[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Moduł diagnostyczny OBD2
Owczar - 05-06-2012, 15:55
Często ustawienia rozrządu są kopiowane, bo większość wprowadza własne znaki. Ale ciekawe, czy to ma tylko taki wpływ na prace...
polaff - 05-06-2012, 17:22
Owczar napisał/a: | Ale ciekawe, czy to ma tylko taki wpływ na prace... | wydaje mi się, że przede wszystkim zmulić się powinien, ale chyba dość gdybania czekamy na odpowiedź tych co doświadczyli tej przypadłości i prawidłowo ją zdiagnozowali.
mackbeth - 05-06-2012, 19:14
Objawy jak napisałeś - drganie falowanie.. itd. Co do znaków - ktoś ustawił rozrząd wg. jakieś blaszki a nie znaków na kole - wybaczcie, ale nigdy do rozrządu osobiście nie zaglądałem... Napisz do Deejay'a, będzie pamiętał. Wiem tylko ze rozerbrał, ustawił poskłądał i silnik pracował idealnie:)
polaff - 05-06-2012, 19:38
mackbeth, flaszkę stawiam jak masz rację tylko adres podaj bym wiedział gdzie wysłać
adt81 - 05-06-2012, 20:20
polaff napisał/a: | mackbeth, flaszkę stawiam jak masz rację tylko adres podaj bym wiedział gdzie wysłać |
Ja nawet dwie jeśli to ma rozwiązać ten niezmiernie irytujący problem
deejay - 05-06-2012, 23:56
polaff napisał/a: | No - chłopaki to jakiś trop tylko potrzebna Wasza pomoc. |
Tak , auto najlepiej do Wrocławia i znajdziemy winnego drgań
[ Dodano: 06-06-2012, 00:16 ]
Miałem klienta który jezdził od mechanika do mechanika w sumie 4 -ech z brakiem mocy i drganiami silnik V6 , wymieniali mu wszystko co wpadło im w rece itp.
Przypadkiem trafił w moje rece , więc zacząłem od podmianki przepływki , aparatu zapł. , pomiarów cis. paliwa i spręzania , koncząc na spr. układu zapłonowego i dalej bez efektów .
Nastepnie jedyne co zostało to spr ust. rozrzadu z zgod klienta i co sie okazało
Dolne koło zębate posiada taką blaszkę , która odpowiada z info o położeniu wału korbowego. Ta blaszka posiada znak ust dolnego połozenia wału wzgledem góry i jest kotwiczona na dwa małe kliny do koła zębatego . Okazało sie że bez demontazu i weryfikacji ktos przed moją diagnozą ustawiał pasek nie wiedząc ze ta blaszka jest przesunieta wzgledem tych kliników które maja na celu jej "trzymanie" i ustawiał pasek tak naprawde który był przesuniety o prawie trzy zęby względem góry myśląc ze ma prawidłowo ustawiony wał korbowy na znaku dolnym
Poniżej fotka .
Przykładowo w silniku 2.0 blokadą "jej" jest klin na wale , w V6 malutkie dwa milimetrowe kliny , które czesto przy niefortunnym demontazu koła zebatego np do wymiany uszczelniacza jest uszkodzenie tego elementu i wyłamanie klinów.
mackbeth - 06-06-2012, 06:32
NO, dokadnie o to mi chodziło:)
polaff - 06-06-2012, 06:48
z tego co pamiętam to mój mechanik odczytuje położenie wału korbowego ze znaku na kole pasowym napędu osprzętu silnika więc problem z blaszką raczej odpada
Dziękuję za podpowiedzi.
adt81 - 06-06-2012, 07:18
deejay napisał/a: | Tak , auto najlepiej do Wrocławia i znajdziemy winnego drgań |
deejay jeśli jesteś pewien, że znajdziesz przyczynę i usuniesz problem to ja biorę 3 dni urlopu, pożyczkę na paliwo i jadę
deejay - 06-06-2012, 08:01
adt81 napisał/a: | deejay napisał/a: | Tak , auto najlepiej do Wrocławia i znajdziemy winnego drgań |
deejay jeśli jesteś pewien, że znajdziesz przyczynę i usuniesz problem to ja biorę 3 dni urlopu, pożyczkę na paliwo i jadę |
Mozemy podziałac na zlocie z twoim problemem
[ Dodano: 06-06-2012, 08:02 ]
polaff napisał/a: | z tego co pamiętam to mój mechanik odczytuje położenie wału korbowego ze znaku na kole pasowym napędu osprzętu silnika więc problem z blaszką raczej odpada
Dziękuję za podpowiedzi. |
Bez pewności 100% ze na "dole " wszystko gra nie byłbym taki pewny .
polaff - 06-06-2012, 10:01
deejay napisał/a: | Bez pewności 100% ze na "dole " | co masz na myśli bo nie zakumałem?
Korczuk - 06-06-2012, 16:19
Witam mam do Was pytanko w sprawie interfejsu,mam elma 327 nie gada z galem bo mam 97 rok i nie mam obd2 , wiem ze podlacze sie evoscanem i kablem VAG ale tych kabli troche jest i nie wiem ktory mam kupic bo wszystkie do seata/audi /skody mozecie puscic jakiegos linka z kablem ktory bedzie pasowal do miska? z gory dzieki pozdrawiam
adt81 - 06-06-2012, 19:28
Korczuk - każdy VAG KKL jeśli jest na układzie FTDI 232RL - jeśli taki chip będzie w opisie aukcji to będzie ok. Nie bez powodu są do seata/audi/skody/vw bo to VAG ale do Miśków też pasuje tylko oczywiście musisz we wtyczce piny 1 i 4 zewrzeć ale o tym pewnie wiesz.
deejay - 06-06-2012, 20:08
Cytat: | deejay napisał/a:
Bez pewności 100% ze na "dole "
co masz na myśli bo nie zakumałem?
_________________ |
jestes pewny w 100% ze jest ustawiony prawidłowo ?
polaff - 06-06-2012, 20:54
deejay napisał/a: | Cytat: | deejay napisał/a:
Bez pewności 100% ze na "dole "
co masz na myśli bo nie zakumałem?
_________________ |
jestes pewny w 100% ze jest ustawiony prawidłowo ? |
no właśnie jak powiedziałem mojemu mechanikowi o tym przypadku, który opisałeś to zwątpił.
Ze sprawdzeniem poczekam jeszcze chwilkę bo na rozrządzie przejechałem już około 80kkm a z racji tego, że pasek kupiłem gates to wolę go wymienić wcześniej...
|
|
|