Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] juz jest ! :)
Rafal_Szczecin - 25-11-2007, 15:08
czytalem juz sprawe Gregorego ,u niego zabrudzony byl jeden z czujnikow, kurde mialem isc na dwor i odkrecic pokrywe i w ogole, ale na dworze jest tak zimno, ze nie wytrzymam odkrecacjac wszystkiego, i sprawdzajac .
nawet nie pomyslalem ,co by wejsc na forum renowki .
Anonymous - 25-11-2007, 15:54
Rafal_Szczecin napisał/a: | nawet nie pomyslalem ,co by wejsc na forum renowki |
rafal pociesze cie, podobno w mitsu sa jakies inne rozwiazania anizeli w slynnych silnikach dci i tej suszary z mitsu nie jest tak latwo zajezdzic.
rozmawialem na ten temat z Alek'iem.
mowie ci zanim zaczniesz panikowac poszukaj dziury w ukladzie lub zsunietego przewodu.
Grześku - 25-11-2007, 20:36
Matejko napisał/a: | a i grzesiek tez mi kiedys zadzwonil, ze strachem w glosie - ze mu cos sie popsulo i auto nie chce jechac i chyba turbina |
było nieciekawie, objawy:
- podczas podkręcania obrotów szum (świst) spod maski, przypominający szum ssawki odkurzacza
- totalny brak mocy
- kłęby czarnego dymu za samochodem
utrzymując max 2000 obr/min dojechałem jakoś do domu. Na miejscu okazało się (tak na spokojnie), że przyczyną skuchy jest pęknięta - tuż za zaciskiem na wlocie turbiny - rura doprowadzająca powietrze do ww.
Prowizorycznie usterkę usunąłem naciągając "wyżej" rurę, ale i tak kupiłem u Japaneze nową. Koszt ~120PLN
Rafal_Szczecin - 25-11-2007, 20:51
z tych trzech objawow, ktore opisujesz mam tylko Grześku napisał/a: | - totalny brak mocy |
samochod caly czas pracuje w stanie awaryjnym ,sprawdzilem dzis to co moglem czyli filtr powietrza ( jest jeszcze ok, nie nosi znakow zaolejenia ) , odkrecilem plastikowa obudowe silnika , i nie dostrzeglem zadnych niepokojacych zmian w postaci odpietych wtyczek etc,ale to moze dlatego, ze juz bylo w miare ciemnawo.
jutro serwis, i sie dowiemy na kiedy mozna przyjechac na komputerek , jezeli uda sie od razu ,to jutro bedziemy znali diagnoze , i wtedy chyba tez cari zostanie u nich na naprawde .
co do forum reno ,to zadalem na ich forum pytanie, lecz odpowiedzi nie otrzymalem .
Pieniek - 25-11-2007, 20:55
Ja równiez obstawiałbym na dziurę w dolocie. Turbinka tak nagle by Ci nie poleciała tylko wcześniej piłaby dużo oleju i stopniowo traciła wydajność.
Pozdrawiam.
Rafal_Szczecin - 25-11-2007, 21:03
w sumie logiczne, dziura w dolocie - lewe powietrze, turbina przestaje pracowac, komputer sygnalizuje blad - bo
a) widzi ze bierze lewe powietrze
lub
b) widzi, ze turbina nie pracuje, bo zasysa lewe powietrze
prawdopodobne ?
panowie to co radzicie, jechac najpierw na komputer, a potem znajac juz nr bledow szukac przyczyny, czy najpierw bez komputerka ,pojechac na jakis kanalinios/podnosnik i szukac spadnietej opaski, przerwanego przewodu itp ?
Grześku - 25-11-2007, 21:30
Rafal_Szczecin napisał/a: | czy najpierw bez komputerka ,pojechac na jakis kanalinios/podnosnik i szukac spadnietej opaski, przerwanego przewodu itp ? |
możesz, zaoszczędzisz na badaniu, ale nie jest Ci potrzebny ani kanał ani podnośnik. Wystarczy że zdemontujesz filtr powietrza, tzn poluzuj taśmę i zdejmij pudło filtra. W ten sposób powstanie wnęka przez którą będziesz widział rurę dolotową.
Rafal_Szczecin - 27-11-2007, 13:05
panowie, gdzie moge znalezc wykaz wszystkich bledow ?
cari na komputerku, i wykazal 34 , 27 ( zwiazane ze swiecami zarowymi )
autow tej chwili ( dokladnie to o 15 ) ma miec wymieniane wszystkie swiece zarowe, i maja pracowac nad nia dalej .
dobra wiem co i jak i nie sa to dobre nowiny
po wymienieniu swiec okazalo sie, ze padl rowniez przeplywomierz
jestem juz na etapie zalatwiania / dzwonienia po wszystkich .
jeszcze nie wiem czy chce uzywany , bo jak sie okaze ze tez z nim taka buba jak z tym co mam to dziekuje.
