[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tył auta ucieka na dziurach
pawik - 27-01-2013, 12:50
u mnie też po wymianie amorków latanie tyłu ustało stare amorki miały taki dziwny przeskok jak się wsuwało i wysuwało tłok pewno przez to tył latał jak dzika świnia
igi19851 - 27-01-2013, 14:00
zaczne od amorow a lyszka sprawdze tuleje w tyle i wizualnie jak wygladaja.ale to dopiero troszke cieplej jak sie zrobi.dam znac jak to wyszlo.
Owczar - 27-01-2013, 20:10
Często wystarczą same amorki, ale wszystkie galanty 1997-1999 wymagają już wymiany tulei bo guma się starzeje. Mój niby nie miał luzów, nie stukał, ale na poli jeździe się dużo pewniej.
MlodyMat46 - 29-01-2013, 11:30
Koledzy napiszcie z ciekawość jak poradziliście sobie z tą śrubą od wahacza, który jest wleczony, czyli w którym nakrętka jest ukryta pod tą zaślepką-jakby... Chodzi mi o ten najbliżej przodu. Kupiłem tuleje poli, ale szczerze poddałem się właśnie z tym tematem bo po rozkręceniu całego układu żelastwa od zwrotnicy nie zaobserwowałem tam zbyt dużego luzu więc dałem spokój.
Poza tym z przodu mam wahacz 555-prosty, yamato - banan i właśnie wcześniej wspominane SH - 1 banan i 1 podkowę, wszystkie tyle samo już są i szczerze 555(prosty) po niespełna roku zaczął piszczeć więc zamówiłem gumki do hultaja zmieniłem(we wszystkich wahaczach), przesmarowałem grafitowym-jakoś daję radę-więc proszę bez krytyki i tak już rok. Wspomnę, że zdecydowałem się na gumki pomimo piszczenia ponieważ po rozebraniu nie było żadnych oznak wyrobienia-luzów. Ale pomimo wszystko prosty to chyba jedynie 555, albo jakieś Ruville itp. wzwyż
Hugo - 29-01-2013, 12:00
MlodyMat46 napisał/a: | Koledzy napiszcie z ciekawość jak poradziliście sobie z tą śrubą od wahacza, który jest wleczony, czyli w którym nakrętka jest ukryta pod tą zaślepką | Ale w czym masz problem? Co znaczy "poradziliscie sobie"?
deejay - 29-01-2013, 22:12
MlodyMat46 napisał/a: | Koledzy napiszcie z ciekawość jak poradziliście sobie z tą śrubą od wahacza, który jest wleczony, czyli w którym nakrętka jest ukryta pod tą zaślepką-jakby... Chodzi mi o ten najbliżej przodu. |
Który dokładnie ?
MlodyMat46 - 30-01-2013, 00:02
Przepraszam za niedomówienie. Dokładnie chodzi mi o ten, który jest najbliżej lewej strony obrazka. Dokładnie ciekawi mnie czy udało Wam się bez problemu odkręcić tą śrubę, a jak nie to jak "poradziliście sobie" żeby poszła...
deejay - 30-01-2013, 00:25
MlodyMat46 napisał/a: | Przepraszam za niedomówienie. Dokładnie chodzi mi o ten, który jest najbliżej lewej strony obrazka. Dokładnie ciekawi mnie czy udało Wam się bez problemu odkręcić tą śrubę, a jak nie to jak "poradziliście sobie" żeby poszła... |
Sruba jest przelotowa , z jednej strony masz zaślepkę gumową i pod nia masz łeb śruby .
MlodyMat46 - 30-01-2013, 09:59
Trochę swoją zagwozdką temat zaśmiecam, ale...do rzeczy. Kolego wiem, że ta śruba jest pod tą zaślepką-zresztą to pisałem wcześniej, tylko czy u Was też nie szło jej ruszyć? Ja z pół dnia nad nią pracowałem i ani ją ukręcić ani nic się nie udało zrobić...
Owczar - 30-01-2013, 10:00
U mnie poszła bez problemu. Jedyny problem jaki wszyscy mają to odkręcenie śruby tulei mimośrodowej wahacza prostego.
WreX - 30-01-2013, 10:02
Owczar napisał/a: | U mnie poszła bez problemu. Jedyny problem jaki wszyscy mają to odkręcenie śruby tulei mimośrodowej wahacza prostego. |
Mój mechanik użył do tego młota 5kg i poszła
Hugo - 30-01-2013, 11:34
MlodyMat46 napisał/a: | wiem, że ta śruba jest pod tą zaślepką-zresztą to pisałem wcześniej, tylko czy u Was też nie szło jej ruszyć? | Pod zaślepką jest łeb śruby ze specjalną blokadą w postaci takiego "noska". Tam nawet nie musisz zakładać klucza, bo łeb sam sie blokuje. Nakrętka jest po przeciwnej stronie. Nie mozesz jej odkręcić? U mnie z obu stron poszły bez zadnego problemu. Równiez śruby nie były zapieczone w tulei, bez problemu szło je wyjąć.
asec69 - 06-02-2013, 23:08
No i stało się! Też zaczęła mi uciekać dupa gala od strony kierowcy. Sprawdziłem dziś podejrzaną stronę i widzę, że tuleja wahacza prostego, tego z mocowaniem łącznika stabilizatora, jest zerwana. Czeka mnie wymiana tulei, i mam pytanie - Czy oprócz tulei z Olkusza są jakieś inne, dobre, nie hinole?
Owczar - 06-02-2013, 23:11
Oryginały.
I pamiętaj. najlepiej wymieniać parami na obie strony.
asec69 - 06-02-2013, 23:17
Okey, ale nigdzie nie mogę namierzyć oryginalnych tulei.
|
|
|