i 192KM...
gulgulq - 24-06-2016, 22:28
piomic napisał/a: | nie chce zgodzić. Od nowości 8,2l/100km. |
opierałem się na raportach spalania od ludzi z autocentrum plus forum suzuki oraz opinia sprzedawcy
piomic napisał/a: |
Silnik podobny jak w Vitarze ale kilkaset kg cięższy. |
czyli spalanie teoretycznie większe
RalfPi - 25-06-2016, 09:51
gulgulq napisał/a: | Mazda 3 - odpada bo tak (:P..kobiety) |
Pewnie przez brzydki kolor
gulgulq napisał/a: | pierałem się na raportach spalania od ludzi z autocentrum |
I na tym bym się opierał.
gulgulq napisał/a: | piomic napisał/a:
Silnik podobny jak w Vitarze ale kilkaset kg cięższy.
czyli spalanie teoretycznie większe |
Fizyki nie oszukasz Owszem - zdarza się, ze robię naprawdę bardzo fajne silniki i samochody, ale dla przykładu Mazda 6 jest mniej więcej tak samo ciężka jak Lancer, więc uwzględniając jeszcze współczynni Cx i powierzchnię stawiającą opór.. to okazuje się, że mazda pali podobnie jak Lancer.. ale uwaga - BMW z silnikiem 2.0 184KM też będzie palić podobnie
No i myślę, że spalanie jest zależne od objętości skokowej cylindrów.
(załóżmy Spalanie= 3*(1+V_silnika).
A patrzyłeś Skodę Rapid albo Skodę Fabię (można było dostać Fabię za około 52kzł z 1.2 lub 1.4 w fabrycznym LPG ).
Krzyzak - 25-06-2016, 21:48
RalfPi napisał/a: | myślę, że spalanie jest zależne od objętości skokowej cylindrów | spalanie jest zależne od mocy silnika i masy auta - fizyka
konstrukcja silnika też ma swoje do powiedzenia, ale wchodzimy w szczegóły czy mieszać paliwo w stosunku stechio 14:1 czy inaczej (tryb GDI albo jak oszczędny jak w starych Carinach E na przykład)
gulgulq - 25-06-2016, 21:52
auto klepniete..szczegoly wkrotce
mozna strzelac
RalfPi - 25-06-2016, 23:38
Krzyzak napisał/a: | RalfPi napisał/a: | myślę, że spalanie jest zależne od objętości skokowej cylindrów | spalanie jest zależne od mocy silnika i masy auta - fizyka
|
Fizyka fizyką, a praktyka, praktyką - żartuje oczywiście.
A na jałowym od czego zależy:) ?
Ile takiego spalania na jałowym mamy w mieście - no i kwestia przyspieszania (takie wrażenie mam, że większy motor spali więcej przy tym samym czasie przyspieszania i masie (E=J*Omega^2/2).
Klepnięte.. hmm.. Megane, I30 albo Astra.
gulgulq - 26-06-2016, 16:02
RalfPi napisał/a: |
Klepnięte.. hmm.. Megane, I30 albo Astra. |
ciepło ciepło
RalfPi - 26-06-2016, 22:36
Jak zmierzamy w stronę Półwyspu...
to zostaje Ceed - te nowe Ceedy mi się naprawdę podobają
I myślę, że koreańska technika stoi na światowym poziomie.
gulgulq - 27-06-2016, 08:52
RalfPi napisał/a: | Jak zmierzamy w stronę Półwyspu...
to zostaje Ceed - te nowe Ceedy mi się naprawdę podobają
I myślę, że koreańska technika stoi na światowym poziomie. |
zimniej
gzesiolek - 27-06-2016, 10:52
Mokka?
Oj przyznaj się a nie będziesz nas tu w niepewności trzymał
|
|
|