Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
Georg - 19-06-2018, 13:06
iwi napisał/a: | Codziennie wyjeżdżam na miasto i praktycznie do zera rozładowuje akumulatory. |
Słowo "praktycznie" ma tu istotne znaczenie.
W eksploatacji pojazdów elektrycznych/hybrydowych pojęcie rozładowania do dosłownego zera nie istnieje. Wraz z zapewnieniem odpowiedniego napięcia dla funkcji sterujących elektroniką, kontroler "zostawia" w akumulatorze nawet kilkadziesiąt procent energii. Zyskuje na tym trwałość baterii - zależność jest prosta: im większa pojemność dostępna z głębokich rozładowań tym krótszy resurs baterii mierzony ilością cykli.
Myjk - 06-07-2018, 10:05
iwi napisał/a: | Jak widzisz - być może coś źle wskazuje licznik i nie do końca jest rozładowany, ale to są dane rzeczywiste bez mojej obróbki (Licznik -> thingspeak.
Dzisiaj już wyjeździłem 50km i jeszcze mi zostało 15km do domu więc na pewno będzie rozładowany do zera więc zobaczymy jutro ile się pokaże (ile władował) wczoraj i przedwczoraj tylko doładowywałem bo w weekend mało jeździłem. |
Mam rozumieć, że na bateriach przejeżdżasz 50km? Mnie się nie udało więcej jak 35 (z klimą). Przy maksymalnym rozładowaniu (zero km dla prądu na desce) wg watomierza udało się upchnąć 9kWh.
iwi napisał/a: | Muszę pogadać z firmą VTech - oferują spesjalne moduły do jazdy na elektryku - może dzięki temu modułowi da się więcej z PHEV wycisnąć. |
Mam tego BOXa kupionego. Generalnie to nic nie daje poza tym że zamula samochód, praktycznie po prostu zmienia sygnał z pedału gazu tak, że nawet wciśnięciem pedału gazu do oporu nie da się wyjść poza pole ECO (oczywiście nadal można kickdown zrobić i auto przejdzie w typowy dla samochodu tryb ECO i uruchomi się ICE). BOX zwiększa zasięg może o 5km. Jedyna zaleta tego boxa jest taka, że można dusić gaz a nie uruchomić spaliniaka (na okresy przejściowe i zimowe, gdy jeździ się na krótkich odcinkach jak znalazł).
iwi - 06-07-2018, 10:50
Szkoda, Już się przymierzałem do tego modułu.
Myślałem, ze dzięki temu modułowi będę w stanie zejść poniżej 30% naładowania - nawet do 5% gdyby się dało.
Podłączając się do ładowarek publicznych przy zerowym zasięgu pokazuje naładowanie baterii na 30%
Ile km jeżdżę - klimy na razie nie włączam bo nie potrzebuję - na pewno ponad 40 i nawet do 55km dobijam. Ostatnio w Chorwacji z Zadaru (naładowanie do 90%) przejechałem do miasta Pag 50km, ale jeżdżąc po autostradzie 130km/h zasięg jest około 30km (Wyjechałem z Zagrzebia i gdzieś przed bramkami miałem baterie rozładowane a to jest tylko 34km)
Czy znacie jakiś program do OBD2 (Android), którym można sprawdzić naładowanie baterii typu CanZE co działa z Renault ZOE?
Myjk - 06-07-2018, 11:58
iwi napisał/a: | Szkoda, Już się przymierzałem do tego modułu. |
Ja jednak go zatrzymam, bo mnie się jak najbardziej przydaje a szczególnie przyda się na zimę gdy niezależnie czy potrzeba czy nie potrzeba silnik ponoć się uruchamia aby się rozgrzać i do grzania kabiny. BOX powoduje, że to się nie dzieje, co się przydaje na odcinkach do 20-30km.
iwi napisał/a: | Myślałem, ze dzięki temu modułowi będę w stanie zejść poniżej 30% naładowania - nawet do 5% gdyby się dało.
Podłączając się do ładowarek publicznych przy zerowym zasięgu pokazuje naładowanie baterii na 30% |
Też tak myślałem, ale ten BOX nie może tego robić, ponieważ jedyne co robi (podpinając się pomiędzy pedał gazu a komputer) to zmienia procent wciśnięcia gazu. Dodatkowo jest sonda Heater Stop wpinana w kratkę przy kierownicy i chyba zmienia na pinie (w który się wpina) odczyt temperatury oszukując komputer że jest wyższa temperatura niż jest faktycznie (i ten wtedy nie uruchamia ICE).
Inna sprawa, że te 30%, z tego co się dowiedziałem od specjalistów z MMC, to tzw. żelazna rezerwa. Tzn. ona jest dostępna jeśli samochód stwierdzi że musi jej użyć (jakiś offroad, dynamiczne wyprzedzanie), ale nie jest dostępna dla użytkownika ze względu na ochronę baterii przed cyklicznym niekorzystnym rozładowaniem. Innymi słowy, gdybyś zaczął z tych 30% korzystać na co dzień, to szybko zajechałbyś baterie. I owszem, w pełnych elektrykach jest podobnie. Czyli tak jak napisał jacekk.
iwi napisał/a: | Ile km jeżdżę - klimy na razie nie włączam bo nie potrzebuję - na pewno ponad 40 i nawet do 55km dobijam. Ostatnio w Chorwacji z Zadaru (naładowanie do 90%) przejechałem do miasta Pag 50km, ale jeżdżąc po autostradzie 130km/h zasięg jest około 30km (Wyjechałem z Zagrzebia i gdzieś przed bramkami miałem baterie rozładowane a to jest tylko 34km) |
To mnie też bez klimy i z bardzo oszczędnym traktowaniem gazu pewnie by się tyle udało.
