[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem.
Jalal_79 - 11-08-2015, 06:57
Włączona klimatyzacja?
mjsystem - 11-08-2015, 07:15
Złozeł napisał/a: | Dzięki za szybką odpowiedź.
mjsystem napisał/a:
dlaczego nie ozonem?
bo nie mieli i entuzjastycznie twierdzili, że i tak alkoholem najlepiej dziadostwo dezynfekować drugi raz na to nie pójdę ;]
ps. chciałabym kliknąć "pomógł" ale nie wiem jak... | Alkohol nie jest dobrym ani skutecznym sposobem, do tego w te upały jest wręcz niebezpieczny.
Złozeł napisał/a: | chciałabym kliknąć "pomógł" ale nie wiem jak... | Tylko osoba zakładająca temat może to uczynić. Twój został scalony i nie jesteś autorem tematu. Nic nie szkodzi. Powodzenia
mjsystem - 11-08-2015, 07:16
mxostry, miałeś prędzej auto z klimatyzacją?
mxostry - 11-08-2015, 08:41
Kolego kialem kilka aut z klima , ostatni to byl mercedes ale tam to sie nigdy nie wlaczal wentylator dlatego pytam
RalfPi - 11-08-2015, 09:31
mxostry napisał/a: | Kolego kialem kilka aut z klima , ostatni to byl mercedes ale tam to sie nigdy nie wlaczal wentylator dlatego pytam |
Witaj. Czy masz załączoną klimą? Tzn. czy pokrętło i przycisk są tak ustawione, że klimatyzacja pracuje (co jest sygnalizowane zapaleniem diody na środkowym przycisku od 3 pokręteł na panelu pod radiem).
mxostry - 11-08-2015, 12:48
Tak wlasnie sie dzieje przy wlaczonej klimie , to jest ok tak ? A jeszcze post scriptum chcialem spytac czy to normalne ze gdy jest wlaczona klima to lekko bardzo leciutko czuc drgania na kierownicy
RalfPi - 11-08-2015, 13:10
mxostry napisał/a: | Tak wlasnie sie dzieje przy wlaczonej klimie , to jest ok tak ? A jeszcze post scriptum chcialem spytac czy to normalne ze gdy jest wlaczona klima to lekko bardzo leciutko czuc drgania na kierownicy |
Myślę, że tak ma być - regulacja jest zrobiona ON/OFF - tzn. albo kompresor pracuje pełną parą (drgania na kierownicy i fotelu pasażera, trochę wyższe obroty na jałowym i mniejsza moc napędowa), albo wcale (brak powyższych efektów).
Zapewne nowoczesne systemy wyposażone są w płynną regulację obrotów kompresora.
huiston - 12-12-2015, 19:11 Temat postu: Odgłos zasysania powietrza z okolic środkowych wywietrzników Witam, około miesiąca temu kupiłem Lancera 1.8 140KM z 2011 roku. Od kilku dni słyszę odgłos zasysania powietrza z okolic środkowych wywietrzników powietrza( okolice radia), nie występuje to regularnie, przeważnie zaraz po zmianie biegu na wyższy, przy dodaniu gazu przy około 2000 obrotów. Samochód po wymianie filtrów, czy mieliście jakieś podobne doświadczenia, czy po prostu ten typ tak ma? Pozdrawiam
RalfPi - 12-12-2015, 19:52
Może coś wpadło do wlotów powietrza, skąd jest zasysane powietrze - ustępuje samoczynnie po jakimś czasie (natężenie świstu jest funkcją obrotów silnika).
A może nie dopięta jest "puszka" od filtru powietrza - tu silnik mruczy jak wściekła krowa i chyba lepiej się zbiera..
huiston - 12-12-2015, 19:54
Z filtrami powietrza jest wszystko w porządku, bardziej bym się martwił czy jakiś przewód nie jest szczelny. Samochód jest na gwarancji, myślisz że jest szansa żeby to naprawić na gwarancji?
RalfPi - 12-12-2015, 20:20
Zależy od tego czy coś się zepsuło
Jak masz samochód na gwarancji, to.. jedź do ASO i niech sprawdzają - myślę, że powinni zrobić to nieodpłatnie.
Robert_N - 12-12-2015, 21:58
Jedź na gwarancji sprawdzić tak jak RalPi pisze.
Ziejson - 29-06-2016, 10:45 Temat postu: Filtr kabinowy(prawdopodobnie) Witam, jestem nowy na forum, ale czytam je od dłuższego czasu. W listopadzie wymieniałem olej, filtr oleju, i filtr kabinowy. I po tym jak wymieniłem filtr kabinowy przednia szyba zaczeła mi parować... Ciężko to opisać jak ktoś tego nie widział, to nie jest taka para dosłowanie, jak przy zmianach temp. tylko lekka mgiełka, którą przeszkadza w nocy, kiedy samochody jada z przeciwka. Jak bym klimatyzacji nie ustawił zawsze sie pojawi. Byłem w zime u mechanika, ale on nic nie poradził. Myslałem że jak bedzie ciepło, to nie bedzie problemu, ale mimo 25 stopni, nadal to jest. Filtr BluePrinnt. Zdaje sobie sprawę, że to ciężki temat, bo i na forum nie mogłem nic takiego znaleźć, ale mam nadzieje że pomożecie, bo nie moge myć szyby za każdym razem jak wsiadam do samochodu po zmroku. Z góry dzięki za pomoc.
Golotheman - 29-06-2016, 11:01
Prawdopodobnie masz ustawioną bardzo niską temperaturę (poniżej 20 stopni). Tej temperatury automatyczna klima praktycznie nigdy nie osiągnie - szczególnie kiedy słońce świeci (mam termometr w kabinie i ciężko jest zbić temperaturę w pełnym słońcu poniżej 30 stopni, a pokrętło mamy max do 27, zatem klima ciągle chodzi).
W momencie, kiedy robi się ciepło, jest duża różnica temperatur, to gdy klima bucha z pełnej mocy w przednią szybę, to bardzo szybko pojawia się kondensat. Miałem analogiczny problem w innym aucie - dopiero kiedy pokrętło ustawiłem nie na maximum, tylko trochę cieplej, problem znikał. Okazało się, że na maksymalnym ustawieniu powietrze, które wydostaje się z nawiewów miało 4,5-5 stopni.
Dlatego najlepiej nie ustawiać klimy na przednią szybę, chyba ze pada deszcz, to wtedy osuszy.
Z drugiej strony w Twoim przypadku podobno zostaje ten osad na szybie za każdym razem ? Czy mgiełka ? Jeśli mgiełka - to problem tak jak opisuję. U mnie czasami pojawia się nawet para jak z czajnika jak jest duża różnica temperatur...
KamilEP - 24-09-2016, 18:58 Temat postu: Uszkodzone pokrętło ustawiania temperatury Witajcie
na tą chwilę zdiagnozowałem uszkodzenie ww pokrętła. Po podpięciu pod komputer mimo przekręcania o kilka stopni wskazania były zupełnie inne. Miał ktoś podobny problem? Podpowiecie jak dostać się do panelu sterowania?
|
|
|