[97-04]Galant EAxA/W - Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.
toni175 - 10-10-2011, 12:50
ile płaciliście w ostatnim czasie za kpl zestaw na tył do galanta, lub za pojedyncze tuleje? na stronie poliuretanów, zestaw kosztuje 450zł, pojedyncze tuleje po 40zl. jest to sporo więcej niż kwoty podawane w tym wątku.
aha, niewiem czy to było czy nie ale na stronie prawie kazda tuleja jest opisana i sfotografowana, w zakładce mitsubishi:
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/mitsubishi
komarsnk - 10-10-2011, 14:01
toni175 napisał/a: | ile płaciliście w ostatnim czasie za kpl zestaw na tył do galanta, lub za pojedyncze tuleje? na stronie poliuretanów, zestaw kosztuje 450zł, pojedyncze tuleje po 40zl. jest to sporo więcej niż kwoty podawane w tym wątku.
aha, niewiem czy to było czy nie ale na stronie prawie kazda tuleja jest opisana i sfotografowana, w zakładce mitsubishi:
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/mitsubishi |
Ja właśnie dziś odebrałem przesyłkę z całym kompletem na tył (razem z mocowanie stabilizatora) i zapłaciłem 455zł z groszami.
Co do strony www: musieli chyba dodać Galanta po moim zamówieniu bo jak chciałem zamówić przez sklep online to mieli tylko Pajero i L200 chyba
Kupiłem też łączniki więc oprócz amortyzatorów (mam nivo) to zmienię chyba wszystkie części, które się zużywają więc zdam relację po montażu. Czy oprócz kompletu tulei i dwóch łączników (i amorków) jest coś co się może zużywać i tłuc?
Wiem, że to lekko nie ten dział ale trochę się łapie
Pozdro
toni175 - 10-10-2011, 16:32
u mnie powyżej 200 tłucze się anioł stróż...raczej nic nie powinno już stukać, no ale człowiek uczy sie całe życie i coś tam moze jeszcze hałasować.
rafq - 11-10-2011, 15:26
Hugo napisał/a: | pipi_ja napisał/a: | Swoją drogą tuleja wyglądała na zupełnie zdrową, więc postanowiłem zaryzykować i zostawić | Kwestia kilku tysięcy km i padnie. Twarde poliuretany ją wykończą szybko. |
Zgodzę się z Hugo, założyliśmy z kolegą czerwone gumki do łączników stabilizatora, pół roku i wytłukło gumowe obejmy stabilizatora idące bliżej środka auta... (zapomniałem nazwy tych gumek).
pitbu77 - 12-10-2011, 21:41
No to ładnie ceny poszły w górę.. o 100%!!
Ja za przednie cukierki zapłaciłem ... 70 zeta za oba! a teraz jest 75 zeta za sztukę?!
Zwietrzyli interes...
Hugo - 13-10-2011, 08:52
A ja w wakacje płaciłem za 1 szt. tulei na tył 45 zł ze zniżką dla 10% dla MM, a teraz kosztuje 40 zł...
swinks_UK - 13-10-2011, 09:36
A pamięta ktoś kodowanie twardości poliuretanów, tzn. jaki kolor jak twardosć?
Bo jeśli pamięć mnie nie myli i:
- żółte są miękkie
- czerwone średniej twardosci
- czarne twarde
To stosowanie żółtych w dolnym prostym jest mało logiczne.
komarsnk - 13-10-2011, 10:46
swinks_UK napisał/a: | A pamięta ktoś kodowanie twardości poliuretanów, tzn. jaki kolor jak twardosć?
Bo jeśli pamięć mnie nie myli i:
- żółte są miękkie
- czerwone średniej twardosci
- czarne twarde
To stosowanie żółtych w dolnym prostym jest mało logiczne. |
Nie dam sobie reki uciąć ale chyba czerwone są miękkie a żółte średnie. Jak zamówiłem komplet na tył na prosiłem o twardość jak najbardziej zbliżoną do gumowych i dostałem prawie wszystkie czerwone i 4 żółte. Swoją drogą to zastanawiam się gdzie mam te żółte zaaplikować :/
pipi_ja - 19-10-2011, 18:44
No to u mnie poliuretany wytrzymały całe 3 tygodnie
Nie wiem czy są takie dobre czy dostałem wadliwe.
