To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej-montaż

.swat. - 03-11-2011, 16:02

Witam serdecznie wszystkich. Jako że jest to mój pierwszy post pragnąłbym się przywitać 8)

Na początku chciałbym dodać parę zdań na temat modułu CLM02-CAN do Mitsubishi.
Otóż w Gdańskim ASO jeszcze nic na jego temat nie wiedzą, jednakże są bardzo otwarci.

Dlatego skontaktowałem się z firmą QUASAR Electronics, gdzie otrzymałem bardzo szybką odpowiedź mówiącą o tym, że prace nad zaadaptowaniem tego modułu trwają i należy być dobrej myśli. Jednakże czy będzie to szybko czy nie ciężko na razie coś powiedzieć. Wola jest.

ko5a - 10-12-2011, 01:40

na alledrogo moduł który realizuje jedną z funkcji CLM02-CAN, chodzi mi o:
"Świateł dziennych realizowanych przy użyciu do wyboru halogenów, świateł mijania lub świateł długich świecących z obniżoną jasnością"
kosztuje 60PLN nazywa się to to: AUTOMAT DLM-2. Ciekawe ile faktycznie pobiera taki moduł prądu?
może jest na forum jakiś magik, który by podesłał schemat takiego modułu co by go w domu samemu posklejać? :)
zastanawiam mnie też, jak to ma się do prawa? czy można taki moduł stosować? w końcu światła drogowe to nie światła dzienne (nie mają odpowiedniej homologacji)

tommy4u - 17-12-2011, 19:08

Hejka
Troszeczkę prywaty od siebie.
Otóż widziałem dziś tj.17-12-2011 w Białymstoku Lancera SB w kolorze czerwony metalik z światłami do jazdy dziennej LED w miejscu na halogeny. Ogólnie fajnie zrobione autko. Jeśli to mitsumaniak i śledzi posty to może podzieli się wiedzą gdzie i jak zrobił te światełka. Pozdrawiam 8)

reneyvan - 17-12-2011, 23:48

A jak to jest z Lancerami model 2011? Ponoć miały mieć światła do jazdy dziennej w standarcie, ale - bynajmniej w mojej wersji - nie ma.
Narol - 18-12-2011, 15:02

U mnie tak wyglądają światła do jazdy dziennej !

reneyvan - 18-12-2011, 15:39

A co z halogenami?
gzesiolek - 19-12-2011, 09:33

reneyvan, czysto teoretycznie to z tego co wiem to wg aktualnej ustawy w misku nie mozemy miec osobno swiatel mijania, drogowych, przeciwmgielnych i dziennych... bo chyba ze ktores beda dwufunkcyjne...
jesli sie myle poprawcie mnie, ale legalnie mozna miec maksymalnie 6 punktowych zrodel swiarla z przodu maks... no chyba ze to chodzi o jednoczesne...

Narol, fajnie wyglada... zdradzisz szczegoly? jakie swiatelka jak zamontowane (ew. gdzie?) zdjecie z bliska montazu itp. czy to seria w Belgii, czy ASO, czy niezalezni spece?

Narol - 19-12-2011, 19:33

Wersja inform nie posiada halogenów, czysta kratka, wiec wycinamy otwory na światła zakupione na allegro, od środka mażemy czarnym sylikonem podłączamy i jest. Brakuje tylko wtopienia ramki na około Led-ów. Ale nawet z bliska nie wygląda tak źle. Już ponad pół roku jeżdżę z tymi światełkami bez problemowo tzn. jeszcze diody świecą:)
michaello - 20-12-2011, 09:00

Ja bym optowal raczej za okraglymi w miejsce zaslepek. Poziome w lancerze wygladaja troche sztucznie.
gzesiolek - 20-12-2011, 09:57

michaello, kwestia jakie kto ma zaslepki... bo ja np. nie mam ani halogenow ani zaslepek pod nie... tylko zaslepki plaskie z kratka... tam latwiej zrobic to co mowi Narol, choc ja mysle bardziej dac pod sam zderzak i cienkie jak najdluzsze...
michaello - 20-12-2011, 15:16

gzesiolek chodzi mi raczej o to, ze poziome nie pasuja do bryly lancera. Widzialem takie 2 lancery "na miescie :oops: i wygladaly raczej nieciekawie sprawiajac wrazenie ewidentnej doklejki. Nie wiem, moze to kwestia innego umiejscowienia?
gzesiolek - 20-12-2011, 16:32

michaello, do "glonojada" zgadzam sie... jak masz pysk jak w SB to nic podluznego nie pasuje... ale w sedanie pysk jest wlasnie stonowany i wlasnie ze tak powiem "zdetalizowany" na poziome rownolegle i wtedy wg mnie podluzne swiatla pasuja... choc to oczywiscie moje prywatne zdanie...
zenker - 06-05-2013, 15:58

Witam wkleję ofertę salonu Mitsubishi Parexbud Lublin montują tam światła dzienne do wszystkich modeli może ktoś bedzie chciał skorzystać:
Lancer sportback
Światła do jazdy dzienne LED (PLN brutto) * 492
Światła do jazdy dzienne LED + przeciwmgielne LED (PLN brutto) *885
Automatyczny czujnik zmierzchu (PLN brutto) *150
ceny podane jak ktoś niema halogenów to jest taniej jak ktoś chce mieć dalej halogeny to oczywiscie cena idzie w góre wszystko jest w miejsce halogenów do tego można wstawić czujnik zmierzchu jak ktos chce i niema
Lancer sedan
Światła do jazdy dzienne LED (PLN brutto) *590
Światła do jazdy dzienne LED + przeciwmgielne LED (PLN brutto) *890
Automatyczny czujnik zmierzchu (PLN brutto) *150
wrazie pytań piszcie
ja tego nie montowałem bo mam juz dzienne jak bym niemiał pewnie bym się skusił
Pozdrawiam wszystkich[/b]

jaca87 - 08-05-2013, 13:48

A czy ktoś mógłby podać jakiś konkretny model świateł LED, który pasuje do zamontowania w Lancerze ?
tyku - 08-05-2013, 18:12

Obawiam się, że jest tylko ten model co kolega "zenker" wymienił, czyli zamontować światła do jazdy dziennej LED + przeciwmgielne LED w miejsce naszych halogenów, nie tracąc nic, tylko ta cena powala.