Dom/garaż/ogród - Żarówki diodowe w domu.
RalfPi - 19-10-2014, 07:49
Krzychu - o jakiej mocy żarówce mówimy?
Zazwyczaj żarówki na gnieździe GU10 mają mniejszą moc (i elektryczną i świetlną) jak te na gwincie E27, więc "żarówka z RA~80 i w cenie 10zł niewiele mi mówi
Jak dobrze się dogadasz i kupujesz jedną moc, to spokojnie zejdą Tobie z ceny z żarówkami (może nie w Casto czy Leroju, ale w salonie czy przez NET).
krzychu - 19-10-2014, 10:29
RalfPi - jeśli chodzi o GU10 to patrzę na najmocniejsze SMD około ~6,5W (są noname na SMD 5730/5630 tańsze i droższe oraz Osram ale nie chwali się na jakich diodach.) Te słabsze są na innych diodach np. 5050 (te są dość popularne) lub 2835 (te to już raczej stare). Na COB nie patrzę ponieważ one mają problem z osiągnięciem RA70.
Na E27 i E14 nie patrzę bo GU10 mam najwięcej w mieszkaniu, mam też 4 szt. G4 (takie małe dekoracyjne oświetlenie właśnie czekam na takie o barwie ciepłej na 5630 bo poprzedni właściciel zostawił zimne). A na końcu będę szukał G9 (mam taki plafon na 9 takich żarówek). Ale to będzie budżet na żarówki i czas to się tym zajmę.
Batmanikus - 19-10-2014, 14:02
Do łazienki kupiłem sobie żarówki GU10 Ledlumen - nie wierzyłem, że będą dobre (z polecenia kupowałem) ale jak podłączyłem to jest bomba. Jeszcze nie miałem tak fajnych żarówek. 5W po 18 zł a 7W po 21 zł na aledrogo
bastek - 19-10-2014, 16:08
ja mam same ledy. i kilka czujek.
kupiłem najpierw po 2 szt 3 czy 4 rodzajów, potem dokupiłem te które mi się podobały i te które były najtańsze - do garażu, garderob, schodów itp
teraz jeszce 30 szt na podświetlenie elewacji - po jakieś 8 zł szt - jasne, zimne
wszystko gu10
ostatnio jeszcze 6 szt poluxa ale na gwint-bańki - po 16 zł z castoramy - bardzo ładnie świecą
razem ok 90 ledów - 35 kiepskie i -55 ładne, 6 b. ładne, plus 28 na zew.
wszyskie mają 1,2-4 W
RalfPi - 19-10-2014, 18:53
bastek napisał/a: | razem ok 90 ledów - 35 kiepskie i -55 ładne, 6 b. ładne, plus 28 na zew.
wszyskie mają 1,2-4 W |
Okiem inżyniera.. duży dom
Dużo lumenów i mało mocy - tak jak powinno być!
90*średnio3W=270W.
Nawet jak włączysz całe oświetlenie, to pobierzesz tyle energii co kiedyś jeden "duży pokój"
Kurcze - świat idzie do przodu (przynajmniej w sensie technicznym).
Marcino - 19-10-2014, 22:55
RalfPi napisał/a: | bastek napisał/a: | razem ok 90 ledów - 35 kiepskie i -55 ładne, 6 b. ładne, plus 28 na zew.
wszyskie mają 1,2-4 W |
Okiem inżyniera.. duży dom
Dużo lumenów i mało mocy - tak jak powinno być!
90*średnio3W=270W.
Nawet jak włączysz całe oświetlenie, to pobierzesz tyle energii co kiedyś jeden "duży pokój"
Kurcze - świat idzie do przodu (przynajmniej w sensie technicznym). |
no idzie i pieknie wyliczone.
