LPG - LPI VIALLE
pakuś - 04-07-2009, 09:51
tzn. dlaczego?,czym to grozi?
jak miałem zykłą inst. LPG zawsze jeżdziłem do pzysłowiowego zera w baku i nic się nie dzialo!
Tutaj też tak jezdziłem-do wyczerpania.
Anonymous - 04-07-2009, 10:52
Bo tu masz pompę i trzeba dbać o to, żeby nie chodziła na sucho. Do tego większe szanse na zassanie świństwa przy tak małej ilości gazu.
turek61 - 06-07-2009, 18:43
Bogas napisał/a: | Bo tu masz pompę i trzeba dbać o to, żeby nie chodziła na sucho. |
Jak najbardziej
Ja mam uszkodzony poziomowskaz gazu(diodowy) ale mi to nie przeszkadza.
Tankuje do pełna czyli ok. 45 l. gazu i zeruje licznik kilometrów.
Przejeżdżam dystans 400 km. i tankuje do pełna, zeruje licznik i tak w kółko.
Dbajcie koledzy o pompę i nie doprowadzajcie aby pracowała na sucho.To grozi uszkodzeniem pompy
adaśko - 08-07-2009, 13:40
mam mały problem ze swoja instalacja ponieważ wskaźnik poziomu gazu źle pokazuje jego pojemność w butli.Moze ktoś juz miał z tym doczynienia.Jak porzełącze na benzyne to dobrze pokazuje poziom benzyny.
nicponCARI69 - 08-07-2009, 21:49
czy gdi w carismie +lpi vialle jest trafnym rozwiazaniem?,ja już byłem swego czasu zrezygnowany moja carisma bardzo mi przypadła do gustu i lubie to autko ale za każdym razem gdy pytałem mechaników o to czy poradzi sobie z gazem odpowiadano mi że tego typu samochod niemoże byc zagazowany gdyż spowodowało by to uszkodzenie wtrysków,odpowiedzcie mi proszę,swego czsu zabierałem swą dumę na trasę bo pracuję za granica jednak ceny benzyny poszły tak bardzo w górę że musiałem się posiłkować drugim samochodem notabene kupionym żonce,jednak golf to już nie to i gdyby naprawdę się okazało że jest to tylko sprawa założenia gazu nowszej generacji powrócilbym do swego pópila
Anonymous - 08-07-2009, 22:59
to jest praktycznie jedyne dostępne rozwiązanie LPG dla GDI. Ale nowa instalcja kosztuje krocie, więc nie zawracaj sobie tym głowy, chyba że przełożysz instalację z jakiegoś rozbitka, a można takie czasem znaleźć. Pytanie kto podjąłby się montażu i jak wyglądałaby sprawa wpisu LPG w dowodzie... W przypadku GDI, jeśli nie było zainstalowanej "fabrycznie" instalacji to nie ma to, moim zdaniem, sensu.
Anonymous - 08-07-2009, 22:59
Witam, wracam do tematu bo w końcu po długiej walce chłopaki w Lublinie uporali się z naszą instalacją, spalona była płytka sterująca, chłopaki stanęli na wysokości zadania i sprowadzili nam cześci z Holandii, wyprowadzili elektronike na zewnątrz, wymienili elektronikę oraz pompę i w zamian za długie i uciążliwe oczekiwanie policzyli tylko za cześci, auto śmiga na gazie jak trzeba ,mam tylko mankament z odpalaniem ,łapie dopiero za drugim razem ,ale to juz kwestia benzyny bo jak wiadomo na tym paliwie jest rozruch silnika (zmieniłem świece ,ale nie pomogło) jeżeli ktoś miałby jakieś sugestie na ten temat to z chęcią przyjmę dobrą radę, pozdrawiam i polecam serwis z Lublina na Bursakach, w razie czego służe kontaktem.
nicponCARI69 z tego co wiem to instalacja LPI ma odzielne wtryski, wiec mechanik raczej nie ma pojęcia, samochód może być jak najbardziej zagazowany, ale to większa rzeźba w silniku, produkowane w Holandii Carismy były wyposarzane fabrycznie w te instalacje. Na temat założenia LPI VIALLE w kraju niech sie wypowie ktoś kto tu robił bo ja nie mam pojęcia gdzie i za ile, pozdrawiam.
