[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA
grzesiopol - 05-03-2017, 18:24
Podświetlenie jest diodowe. Jest tylko 6 diód białych do podświetlenia licznika i 8 diód 4 pomarańczowe i 4 czerwone podświetlenia wyświetlacza, te od wyświetlacza zaświecają się chyba po dwie w zależności od tego jak sobie jasność ustawiamy (w rozebranym liczniku nie da się tego sprawdzić) jest pięć przewodów jeden wspólny czerwony i reszta dwa czarne i dwa szare, te włączają po dwie diody. Rozmiar diód to 30x25 i z tego co patrzyłem to takich nie ma bo znalazłem 30x20 i 30x30. Jak toś ma spryt w palcach to można sobie wymienić na inny kolor.
brylekVFR ile płaciłeś, i masz jakiś namiar do tej firmy.
brylekVFR - 05-03-2017, 20:15
Nie pamiętam dokładnie (dorabiałem je jakieś 4 lata temu), ale chyba to ten koleś bo tarcze takie podobne do moich:
http://allegro.pl/honda-v...6663528326.html
Koszty nie pamiętam, wtedy moje skany i pomiary zostawały mu jako szablon, ale też chyba coś koło 60 zł płaciłem.
Tarcze są solidnie wykonane, otwory montażowe idealnie pasowały, jedynie belka od skazówki po przełożeniu nie chciała się za bardzo trzymać, różnica była minimalna w grubościach tarcz, oryginalna jest z jakiegoś tworzywa, a te dorabiane to naklejka ma cienkiej pleksi. Delikatnie podklejenie załatwiło problem na .
grzesiopol - 07-03-2017, 06:59
Oryginalnie to jest biała folia dwustronnie malowana, znalazłem coś takiego w materiałach poligraficznych - backlight do reklam podświetlanych, różne grubości. Znalazłem też takie coś jak robią indiglo ale będzie troche za grubo. Podjadę do kolegi do drukarni to pomyślimy. Na razie robie wierną kopie cyferblatu i troche schodzi z cyferkami. Jak już będę miał jeden zrobiony to szybciej będzie zrobić inne. Naklejki na cienkiej pleksi raczej wolałbym uniknąć aczkolwiek może lepeij by było podświetlenie zrobić. Muszę podłączyć jeszcze rozebrany licznik żeby zobaczyć które kolory się podświetlają, kiedy pomarańczowe a kiedy czerwone. Gdy podłączam licznik pod 12volt to włączają się awarie i podświetlenie miga raz na czerwono a raz na pomarańczowo.
brylekVFR - 07-03-2017, 11:56
No tak daleko przy wymianie licznika nie dotarłem, zdejmowałem tylko przezroczystą obudowę. A tarcze obrotomierza i prędkościomierza jak są montowane? Folia dwustronna też mysi się na czymś trzymać.
Niby pod spodem jest jakaś biała konstrukcja na której się to wszystko trzyma i na tym jest tylko folia?
grzesiopol - 07-03-2017, 13:17
ja mam jeden na straty więc go rozebrałem. Tak to wyglada po zdjęciu przedniego plastku z szybką foto 2 a potem po zdjęciu cyferblatu foto 3
http://www.cp-club.ru/sho...ull=1#post93358
A tak to wygląda dalej http://www.cp-club.ru/sho...ull=1#post44467 ostatnie zdjęcie w poście to rozebrany całkowicie wyświetlacz z ośmioma diodami. Folia jest grubości około 0,2 - 0,3 mm
Na tym temacie się wzorowałem. Pobrałem od nich formatki ale zrobiłem swoją bo ich troche nie zgadzały sie z wzorem cyferblatu.
Mały69 - 09-12-2017, 13:53
Czy ostatnio widział ktoś gdzieś kolorowe zegary do benzyny 2,0 z automatem rok modelowy 2014
slavqo - 25-03-2018, 10:07 Temat postu: Licznik przebiegu nie zlicza kilometrów Witam,
w moim lancerku wystąpił pewien problem, a mianowicie tak jak sugerowałby temat posta, licznik przebiegu nie zlicza kilometrów. Na komputerze zatrzymała się wartość przebiegu i zauważyłem to dopiero po jakimś czasie, nie zwracałem na to uwagi aż do wczoraj. Licznik przebiegu dziennego (tak to się chyba nazywa ) działa prawidłowo.
Czy ktoś miał podobny problem lub wie jak to doprowadzić do ładu?
Czy w naszych lancerach jest coś takiego jak impulsator przy skrzyni, a jeśli tak to jak się do niego dostać?
grzesiopol - 25-03-2018, 17:30
A długo masz tego Lancera? Kupiłeś teraz i pierwsza rejestracja w polsce czy już długo jeździsz i wiesz, że licznik nie grzebany?
slavqo - 25-03-2018, 17:43
Kupiłem na początku lutego sprowadzony z Holandii, przebieg na zeszłorocznym przeglądzie holenderskim (z marca) - około 180 tys., obecnie 190 tys. km. Przyznam szczerze, że nie zwróciłem uwagi na początku, z resztą kto by o tym pomyślał przy ilości rzeczy do sprawdzenia przy kupnie samochodu. Ciężko mi uwierzyć, żeby było coś majstrowane, samochód jest w bardzo dobrym stanie, a poza tym kto cofałby licznik o 10-15 tys. kilometrów, przecież to bez sensu
Niemniej jednak problem jest, może faktycznie jest coś na rzeczy, da radę pokombinować z tym, czy raczej serwis?
tyku - 25-03-2018, 19:12
slavqo, Pierwsze co bym zrobił to wymiana licznika. Można kupić kolorowy z ASXa, lub zwykły za nie dużą kasę. Jak wymienisz licznik to będziesz miał jasność.
slavqo - 25-03-2018, 19:30
tyku napisał/a: | slavqo, Pierwsze co bym zrobił to wymiana licznika. Można kupić kolorowy z ASXa, lub zwykły za nie dużą kasę. Jak wymienisz licznik to będziesz miał jasność. |
W jakim sensie jasność, co mi da taka zmiana?
Z ASXa tzn. taki: http://allegro.pl/licznik...7225960864.html ?
tyku - 25-03-2018, 19:37
Szukaj najlepiej takiego.
Niektórzy z nas powymieniali liczniki.
slavqo - 25-03-2018, 20:04
Ok, dzięki. Da się potem samemu przebieg skorygować do oryginalnego czy tak czy siak trzeba jechać do ASO?
tyku - 25-03-2018, 20:10
ASO tego nie zrobi (nie legalne, brak sprzętu i wiedzy). Przebieg zapisywany jest w liczniku. Zmiana przebiegu tylko u specjalistów zajmujących sprawami tego typu .
grzesiopol - 26-03-2018, 09:28
slavqo jeżeli nie był grzebany bto raczej wysypała się pamięć. Albo zostaje ci wgranie nowego wsadu z podobnego licznika, albo zakup innego sprawnego licznika. Przy zakupie licznika proponuje nic nie zmieniać bo ci fachowcy od liczników mogą ci zepsuć pamięć. Znajdź sobie warsztat elektroniki samochodowej niech ci wymienią licznik i wystawią fakturę z wpisami przebiegów licznika. Wszystko legalnie i zgodnie z prawem, przy następnym badaniu wpiszą ci nowy licznik i poinformują, że wcześniej był inny. Przy ewentualnej sprzedaży oficjalnie informujesz nabywcę o wymianie licznika i tyle.
|
|
|