Pajero III - Mrugające/pulsujące oświetlenie. Alternator, ładowanie
Grzegorz76 - 19-10-2016, 20:34
Zakatek napisał/a: | Jakaś pomocna rada przy sprawdzaniu wiązki przyczepki? Teraz mierzylwm napiecie na alternatorze jest idealne 14.1 a po dodaniu gazu 14.5 i tak trzyma caly czas. Na akumulatorze jest 12.5 po dodaniu gazu zbliza sie do 13v. |
Skoro na alternatorze masz 14,1 a na akumulatorze 12,5 to problem jest miedzy alternatorem a instalacją elektryczną. Sprawdź czy masa między alternatorem a budą jest dobra i kabel plusowy ten gruby nie zaśniedziały.
Zakatek - 20-10-2016, 04:40
Niestety pod plastykami bagażnika od strony pasażera nie widzę żadnej kostki, no chyba że coś przeoczyłem :/
Masy wyglądają ładnie...
plecho1 - 20-10-2016, 06:36
Wyglądać może i dobrze wyglądają ale wcale nie muszą dobrze przerodzić. Na próbę najlepiej zrobić nowe połączenia z przewodów rozruchowych lub mierzyć napięcie ładowania w taki sposób że jedną końcówką miernika dotykamy do + na akumulatorze a drugą gdzieś do silnika lub obudowy alternatora. Jeśli wtedy napięcie ładowania będzie ok, to będzie oznaczać, że przewód plusowy też jest ok i winna jest masa.
Zakatek - 20-10-2016, 09:56
Zrobiłem nową masę od aku do karoserii i nic to nie pomogło. No nic dzisiaj umówiony jest do majstrów którzy ostatnio skasowali i nie naprawili...
jepm - 20-10-2016, 10:20
plecho1 napisał/a: | lub mierzyć napięcie ładowania w taki sposób że jedną końcówką miernika dotykamy do + na akumulatorze a drugą gdzieś do silnika lub obudowy alternatora |
Zadziałało by na 100% gdyby mógł odłączyć ten kabel ładowania "+" od akumulatora bo inaczej i tak obwód jest zamknięty i np. problem na masie akumulatora bądź na innym kablu dołączonym do klemy "+" może spowodować również niski odczyt . Nie wiem czy da się w jakiś elegancki sposób wyłuskać ten kabel na polaczeniu do klemy i go odczepić
plecho1 - 20-10-2016, 10:44
Zakatek, ważniejsza jest masa po między plusem akumulatora a masą alternatora.
jepm, jeśli jest różnica w napięciu przy pomiarze bezpośrednio na alternatorze w stosunku do pomiaru na akumulatorze to winny jest albo przewód plusowy lub jego konektory łączący zaciski akumulatora z zaciskiem alternatora albo winne jest analogiczne połączenie masowe. Ten sposób który podałem pozwala na wykluczenie lub potwierdzenie problemów z przewodem plusowym, zresztą podobnie można zrobić z przewodem masowym.
Zakatek - 20-10-2016, 12:56
Panowie elektrycy stoja przy swoim, jako dowód pokazali mi na oscyloskopie skoki napięcia na instalacji. Najwyżej umówię się z nimi jak nic nie poradzą, że kupię alternator, lub sprawdzę go w polecanym przez nich warsztacie. Jak bedzie dalej to samo to zwrot kosztów.
jepm - 20-10-2016, 13:17
jak masz chwile czasu to spróbuj po prostu po kolei wypinać bezpieczniki - może na cos trafisz i przestanie migać a będziesz wiedział gdzie szukać.
Może spróbuj też podjechać do ASO tam powinni mieć takie ustrojstwo które wpina się w złączkę alternatora i pozwala sprawdzić działanie regulatora. Choć cenowo to pewnie wyjdzie niewiele mniej jakbyś kupił drugi używany alternator Spróbuj jednak powypinać bezpieczniki.
|
|
|