[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.
Trik - 22-12-2010, 22:13
Silverrr napisał/a: | 15k km to dla mnie ponad rok jeżdżenia | No tak tylko te 15Kkm zrobiłem od maja 2010. Tak się dziwnie złożyło że zacząłem robić od 1800 do 2300 km miesiecznie, chociaż wydawało mi się że i tak dużo ganiałem wcześniej. Mam tylko nadzieję, że te domniemane orginały dadzą radę na większym dystansie niż te od Denso.
Silverrr - 23-12-2010, 20:00
Ja zamiast kupować za 140 piórko od ASO to kupiłem po prostu wycieraczkę 36cm i zmieniłem gumkę 27zł a śmiga jak nówka
aegis - 25-12-2010, 09:39
Silverrr napisał/a: | Ja zamiast kupować za 140 piórko od ASO to kupiłem po prostu wycieraczkę 36cm i zmieniłem gumkę |
Silverrr, wycieraczke jakiej firmy kupiles?
Pytam bo podejrzewam ze nie kazda gumka bedzie pasowac, bo moze miec troche inny ksztalt/szerokosc...
Silverrr - 25-12-2010, 17:39
Valeo. Polecam tylko użycie starych "szyn". W moim przypadku z własnej głupoty wziąłem te z Valeo które miały zatrzaski i wystarczył milimetr różnicy między prawą a lewą, abym dostał szału i wyrzucił z siebie tyle razy słowo określające pannę lekkich obyczajów ile nie zdążyłem rzucić od czasów 1 Komunii Świętej. Istotnie, gumka nie pasuje idealnie, ale spełnia swoją rolę i ściera jak zupełna nówka. Ciężko się ją wsuwa, ale nie ma mowy, żebym dawał 140zł za nowe pióro...
aegis - 26-12-2010, 10:20
Ok, dzieki za info
macho - 27-12-2010, 14:35
mi kolega załatwił płaskie wycieraczki Valeo za 60 zł czekam na wiosnę aby je założyć
Me-Tsu - 27-12-2010, 22:50
A ja zalozylem Boshe Eco. Wszystko ladnie smiga. W poprzednim aucie tez uzywalem tych wycieraczek i nie mialem problemu ze smugami. za cene 20/30 paru zlotych za piorko, moge zrobic 2 wymiany na jedno wasze valeo. no i mozna na kazdej stacji kupic (600tki nie na kazdej, ale np na shellach bywaja). chyba nie ma sensu robic za duzego zagadnienia z wycieraczek...
Lindinho - 02-01-2011, 19:12
zamówiłem klasyczne Motgumy: kierowcy 600 mm, pasażera 410 mm, koszt z kurierem 36 zł. Zobaczymy, co to za cudaki
irekmiecz - 02-01-2011, 21:09
Z produktu polskiej firmy MOTGUM jestem bardzo zadowolony. Zamontowałem je latem i jak do tej pory spisują się dobrze. Też wziąłem zwykłe bo o tych płaskich różnie pisano. Dobrze że kupowałem je w sklepiku gdzie uprzejmy sprzedawca pomógł z montażem, ponieważ adaptery w opakowaniu nie chciały pasować a On dysponował sporym kartonem zamienników.
Kiewar - 08-01-2011, 23:53
irekmiecz napisał/a: | Z produktu polskiej firmy MOTGUM jestem bardzo zadowolony. Zamontowałem je latem i jak do tej pory spisują się dobrze. Też wziąłem zwykłe bo o tych płaskich różnie pisano. Dobrze że kupowałem je w sklepiku gdzie uprzejmy sprzedawca pomógł z montażem, ponieważ adaptery w opakowaniu nie chciały pasować a On dysponował sporym kartonem zamienników. |
Ja też wcześniej kupiłem Motgumy, ale niestety musiałem je wyrzucić bardzo szybko tzn. zwykłe po ok. 3 tygodniach, a płaskie nawet tygodnia nie wytrzymały.
Z adapterami nie miałem żadnego problemu.
Nie wiem, dlaczego moje Motgumy tak szybko padły? Może miałem jakąś felerną partię? A może nie trzymają jakości i jak się trafią są ok jak u Ciebie, albo do bani jak u mnie...
W każdym razie Motgumów już nie kupuję, a szkoda, bo do poprzedniego wozu kupowałem je przez kilka ładnych lat i byłem bardzo zadowolony.
Póki co mam Valeo i dają radę.
Oryginałów raczej już nie kupię, bo są jednak stanowczo za drogie.
Pozdrawiam,
morley1 - 12-02-2011, 17:43
Witam,
czy ktoś zmieniał już może tylną wycieraczkę ale nie całe ramię ale samą gumę?
Ja dzisiaj właśnie zrobiłem taki manewr - kupiłem 350 mm wycieraczkę renomowanej firmy Unitec (9.99 pln ) no i wsunąłem gumkę w oryginalne ramię - i tu właśnie napotkałem na pewien problem. Gumka wystawała za ramię około 2 milimetry więc musiałem ją ciut ugnieść co może pewnie zaowocować niższą efektywnością; zobaczę za parę dni i dam znać.
Moje pytanie jest więc takie czy ktoś może zna taką markę której 350 mm gumka pasowałaby idealnie do tylnego ramienia wycieraczki? Wiadomo oryginalne byłby najlepsze ale cena...
Trik - 12-02-2011, 19:52
Myślę że to przejdzie. Gumka rozciągnęła się przy wkładaniu, nawet od ciepła rąk i tyle, powinna się dopasować. Ważniejsze jest aby była stabilna i nie wyłaziła dalej niż te 2 mm (o ile dobrze widziałem pióro ma ograniczniki na krańcach). Rozwiązanie na prędko, weź nożyczki czy żyletkę i ciapnij te 2mm.
Janek_W - 13-02-2011, 11:41
A ja mam zamontowane wycieraczki o rozmiarach 650mm i 450mm (26"/18"). Pasują idealnie, podobno w Ameryce z takimi wyjeżdżają z salonu.
MichalRej - 13-02-2011, 11:50
janwno napisał/a: | A ja mam zamontowane wycieraczki o rozmiarach 650mm i 450mm (26"/18"). Pasują idealnie, podobno w Ameryce z takimi wyjeżdżają z salonu. |
Ja zakupilem wycieraczki wlasnie z takimi samymi wymiarami (z Valeo) i byly delikatnie za dlugie i zachaczaly o siebie... Ale nozyk tapicerski i zapalniczka do przytopienia odcietej koncowki dala rade... =)
krzychu - 11-07-2011, 13:41
Testów ciąg dalszy.
Valeo klasyczne podstawowe (klasyczne) - tragedia po 3 miesiącach nawet nie nawracały (do góry sztorcem szły), smugi i podskakiwanie.
Alca (w Tesco po 10zł - klasyczne) - jak na tą cenę to nawet lepsze niż Valeo
Bosch AuroTwin (klasyczne) - krótko wytrzymały, od początku były za twarde niby ścierały ale bez rewelacji.
Denso (klasyczne teraz już niedostępne) - całkiem niezłe, z początku świetne, potem trochę stwardniały ale nadal dobrze ściągały wodę
Denso Hybrydowe (ciekawa konstrukcja klasyczne z obudową imitującą płaskie wycieraczki) - świetnie ścierają, nie wydają żadnego dźwięku - rewelacja jak na razie. Jak się coś zmieni dam znać od razu. Do Lancera komplet 600/450mm pasuje od Forestera.
|
|
|