To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - -vol 2/3 - Titanum S 2.2 200 był jest Titanum S 240hp

sampler - 19-12-2016, 20:56

AISIN TF 81 to oznaczenie fordowskie tej samej skrzyni. Czyli masz cały zespół napędowy od PSA :D tyle że troche osłabony. Ten motor w PSA ma 204 KM i 450 Nm

Citroeniarze leją klasy JWS 3309 (taki zaleca producent) czyli:
Mobil 3309
RAVENOL ATF T-IV Fluid
Esso JWS3309
STATOIL TRANSWAY S DXIII J JWS 3309
MANNOL ATF Multivehicle JWS 3309

Co ciekawe w PSA w tej skrzyni resetuje sie softem diagnostycznym komputer skrzyni w której jest licznik przepływu oleju. Po wyzerowaniu skrzynia na nowo się adaptuje i ustawia luzy.
Te skrzynie nie są super szybkie ale są dobre jak na klasyczne hydrokinetyki. Producent podaje max 450 Nm ale widziałem C5 3.0 HDI po chipie i miała ponad 500 Nm. Zresztą ceny na allegro tych skrzyń oscyluja około 1500 zł co świadczy o niskim popycie.
Najczęstsze usterki to awaria bloków zaworoów w wyniku syfu w oleju (PSA nie zaleca wymiany oleju )

Będziesz modził coś przy FAP ie?

custom - 21-12-2016, 20:38

dziś kopciuch był na kuracji - pod tlenem ;)

pomimo ostatniego przeglądu wykonanego w ASO przy przebiegu 81000

- wymieniłem olej w silniku mobil 3000 x1 5w30 5,5 l
- filtr oleju
- filtr powietrza
- wymieniłem olej w skrzyni automatycznej RAVENOL ATF T-IV Fluid - skrzynia zaczęła pracować płynniej - organizuje update w aso ;)
- sprawdziłem samochód na skp - siłą hamowania szarpaki kontrola amortyzatorów.
- poprawiłem mocowanie tylnego prawego tłumik - był niżej o około 1,5 cm
- przyszło podświetlenie tablicy rejestracyjnej led

generalnie samochód w bardzo fajnym stanie bez przygód
- kompletuje maty i przymierzam się wstępnie do audio ;)

stay tuned

Marcino - 21-12-2016, 23:02

Ile toto pozera Oleju Napedowego?
eremita - 22-12-2016, 09:34

Gratulacje zakupu! Super auto :)
sampler - 23-12-2016, 08:18

Gdzie wymieniałeś olej? Dynamicznie czy statycznie? Skasowano kalkulator skrzyni po wymianie?
custom - 23-12-2016, 19:51

sampler napisał/a:
Gdzie wymieniałeś olej? Dynamicznie czy statycznie? Skasowano kalkulator skrzyni po wymianie?

wymieniałem sam w swoim serwisie wymiana statyczna - i nie był kasowany licznik przepływu maxi das nie posiadało tej funkcji

umawiam się na aktualizację softu w skrzyni w aso ford

custom - 29-12-2016, 16:03

up
wpadły nowe tablice rej :razz: i podświetlenie tablicy rejestracyjnej na led

zamówione za namową kolegi z Forda zestaw śruba 2 podkładki i filtr siateczkowy przewodu olejowego do Turbo a przy okazji rozmów przy piwie silniki 2.2 w poliftach dochodzą do 400tyś kilometrów i dalej dzielnie jeżdżą co poprawiło mi humor przy moich 85000 ;)

jutro przychodzą kolejne frukty do audio - tym razem będzie zestaw audio system M165 165mm.
Tweeter wyląduje w miejsca fabrycznych głośników wysokotonowych zresztą tam gdzie miałem w poprzednim s-maxie.
Przy okazji ktoś coś walczył z środkowym głośnikiem w desce ? ktoś wymieniał / modyfikował etc.
pozostaje domówić kilka kilo mat i montaż na początku roku.

wizyta u nadwornego tunera Heko jest nieubłagana nawet żona zauważyła różnice.:diabelek:

sampler - 29-12-2016, 20:40

te wersje 2.2 HDI na jednej turbinie są bardzo udane. Też biorę ten silnik pod uwagę w przyszlości w C5 X7.
sieegurd - 30-12-2016, 20:50

Gratuluję autka :) Tylko ten diesel :P

Sam zmieniłem na C-Maxa i jestem mega zadowolony :)

custom - 04-01-2017, 22:08

pierwszy setup car audio wleciał:
Tweetry z zestawu audiosystem m165 wraz z zwrotnicami ( 25 mm kopułka jedwab)
po wszystkich przymiarkach wpadły w oryginale osłony tweeterów i została zapozyczona kostka połączeniowa z innych głośników.

głośniki się zaczynają rozgrzewać jest kulturalniej ( nie krzyczą piskliwie )
wrażenia opiszę za jakiś tydzień

ps kable można skrócić:razz:

custom - 22-01-2017, 22:55

Ikarus lata żona cicho siedzi choć czasem co dziwne wspomni że w superbie było to fajne i tamto i przyciski jakoś ciszej pracowały etc :shock:

grzebiemy dalej ;)
Przyszedł czas na audio

midwoofer z zestawu audiosystem m165 został zamontowany na podwójnym panelu mdf. Stosuje się panel do s-maxa + drugi na uniwersalny rozmiar 165 i przecina się go na grubość około 2 cm. - drugi panel dodaje się ze względu na głębokość montażowa gdzie powyżej 50 mm na pojedynczym panelu głośnik dotyka prowadnicy szyby.
Wysokość fabrycznej wysokości panelu ze stelażem głośnika ma podobna wysokość
W poprzednim s-maxie ze względu jak wyżej był adaptowany głośnik z którego wykonałem dystans.
To tak jakby ktoś kiedyś chciał takiego ikarusa kupić ;)
Teraz głośnik siadł jak złoto

do wygłuszenia poszycia zew poszła mata gms 05 xl oraz pianka gms 12mm do zamknięcia komory drzwi poszła kombinacja mat gms 05 / 07 new i trochę pianek 3mm.
drzwi prawie zabetonowane ;) zdjęcie jeszcze w trakcie prac.

Na tapicerkę drzwi pianki o grubośći 12mm oraz 3mm maty do usztywnienia.
zdjęcie w trakcie

sprzęt się wygrzewa zaczyna to sensownie grac

teraz szukamy kól na lato zdecydowanie 19" - przy oponach 235/40/19

Krzyzak - 23-01-2017, 11:21

jak z ciężarem drzwi? - pamiętam że ja w Colcie wrzuciłem maty to zamek zaczął obcierać...
custom - 23-01-2017, 12:35

Krzyzak napisał/a:
jak z ciężarem drzwi? - pamiętam że ja w Colcie wrzuciłem maty to zamek zaczął obcierać...

jak dzieliłem maty i pianki na stroną mniej więcej poszło około 3-4 kg na drzwi.
Zmienia się technologia maty lżejsze :)

custom - 24-02-2017, 01:07

Przymiarka do lata
felgi są lekko wklęsłe i koła chyba dobrze leżą
będzie więcej opony bo na kołach założony jest mniejszy niższy rozmiar

mkm - 24-02-2017, 03:17

No, no... Siadła felga 8)