To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tłumik - układ wydechowy - Lancer CYxA

miśko1977 - 23-01-2019, 21:19

Jeżeli masz możliwość obejrzyj sam, albo podjedź żeby dokładnie sprawdzili skąd jest przedmuch.
dyploy - 02-02-2019, 09:26

Jeszcze nie zdążyłem tego zrobić.. brak czasu.. a dostać się do moje mechanika też graniczy z cudem :-)

[ Dodano: 04-02-2019, 10:46 ]
Byłem dzisiaj w Firmie od wydechów.. ocena jest taka że układ jest ok i bez przedmuchów a brzęczy lub inne dźwięki jak zwał .. wydaje przepalona kratka w katalizatorze. Koszty to okolo 600 zł. Mimo wszystko nie zgadzam się z tą ocena.
Ps. Rozmawiałem z dwoma mechikami to o uszczelnieniach na łączeniach wydechu nigdy nie słyszeli.

rondzik - 04-02-2019, 15:19

Dzień dobry,

Przez dwa dni jeździłem moim Lancerem brzmiącym nagle jak auto klasy WRC (głośny warkot). Podejrzewałem problem z tłumikiem, zaobserwowałem jednak, że spaliny ulatniają się ze złączenia między rura układu wydechowego a tłumikiem. Dzisiejsza wizyta w ASO to potwierdziła (rura swobodnie lata przy złączeniu) dodatkowo sugestia mechanika to wymiana całego układu wydechowego (tłumik też jest nadżarty przez rdzę). Wycena ASO za części to 6000 pln (zdjecie wyceny) z robocizna 6500.

Pytanie - jak obnizyc ten koszt? Spawac raczej nie ma co. ASO sprawdza jeszcze mozliwosc sprowadzenia zamiennikow, ale nie byli pewni czy dadza rade znalezc. Gdzie szukac samemu? A moze znacie dobry warsztat z Trojmiasta ktory moglby sie tym zajac?

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

HUGIO - 04-02-2019, 15:48

rondzik,
Jestem w podobnej sytuacji:

Od paru dni mam to tymczasowo owinięte szarą taśmą i jest nawet ok ;)

Też się aktualnie rozglądam i pytam w sprawie naprawy, to cena, którą Ci ASO zaśpiewało powala. Jeśli rozważasz taki wydatek, to bym się już rozglądał za wydechem z nierdzewki.

tyku - 04-02-2019, 18:51

rondzik, Może nie drogi ulter : https://allegro.pl/oferta/kadex-mitsubishi-lancer-ix-ulter-sport-promocja-7783338293 :roll:
rondzik - 04-02-2019, 19:28

tyku napisał/a:
rondzik, Może nie drogi ulter : https://allegro.pl/oferta/kadex-mitsubishi-lancer-ix-ulter-sport-promocja-7783338293 :roll:

Hej, tyku. Dzieki za podpowiedz. No wlasnie, widzialem w historii tego watku ze Ulter jest polecany, zajrzalem tez na ich strone. Jesli dobrze rozumiem, to jest tylko czesc ukladu wydechowego - odpowiednik na ponizszej wycenie z ASO jest oznaczony jako "muffler, exhaust main" za 934,34 netto. Zgadza sie?

Jesli to sie zgadza to tak, tu moglbym zaoszczedzic na tej czesci. Wciaz pozostaje jednak glowna czesc kosztu, a mianowicie "pipe, exhaust ctr" za 3600 netto. Niestety otrzymalem telefon wieczorem z ASO ze zamiennikow do tych czesci nie maja...

Bizi78 - 04-02-2019, 19:58

rondzik napisał/a:
Niestety otrzymalem telefon wieczorem z ASO ze zamiennikow do tych czesci nie maja...

Ale wpisując numer OE na allegro wyskakuje, np 8) .
https://allegro.pl/oferta/tlumik-mitsubishi-lancer-1-8i-143km-od-2008-7806135459?reco_id=288c142a-28ae-11e9-9931-000af7f5f3c0&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_m=reco&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro
Tylko czy będzie pasował to nie gwarantuję :wink: .

rondzik - 04-02-2019, 20:58

Bizi78 napisał/a:

Tylko czy będzie pasował to nie gwarantuję :wink: .

Hmm... 10 krotna przebitka na czesci? Dziwne. Z drugiej strony, poszedlem tym tropem i wyglada na to ze ten producent - Fenno - oferuje caly uklad wydechowy do Miska...

Link do strony producenta ze szczegolami

Nie mam tylko pojecia czy to ma wszystko to co trzeba (czujniki Lambda, katalizator, etc). Niby numery referencyjne sie zgadzaja... podesle to do ASO, niech zobacza.

Bizi78 - 04-02-2019, 21:03

rondzik napisał/a:
Hmm... 10 krotna przebitka na czesci?