Japanez pracuje niby do 17 a firme ma juz zamknieta natomiast dzwonilem przed chwila do Jacka, podal mi specjalny nr i za chwile mam wiedziec ile taka przeplywka kosztuje ...
dobra wiem co i jak, cena nie jest jakas taka powalajaca, ok 650 zl , gorszy jest czas oczekiwania - ok 10 dni ...
w arsie maja jeszcze na wszelki wypadek znalezc jakas przeplywke i podmienic ,co by byla pewnosc na 100% ze to jest to
Anonymous - 27-11-2007, 19:34
Rafal_Szczecin napisał/a: | po wymienieniu swiec okazalo sie, ze padl rowniez przeplywomierz
|
swiece dzialaja tylko przy rozruchu i to tylko ponizej jakiejs temp.
skoro padl przeplywomierz to chyba dobrze? tzn. wiesz co padlo, wymiana i jazda
Rafal_Szczecin - 27-11-2007, 19:40
arturro napisał/a: | swiece dzialaja tylko przy rozruchu i to tylko ponizej jakiejs temp |
no wlasnie, mi sie wydawalo, ze swiece dzialaly, poniewaz, ponizej jakiejs tam pewnej temp , swiecila sie kontrolka, ze "trwa" nagrzewanie swiec , no ale skoro komputer pokazal inaczej ...
arturro napisał/a: | skoro padl przeplywomierz to chyba dobrze? tzn. wiesz co padlo, wymiana i jazda |
w sumie i tak i nie, jezeli to na 100% przeplywomierz, to by byla odpowiedz, dlaczego turbo przestalo sie zalaczac . najgrosze jest wlasnie to, ze czas oczekiwania na przeplywke to ok 10 dni + do tego trzeba liczyc ok 2-3 dni na przesylke z bialego .
a najsmieszniejsze sa ceny na allegro, gdzie za uzywany przeplywomierz ( i tez nie wiadomo, czy w 100% sprawny , i jak dlugo podziala ) wolaja sobie od 400 do nawet 700 zl , gdzie tak jak wlasnie powiedzialem, w Grafixie nowy przeplywomierz (z gwarancja ) kozstuje 650 zl ( i od tej kwoty jeszcze - 10% dla mitsumaniaka )
tak jak napisalem, jeszcze jutro podobno maja skombinowac przeplywke i podmienic, zobaczyc czy to na 100% jest to . jezeli tak ,to z tego co patrzylem po forumie,bede pierwsza osoba ktorej padla przeplywka w 1,9 DiD no coz, ktos musi byc pierwszy
Anonymous - 27-11-2007, 19:47
Rafal_Szczecin napisał/a: | a najsmieszniejsze sa ceny na allegro, gdzie za uzywany przeplywomierz ( i tez nie wiadomo, czy w 100% sprawny , i jak dlugo podziala ) wolaja sobie od 400 do nawet 700 zl , gdzie tak jak wlasnie powiedzialem, w Grafixie nowy przeplywomierz (z gwarancja ) kozstuje 650 zl ( i od tej kwoty jeszcze - 10% dla mitsumaniaka ) |
normalka, wiele osob zamiast sprawdzic cene w aso sprawdza na allegro, np. moj kumpel: lampa nowka w serwisie 250zl, na allegro 200zl
Rafal_Szczecin napisał/a: | jezeli tak ,to z tego co patrzylem po forumie,bede pierwsza osoba ktorej padla przeplywka w 1,9 DiD no coz, ktos musi byc pierwszy |
ja bylem pierwszy i jako jedyny (obserwujac forum) ktoremy zardzewiala carisma, WIEC zawsze ktos musi byc pierwszy
Rafal_Szczecin - 28-11-2007, 14:38
carisma sprawdzona na innym przeplywomierzu ( z reno ) . oto co powiedzial gosciu z arsu " czlowieku to auto na nowej przeplywce to poprostu lata " tak wiec wiadomo, ze juz ze to jednak przeplywomierz .
i teraz uwaga ty ty ry ty ogloszenie
tak jak wczoraj napisalem , nowy przeplywomierz kosztuje :
w Grafixie : 650 zl
w ASO w Szczecinie : 2500 zl
u Japaneze : 1750 zl
na wszelki wypadek dzisiaj byl jeszcze jeden telefon do Grafixu, czy oby napewno podana cena byla za przeplywomierz, maja wyslac tez foto
jezeli tak to nie moglbym powiedziec nic innego,procz tego ze Grafix poprostu rzadzi, ale narazie wstrzymam sie z komentarzem i poczekam na wyslanie zdjecia itp, co by nie zapeszyc
niestety,z dostaniem przeplywki nie jest tak latwo, jak to sie rzecz miala z przeplywomierzem do 1,9 TDi Octavii, gdzie byl praktycznie od reki ( czas oczekiwania 2-3 dni ) a do Cari w Grafixie ok 10 dni, u Japaneze ok 12-14 dni
no i wyszlo na to, ze jestem pierwsza osoba w klubie,ktorej padl przeplywomierz w 1,9 DiD, lecz tak jak to napisal Artur, ktos zawsze musi byc pierwszy . no ok ,ale czemu akurat ja ?
[ Dodano: 28-11-2007, 15:28 ]
no i buba
w Grafixie.
2428 zl
Pani pomylila z rezonatorem ( czy jakos tak , co oczywiscie nie mamy jej za zle )
poszukiwania przeplywki trwaja, jak nic nie znajde, to we wtorek zamawiam u Japaneze.
Matejko - 28-11-2007, 15:56
serwis renaulta moze cos taniej ??
Rafal_Szczecin - 28-11-2007, 16:49
znalazlem jeden przeplywomierz na alledrogo, z wolomina ( wiecie, grupa wolominska i te sprawy ) , jutro kolo 11, mam dzwonic, co by mi gosciu podal nr przeplywki itp, zeby nie kupowac w ciemno ,cena dosc atrakcyjna bo tylko 3 stowki .
wlasnie tak sie zastanawialem ,co by dzwonic jeszcze dzwonic do serwisu volvo lub/i do serwisu reno .
Anonymous - 28-11-2007, 17:23
oczywiście, że dzwoń dla kilku stówek warto.
Części są dokładnie te same, tyle że znaczek inny. Co prawda np filtr oleju Mitsu jest 2 razy mniejszy od Renault, ale jest też znacznie droższy
Zadzwoń też do sieci typu intercars czy japancars. Mogą mieć dobrą cenę. I czy tego elementu nie można regenerować?
|
|
|