Nasze nieMiśki ;-) - CamperWagen Ducato L4H3
Tomek - 18-05-2021, 12:08
Marcino napisał/a: | Tomek napisał/a: | przy czym ja kampera nie chciałem, a vana |
Jaka zasadnicza różnica |
dla mnie przede wszystkim taka, że kamperem pod domem miałbym ciężko wjechać
ale nawet gdyby nie to, to chciałem coś bardziej kompaktowego
ten już ma 6,36 metra długości i na standardowym miejscu parkingowym nie ma bata stanąć
Marcino - 19-05-2021, 09:18
Tomek napisał/a: | Marcino napisał/a: | Tomek napisał/a: | przy czym ja kampera nie chciałem, a vana |
Jaka zasadnicza różnica - van z zabudowa kampera może jechać normalnie po autostradach a kamper tylko 90km/h? |
zdania są podzielone, na forach i grupach są non stop dyskusje na ten temat
samochodem ciężarowym do 3,5T możesz jechać 140kmh
samochodem specjalnym możesz jechać 80kmh na autobanie, poza terenem zabudowanym 70kmh
1. po pierwsze nie jest ważne co jest czym, tylko co ma w papierach
mój ma już "samochód specjalny-kempingowy"
2. po drugie nikt nie wie, czym tak naprawdę jest samochód specjalny-kempingowy, czy bardziej samochodem osobowym, czy bardziej samochodem specjalnym
chociażby w ostatnich zmianach w akcyzie - kamper jest bardziej samochodem osobowym
jeden ze świeższych artykułów na ten temat, a konkluzja w nim jest taka sama, czyli nadal nic nie wiadomo.
https://www.auto-swiat.pl...episach/mtzchx8
A i problem dotyczy tylko Polski, poza granicami możesz jechać ile jest na znaku.
Podsumowując z opinii użytkowników kamperów, nikt nigdy mandatu nie dostał za przekroczenie 80 kmh na autostradzie. |
Dzięki za szczegółowy opis.
Tomek - 19-05-2021, 12:10
Marcino napisał/a: | Dzięki za szczegółowy opis. |
ja tylko powtarzam zasłyszane opinie
Fragu napisał/a: | Sklejka powinna być zabezpieczona w całości lakierem lub farbą akrylową, |
ostatecznie stwierdziłem, że pomaluję wszystkie sklejki lakierem jachtowym
koszt niewielki, roboty tez niewiele
Tomek - 28-05-2021, 14:53
Kolejne roboczogodziny do przodu.
1. Sypialnia oklejona filcem, nieco jaśniejszym niż bagażnik.
Na zdjęciu jeszcze w trakcie pracy, obecnie jest skończone klejenie, ale zdjęć brak.
2. Łazienka oklejona, poniżej foto jeszcze w trakcie
Obecnie siedzą już 3 ściany i brodzik (to dzisiaj)
3. Wentylator w łazience, obecnie służy za główną wentylację w aucie w trakcie schnięcia i wietrzenia kolejnych etapów:
4. Podłoga w bagazniku, zroobiony stelaż i wklejony XPS 4cm.
Obecnie jeszcze leży na tym sklejka 9mm. Fotek też brak.
5. Taka lotka na dach, żeby było bardziej JDM:
6. Pólka nad kabiną
Jak widać trochę ją falowało górą i dołem, więc dodałem po listewce i jest git:
Ale i tak nie podobała mi się, więc zaślepiłem ją sklejką:
A dzisiaj jeszcze skończyłem system klimo-wentylacji.
No prawie, bo brakuje jeszcze dwóch rzeczy: rury odprowadzającej ciepłe powietrze z klimatyzatora i dmuchawy, ale to też w trakcie.
Te rury kiedyś okleję jakąś folią, żeby wyglądało bardziej, że tak ma być.
+ jeszcze kosmetyka bagażnika, trzeba okleić słupki, itp., drzwi ... ale takie rzeczy to pewnie za rok, najpierw robię tyle ile potrzeba.
Tomek - 18-06-2021, 11:59
Chciałbym ogłosić, że auto skończone*
Przede wszystkim instlacje.
Prąd skończony w 99%
Brakuje jeszcze kilku lampek, czy gniazdek, ale to już pikuś.