Bo na oryginale będziesz miał znaczek mitsu a na zamienniku nie :wink: .

mkm - 05-02-2019, 04:00

rondzik, największa różnica w materiale. Z zamiennikami jest różnie. Raz się trafi super, raz fatalnie.

Wyjść masz kilka:
Możesz zamówić "kopię" w tzw. nierdzewce - koszt od 2500zł do.... (praktycznie nie ma górnej granicy) za kompletny układ od kolektora po końcówkę, ale zapominasz co to jest wydech, a pięćdziesiąty czwarty właściciel przed złomowaniem Lancera w 2077 będzie go demontował i sprzedawał jako nowy.

Możesz kupić części z demontażu - mnóstwo Lancerów się ciągnie na części, więc jest z czego wybierać. Można też trafić całkiem niezły stan.

Wreszcie możesz znaleźć sprytnego spawacza (niekoniecznie od układów wydechowych), który zreanimuje stary wydech (tę opcję polecam najbardziej).
Zasada jest tylko taka, żeby wycinał zardzewiałe rury z zapasem, a nie na styk i w miarę możliwości spawał tlenowo (gazowo) - wtedy dzieło będzie bardziej trwałe :wink:
No i oczywiście nie na aucie.

rondzik - 05-02-2019, 13:01

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Z tego co mowil fachmistrz w ASO, nie bardzo jest sens spawac, natomiast jesli nie znajde tanszych opcji to rzeczywiscie moze sie przejade do polecanego mi przez znajomego "fachowca" od ukladow wydechowych po druga opinie :)

Mam dodatkowe pytanie, co do tej rury zaprezentowanej na schemacie:

Link do strony producenta ze szczegolami

Wydaje mi sie to dziwne, ale tu narysowane sa dwie (roznie wygladajace) czesci z tym samym numerem czesci (1570B175). Czy to mozliwe? tej dluzszej opcji nie ma dostepnej. Ktos wie moze tez czym jest ten zbiornik na poczatku wersji dluzszej? Katalizator?

[ Dodano: 08-02-2019, 10:37 ]
Hej,

Zaczepam Was jeszcze raz, bo ASO nie moglo mi potwierdzic kompatyblnosci czesci (cyt: "wydaje sie ze bedzie pasowac") a sprzedawca zammienika na Allegro nie odpowiedzial email.

Znalalem jeszcze jeden schemat ukladu do Lancera i tu jest przedstawiony "dluzszy wariant rury (oznaczenie 13320):

Schemat interaktywny

Czy ktos zna roznice? czy ta poczatkowa czesc to katalizator czy mozna bez niej zyc?

p03 - 08-02-2019, 10:44

Raczej katalizator. Czy można bez niego żyć? Tematu jest wiele, poszukaj. W zamienniku masz zapewne wersję krótszą jeśli chcesz mieć oryg. katalizator i jest on sprawny. Jeśli wersja dłuższa jest niewiele droższa, to zamiast kata zamontowano zwykłą puszkę przelotową-imitację kata.

[ Dodano: 08-02-2019, 10:46 ]
W opisie masz "CTR" czyli skrót od CaTalizatoR.

rondzik - 08-02-2019, 10:48

p03 napisał/a:
Raczej katalizator. Czy można bez niego żyć? Tematu jest wiele, poszukaj. W zamienniku masz zapewne wersję krótszą jeśli chcesz mieć oryg. katalizator i jest on sprawny. Jeśli wersja dłuższa jest niewiele droższa, to zamiast kata zamontowano zwykłą puszkę przelotową-imitację kata.

Dzieki. Zamiennika w wersji dluzszej nie znalazlem, tylko wersja krotsza. Czyli, jesli dobrze rozumiem, mam potencjalnie opcje kupna wersji krotszej i wpasowania ja z katalizatorem ktory mam obecnie? Jesli tak to podjade do ASO i zapytam czy sa w stanie to zrobic.

Dzieki

p03 - 08-02-2019, 11:24

Dokładnie. Normalka. Jeśli rury są w miarę dobrze dogięte do oryginału, a wieszaki pasują to każdy mechanik będzie w stanie zamontować Ci taki układ.

[ Dodano: 08-02-2019, 11:29 ]
Jedyne co, po za samymi rurami i tłumikami, weź od razu pierścień uszczelniający (na złącze przed końcowym tłumikiem) i opaskę na początek. Możesz wleźć pod auto czy nagrać sobie telefonem wkładając rękę pod auto jak wyglądają wieszaki gumowe. Ale jak nic nie wisi to powinno być ok.

pizddd - 11-02-2019, 15:48

A próbował ktoś wrzucić do SB puchę od Borli?
Jak tutaj?
https://www.youtube.com/watch?v=RRcfjDgMsiE
chyba obojętnie czy to SB czy Sedan. Da się dopasować pod oba rodzaje tłumików, i te szerokie płaskie i te węższe