Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?
lexus - 21-05-2012, 15:58
Marcino napisał/a: | Czy zyskuje sie coś oprócz możliwości jednoczesnego narwywania i ogladania? | nie nic więcej .patrz na trochę wyższą półkę bo tanie mięso to psy jedzą
plecho1 - 21-05-2012, 17:19
Tak na prawdę, to wszystkie tunery do 200zł, to praktycznie ten sam sprzęt tylko włożony w inne pudełko oraz z wgranym kosmetycznie zmienionym oprogramowaniem. Ja już dla kilku znajomych kupiłem Wiwę HD-90 i ten model sprawuje się ok. Producent Wiwy ciągle wypuszcza poprawki oprogramowanie słuchając rad użytkowników.
Najlepiej poczytaj te tematy:
http://forum.emitel.pl/vi...439fc0a6f9c17e9
lexus - 21-05-2012, 20:01
Tylko ci się tak wydaje ja w tym siedzę i swoje wiem ,najważniejsza jest jakość głowicy bo od tego zależy czy antena da radę ,ważny jest też chipset .raz miałem wiwę i dziękuję za ten sprzęt
Pieraś - 21-05-2012, 20:10
lexus napisał/a: | Napewno lepsza jakość dvb-t niż n-ki hd |
Uno momento ... możesz doprecyzować swoją wypowiedź co miałeś na myśli??
lexus napisał/a: | N -kę traktuję zawodowo i zawsze są z nią problemy to produkt marketingowy bez podstawy jakości czy technicznego zaawansowania .wmawia sie że najwięcej kanałów hd jakby to było najważniejsze(a i tak nie prawdziwe) ,a gdzie jakośc obrazu ?większość to upskaling lub pseudo hd .Jakość do potęgi n ,-chyba w cenach ale dużo ludzi nabiera się na tandetną reklamę i extra dekodery z nieodłącznym błędem HDCP.no cóż Polska myśl techniczna .Ale PO przejęciu jej przez cyfrę niedługo zniknie tak jak kiedyś Wizja tv .Na razie podwyżki znikanie kanałow itp.Francuz w ciągu 2 lat kupi wszystko co należy do ITI i po telewizji ,ja po nich nie będę płakał mimo że mają dobre programy TVN-owskie. |
Co do "bez podstawy jakości, czy technicznego zaawansowania" to chyba nie wiesz o czym piszesz.
Co do upscalingu .... tak się składa, że są pojedyncze kanały, w których można mówić o upscalingu, który mój drogi jest po stronie nadawcy, nie dekodera. Gdy używasz słowa "wiekszość" w odniesieniu do HD to mijasz się z prawdą.
"Nieodłączny błąd HDCP" - wiesz dlaczego w konkurencji tego problemu nie ma? Sprawdz, czy CYFRA w ogóle ma włączone HDCP Zapomniałeś przy tym o jednym bardzo ważnym fakcie .... do dekodera jest podpięty odbiornik, który ma własną implementację HDCP. Większość telewizorów LCD na rynku wystawia 5V na linii HotPlug, gdy TV jest w stanie czuwania ... sorry Vinetou, dekoder wykrywając ten stan próbuje się komunikować z takim TV, a przy błędnej (z oczyw. względu) wymianie kluczy HDCP zwraca błąd ... ale oczywiście ludzie wolą widzieć wyłączni swój punkt widzenia.
Podsumowując .... Twój ton był generalnie bardzo stronniczy. Co do zmiany na francuza ... nie mów HOP. Nie wiesz co będzie ani za rok ani za dwa.
Co do MPEG-4 w TV. Generalnie jest interesuje kogoś P+/P- pilotem to TV wystarczy, jeśli to samo w dekoderze to ok ... byle działał stabilnie i nie był zmulony.
lexus - 21-05-2012, 20:39
Wiem co mówię bo zajmuję sie tym zawodowo,wiem co to hdcp ,a czemu nie było tego błędu 2 lata temu tylko po zmianie oprogramowania ,cyfra i polsat też mają włączony hdcp problem jest bardzo żadko ,spotkałem się z tym ze dwa razy.dvbt działa lepiej niż kanały n-ki i nie tylko bez hd .Tylko że oni jedyni mają takie reklamy (no i ceny) że ludzie po włączeniu dekodera mają nie tęgie miny.Co do canal+ to francus wie co robi .n-ka to bankrut i tyle .będzie tak jak z wizją tv .Skoro n-ka taka dobra to dlaczego przynosi same straty .A zaawansowanie techniczne to do mooltiromu kabel eternetowy i satelitarny ,a można tak prosto jak c+ dwa dekodery i 2 karty ,mozesz wywieśc dekod na działkę i też działa.już polsat lepszy mimo że musisz 1 w tyg,załadować 2 kartę w dekoderze głównym.Nie zapominaj jak n- ka zaczynała ,z antenami 50 cm i to jeszcze śiatka ,nie mówiąc o tym że 5 m-cy była zakłócana przez sateltę obok i nikt się nie skapował a infolinja grzała się do gorąca,parę rzeczy by si e jeszcze znalazło ale pisać mi się nie chce
Pieraś - 21-05-2012, 20:55
Jesli chodzi o jakosc obrazu to duzo zalezy od parametrow kodowanego obrazu.
