Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
Owczar - 21-10-2016, 22:17
Jaki masz AFR przy WOT?
staszq2 - 22-10-2016, 17:03
Bzyk_R1, zarzuć koniecznie fotki instalacji, sam jestem ciekaw jak to wygląda pod maską Przy serii powyższe komponenty stykną, kwestia tylko dostrojenia auta w trasie z sondą w tłumiku Rozumiem, że się odbywało ... ?
Bzyk_R1 napisał/a: | Czasy wtrysków 11-12 msec |
U mnie takie czasy były przy zablokowanej dmuchawce do 0,5 Bara a przy WOT około 21 ms.
Bzyk_R1 - 22-10-2016, 18:50
W@sio, Nie planuję robić projektu Evolander uważam że nigdy nie wykorzystałbym potencjału samochodu po takich modyfikacjach i nie mam PLN na takie przeróbki. Interesuje mnie podkręcenie parametrów na seryjnych gratach. Dodatkowo parę urządzeń uprzyjemniających użytkowanie I najważniejsze zabezpieczenie Miśka w sposób taki aby dłużej mógł bronić się przed rudą
Owczar, nie chce głupot pisać bo nie pamiętam ile tam było... Po 1000 km mam podjechać na pierwszy przegląd i znowu będzie badane z AFR więc dowiem się.
staszq2, Strojenie odbywało się w trasie ze snifferem w wydechu. Kurcze nie zrobiłem jeszcze ale jutro zrobię w pracy fotki instalacji. U mnie nic nie ruszane z turbinką było taki wynik jest. Czyli seria dmucha max do 0,5 bara?
22.10
Założone obuwie zimowe w Miśku Michelin Alpin 16" na stali. Wrzuciłem też ledy 6000K Narva do wnętrza.
Przy okazji wezmę się za odświeżenie dekielków alu. Diamenty na czerwono tło będzie czarne
staszq2 - 22-10-2016, 20:23
Bzyk_R1 napisał/a: | Czyli seria dmucha max do 0,5 bara? |
Nie nie, u mnie była specjalnie przyblokowana po gruntownym remoncie silnika, po prostu chłopaki mi ucieli 70 KM bo musiałem dotrzeć silnik więc takie małe zabezpieczenie przed ciężką nogą
Normalnie bije coś około 1,2 Bara a w piku ma 1,5.
W@sio - 23-10-2016, 00:00
Stachu, w serii bije 0,9 bara w peaku 1,1 a w trybie serwisowym bije 0,5 bara i opóźnia zapłon
Bzyk_R1 - 24-10-2016, 21:33
Wstawiam obiecane fotki jak wygląda instalacja LPG w moim Miśku. Tak wygląda pod maską:
Tak po zbliżeniu. Wszystko upakowane blisko grodzi:
Wtryskiwacze:
Centralka schowana w schowku przy otwieraniu maski:
Zmieniłem wygląd dekielków do alu.
Kurczę podczas następnego strojenia z AFR po 1000km muszę koniecznie sprawdzić jakie są czasy wtrysków, jakie ciśnienie dmucha turbo i jakie AFR normalnie i przy WOT.
Bzyk_R1 - 03-11-2016, 16:33
Ostatnio posypało się sprzęgło kompresora klimy. Dzisiaj dowiozłem nowy zamiennik.
Jutro montaż i Misiek gotowy do kolejnego spotu
Bzyk_R1 - 04-11-2016, 16:34
Up!
Sprzęgło klimy działa, czynnik zmieniony, oleju dodane, odgrzybione, serwis na lato zrobiony. Wreszcie trafiła się okazja sprawdzić ile pali Misiek na 100 km
Dodam że spalanie było na trasie, powiedzmy ze średnim butem. A więc około 13 litrów LPG
Dodatkowo kurier przyniósł dziś miłą paczkę
Więc ramki oraz białe naklejki trafiły na autko. Szukam jeszcze dobrego miejsca na czarną naklejkę bo nie chcę ich dawać na błotniki... A poniżej efekt końcowy jak będzie wyglądało obuwie letnie.
Plany na następny tydzień to wpis w dowodzie rejestracyjnym oraz ponowne strojenie z AFR i zebranie danych.
