[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch
Owczar - 31-01-2011, 16:25
fergul11 napisał/a: | 1- powiedz tylko jak oświetlone są wskazówki , czy będziesz robić to na diodach , czy pozostawisz żarówki? |
Jest odp na pierwszej stronie Zrobie diody na czerwono jak szpala85
fergul11 napisał/a: | 2-rozmieszczenie diod pod tarczami w/g zdjęcia jest optymalne , czy była to tylko próba i należy dopracować ich pozycję ? |
Tak, to optymalne rozmieszczenie. Dodam jeszcze foty pod obrotomierz i małą przeróbkę przy wskaźniku paliwa.
Cytat: | 3-zastosowałeś diody o ciepłej barwie ,gdyby zastosować chłodniejsze ok 3000K kontrast byłby większy ? |
Polecam jednak białe zimne. Niestety dałem takie bo bałem się niebieskiej poświaty, którą mam obecnie w swoich zegarach, ale ona wynikała z fioletowej farby pod tarczami.
Cytat: | 4-jak ciemną folie zastosowałeś 30-40-60% można ująć to w jakiejś skali %owej? |
Muszę sprawdzić na pudełku.
fergul11 napisał/a: | 5-w kontrolkach pozostawisz żarówki , czy zmienisz na diody zwiększający tym samym kontrast? |
Gdzieś o tym pisałem. Zostawiam póki co żarówki, chociaż zastanawiam się nad diodami, bo mi zostało pare. Ale żarówki dają nieźle, bo sprawdzałem.
Mare - 31-01-2011, 18:43
Edit:
Bezsens, zapomniałem, że w dzień też jeździmy na światłach >.<
Krejzi - 31-01-2011, 18:49
Juz zamowilem diody powinny byc jutro i kupilem jeszcze czerwone SMD do wskazówek ) wlasnie jeszcze zastanawiam sie jak ciemną folie kupić. w srode zaczne i ja zabawe )) ja kupilem białe zimne, oczywiscie tez bede chwalil sie efektem )
Mare a czy Owczar tak nie zrobił własnie ? przeciez diody podpiete są pod zasilanie oryginalnych zarówek a co za tym idzie to zasilanie jest regulowane sciemniaczem deski.
Mare - 31-01-2011, 18:58
Tak ale mi nie chodziło o ściemniacz deski, tylko ten który ściemnia wszystko jak włączysz światła. Ale stwierdziłem, iż byłoby to bez najmniejszego sensu, bo przecież wdzień tez jeździmy ze światłami ;p
Krejzi - 31-01-2011, 23:30
a ja mam jeszcze pytanie , jak podpiąc zegary w domu ? tzn. skad wiedziec gdzie +12V a gdzie minus ? bo troche nie chce mi sie siedziec z miernikiem w samochodzie ;P
nietoperek - 31-01-2011, 23:56
Panowie ponieważ Owczar dość dobrze opisał jak zdjąć tarcze postanowiłem doszlifować tarcze, a że ja lubię dużo rzeczy psuć więc popsułem wskazówkę i winą nie doświetlonych wskazówek jest chyba farba. Zdarłem trochę i pomalowałem białym lakierem do paznokci i po podświetleniu niebieską diodą miejsce jest widoczne
Cytat: | a ja mam jeszcze pytanie , jak podpiąc zegary w domu ? tzn. skad wiedziec gdzie +12V a gdzie minus ? bo troche nie chce mi sie siedziec z miernikiem w samochodzie ;P |
O ile się nie mylę żarówką to bez różnicy. Diody natomiast trzeba podłączyć + do + .....
Krejzi - 31-01-2011, 23:59
no tak tyle ze zarówka nie ma róznicy gdize plus gdzie minus a dla LED ma
nietoperek - 01-02-2011, 00:02
Przepraszam ale klawiatura mi się skopała i dopisałem resztę chwilę później.
Próbuj metodą prób i błędów dużo opcji nie ma a nic raczej nie popalisz.
Krejzi - 01-02-2011, 00:04
to Chyba po prostu jak bede wyjmowac zegary to zmierze na jakiejs żarówce a reszte znajde ;D
Owczar - 01-02-2011, 00:09
Właśnie nie wiem, które plus, a które minus. Jak będę wyjmował zegary to sprawdzę. Póki co jeszcze nie lutowałem.
Co do folii to nie jet napisane jaką ma przepuszczalność.
nietoperek - 01-02-2011, 00:11
Ja bym połączył diody wszystko po ustawiał i podłączył do tego czegoś co żarówki się trzymają i najwyżej tylko to coś wyciągasz przekręcasz o 180stopni i będzie działać.
Owczar - 01-02-2011, 00:12
Masz na myśli oprawkę żarówek podświetlających? Ja mam właśnie zamiar tak zrobić.
nietoperek - 01-02-2011, 00:17
Tak dokładnie i ja nawet bym nie lutował kabli do tego bo szkoda niszczyć. Te oprawki maja dziury i jak kabel nie jest bardzo gruby to bez problemu tam wejdzie i na pewno nie wypadnie.
Fotkę ze wskazówką zaraz wrzucę.
Podświetlone jest jedna diodą (błękitną niestety tylko takie mam :/) przez światłowód w miejscu żarówki.
Krejzi - 01-02-2011, 00:26
troche słabo ale ciekawe spostrzezenie moze sie przyda
tomrom - 01-02-2011, 07:53
Powiem wam szczerze, w miarę równomiernie oświetlają tarcze te żarówki
http://allegro.pl/diody-l...1431643421.html
Ja mam teraz je zamontowane i dają taki efekt
Żarówki świecą w kolorze białym zimnym. Jedynie co można by było zrobić to "zetrzeć" to fioletową farbę i podświetlić wskazówki na czerwono diodą SMD
teraz będę i tak dokupował żarówki do tablic i podświetlenia wnętrza auta i się zastanawiam dodatkowo nad czymś takim
http://allegro.pl/diody-l...1421779133.html
|
|
|