[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
pipi_ja - 05-01-2010, 22:21
Ja bym szukał bliżej jakiegoś gazownika z prostej przyczyny. Zwykle gwarancja na instalki jest na 24 miesiące. Żeby ją mieć musisz robić płatne przeglądy. U mnie pierwszy miałem po 1tys(darmowy), drugi po 15tys(koszt120zł). Opłaca Ci się dojeżdżać 400km na głupi przegląd?
Skoro dotarłeś do kalisza to może Jarocin? Ja tam zakładałem do swojego i też jestem zadowolony. Chodzi ładnie,pali do 14 litrów, na poczatku zapalał się check ale to była wina regulacji(zbyt uboga dawka gazu).Po przeregulowaniu zero kłopotów.
Rafal_Szczecin - 05-01-2010, 22:41
pipi_ja napisał/a: | Skoro dotarłeś do kalisza to może Jarocin? |
niewiele blizej ( 326km ) ,a w kaliszu mam gdzie przekimac zreszta przeglad raz na 15tkm, idzie wytrzymac, dojezdzajac do miejsca montazu .
najgorzej wlasnie bedzie, po przegladzie po 1tys, ale tez damy rade
niestety w szczecinie nie mam takiej osoby ktorej bym zaufal w montazu ( a jezeli jest, to ceni sie 4100 ) , wiec wole przejechac jak by nie patrzec kawal drogi, ale miec taniej a rownie dobrze .
filet - 06-01-2010, 01:19
Zhan napisał/a: | filet, jestes pewny, ze 7 tys obr to jeszcze na gazie? |
Hej
Wiesz bardziej chodziło mi o to, że silnik na zblokowanym 2 biegu (tiptronik) wkręca sie bez oporów wysoko bo reduktor jest z dużą górką na 180 KW w sensie nie spada w nim ciśnienie przy dużym zapotrzebowaniu na gaz. A czy to na gazie to nie wiem musiałbym się wpiąć w centralkę. Stag ma taki patent, że jeśli przez dajmy na to kilka ms (to ustawia gazownik) ma za ubogo na gazie (np. gaz się kończy) to podbiera benzyny. Także może faktycznie nie na gazie. Ale podsumowując reduktor jest ok. Zresztą polecany na innym forum o lpg.
Pozdrawiam
packman13 - 06-01-2010, 01:29
Chodzi ładnie,pali do 14 litrów, na poczatku zapalał się check ale to była wina regulacji(zbyt uboga dawka gazu).Po przeregulowaniu zero kłopotów.[/quote]
kolego a jak Ci się zapalał check to sprawdzałeś jaki masz błąd? Bo mi raz na jakiś czas zapala się check, wymrugałem dziś błędy i wychodzi na to że 11 czyli sonda lambda. Tylko czy może to być od gazu? Czy po prostu sonda pada?
Zhan - 06-01-2010, 08:25
packman13 napisał/a: | kolego a jak Ci się zapalał check to sprawdzałeś jaki masz błąd? Bo mi raz na jakiś czas zapala się check, wymrugałem dziś błędy i wychodzi na to że 11 czyli sonda lambda. Tylko czy może to być od gazu? Czy po prostu sonda pada? |
oczywiscie, ze to moze byc od gazu... mi tez sie zapalil kiedys check od lambdy jak po zresetowaniu komputera gazowego wyjechalem na droge bez regulacji
bieniak - 06-01-2010, 14:57
hmmm ja tam nie wiem w moim EA5A mam instalacje II generacji na sterowniku Autronica Al700 i reduktor Levato. jeżdżę już pól roku bez problemów poprzedni właściciel robił dużo km i silnik jest w dobrej kondycji nic nie szarpie nie strzela,kontrolka się nie zapala. spalanie gazu to w spokojnej trasie do 10 a w miescie 14-16:) więc chyba nie jest źle.czuć troochę spadku mocy ale jak chcę poszaleć to przełączam na benzyne:)
pipi_ja - 06-01-2010, 15:50
@packman13 oczywiście, że wymruga Ci błąd sondy bo to ona zgłasza zły skład spalin(mieszanka uboga lub zbyt bogata). W moim przypadku było zbyt ubogo, bo na gazie był słabszy niż na Pb. Nawet w instrukcji od sterownika gazowego jest mowa, że przy złej regulacji może tak sie dziać.
