Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89
Krzyzak - 20-03-2012, 07:05
mystek napisał/a: | jakie macie opinie o Elringu? | bez silikonu nie zakładaj
3x dokręcałem a i tak ciekła - dopiero silikon (czarny Reinz) dał radę
a z ostatnich wieści - elring w E32 założony na Dirco lekko się poci...
brak sił do tego syfu - dobrze, że oryginału nie wyrzucałem
Hubeeert - 21-03-2012, 01:38
mystek napisał/a: | Ross mówi, że powinny podejść z większości silników 4g6x |
zainwestuj w oryginały, lub coś zbliżonego jakościowo.
kiepuczi powinien je dla Ciebie sciągnąc taniej niż w ASO. Lub japaneze...
mystek - 21-03-2012, 06:51
#Hubert - ostatnia wizyta kiepucziego na forum odbyła się w ... maju 2011. Jak coś to napiszę mu maila, ale najpierw cierpliwie poczekam na decyzję mechanika co i jak.
swinks_UK - 21-03-2012, 10:03
No nieżle.
IMO, turbo już mówi bye-bye. Środek turbin musi być wyrypany, bo nie dość że puszcza dość spore bąki, to jeszcze słychać w tle charakteystyczny świst.
Poza tym czarny bąk ze zbyt bogatej mieszanki. Wygląda mi na albo wadliwy wtryskiwacz (zły czas otwarcia), nieszczelność miedzy turbiną a przepustnicą, wadliwy fpr.
W kazdym razie, największe zdziwienie to że na hamowni nie ma wydruków: afr vs. boost, power vs. traction effort, torque vs. traction effort
Łatwiej byłoby coś powiedzieć.
mystek - 21-03-2012, 17:54
Doloty turbiny suchutkie. Będą wymieniane uszczelniacze zaworowe.
W związku z tym mam pytanie - z jakich silników uszczelniacze będą takie same jak w 4g61T? Śmiało szukać wśród całej serii 4g6x, czy tylko z wybranych jednostek?
Generalnie chciałbym uszczelniacze OEM Mitsu. Niedawno dzwoniłem to cena za 1szt to 33zł, ale jutro koleś ma mi dać znać czy dałoby się ugrać jakiś rabat, bo ponad 500zł to średnio mi się widzi dawać za uszczelniacze.
Zamienniki z kolei są niepewne. Dlatego też pytanie czego i gdzie szukać ewentualnie, żeby było taniej
Anonymous - 21-03-2012, 19:35
mkm napisał/a: | Pamiętaj, że to nie 1.3.
Zamienniki w Twoim silniku zużywają się szybciej. |
to tylko uszczelka pokrywy w jaki sposób w większym i mocniejszym silniku ma się ona zużywać szybciej ?
Krzyzak napisał/a: | bez silikonu nie zakładaj
3x dokręcałem a i tak ciekła - dopiero silikon (czarny Reinz) dał radę
a z ostatnich wieści - elring w E32 założony na Dirco lekko się poci...
brak sił do tego syfu - dobrze, że oryginału nie wyrzucałem |
przed robotą głowicy wymieniałem uszczelki pokryw na elringa, bez silikonu było sucho i nic spod nich nie leciało zrobiłem na nich ok 35 tys, po robocie głowic mam obecnie nalatane jakieś 3,5 tys i teraz też elring założony z tym że na dirco również sucho jak pieprz...
Rafał również ma u siebie elringa i nic się nie poci, do tego Rafał montuje elringa do wielu aut które przyjeżdżają do niego na serwis, nie słyszałem żeby któryś się pocił...
albo w szczecinie mamy lepsze elringi albo ludzie którzy nam to zakładali mają jakieś magiczne ręce
swinks_UK - 21-03-2012, 19:46
mystek napisał/a: | Doloty turbiny suchutkie. Będą wymieniane uszczelniacze zaworowe.
|
I na tej podstawie twierdzisz że to nie turbiny???