Sam wiesz, ze jesli chcesz by obraz byl zyleta to powinien byc krotki GOP ale to kosztuje kase, bo musisz w pasmo upchac wiecej danych. Co do reklam .... kto z tego dzis nie zyje ?:-) Nie wypowiadam się, czy mają dochody, czy też nie bo nie mam pojęcia - możesz uchylić rąbka tajemnicy.
Co do multiroom'a ... a zastanawiałeś się dlaczego N'ka takie coś sobie wymyśliła??? Każdy cwaniak by kupił abonament,a drugi dał babci za free. Co więcej jak poczytasz o multiroom na angielskim google to zobaczysz, że to nie znaczy 1 abonament i kilka niezależnych dekoderów lecz główny dekoder i share'owanie treści i danych po sieci. Tak więc prawdziwy multiroom w Polsce ma właśnie N'ka.
A tak w ogóle to dla jakiej platformy pracujesz ? Ja dodam, że dla żadnej co by wyprzedzić ewentualne pytanie.
Marcino - 21-05-2012, 21:31
lexus napisał/a: | Marcino napisał/a: | Czy zyskuje sie coś oprócz możliwości jednoczesnego narwywania i ogladania? | nie nic więcej .patrz na trochę wyższą półkę bo tanie mięso to psy jedzą |
No to co polecasz konkretnie? Nie jestem wymagającym użytkownikiem.... i wole dotakowe x00xł wydać na co innego jak nie zauważę różnicy.
jaca71 - 21-05-2012, 21:32
lexus napisał/a: | Wiem co mówię bo zajmuję sie tym zawodowo |
Już to kiedyś pisałem - nie chwal się tym bo możesz trafić na lepszego jak widać wyżej to raz, a dwa wiedza twa porażającą nie jest
lexus napisał/a: | ,a czemu nie było tego błędu 2 lata temu tylko po zmianie oprogramowania |
mam dłużej niż dwa lata i od zawsze był błąd DHCP, na początku tylko z sharpami, obecnie doszły jeszcze sony.
lexus napisał/a: | dvbt działa lepiej niż kanały n-ki i nie tylko bez hd |
Jak działa lepiej, jak nie działa? Nie wiem na jakim zestawie oglądasz ale na sonym, panasonicu, sharpie i samsungu jest to ścierwo nie akceptowalne dla normalnego widza. lexus napisał/a: | Nie zapominaj jak n- ka zaczynała ,z antenami 50 cm i to jeszcze śiatka ,nie mówiąc o tym że 5 m-cy była zakłócana przez sateltę obok i nikt się nie skapował a infolinja grzała się do gorąca,parę rzeczy by si e jeszcze znalazło ale pisać mi się nie chce |
Nigdy takiej anteny nie miałem, od razu z niej zrezygnowałem i kupiłem 80cm, ale podpinałem n-kę pod 50cm od cyfry + chodziła jak żyleta, a cyfry+ się nie da oglądać gorzej od DVB-T
Pieraś napisał/a: | Sam wiesz, ze jesli chcesz by obraz byl zyleta to powinien byc krotki GOP ale to kosztuje kase |
Długość GOP jest tanie, problemem jest bitrate
krzychu - 21-05-2012, 21:37
jaca71 napisał/a: | Już to kiedyś pisałem - nie chwal się tym bo możesz trafić na lepszego |
E tam mam wrażenie, że obaj myślą, że odkryli wiedzę tajemną.
jaca71 napisał/a: |
mam dłużej niż dwa lata i od zawsze był błąd DHCP, na początku tylko z sharpami, obecnie doszły jeszcze sony. |
E tam przecież to wina telewizora. Jakoś inne firmy robiące np. Blu-Ray (też ma HDCP) potrafiły to przełknąć, a N-ka widać do dzisiaj nie.....
