To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.

Trik - 22-12-2010, 22:13

Silverrr napisał/a:
15k km to dla mnie ponad rok jeżdżenia
No tak tylko te 15Kkm zrobiłem od maja 2010. Tak się dziwnie złożyło że zacząłem robić od 1800 do 2300 km miesiecznie, chociaż wydawało mi się że i tak dużo ganiałem wcześniej. Mam tylko nadzieję, że te domniemane orginały dadzą radę na większym dystansie niż te od Denso.
Silverrr - 23-12-2010, 20:00

Ja zamiast kupować za 140 piórko od ASO to kupiłem po prostu wycieraczkę 36cm i zmieniłem gumkę :P 27zł a śmiga jak nówka :)
aegis - 25-12-2010, 09:39

Silverrr napisał/a:
Ja zamiast kupować za 140 piórko od ASO to kupiłem po prostu wycieraczkę 36cm i zmieniłem gumkę

Silverrr, wycieraczke jakiej firmy kupiles?
Pytam bo podejrzewam ze nie kazda gumka bedzie pasowac, bo moze miec troche inny ksztalt/szerokosc...

Silverrr - 25-12-2010, 17:39

Valeo. Polecam tylko użycie starych "szyn". W moim przypadku z własnej głupoty wziąłem te z Valeo które miały zatrzaski i wystarczył milimetr różnicy między prawą a lewą, abym dostał szału i wyrzucił z siebie tyle razy słowo określające pannę lekkich obyczajów ile nie zdążyłem rzucić od czasów 1 Komunii Świętej. Istotnie, gumka nie pasuje idealnie, ale spełnia swoją rolę i ściera jak zupełna nówka. Ciężko się ją wsuwa, ale nie ma mowy, żebym dawał 140zł za nowe pióro...
aegis - 26-12-2010, 10:20

Ok, dzieki za info :wink:
macho - 27-12-2010, 14:35

mi kolega załatwił płaskie wycieraczki Valeo za 60 zł czekam na wiosnę aby je założyć
Me-Tsu - 27-12-2010, 22:50

A ja zalozylem Boshe Eco. Wszystko ladnie smiga. W poprzednim aucie tez uzywalem tych wycieraczek i nie mialem problemu ze smugami. za cene 20/30 paru zlotych za piorko, moge zrobic 2 wymiany na jedno wasze valeo. no i mozna na kazdej stacji kupic (600tki nie na kazdej, ale np na shellach bywaja). chyba nie ma sensu robic za duzego zagadnienia z wycieraczek...
Lindinho - 02-01-2011, 19:12

zamówiłem klasyczne Motgumy: kierowcy 600 mm, pasażera 410 mm, koszt z kurierem 36 zł. Zobaczymy, co to za cudaki :lol:
irekmiecz - 02-01-2011, 21:09

Z produktu polskiej firmy MOTGUM jestem bardzo zadowolony. Zamontowałem je latem i jak do tej pory spisują się dobrze. Też wziąłem zwykłe bo o tych płaskich różnie pisano. Dobrze że kupowałem je w sklepiku gdzie uprzejmy sprzedawca pomógł z montażem, ponieważ adaptery w opakowaniu nie chciały pasować a On dysponował sporym kartonem zamienników.
Kiewar - 08-01-2011, 23:53

irekmiecz napisał/a:
Z produktu polskiej firmy MOTGUM jestem bardzo zadowolony. Zamontowałem je latem i jak do tej pory spisują się dobrze. Też wziąłem zwykłe bo o tych płaskich różnie pisano. Dobrze że kupowałem je w sklepiku gdzie uprzejmy sprzedawca pomógł z montażem, ponieważ adaptery w opakowaniu nie chciały pasować a On dysponował sporym kartonem zamienników.

Ja też wcześniej kupiłem Motgumy, ale niestety musiałem je wyrzucić bardzo szybko tzn. zwykłe po ok. 3 tygodniach, a płaskie nawet tygodnia nie wytrzymały.
Z adapterami nie miałem żadnego problemu.

Nie wiem, dlaczego moje Motgumy tak szybko padły? Może miałem jakąś felerną partię? A może nie trzymają jakości i jak się trafią są ok jak u Ciebie, albo do bani jak u mnie...

W każdym razie Motgumów już nie kupuję, a szkoda, bo do poprzedniego wozu kupowałem je przez kilka ładnych lat i byłem bardzo zadowolony.

Póki co mam Valeo i dają radę.

Oryginałów raczej już nie kupię, bo są jednak stanowczo za drogie.

Pozdrawiam,

morley1 - 12-02-2011, 17:43

Witam,

czy ktoś zmieniał już może tylną wycieraczkę ale nie całe ramię ale samą gumę?

Ja dzisiaj właśnie zrobiłem taki manewr - kupiłem 350 mm wycieraczkę renomowanej firmy Unitec (9.99 pln :) ) no i wsunąłem gumkę w oryginalne ramię - i tu właśnie napotkałem na pewien problem. Gumka wystawała za ramię około 2 milimetry więc musiałem ją ciut ugnieść co może pewnie zaowocować niższą efektywnością; zobaczę za parę dni i dam znać.

Moje pytanie jest więc takie czy ktoś może zna taką markę której 350 mm gumka pasowałaby idealnie do tylnego ramienia wycieraczki? Wiadomo oryginalne byłby najlepsze ale cena...

Trik - 12-02-2011, 19:52

Myślę że to przejdzie. Gumka rozciągnęła się przy wkładaniu, nawet od ciepła rąk i tyle, powinna się dopasować. Ważniejsze jest aby była stabilna i nie wyłaziła dalej niż te 2 mm (o ile dobrze widziałem pióro ma ograniczniki na krańcach). Rozwiązanie na prędko, weź nożyczki czy żyletkę i ciapnij te 2mm.
Janek_W - 13-02-2011, 11:41

A ja mam zamontowane wycieraczki o rozmiarach 650mm i 450mm (26"/18"). Pasują idealnie, podobno w Ameryce z takimi wyjeżdżają z salonu.
MichalRej - 13-02-2011, 11:50

janwno napisał/a:
A ja mam zamontowane wycieraczki o rozmiarach 650mm i 450mm (26"/18"). Pasują idealnie, podobno w Ameryce z takimi wyjeżdżają z salonu.

Ja zakupilem wycieraczki wlasnie z takimi samymi wymiarami (z Valeo) i byly delikatnie za dlugie i zachaczaly o siebie... Ale nozyk tapicerski i zapalniczka do przytopienia odcietej koncowki dala rade... =)

krzychu - 11-07-2011, 13:41

Testów ciąg dalszy.

Valeo klasyczne podstawowe (klasyczne) - tragedia po 3 miesiącach nawet nie nawracały (do góry sztorcem szły), smugi i podskakiwanie.
Alca (w Tesco po 10zł - klasyczne) - jak na tą cenę to nawet lepsze niż Valeo
Bosch AuroTwin (klasyczne) - krótko wytrzymały, od początku były za twarde niby ścierały ale bez rewelacji.
Denso (klasyczne teraz już niedostępne) - całkiem niezłe, z początku świetne, potem trochę stwardniały ale nadal dobrze ściągały wodę
Denso Hybrydowe (ciekawa konstrukcja klasyczne z obudową imitującą płaskie wycieraczki) - świetnie ścierają, nie wydają żadnego dźwięku - rewelacja jak na razie. Jak się coś zmieni dam znać od razu. Do Lancera komplet 600/450mm pasuje od Forestera.