nicponCARI69 - 09-07-2009, 11:36
pozdrawiam emil-tsubishi i dziękuje za iskierke nadziei na tym foru ktoś z wczesniejszych forumowiczów coś się chwalił o tym że smiga własnie carisma 99 gdi+lpi vialle,ja rozumie forómowiczów którzy prosto wyjaśniaja ze lepiej jest sprzedać i kupić coś co się da zagazować w prosty sposób ale ja za moją wwezmę8-9tys,w porywach+ten wydatek na gaz i dało by mi to 16tys, ale...czy za ten pieniądz kupię aż takie cuda skoro ten samochód ma przejechane niewiela a jestem tego pewien i na tym gazie palić ponoć ma tyle co benzynki to czy jest coś oszczędniejszego (nie mam na myśli tico) bo potrzebuję coś na trasę bo jak wspomniałem pracuje za granicą a wienc to autko jest dynamiczne i świetnie jak na te roczniki wyposażone więc...doradcie?
Anonymous - 09-07-2009, 15:49
Witam
Jak wiadomo - LPI w GDI to jedyne rozwiązanie, to z tego powodu, że i tak działa równocześnie na dwóch paliwach i Vialle jako jedyne opracowało ten kompromis.
pozdrawiam
nicponCARI69 - 10-07-2009, 12:14
kenoip tzn, że przy vialle lpi moja carisma o ile uda mi się zebrać informacje i zagazowałbym tym lpi brała by poczęści trochu benzynki i do reszty gazy tak mam to zrozumiec? i prosze niech odezwie się turek61 bo on chyba ma takowe autko gdi+lpi vialle może podzielilby sie na łamach tego forum jak się sprawuje na tym paliwku?
Juiceman - 10-07-2009, 12:23
nicponCARI69 napisał/a: | kenoip tzn, że przy vialle lpi moja carisma o ile uda mi się zebrać informacje i zagazowałbym tym lpi brała by poczęści trochu benzynki i do reszty gazy tak mam to zrozumiec? i prosze niech odezwie się turek61 bo on chyba ma takowe autko gdi+lpi vialle może podzielilby sie na łamach tego forum jak się sprawuje na tym paliwku? |
W stosunku 40% benzyny, 60% gazu to jest odpowiednia mieszanka.
siwek - 10-07-2009, 12:31
Juiceman napisał/a: | W stosunku 40% benzyny, 60% gazu to jest odpowiednia mieszanka. | hmm w takim razie kompletnie nie opłaca się zakładania nowej instalki LPi do tańszych aut...
nicponCARI69 - 15-07-2009, 13:37
lecz ty info jest potwierdzone czy zasłyszane bo dla mnie to jest wazne to ze 40%benzynki jednak jest cały czas pobierane pomimo napędu ciekłym gazem,bo to ze drogi jest koszt montazu to juz wiem ale?,,no właśnie jak z ta benzynką?
saphire - 15-07-2009, 14:01
Chyba co któryś wtrysk gazu jest wykonywany wtrysk benzyny po to by chłodzić i oczyszczać wtryskiwacze.
turek61 - 16-07-2009, 01:16
Cytat: | prosze niech odezwie się turek61 bo on chyba ma takowe autko gdi+lpi vialle może podzielilby sie na łamach tego forum jak się sprawuje na tym paliwku? |
Ponad 180 kkm na liczniku z LPI i jest SUPER.
nicponCARI69, jak nie masz już zamontowanego LPI to zapomnij o jego montażu chyba że jak ktoś już wcześniej napisał przełożyć z rozbitka lub anglika ale to nie takie proste.
Juiceman napisał/a: | W stosunku 40% benzyny, 60% gazu to jest odpowiednia mieszanka. |
Oj chyba nie taki stosunek coś za dużo benzyny.Nie mam teraz dostępu do opisu instalacji, który mam na dysku w domu.
Jak sprawdzę to napiszę.
|
|
|