@bieniak na Twoim gazie nie może sie lampka palić bo na 99% masz wstawiony emulator sondy. Nawet jak Ci padnie sonda zupełnie lampka tego nie zasygnalizuje bo ECU jest oszukiwany przez emulator. Oczywiście mowa o jeździe na gazie. Jak przełączysz na Pb przy uwalonej sondzie powinno zasygnalizować.
Matejko - 06-01-2010, 16:09
bieniak napisał/a: | spadku mocy ale jak chcę poszaleć to przełączam na benzyne:) |
ale to i tak nie to samo co v6 z sekwencja lub sama benzyna, bo masz zwezke w dolocie
bieniak - 06-01-2010, 18:47
ja tam zwężki nie zauważyłem i właśnie to jest dziwne.jest tylko to coś do wystrzałów ale jest to normalnej średnicy
JaGrab3 - 11-01-2010, 14:28
bieniak napisał/a: | ja tam zwężki nie zauważyłem i właśnie to jest dziwne.jest tylko to coś do wystrzałów ale jest to normalnej średnicy |
Każda instalacja 2 generacji ma mixer, a mixer to właśnie zwężka, która z 80mm robi ci w najlepszym wypadku 50mm....
Częściowym rozwiązaniem jest montowanie gaźnika o zmiennym przekroju czyli blosa.
A co do średnicy, to chodzi oczywiście o średnice wewnętrzne... bo to sie liczy.
eddi1977 - 13-01-2010, 19:49
szach i mat...a miało być tak pięknie
florek - 19-01-2010, 00:00
u mnie byl gazior w aucie jak kupilem, zwykly, prosty, podlaczony do sondy. spisywal sie. razu pewnego zepsul sie ten komputerek i nie mogac go dokupic kumpel gazownik zalozyl mi taki zaworek do manualnej regulacji dawki, dokladnie taki jak 100 lat temu do samochodow gaznikowych;p i powiem wam ze ponad rok tak jezdze, spalanie mniejsze niz na elektronice, osiagi sie mniej wiecej zachowaly, zadnych strzalow czy innych przykrosci. wiec wydaje mi sie ze ta V-szóstka pojedzie na kazdym gazie skoro moja jezdzi na tym prymitywie
spown - 12-03-2010, 16:38
Znalazłem w Pzn gościa, który założy STAG 300+, Magic Jety i Scorpiona ST za 2900zł. Myślę, że jest to dobra cena, pytanie tylko czy ktoś ma jakieś niemiłe doświadczenia z którymś z tych podzespołów?
Zhan - 12-03-2010, 16:53
spown, ja mam niemile doswiadczenia, nowy Scorpion ST wydawal takie dzwieki, ze nie dalo sie jezdzic, odeslalem i wymienili jakas sprezyne i dzialal ok, kilka tygodni temu cos mu strzelilo i przestal trzymac cisnienie. Magic Jety Po 10 tys rozregulowaly sie totalnie a jeden zaczal klekotac jak zapchany popychacz
Ogolnie reduktor jest w miare spoko, ale wtryskiwacze wzialbym inne.
krzysio1972 - 12-03-2010, 16:54
Popatrzyłem trochę w necie i te podzespoły są ja najbardziej ok.
[ Dodano: 12-03-2010, 17:12 ]
Zhan napisał/a: | Ogolnie reduktor jest w miare spoko, ale wtryskiwacze wzialbym inne. |
Tylko jakie? zostają tylko matrixy, albo trzeba wydać sporo więcej kasy i w 2.9 już się na pewno nie zmieści.
|
|
|