Założyłem już nawet panel PV i korzystam z darmowego prądu, póki co jedna sztuka 325W, wybór bardziej z przypadku (miałem upatrzony inny model 340W), bo dostępność paneli jakaś kiepska ostatnio, a i nie każdy chce sprzedać 1 sztukę, ale znalazłem przyjazną hurtownię niedaleko.
1 panel z możliwością rozbudowy o 2 kolejne, choć nie bardzo jest sens bez wymiany akumulatorów lub dołożenia kolejnych Ah.
instalację 230V obsługują 2 przetwornice.
Osobna przetwornica do lodówki, a osobna na całą resztę.
Baterie, to 3 sztuki LiFePO4 marki GreenCell, po 50Ah każdy (wg katalogu 50Ah, ale mają po około 55Ah faktycznie).
pozornie jest bajzel w kablach, ale tak być + zwisają jeszcze jakieś pojyncze kable do mierników poboru prądu i takie tam dodatkowe ustrojstwa
Instalacja wodna skończona w 99%, brakuje tylko węża i słuchawki prysznicowej.
Jak widać, bojler jest na 230V, jest to zdecydowanie najsłabszy punkt tego auta, ale wybór był świadomy i też ze wzglęgu na sposób użytkowania będzie wystarczający, a na pewno 20x tańszy niż alternatywne rozwiązania zasilane np. ON
Klimo-wentylacja gotowa, no też prawie.
Bo zepsułem klimatyzator, więc poszedł do naprawy.
Jest też i zielony Pe-flex, który chciał Darek.
Pół metra widać, a kolejny metr jest ukryty w słupku i zaciąga powietrza zza auta, spod zderzaka.
Wentylator z Citroena C4 Picasso chyba, skręcony na 3,5V, bo na 12V działał bardziej jak odkurzacz i co pociągnął spod auta to wrzucał na łóżko.
Powiem szczerze, że już na samej wentylacji da się w aucie wytrzymać przy upale na zewnątrz, no, a nie ma jeszcze pozasłanianych okien i auto jest otwarte.
Do klimy dorobiłem jeszcze filtr z maty filtracyjnej, którą lata temu kupiłem do Colta, bo tam nie było filtra kabinowego
Z przodu auta nie jest już tak pięknie, ale też duży postęp.
Przede wszystkim łóżka, a w zasadzie cała sypialnia gotowe.
Pozostaje w zasadzie zakupić materace i można spać.
Dzisiaj dzwoniłem do firmy i w ciągu tygodnia są w stanie dostarczyć na wymiar.
Łóżko dolne 140x195cm, materac będzie chyba grubości 15cm, kokos+pianka
Łózko górne 70x170cm, materac piankowy grubości 7-8cm
cały czas mam możliwość założyć jeszcze środkowe łóżko wzdłuż auta (wymiary 70x140cm), ale z tym się wstrzymuję. Zrobimy kilka wyjazdów tak jak jest i zobaczymy czy nam to potrzebne.
Łazienka skończona w środku.
Ściany wyklejone mocną wykładziną PCV, na suficie zamontowany wentylator chiński (takie a'la okienko), będzie dobrze wyciągać wilgoć.
Kibelek podpięty do wody i działa, choć nie używałem (jakoś nie spieszy mi się do tego).
Pod prysznicem naprawdę sporo miejsca, a mały przecież nie jestem.
Całość ma wymiary 68cm x 95cm
Raczej ciężko zrobić zdjęcie telefonem.
Podłoga w części "dzienno-nocnej" jest podniesiona na takim oto stelażu ze sklejki o około 15cm w celu zrównania podłogi z kabiną.
Na to idzie sklejka 12mm (obecnie już zamontowana) i na koniec pójdą panele podłogowe.
W wejściu wyszły mi takie użyteczne zakamarki, więc je obkleiłem wykładziną PCV o wzorze mozaiki (ta sama wykładzina pojawia na ścianie pod stolikiem, na ścianie w kuchni, pomiędzy dolnymi i górnymi meblami), a także na suficie w łazience.
Najgorzej idzie z meblami, jakoś nie mogłem się do tego zebrać, ale już się powoli zebrałem.