Powodzenia z takim podejściem.
Przy padace cartridge'a, czyli CHRA (rysunek poglądowy: http://www.ebay.co.uk/itm...tem19bde53733), olej moze się dostawać zarówno do strony zimnej, jak i gorącej (wydechowej), ta druga możliwość właśnie się objawia niebieskimi pierdami przy obciążeniu.
mystek - 21-03-2012, 20:28
#Swinks - nie ja tak twierdzę tylko mechanik. Ja się nie znam. Tak czy siak na pierwszy strzał lecą uszczelniacze, a później zobaczymy.
swinks_UK - 21-03-2012, 20:51
To prosze abyś to przekazał od mnie mechanikowi:
1. niebieski dym przy pełnyym obciążeniu silnika - zgoda, mogą być uszczelniacze zaworowe
2. niebieski dym który pojawia się po puszczeniu nogi z gazu - na 95% CHRA wyrypane, luz wzdłużny na ośce, do tego uszczelniacze cieknące - uszczelnia się przy wzroście ciśnienia oleju (obciążenie silnika max.), puszcza jak nagle spadnie cisnienie oleju.
Dlatego popularny test na padakę turbiny, to przejazd na max. na krótkim odcinku drogi, a potem gwałtowne hamowanie silnikiem (noga z gazu), i ktoś kto jedzie za sprawdzanym pojazdem obserwuje czy są kłęby niebieskiego dymu.
Obejrzyj sobie jeszcze raz swój filmik kiedy pojawia sie pierd.
Kleju - 21-03-2012, 21:17
swinks_UK, gdyby turbina była uszkodzona, to dymiłby przy dodawaniu gazu, a nie po odjęciu gazu.
Raczej obstawiałbym tutaj uszczelniacze i/albo pierścienie gdy dymi bez obciążenia.
swinks_UK - 21-03-2012, 21:50
Kleju napisał/a: | swinks_UK, gdyby turbina była uszkodzona, to dymiłby przy dodawaniu gazu, a nie po odjęciu gazu.
|
Mnie uczono, że jest odwrotnie...
Saqu - 21-03-2012, 22:07
swinks_UK napisał/a: | niebieski dym który pojawia się po puszczeniu nogi z gazu - na 95% CHRA wyrypane, luz wzdłużny na ośce, do tego uszczelniacze cieknące - uszczelnia się przy wzroście ciśnienia oleju (obciążenie silnika max.), puszcza jak nagle spadnie cisnienie oleju. |
tak na chłopski rozum to to jest logiczne wytłumaczenie
rosomak1983 - 21-03-2012, 22:54
Hubeeert napisał/a: | zainwestuj w oryginały, lub coś zbliżonego jakościowo.
kiepuczi powinien je dla Ciebie sciągnąc taniej niż w ASO. Lub japaneze... |
Japaneze ma orginały Hunday, cos po 50-60zł komplet,
Derpin napisał/a: | Rafał również ma u siebie elringa i nic się nie poci, do tego Rafał montuje elringa do wielu aut które przyjeżdżają do niego na serwis, nie słyszałem żeby któryś się pocił...
albo w szczecinie mamy lepsze elringi albo ludzie którzy nam to zakładali mają jakieś magiczne ręce |
wy macie SOHC a w tych DOHC co ma Mystek to ogólnie udreka jest...
Hubeeert - 22-03-2012, 03:37
rosomak1983 napisał/a: | Japaneze ma orginały Hunday, cos po 50-60zł komplet, |
OEM, TYLKO.
Inne po prostu nie wytrzymuja temperatur.
Krzyzak - 22-03-2012, 06:55
Derpin napisał/a: | albo w szczecinie mamy lepsze elringi | fajnie się drze łacha?
u siebie mam założone elringi w C52 i E32 - podejrzewam, że tu jest różnica
do V-ek nie podchodzę bez silikonu, bo zwyczajnie nie lubię niepotrzebnie 2x tej samej roboty robić...
|
|
|