To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

nephilim - 17-02-2009, 23:05

Antena do kupienia na allegro od 180 - 220, w Norauto za 270. W Norauto za triflexa - montaż - chcieli u mnie 200 zł.
joker_wmb - 18-02-2009, 20:50

ave Mitsu 8)
dzis zamontowałem zestaw CB w swoim Outku. Montowalem w ASO Sobczyk Cz-wa, za montaz zaplacilem 250 PLN natomiast radio to Harry II ASC (540,-) oraz Triflex Sirio (250,-). ogolnie jestem zadowolony z zestawu bo dobrze mnie slychac na jakies 3-4 km wiec nie jest zle :)
pozdrawiam MitsuManiakow
szerokosci, bajo :mrgreen:

yesko - 05-03-2009, 10:00

Ja ma taki kłopot.
Założyli mi niedawno w ASO antenę Triflex Sirio /wielu z Mitsumaniaków takie zakłada i chwali więc też się skusiłem/, prosiłem również o zestrojenie anteny z radiem Midland Alan 199-A /żadna rewelacja ale w trasę dla mnie wystarczy/. Zacząłem sprawdzać jak daleko mnie słychać i okazało się, że 0,5-1km to wszystko co wyciskam z tego zestawu. Pojechałem do innych monterów takich rzeczy i stwierdzili, po podłączeniu SWR'a, że jest bardzo żle i nie da się tego wyregulować - przy nadawaniu cały czas, w każdej pozycji "wchodzi na czerwone pole", pomimo kręcenia końcówka anteny. Ich zdaniem antena może być żle zmasowana /spod gumek wychodzi woda/ lub jest kiepskiej jakości. Powiedzieli też żebym lepiej nie nadawał bo spale końcówkę mocy w radiu.

Zanim zacznę interwencję w ASO chciałbym zapytać czy Waszym zdaniem ich diagnoza jest słuszna?
Czy w związku z tym że dach jest aluminiowy mogą być jakieś problemy z dobrą masą dla takiej anteny?
Czy mogą być jakieś inne przyczyny takiego stanu rzeczy?

krzychu - 05-03-2009, 10:14

Z tego co wiem aluminium przewodzi więc nie powinno mieć to znaczenia, czasem mogli wpaść na pomysł jakiejś gumowej uszczelki pod nakrętke a to był by błąd duży.. Mi przykręcił antenę bardzo mocno tak że uszczelka się wygina. Zasięg ma bardzo dobry. Regulowałem sobie ją sam (zakupiłem miernik) zestroiła się na 20-stym poniżej 1,1 (wskazówka ledwo drgnie), na skrajnych około 1,6 chodź president przewiduje max SWR 2 więc jestem zadowolony. Ściąga mi aż za dobrze (dużo lepiej niż mini log presidenta na klapie 1m antena helica) ze słyszalnościa mnie nie jest rewelacja ale cenie sobie że mogę wjechać do garażu bez demontażu, nie szpeci auta i nie kusi. Z tego co mówisz max 1km to trochę mało szczególnie jeśli to było na otwartej przestrzeni. Niech sprawdzą jeszcze 2 rzeczy czy końcówka jest dobrze zalutowana i czy nie zamienili kabla CB z GPS bo ma te same wtyki antena. Ten dłuższy jest od CB.

Krzychu

Hiszpan - 05-03-2009, 16:41

yesko napisał/a:
Powiedzieli też żebym lepiej nie nadawał bo spale końcówkę mocy w radiu.
- potwierdzam.
IMO przyczyna Twoich problemów jest bardzo prosta. Odkręć tylne wewnętrzna światło. Powinieneś mieć dostęp do końcówek antenowych. Końcówka od telefonu i CB jest taka sama i na 100% antena jest przykręcona do końcówki od telefonu zamiast CB. Najlepiej sprawdź sobie dostęp i łatwość zamiany, a samej zamiany dokonaj u montera na placu (to na wypadek, gdybym jednak nie miał racji ;) )
Powinno być OK.
Pomiary, regulacja i już będziesz mógł życzyć wszystkim "szerokości" ;)

yesko - 05-03-2009, 22:18

Hiszpan napisał/a:

IMO przyczyna Twoich problemów jest bardzo prosta.