Padły w zwrotnicy na mocowaniu wzdłużnego wahacza.
Ostatnio zaczęło mi bujać tyłem więc pojechałem sprawdzić zbieżność, okazało się że niby jest dobrze. Ale jak facet zaczął podważać łyżką kopara mi opadła. Na prawym kole jest luz koło 0,5cm.
Nie wiem czy reklamować czy wywalić dziadostwo i założyć tradycyjne. Boję się żeby wszystkie po kolei nie zaczęły się wysypywać
A jak się spisują u Was?
Hugo - 19-10-2011, 23:28
pipi_ja aż nie mogę uwierzyć... Myślałem, że poliuretanowe tuleje są wieczne. pipi_ja napisał/a: | A jak się spisują u Was? | Jak na razie rewelacja (tfu, tfu...).
pipi_ja - 20-10-2011, 06:19
Nie wiem czy problemem nie były złe wymiary. Do montażu pozostałych tulei musiałem użyć siły, tzn. Po złożeniu gum metalowa tulejka szła z oporem a w zwrotnicach poszła lekko palcami.Prawdopodobnie to jest przyczyną. Ciekawe ilu z nas dostało towar z ta wadą?
komarsnk - 20-10-2011, 07:29
pipi_ja napisał/a: | Nie wiem czy problemem nie były złe wymiary. Do montażu pozostałych tulei musiałem użyć siły, tzn. Po złożeniu gum metalowa tulejka szła z oporem a w zwrotnicach poszła lekko palcami.Prawdopodobnie to jest przyczyną. Ciekawe ilu z nas dostało towar z ta wadą? |
Czy przypadkiem nie mówisz o żółtych poli, że miały luz na tulejce? Bo wszystkie czerwone, które dostałem są OK a żółte mają luz... Myślałem, że tak ma być skoro już kilka takich przypadków tu było
Hugo - 20-10-2011, 08:12
pipi_ja napisał/a: | Po złożeniu gum metalowa tulejka szła z oporem a w zwrotnicach poszła lekko palcami | To musiałeś zamontować nieodpowiednie tuleje. Ja tez wymieniałem w zwrotnicach, tylko te od wahaczy poprzecznych dolnych, kilka tysięcy km przejechałem i jak na razie jest genialnie.
swinks_UK - 20-10-2011, 14:24
U mnie prowadzi się rewelacyjnie, ale skrzypią niemiłosiernie, na razie nie mam czasu zobaczyć dokładnie które. Póki co obstawiam brak smaru na tulejach (zapomniałem dać w kilku przypadkach ), albo górne gięte "u" na tyle, bo tam były żółciaki z lekko luźnymi tulejami.
No i przednie na dolnych wahaczach prostych też są żółte i po dokładnym oglądzie wychodzi na to, że są za miękkie i się poddają o kilka mm.
Dobrze by było, aby ktoś potwierdził skalę twardości.
pipi_ja - 20-10-2011, 16:31
komarsnk napisał/a: |
Czy przypadkiem nie mówisz o żółtych poli, że miały luz na tulejce? Bo wszystkie czerwone, które dostałem są OK a żółte mają luz... Myślałem, że tak ma być skoro już kilka takich przypadków tu było |
Mowa o czerwonych.....
Cytat: | To musiałeś zamontować nieodpowiednie tuleje. Ja tez wymieniałem w zwrotnicach, tylko te od wahaczy poprzecznych dolnych, kilka tysięcy km przejechałem i jak na razie jest genialnie. |
Ale tego się chyba nie da źle złożyć.
Gumy weszły w piaste jak wszystkie inne tyle, że tulejka którą się wkłada w środek weszła wg mnie zbyt lekko.
Tulejki chyba mają te same rozmiary? Z resztą to nie ważne bo dostałem pokompletowane tzn gumki założone na tulejkę i spięte razem plastikową opaską zaciskową.
|
|
|