Szkoda że nie dali trochę większych aku i mocniejszych elektryków tak żeby można było z pałowaniem pojeździć te 50-60km. Obecnie brakuje mi niestety mocy i zabiera całą frajdę z jazdy na bateriach.
iwi - 06-07-2018, 12:21
Znalazłem 2 programy do PHEV.
Jeden bezpłatny PHEV Watchdog i jego przetestuję a drugi płatny EVBATMON.
Kosztuje niemało - ma ktoś go? Jakieś opinie w stosunku do tego bezpłatnego?
Myjk - 06-07-2018, 13:52
iwi napisał/a: | Znalazłem 2 programy do PHEV.
Jeden bezpłatny PHEV Watchdog i jego przetestuję a drugi płatny EVBATMON.
Kosztuje niemało - ma ktoś go? Jakieś opinie w stosunku do tego bezpłatnego? |
Ale to tylko diagnostyka?
vavoom - 13-07-2018, 23:48
Napęd Outlandera PHEV vs wersja standardowa:
https://youtu.be/V0aePa53YCY
I napęd PHEV w zestawieniu z Rav4 Hybrid:
https://youtu.be/yoIwT0DQY_s
arokub - 16-07-2018, 08:03
Jestem negatywnie zaskoczony takim wynikiem.
rajan - 16-07-2018, 09:20
To wygląda jak kiepski żart...
Myjk - 16-07-2018, 10:03
Nie trzeba przebierać w słowach -- to jest żenada biorąc pod uwagę że w zwykłym OL potrafili to zrobić poprawnie. Ktoś nieźle dał dupy przy programowaniu systemu 4x4 w PHEV. Nic tego nie usprawiedliwia, bo nie ma ŻADNYCH przeciwwskazań aby to działało poprawnie. W piątek przyjechały do mnie nowe opony do PHEVa, zakupiłem Michelin Crossclimate widząc jak sobie dobrze OL radzi w zmaganiach 4x4 (wtedy jeszcze nie widziałem powyższego testu a opierałem się na filmach testowych OL spalinowego i w życiu mi do głowy nie przyszło że w PHEV to tak spieprzyli) stwierdziłem że nawet jak wpadnę w większy śnieg (a na narty, także w Alpy jeżdżę), to 4x4 pomimo gorszych opon pomoże się wygrzebać. Od piątku zastanawiam się czy ich nie zwrócić i nie wymienić na zwykłe zimówki. Ogólnie farsa.
rajan - 16-07-2018, 10:16
Tutaj widać trochę jazdy w real life conditions https://youtu.be/KirCQ6f4mnY Ewidentnie mielą głównie przednie koła. Pod górę jak złapiesz lód na drodze może być przypał.
Myjk - 16-07-2018, 10:24
Rzeczywiście, kiedyś to jednak oglądałem. Ale gdzie tam mielą przednie, ja widzę że ciągną 4. Może to jest klucz, żeby kręcić mocniej niż tylko na samych elektrykach (jak w teście na rolkach) i wtedy jednak się podepnie tył. Zerknij jak ciągnie tył czarnego na początku 5 minuty -- z tym że tam ewidentnie jest but w podłodze a nie mizianie gazu jak w teście na rolkach.
Ps. Aha, jeszcze jedno, z tym że to jest nowy PHEV '18, a my (znaczy ja) mamy "stare" wersje i taka też była na rolkach...
vavoom - 16-07-2018, 11:25
W teście nie było miziania gazu. Pedał wciśnięty dobrze poza połowę i jednostajnie trzymany. Do tego kilka razy wciśnięty mocniej, szczególnie bez ESP. O szczegóły można dopytać forumowicza "iwi".
Tutaj oblany test w rzeczywistych warunkach:
https://youtu.be/WF6BkhlWoO4
I trochę eksperymentów na piasku:
https://youtu.be/bfga7bHUniA
Myjk - 16-07-2018, 12:34
No tak, te filmy już nie pozostawiają wątpliwości. Mam brain explode jak to można było tak koncertowo spieprzyć i dlaczego to wychodzi dopiero po ponad 3 latach od wejścia auta na rynek.
rajan - 16-07-2018, 17:08
Myjk napisał/a: | Zerknij jak ciągnie tył czarnego na początku 5 minuty -- z tym że tam ewidentnie jest but w podłodze a nie mizianie gazu jak w teście na rolkach. |
Przy ruszaniu zamieliły wszystkie, ale podczas jazdy już tak nie jest - zobacz właśnie przed 5-tą minutą, na zakręcie (i np. w 0:53 koleś mało nie stanął, bo przód stracił trakcję). Jakbym swoim tak dawał, to by nie szedł niemalże na wprost jak ten.
|
|
|