Chciałbym, żeby tak było ale zanim się zabrali w ASO za montaż anteny zapytałem czy już takie zakładali.
- taaaak!

Czyżby zatem mogli się aż tak pomylić? Zobaczymy.
Dzięki za wskazówki.

krzychu - 05-03-2009, 22:20

Znając fachowców to zaglądnięcie do instrukcji uważają za ujmę na honorze prawdopodobieństwo jest duże. Ale nie chce nikogo osądzać bo ostatnio widziałem mojego mechanika (taki młody koleś ale fajni są) jak siedział w słoneczku na puszce po oleju i przeglądał instrukcje jakiegoś quada...

A muszę powiedzieć że jakość odbioru fal FM jest na średnim poziomie bo nie podejrzewam że Hi-Endowe Sony ma słaby tuner. Czasem jakieś szumy słychać w tle w pewnych miejscach jak się jedzie. A na starym ponierze i dłuższej antenie w starym aucie jakość odbioru radia FM była lepsza. A fabryczna antena miała chyba przedwzmacniacz bo przy kablu antenowym w okolicy radia jest też wtyczka pewnie zasilacz przedwzmacniacza.

Krzychu

Hiszpan - 05-03-2009, 23:34

yesko napisał/a:
Czyżby zatem mogli się aż tak pomylić?
Myślę, że tak. Nie mam nic do mechaników. Piszę na podstawie własnego doświadczenia. Montując CB w moim nie wypuszczałem instrukcji do anteny z ręki. W Outku wspólnika miałem parę problemów z jedną śrubką i popełniłem właśnie ten błąd.
Objawy - identyczne - mały zasięg słyszalności, z kolei próba nadawania to czerwone pole i ostrzeżenia speców od CB o możliwości spalenia radia.
Moje sprawdzenia połączeń prądowych, masy, podłączenia anteny do radia nic nie dały. :doubt: Za podsufitkę nawet nie zaglądałem - taki byłem pewny swego. :oops:
Drugie podejście u CB-ków i znowu to samo. :evil:
Tym razem postanowiłem sprawdzić antenę, ale nie chciało mi się znowu ściągać podsufitki. Można tam zaglądnąć przez otwór po lampce tynej, ale nie jest to łatwe. Przepięcie kabelka i wszystko hula do dziś :D

yesko, jeżeli okaże się coś innego - masz u mnie piwo na zlocie :biggrin:

yesko - 16-03-2009, 22:14

Jednak chyba miałeś Hiszpan rację /zaraz wyjaśnię dlaczego chyba/ i to ja Tobie :drinkers: na zlocie.

Powiedziałem, reklamując usługę montażu anteny w serwisie, że jest prawdopodobnie źle zmasowana i pomylone są końcówki. Przyjmujący mnie pracownik powiedział, że zaraz poprawią to. Faktycznie za pół godziny auto było do odbioru. Ten sam pracownik powiedział, że już jest dobrze ale co konkretnie było źle to nie był w stanie mi powiedzieć. Wtedy pojawił się inny specjalista od tych rzeczy /podobno najlepszy u nich/ i podłączył jeszcze raz SWR. Wg niego moje radio ma spaloną końcówkę mocy i polecił mi zakup Unidena 520xl. Podziękowałem uprzejmie i pojechałem sprawdzić w innym miejscu czy radio jest uszkodzone.

Rozbudowana pionowa struktura zarządzania w ASO daje efekty mniej więcej takie jak w filmie "Miś" - kiedy padła kwestia "zawołaj tu tego pana co tu był przed chwilą" i tak kolejno polecenie kierownika przekazują sobie na coraz niższe szczeble po czym efekt jest taki, że wkracza ponownie "wesoły Romek..."

Wracając jednak do radia okazało się, że nie jest zepsute ale są problemy z dobrym zestrojeniem i jeżeli będę używał tylko 19 kanału to powinno być ok.
Pytałem jak mnie słychać i w mieście mam zasięg około 2,5-3km. Jak dla mnie może być.