Zastanawiałem się jak podświetlić dom czy elewacje, sa oprawki gu10 na zewnątrz? I jak to zamonotwać, nie mam podbitki tylko nabojane krowkie widoczne, ani teżjeszcze lamp zewnwtrznych. Chyba coś na ledach kupie. W domu mam jedną normalną żarówkę... w kotłowni:)
Tomek - 20-10-2014, 11:11
Marcino napisał/a: | sa oprawki gu10 na zewnątrz? |
chyba są, bo u mnie takie zamontowane
nawet muszę się zebrać i wymienić żarówkę
RalfPi - 20-10-2014, 14:57
Marcino napisał/a: | Zastanawiałem się jak podświetlić dom czy elewacje, sa oprawki gu10 na zewnątrz? I |
Myślę, że jest to kwestia sposobu montażu i IP oprawy (ochrony przed pyłem i wodą).
bastek - 20-10-2014, 17:36
dom średni... nie wiedziałem, jak dużo potrzeba - i widzę, że w korytarzach jest za dużo. w pokojach na górze ok, łazienka ok, tzw. gościnny-mało. garaż, strych - duzo punktów, ale żarówki kiepskie - mało światła
na zew - 3 elektryków mi mówiło - zwykłe oprawki kanluxa, wewnętrzne, i led-y z ochronnym szkłem - nie ma sensu inwestować w zewnętrzne. . podbitka ma jakieś 70 cm, nie zacieka deszcz.... działa
są oprawki gu10 na zew., ale drogo... jakoś zawsze mi lepeij wychodziło kupić na halogenowe mocowanie (takie 2 małe dziurki), i gniazdko gu10 - podmienić
jest jescze ok. 20 ledów ozdobnych - poniżej 1w - i 3 m listwy ledowej - część świeci 24/dobę, część ma włącznik, ale często nieużywany. pełnią rolę ozdobną - a na schodach też funkcjonalną (nie mam czarności w domu - mieszka na wsi, gdzie nie ma latarni
[ Dodano: 20-10-2014, 17:39 ]
Marcino, są takie lampymontowane na ścianę - sam się zasatanawiałem, tylko kabla nie było, a nie chciałęm dziurawić elewacji. teraz bym takie zrobił. a żarówki - praktycznie w każdym gwincie ledy dostaniesz, tylko nie wiedzieć czemu niektóre są droższe, a gu10 najtańsze
Marcino - 20-10-2014, 22:07
bastek napisał/a: | Marcino, są takie lampymontowane na ścianę - sam się zasatanawiałem, tylko kabla nie było, |
Mam dokoła domu 3 gniazdka wysoko pod dachem... może bym to wkorzystał.
Będe szukał. Chciałbym tez coś z czujnikiem ruchu przed wejsciem przy garazu.Warto w halogen led inwstować?
bastek - 21-10-2014, 06:12
mam, ale nie led. został po budowie. na czujkę, ale kiepską, taka, że się włącza i w dzień i w nocy. przed wejśceim jest taka, ze działa tylko po zmroku
po oświetleniu podsufitki i ogrodu przed wjazdem do garażu - przestałem wogóle uzywać tego halogena
Marcino - 30-10-2014, 13:59
Warto kupić w tej cenie:
http://www.max-led.pl/tow...ala_ciepla.html
KsiadzRobak - 30-10-2014, 14:14
Idzie zima, więc i ja zmieniłem na LEDy. Kuchnia i salon poszły na pierwszy plan, bo tam się najwięcej przebywa. I łazienka też. Efekt to zredukowanie poboru w salonie z 200 W do 22W, w kuchni z 350 W do ok. 30W a w łazience z 45W do 12W - ale przy jakości świecenia jakiejś 3x większej.
plecho1 - 14-01-2016, 14:29
Temat dawno nie zaczepiany a więc pozwolę sobie odkopać
Niedawno kupiłem do salonu trzy żarówki led na gwint E14, dwie o takich parametrach:
3000K CRI 90+ jasność 1045lm
i jedną zimniejszą 4000K CRI 90+ jasność 1080lm.
Światło bardzo przyjemne, troszkę zimniejsze niż z tradycyjnej żarówki ale też z delikatnie wpadające w żółty. Są to wyroby jednego z forumowiczów forum latarkowego i raczej biją na głowę jakością wykonania wszelkie marketowe wyroby.
Krzyzak - 14-01-2016, 20:59
Lumenów rzeczywiście sporo. Ja jakoś rok temu kupiłem kilkanaście LEDów do różnych miejsc w domu i jestem bardzo zadowolony. Fajne światło, niski pobór prądu. Mam w większości w przedziale 4-6W, lumeny w okolicach 200-450. Jedną czy 2 mam mocniejsze 8 a nawet 11W, mam też słabsze na G-4 chyba 2.5W.
Widziałem, że amerykanie już wyciągają 300 lumenów z Wata - poniżej notka od CREE:
http://www.cree.com/News-...LPW-LED-barrier
|
|
|