Sporty Motorowe - FORMUŁA 1 - sezon 2009
saphire - 25-05-2009, 09:59
Neway robi dobre ale bardzo delikatne i kruche auta, BMW za ciężkie ale bardzo wytrzymałe, Brown chyba jest gdzieś po środku a na dodatek jest świetnym inżynierem i taktykiem.
PS. Sprawdziły się słowa Kubicy że trzeba było cisnąc w ubiegłym sezonie i wygrać bo były spore szanse ale BMW odpuściło bo przecież wykonali swój plan a w tym roku mieli zdobywać mistrzostwo tyle że chyba w zaliczaniu ogonów i awarii...
Morfi - 25-05-2009, 10:19
Za bardzo dr. Theisen urósł w piórka w zeszły sezonie bo wyniki ich pozytywnie zaskoczyły i myślał, że i w tym tak będzie
Widać iż zespół BMW odstaje od czołówki o ponad 1,5s na okrażenie, ten sezon jest juz dawno stracony
edi567 - 25-05-2009, 18:21
Podczas transmisji, ktoś się wypowiadał, że formuła podzielona jest na dwa typy teamów, tych co chcą wygrywać i walczyć o mistrzostwa oraz teamy komercyjne (coś takiego) w każdym razie BMW zalicza się do tych drugich, przynajmniej w tym sezonie
Anonymous - 30-05-2009, 10:41
Zobaczymy co pokarzą na GP Turcji z podwójnym dyfuzorem bo czytalem ze bolid sie sporo zmieni z racji tego ze podczas projektowania całej rajdowki nie byl on planowany.
miro87 - 30-05-2009, 10:53
borecki napisał/a: | Zobaczymy co pokarzą na GP Turcji z podwójnym dyfuzorem bo czytalem ze bolid sie sporo zmieni z racji tego ze podczas projektowania całej rajdowki nie byl on planowany. |
raczej jakichś nadzwyczajnych rewelacji ze strony BMW bym się nie spodziewał, ale dajmy im szansę, może się odbiją
akbi - 02-06-2009, 08:41
Projekt ulicznego toru w Gdyni już jest. Teraz trzeba jeszcze pokonać w internetowym plebiscycie konkurentów, znaleźć pieniądze na budowę i wcisnąć się do kalendarza startów
Cytat: | - Zależało nam na wytyczeniu torów, które nie skończą życia tylko na rysunkach. Wierzymy, że Gdynia może być miastem, gdzie pragnienia Polaków o organizacji Grand Prix F1 mogą się ziścić. Dokładnie przeanalizowaliśmy wszystkie kryteria i mamy nadzieję, że mieszkańcy Trójmiasta, podobnie jak my, zauważą tę ogromną szansę - mówi Robert Młodziński, architekt specjalizujący się w projektach torów wyścigowych.
Bo już 1 czerwca internauci mogą decydować, które z czterech polskich miast wygra w konkursie LG - partnera F1 - na budowę toru ulicznego. Konkurentów ma Gdynia trzech. Architekci przygotowali dla LG również projekty torów w Krakowie, Warszawie i Wrocławiu. Głosy można oddawać na stronie www.TorFormuly1.pl. Ogólnopolski plebiscyt potrwa do 31 lipca. Na podstawie rezultatów LG złoży w siedzibie Formula One Group oficjalną propozycję organizacji wyścigów F1 w Polsce wraz z rekomendowaną lokalizacją.
Akcja została zainicjowana ze względu na rosnącą popularność F1 w naszym kraju, którą nakręca jedyny Polak startujący w mistrzostwach - Robert Kubica. A co on o tym sądzi?
- Gdybym miał do wydania kilka milionów, a tyle i tak nie wystarczy, to nie budowałbym u nas toru F1 - mówił niedawno. Ale spojrzał na całą sytuacje także z drugiej strony: - Jest nacisk na tworzenie torów ulicznych. Do cyklu mistrzostw doszły przecież niedawno dwa takie obiekty - w Singapurze i Walencji.
Do budowy nowych ulicznych torów otwarcie zachęca również prezydent F1 Bernie Ecclestone. I podkreśla, że chętnie zorganizuje wyścigi w Europie Środkowej.
Samo złożenie projektu toru nie gwarantuje włączenia do cyklu mistrzostw świata. Bo dzisiaj na przyznanie terminu Grand Prix czekają: Meksyk, Rosja, Grecja, Maroko, RPA i Rzym. Poza tym miasto organizator musi mieć odłożone 15 do 30 mln euro na wykupienie licencji i techniczne przygotowanie imprezy. Za pierwszym razem wszystkie procedury i przystosowanie ulic do zawodów trwają około czterech lat. Potem już tylko kilka tygodni.
Mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni : Zdecydowaliśmy się na uczestnictwo w tym projekcie, ponieważ darzymy ogromną sympatią Roberta Kubicę. Czemu nie umożliwić mu startów w ojczyźnie? Każdy szczęśliwy człowiek musi mieć marzenie. I my też je mamy. Swoją decyzją chcemy przede wszystkim otworzyć wyobraźnię kibiców Formuły 1 i rozpocząć dyskusje na temat toru ulicznego. Nie myślimy na razie o kosztach, bo jest za wcześnie. Jeśli dojdzie do konkretów, wówczas i sponsorzy powinny się znaleźć |
Morfi - 02-06-2009, 16:03
Ja dodam jeszcze
http://www.sport.pl/F1/1,...a_projekty.html
[ Dodano: 02-06-2009, 16:06 ]
http://www.torformuly1.pl/
Dario_W - 03-06-2009, 08:45 Temat postu: TOR FORMUŁY 1 w Gdyni? GŁOSUJCIE! Kochani, ja głosuję na tor w Gdyni, wydaje się bardzo fajny i jeśli za tym ma pójść inwestycja w nowe drogi i cała promocja regionu, to jestem bardzo ZA.
Głosujcie na Gdynię: http://www.torformuly1.pl/
Kibloo - 03-06-2009, 11:44
ja też zagłosowałem na Gdynię...
pozdro
siwek - 03-06-2009, 12:10
a ja zagłosowałem na......Warszawe
ale to tylko ze względu na to że przyjemnie by było choć raz na żywo obejrzeć, a do Gdyni mi się nie chce jechać
Cezar - 03-06-2009, 14:02
kolejny glos na Gdynie
stanik - 03-06-2009, 15:02
siwek napisał/a: | a do Gdyni mi się nie chce jechać |
ja tam może bym i chciał, ale po ostatniej wyprawie, odstaniu swojego w korkach i tłoku na trasie, powiedziałem sobie, że więcej nie jade nad nasze morze, dopuki nie wybudują autostrady Ale czy warszawski tor mi sie podoba to ni ejestem przekonany
A żeby było w temacie, to dzisiaj czytałem wypowiedź Roberta, o nowych dyfuzorach i na pytanie dziennikarza czy będzie lepiej, odpowiedź była szybka "nie sadzę". I to myślę rysuje już osiągi BMW do końca tego sezonu.
Pozdrawiam
Anonymous - 07-06-2009, 15:42
No i sa pierwsze punkty Roberta. Jednak zmiany w bolidzie sie oplacily co widac po tempie jakie Kubica mial w wyscigu. Cisnie sie na klawiature... lepiej pozno niz wcale
Morfi - 07-06-2009, 16:22
Super było nie ma źle, byle tak dalej
Chooper - 07-06-2009, 18:18
nie zapominajmy, że 7 pozycja jest w sumie fartowna, bo Nakajima miał zastój w blokach. A i Glock mógł też posiedzieć 1-1,5 s krócej i wyjechałby przed Robertem.
|
|
|