Zostawię to tak jak jest albo kupię ten SWR i sam dostroję antenę ewentualnie pojadę jeszcze w inne miejsce bo tam gdzie byłem CBradiowcy widząc antenę Sirio Triflex krzywili się bardzo z niesmakiem - do wszystkiego czyli do niczego itp :(

krzychu - 16-03-2009, 22:19

yesko napisał/a:
CBradiowcy widząc antenę Sirio Triflex krzywili się bardzo z niesmakiem - do wszystkiego czyli do niczego itp :(

Ja kupiłem sobie miernik (musiałem raz go odesłać bo przyjechał zwalony). Ale Triflex zestroił mi się tak że na 20-stym ledwo drga wskazówka od SWR a na skrajnych 1 i 40 mam 1,6 (dla presidenta nie robi problemu SWR 2.0) więcej jestem spokojny i zadowolony z zestrojenia, ale zasięg nadawania pozostawia trochę do życzenia, za to odbiór jest jak najbardziej good.

Krzychu

pfx - 17-03-2009, 09:51

Presidenty zawsze trochę lepiej odbierają, niż nadają, ze względu na dużą czułość wejścia, ale to przecież nie wada, że Ty jeszcze słyszysz, a Ciebie już nie. Gdyby po drugiej stronie ktoś też miał Presidenta, by Cię usłyszał.
Podstawą dobrego odbioru jest masa. U mnie niby SWR jest na poziomie 1,2 ale słaba masa na aluminiowej klapie zadaje straszne zakłócenia (antena magnesówka).

krzychu - 17-03-2009, 12:29

Znaczy ja bym bardziej kierował się w stronę takiej teorii (ale Twoja pewnie też ma na to wpływ). Do odbioru wystarczy mały bacik byle miał dobrą masę a auto było dobrze wyekranowane i tutaj dłuższy bat niewiele poprawia sprawę. Za to nadawanie wprost proporcjonalnie zależy od długości bata i tego się nie da ominąć.

Krzychu

karol_alasz - 19-03-2009, 12:53

Hej.
Mam nadzieję,że się nikt za żarcik nie obrazi-a sam jestem noga w sprawach CB:

Czyli do nadawania w trasie najlepiej sobie podczepic latawiec z antenka a na postojach balonik......

A może jakiś ranking modeli CB najbardziej pasujących do bezbolesnego monatżu w Miśku i przy tym skutecznych w działaniu ? No chyba że już gdzieś był i przegapiłem...

pozdro ( a jak zaczne gadać do "gruszki" to chyba "szerokości" ....) :mrgreen:

TomekSz - 22-03-2009, 20:31

Cześć wszystkim - robi się mały tłok - więcej nas i więcej :p

Po ponad miesiącu użytkowania mogę zarekomendować radyjko UNIDEN 68 - jest super.

W zestawieniu z Triflexem nadawanie kiepskie ale cóż można wymagać od tak krótkiej antenki ok. 2-5 km. Ale jeśli chodzi o odbiór to musiałem przez parę dni potwierdzać swój "nasłuch" bo nie dowierzałrzałem. W lublinie słyszę bez szumów z kilkunastu kilometrów na trasie jeszcze za bardzo nie miałem możliwości sprawdzić, ale czego można chcieć więcej przecież większość z nas i tak nastawiona jest na nasłuch a nie pogaduchy.
Świetnie wycina wszystkie szumy - bez porównania lepiej niż miałem w HarryII (który wyszedł :evil: razem z szybą).
Jest sporo większe od Harrego i tu miałem zgryz gdzie go zamocować co by znów nie dostał nóg :? - ale - musiałem przez dwa dni używać wszystkich foteli więc radyjko wylądowało pod fotelem pasażera przodem do tyłu przykryte końcówką tylnego dywanika i ....... to jest świetne miejsce.
Radyjko świetnie słychać - ma spory głośnik, nie trzeba nic kręcić bo i tak jest tylko na 19tce, a szumów brak :lol: . Jeśli chcę wyłączyć przechylam się w prawy tył i po problemie.
I najistotniejsze - przez szybę - NIE MA RADYJKA :badgrin: :badgrin: :badgrin:

PS. koszt 399zł. - polecam w naszym - tzn. w waszym "zaszumionym" eterze.

szerokości :finga:

Hiszpan - 22-03-2009, 23:07

TomekSz napisał/a:
Świetnie wycina wszystkie szumy - bez porównania lepiej niż miałem w HarryII (który wyszedł :evil: razem z szybą).
A Harrego miałeś z ASC?