lexus - 21-05-2012, 23:37
Do Jaca ;wiedza to rzecz względna ,ale praktyka to rzecz nabyta i tej w komputerze nie ma ,nie chwale się ,tylko pisze z własnego doświadczenia jak jest ,nie pracuję dla ZADNEJ platwormy jestem wolny strzelec ,mam soniaka i samsunga i dvbt DLA mnie działa b.dobrze .Co do c+ to nie masz racji chodzi najlepiej ze wszystkich platworm,mają najlepsze traspordery (poza ostatnim 11411 Który uruchomili 3 mce temu.)To że ty nie kupiłeś siatki nie znaczy że nie była przez nich dystrybuowana i to jest porażka firmy która nie miała pojęcia za co się bierze.Jeżeli n-ka działała na 50 cm ,to znaczy że mieszkasz w bloku i masz ją na balkonie raz coś takiego też widziałem ale to tylko na 5 m,kabla,.miałem pracownika który pracował dla tvn w Endemolu neowision,dużo by gadać błąd hdcp nie był od początku i to jest fakt niezaprzeczalny.poza tym nie występuje zawsze Marcino napisał/a: | No to co polecasz konkretnie? Nie jestem wymagającym użytkownikiem.... i wole dotakowe x00xł wydać na co innego jak nie zauważę różnicy. | kup sobie technisata będziesz zadowolony co do zysków to żADNA TAJEMNICA ŻE n nie przynosiła nigdy zysków wystarczy poczytać dane przedstawiane przez spółkę .Co do multiroomu to rozumiem ,że firma chce od ciebie za dwa abonamenty tak było dopuki ludzie kupowali platwormy ale to się skończyło więc kroją dla siebie jeszcze ze 20zł za multiroom ,co do kabla eternetowego ,to powiedz to gościowi w wilii za pare baniek, który kupił taki sprzęt a nie mna go położonego :twisted:Prawdziwy multi byłby wtedy jak by był bez przewodowo a tak to jest do :Teraz generalnie polsat, c i N-ka nadają kiepsko bo upychają na transponderach ile się da ,ato ma sie tak do jakości jak pięść do oka .wystarczy popatrzeć na sky lub choćby niemieckie kanały z astry nawet te nie Hd mają 2 lub 3 razy większy bitrate niż kanały polskie o dzwięku nie wspominając .dla porównania tvn24 ma rozdielcz,720/576 bitrate avg-max 3,56do 4,96 a polsat news 720/576 i 2,88do8,78 fonia 256 kbit/s tv biznes polsatu720/576 i 2,91do5,49 fon 256kbit/s , tvn cnbc 720/576 i 2,68 do3,73fon 192kbit/s.To tylko kilka przykładów wyższosci N potęgi co nie oznacza że polsat czy Cyfra są lepsze to kwestia robienia ludziom wody z mózgu i jak widać wielu się nabiera
Pieraś - 22-05-2012, 09:53
Lexus ... jakby mialobyc po WIFI to cena sprzetu bylaby wyzsza. Nikt za darmo tego nie da.
jaca71 .... no to przeciez napisalem "upchac wiecej danych" to tożsame z większym BR
jaca71 - 22-05-2012, 10:24
lexus napisał/a: | Jeżeli n-ka działała na 50 cm ,to znaczy że mieszkasz w bloku i masz ją na balkonie raz coś takiego też widziałem ale to tylko na 5 m |
Było to w domku jednorodzinnym, kabla było spoko ponad 15m
lexus napisał/a: | miałem pracownika który pracował dla tvn w Endemolu neowision,dużo by gadać |
Ciekawe co?