Bzyk_R1 - 21-11-2016, 11:57
Up!
Dzisiaj Mitsu było na pierwszym strojeniu LPG z AFR po 1000 km. Przejechałem oczywiście dużo więcej ale kolejki są więc dopiero dziś zobaczyłem co tam pod maską
Napiszę tu wszystko czego się dowiedziałem i co odczytaliśmy podczas badania. Dla bardziej zorientowanych w temacie LPG ode mnie, te informacje mogą być zrozumiałe i przydatne.
Na biegu jałowym AFR na Pb: 14,6
Parametr lambda: 1,00 (Pb i LPG)
Podczas jazdy AFR przy WOT 10,8 Pb, również 10,8 na LPG
Lambda przy WOT na Pb 0,68, na LPG 0,67
Max czas wtrysku przy WOT 20,5ms
Przy 5500 rpm 16-17ms
Spadek ciśnienia na reduktorze 0,17bara przy WOT, ale tylko chwilowo przy nagłym bucie potem reduktor podnosił ciśnienie i przy 6000 rpm brak spadku ciśnienia.
Misiek jeździ okrutnie:) nie ma litości na drodze Po ostatnim jeżdżeniu stricte po mieście i dzisiejszym strojeniu spalanie wyszło 15,5l/100 więc nie ma tragedii. Jak pisałem wyżej podczas spokojnego jeżdżenia możemy zejść o 3 litry niżej.
Co tam jeszcze...LPG wbite w dowód, timer HKS czeka i się kurzy, rozrząd w fazie zbierania funduszy, i trzeba koniecznie wymienić tylne szczęki hamulcowe wraz z zestawem tych sprężynek i innych drobiazgów bo na szybkich zakrętach w prawo piszczy w tylnym kole Ostatnio jeździłem Q5 2,0 TFSI szefa. Niby quattro, niby 211KM, niby 350nM ale powiem Wam nawet w trybie Dynamic szału nie robi. Myślę że Mitsu wciągnęłoby ją tym swoim wlotem na masce aż miło Jakie cudowne uczucie...a za audi woła teraz jakieś 65k zł
Dobra tyle na dzisiaj do następnego...
Owczar - 21-11-2016, 12:43
Bzyk_R1 napisał/a: | Podczas jazdy AFR przy WOT 10,8 Pb, również 10,8 na LPG
Lambda przy WOT na Pb 0,68, na LPG 0,67 |
Na LPG można było dać troszkę większe AFR żeby uzyskac taką samą lambdę. Ale generalnie tak wystrojone LPG nie powinno zaszkodzić silnikowi
Jesli dobrze widzę, to sniffer staga? Myślę nad zakupem, ale trochę martwi mnie spory lag tego zestawu.
Bzyk_R1 - 21-11-2016, 12:51
Owczar, lambda wahała się miedzy 0,68 a 0,67, można przyjąć że jest taka sama. Mam nadzieje że parametry "zdrowe" dla Mitsu. Nie znam się na snifferach ale ogólnie serwis autoryzowany staga więc może i narzędzia też mają firmowe.
Owczar - 21-11-2016, 13:00
Uwierz, mało kto tak stroi Jest naprawdę dobrze. Większośc robi to na oko. Ten sinffer jest ok, bo pozwala na pomiar biegu jałowego. Podczas jazdy ma po prostu min lag, ale jak ktoś się przyzwyczai do tego to nie ma problemu.
marcink - 22-11-2016, 23:24
Jak zobaczyłem to zdjęcie ze strojenia, to ten kabel wyglądał jak jakieś pęknięcie Myślałem, że to znowu klątwa spotów w Krakowie, ale tym razem z wyprzedzeniem (albo Sosnowiecka, z mega lagiem )
Na szczęście to tylko kabelek..
Hugo - 23-11-2016, 08:20
marcink napisał/a: | Jak zobaczyłem to zdjęcie ze strojenia, to ten kabel wyglądał jak jakieś pęknięcie | Ja też
Bzyk_R1 - 23-11-2016, 22:15
marcink, wypluj to co powiedziałeś okręć się trzy razy w lewo i raz w prawo odtańcz taniec przegonienia klątwy bo wiesz że moje auta nie lubią krakowskiego smogu Będzie dobrze...
|
|
|