Zmajstrowałem taką szafkę nad stolikiem.
Czeka tylko na wykończenie i montaż.
Zrobiłem (a raczej zacząłem) coś podobnego do sypialni (pomiędzy łazienką a górnym łóżkiem), ale jeszcze nie skończyłem i poki co nie skoncze, bo mi sie skonczyły sklejki.
Najgorzej mi było się zebrać do mebli kuchennych, a to tylko dwie małe szafki stojące, pod zlew i kuchenkę.
Póki co zamówiłem formatki ze zwykłej płyty meblowej wiórowej 18mm i coś z tego poskręcam.
Niby płyta wiórowa nie jest zalecana, bo jest ciężka, ale znowu nie będzie tego za dużo, raptem 1,5mkw minus to co w niej powycinam, więc bez tragedii.
Na sam koniec zostanie mi zrobić szafki kuchenne górne, ale do tego to już całkiem nie mam pomysłu, myślę, że pierwsze wyjazdy objedziemy bez tego.
*chciałbym, bardzo bym chciał, ale niestety jeszcze sporo pracy.
Krzyzak - 20-06-2021, 22:25
Tomek napisał/a: | Jest też i zielony Pe-flex, który chciał Darek. | chciałem?
Tomek - 21-06-2021, 09:17
Krzyzak napisał/a: | Tomek napisał/a: | Jest też i zielony Pe-flex, który chciał Darek. | chciałem? |
Krzyzak napisał/a: | Tomek napisał/a: | pod rury kanalizacyjne fi 75mm | fajny system wentylacyjny ma peflex: peflex.pl - właśnie rury 75mm, może skorzystasz |
no to skorzystałem
w ogóle to cyrk znaleźć takie rury w mojej okolicy na metry
wszędzie musisz wziąć całą rolkę 50mb
ostatecznie na FB napisałem na grupie o wentylacyjnej, czy by mi ktos nie sprzedał, jeśli mu zostało po budowie i jakiś instalator dał mi 2,5mb za darmo
Krzyzak - 21-06-2021, 22:13
a - to - ja ostatecznie kupiłem 50mb niebieskiej rury 90mm do rekuperatora
pewnie coś zostanie, gdybyś potrzebował
Marcino - 22-06-2021, 14:53
ładne postępy. Widać dużo pracy i czasu włożone.
Tomek - 22-06-2021, 22:26
Marcino napisał/a: | ładne postępy. Widać dużo pracy i czasu włożone. |
prawie 400h
liczę, że jeszcze stówka i będzie gotowe
Tomek - 25-06-2021, 11:38
Krzyzak napisał/a: | a - to - ja ostatecznie kupiłem 50mb niebieskiej rury 90mm do rekuperatora
pewnie coś zostanie, gdybyś potrzebował |
90mm to muszę chyba następnego zrobić na autobusie
wczoraj skończyłem ściany w "jadalni" i obiłem górne szafki materiałem obiciowym
Pozostaje jeszcze fronty dorobić, ale to już zupełnie na koniec zostawiam.
I jeszcze taka półeczka w sypialni.
Tutaj frontów nie będzie, będzie otwarta.
Powoli do celu.
jacek11 - 25-06-2021, 22:16
Przytulnie się zrobiło
Tomek - 26-06-2021, 13:10
Sufit miałem co prawda zrobić dopiero na samym końcu, może i nawet za rok, ale jako, że niewiele mam obecnie do roboty, a lewa strona już skończona, to jednak zacząłem sufit, bo był mi on znowu potrzebny, żeby zamontować roletkę górnego okna.
Boazeria z polskiego świerka, pomalowana po mojemu. Jestem zadowolony z efektu.
Oczywiście nie skończyłem, bo po prawej stronie auto nie gotowe jak chodzi o szafki górne.
To samo planuję na ściane od łazienki.
Krzyzak - 26-06-2021, 19:35
ładne
a jasne wnętrze optycznie powiększa pomieszczenie i odbija światło
Marcino - 28-06-2021, 09:06
jacek11 napisał/a: | Przytulnie się zrobiło |
Tak jest, to samo chciałem napisać.
Robota prima sort. Bozeria na sufit tez fajny pomysł.
|
|
|