lexus napisał/a: | kroją dla siebie jeszcze ze 20zł za multiroom ,co do kabla eternetowego ,to powiedz to gościowi w wilii za pare baniek, który kupił taki sprzęt a nie mna go położonego :twisted:Prawdziwy multi byłby wtedy jak by był bez przewodowo a tak to jest do |
Z tego co pamiętam to MR w N-ce działa na sieci bezprzewodowej
Co do dekodera to widziałem w kraju zamorskim dekoder który przede wszystkim integrował się z telewizorem - pilot od telewizora zmieniał kanały w dekoderze, a pilot od dekodera sterował dźwiękiem. Nie mówiąc już o tym, że dekoder ten po wpięciu w ethernet robił stereaming do sieci i można go oglądać w dowolnym miejscu globu gdzie jest jakikolwiek dostęp do netu
lexus napisał/a: | la porównania tvn24 ma rozdielcz,720/576 bitrate avg-max 3,56do 4,96 a polsat news 720/576 i 2,88do8,78 fonia 256 kbit/s tv biznes polsatu720/576 i 2,91do5,49 fon 256kbit/s , tvn cnbc 720/576 i 2,68 do3,73fon 192kbit/s. |
Przykład z czuba, a dokładniej potwierdzający inteligencję TVN. Gadające głowy (kanały newsowe) to książkowe przykłady cięcia BR do 2.0 nawet w MPEG-2
A tak swoją drogą to źle się dyskutuje ze sprzedawcą, bo nigdy nie wiadomo czy pisze to co myśli czy to co mu się bardziej opłaca
lexus napisał/a: | Do Jaca ;wiedza to rzecz względna ,ale praktyka to rzecz nabyta i tej w komputerze nie ma ,nie chwale się ,tylko pisze z własnego doświadczenia |
Zaprawdę powiadam Ci, że nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie kabla akwizytor, hobbysta czy inny diabeł
lexus - 22-05-2012, 12:38
Kanały newsowe to flagowe kanały nadawcy każdego ,jeżeli kabla było 15 m to działało ale jak nie padał deszcz nie ma żadnego MR bezprzewodowego chyba że sobie go kupisz za 800zł do sieci elektrycznej ,i nie chodzi mi czy jest tak czy siak tylko podejscie nadawcy do tematu .nie zależy mi na negowaniu wszystkiego w czambuł dla mnie TVN 24 i turbo to dwa kanały które TYLKO oglądam i lubie TVN ,ale N-ka to porażka i tyle.W stanach 1991r widziałem domy sterowane komputerowo ,kablówkę z możliwoscią płacenia za konkretny film itp.nie ma się co licytować kto co widział podaję ci konkrety co do bitreta.proszę N-kowski N premium7,52 bitrate,canal+ film 8,94.nie będę pisał o tvn-nie i nie chodzi o jakieś służby czy coś to nie moja bajka,tylko o technikę .Jak polsat np.wypożyczał im wozy transmisyjne żeby mogli nakręcić HD to jest forum Mitsumaniaków i platwormy nie płacą zeby ich chwalić ,nie mój styl.nie lubię tylko jak ktoś się naczyta głupot w internecie i próbuje udawadniać swoje racje dyskredytując innych bez żadnych podstaw
Pieraś - 22-05-2012, 12:44
Panowie o czym My tu rozmawiamy ... co za różnica dla większości ludzi, czy video BR jest 2, czy 3 Mbps. Zawsze wśród nas znajdzie się ktoś kto będzie narzekał, bo 1 pixel sie pogorszył.
Dla mnie wyznacznikiem jest:
- kanaly pasujące do mych oczekiwań (tu nikomu nikt nie dogodzi)
- dekoder, kŧóry
-- się nie wiesza, a jak coś to sporadycznie
-- w miarę szybko działa
-- ma dobrego pilota (ergonomia + wciskanie klawiszy, kąt padania)
-- ładne GUI ... nie to co w polsat ma w paint'ie robione
Kwestia jakości obrazu to kwestia wtórna ... nie oszukujmy się bo wystarczy MPEG2SD ale, żeby obraz faktycznie był rzeczywiscie 576i i naprawdę jest cacy. Jeśli ktoś chce kanały przyrodnicze oglądać, czy sportowe to wtedy faktycznie H.264 i BR ~5-10Mbps jest wskazany.
krzychu - 22-05-2012, 12:45
lexus napisał/a: | że sobie go kupisz za 800zł do sieci elektrycznej |
eeee. Jeśli to ma być ten stream bez kabla do anteny to nie ma opcji, żeby to działało (miałem w domu dla testu nędzny transfer). Do tego jeśli masz gniazdka nie na tej samej fazie - zapomnij.
Jack - Zrobienie mostku czy AP clienta to taki średniawy pomysł. Po pierwsze nie masz gwarancji transferu (mocno uzależnione ile masz zakłóceń w około) do tego awaryjne. Chodź ostatnio widziałem takiego małego AP Clietna co się podłącza pod USB (zasilanie), a z drugiej strony Ethernet to dekodera/telewizora... Podobno w miarę to działa.
[ Dodano: 22-05-2012, 12:47 ]
Pieraś napisał/a: | co za różnica dla większości ludzi, czy video BR jest 2, czy 3 Mbps. |
Nie wiem jak większość, ale myślę że Jack rozpoznaję różnicę między 2,1Mbps a 2,2Mbps.
Swoją drogą to nie jest tak, że nie widać różnicy między 2, a 3 Mbps. Widać bardziej w miarę zwiększania rozmiaru TV i zmniejszania odległości oglądania. Jak masz dobrą jakość w pełnym 720x576 (duży bitrate) to nawet jak masz 52 cale i oglądasz z 3m będzie dobry obraz. Niestety takich programów prawie nie ma (chyba po za Canal + bo HBO już było kiepskie - dużo rekompresji po drodze).
|
|
|