To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!

Hugo - 06-02-2011, 17:46

marcinzam napisał/a:
w zestawie QB1424X prowadnice są grubsze niż w QB1349X ,i te grubsze pasują na 100% do zacisków 2 tłoczkowych
Mogę potwierdzić w 100%. Takie właśnie zamontowałem i jest OK.
tomarek1 - 10-02-2011, 20:57

Witam.
To i ja będę miał pytanie w temacie,ponieważ przeczytałem cały i nie znalazłem odpowiedzi którą bym mógł przypasować do mojego przypadku.( no może oprócz jednej aby zmienić położenie tarczy na szpilkach)
Po wymianie łożyska z prawej strony pedał hamulca pulsuje ( a raczej faluje) delikatnie.
Po mocnym wciśnięciu hamulca jest ok,tzn. ABS się załącza,auto hamuje sprawnie.Nie zauważyłem aby ściągało na którąkolwiek stronę. Natomiast przy jeździe na wstecznym i lekkim wciśnięciu hamulca nie wyczuwam falowania pedała.
Co może być przyczyną takiej "dolegliwości"? Czy jest możliwe abym coś źle poskręcał? ( wydaje mi się to mało prawdopodobne)
Proszę o info tym bardziej że czeka mnie wymiana łożyska z drugiej strony i nie chciał bym zdublować tego przypadku.
Pozdrawiam
Tomek

deejay - 10-02-2011, 22:09

Zle zamocowana tarcza wzgledem piasty lub nie oczyszczone powierzchnie piasty po demontażu tarczy . Po prostu "zruszyłeś" rdzę która była pod tarczą i wystarczyło kilka wiekszych kawałków rdzy i tarczą nie jest w osi razem z pastą , najlepiej zdemontuj tarcze i dobrze wyczyść powierzchnię piasty
tomarek1 - 12-02-2011, 15:48

Deejay było dokładnie tak jak napisałeś,po oczyszczeniu jest wszystko ok. (pomimo iż "syfu" było bardzo mało.
Dzięki bardzo.
Pozdrawiam
Tomek

OBERST - 20-02-2011, 11:17
Temat postu: Problem z hamulcami !
Witam
Dziś rano miałem dziwny problem z hamulcami i o mały włos nie wylądowałem na tylnym zderzaku samochodu sąsiada . Po odpaleniu i wyjechaniu autkiem na drogę osiedlową wciskam hamulec a tu zonk :shock: hamulec twardy ,zaparłem się kierownicy i z trudem wyhamowałem przed autem jadącym przede mną , po kilku depnięciach w pedał wszystko wróciło do normy .
Czy ktoś spotkał się już z czymś takim ?
Czy w układzie hamulcowym może być woda która przymarzła po mroźnej nocy , poziom płynu sprawdzałem i jest ok!

carbon11 - 20-02-2011, 11:20

Standardowy problem starych płynów hamulcowych na mrozach (woda).
Już kilka razy było o tym na forum :)

robertdg - 20-02-2011, 11:27

Wilgoć w przewodzie Vacum, otworek się zakleił i brakło wspomagania, silnik pochodził chwile i wspomaganie wróćiło, a co do płynu hamulcowego, jeżeli dawno nie byl wymieniany, to pasowałoby pomyśleć o jego zmianie.
OBERST - 20-02-2011, 12:20

robertdg napisał/a:
Wilgoć w przewodzie Vacum

Czyli wymienić płyn hamulcowy i będzie OK!
Jaki płyn byście polecili DOT-3 /4 /5 czy Motul 5.1

lsp - 20-02-2011, 12:23

Manual podaje DOT4 więc ja polecił bym ci pójść z myślą konstruktorów
robertdg - 20-02-2011, 12:29

OBERST, przewód Vacum, to przewód zapięty na servie, łaczy się z kolektorem, a potrafi się zakleic w najcieńszych kanałach, przeważnie przy kolektorze, co do płynu hamulcowego, wymienia się go co 2 lata, zalecany DOT4, chodź ponoć DOT5.1 lepszy dla hamulców z ABS i zgodny ze specyfikacją DOT4, tego pewien nie jestem.
OBERST - 20-02-2011, 12:37

robertdg napisał/a:
OBERST, przewód Vacum, to przewód zapięty na servie, łaczy się z kolektorem

To trzeba ten przewód zdjąć i przeczyścić /przedmuchać ?

robertdg - 20-02-2011, 12:43

Pasowałoby
OBERST - 20-02-2011, 13:03

robertdg napisał/a:
Pasowałoby
:axe: jasna sprawa :mrgreen:
Jeszcze tylko powiedz ile wchodzi płynu do całego układu hamulcowego ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi .

robertdg - 20-02-2011, 13:55

Jak kupisz litr, to wystarczy.
carbon11 - 20-02-2011, 14:48

Jeśli miał by to być chwilowy brak wspomagania to ja bym obstawiał zawór na
końcu przewodu Vacum :)