To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wideo rejestrator w dobrej cenie

Lucas123w - 04-03-2015, 21:04

Mojego Mio pod lusterkiem nie zauważam więc szukanie czegoś bez ekranu jak dla mnie zbyteczna sprawa. Kamerki też nie ściągam na parkingach, jest ubezpieczona od kradzieży, mechanicznego uszkodzenia itp. za 50zł na 3 lata.
Georg - 04-03-2015, 22:13

pablo diablo napisał/a:
Zawsze będę twierdził że w tego rodzaju kamerkach ekran jest zbyteczny

Wg mnie ekran, nawet mały, w rejestratorze jest pożądany - chociażby w celu szybkiego sprawdzenia i ustawienia kadru.

Lucas123w napisał/a:
Mojego Mio pod lusterkiem nie zauważam [...] Kamerki też nie ściągam na parkingach [...]

Małe gabaryty, to jedna z wielu zalet rejestratora Mio z serii MiVue. Po lekkiej modyfikacji uchwytu, tę kamerkę można umieścić b. wysoko - na jednym poziomie z lusterkiem i w jego linii. Nie zasłania pola widzenia kierowcy a zewnątrz trudno ją dostrzec.

mazin - 07-03-2015, 23:00

Panowie, w listopadzie zmieniłem kamerkę na G1WH. Zamieszczam link z filmikiem nagranym podczas nocnej jazdy (króciutki fragment, bez dźwięku). Nagrywane jeszcze w listopadzie.
Kamera kosztowała 204 PLN, z przesyłką. Polecam przełączyć na najwyższą rozdzielczość. W dzień jest oczywiście lepiej, w zasadzie jakość w dzień jet porównywalna z jakością filmików z lustrzanki (niesamochodowej kamery HD nie mam, a w pozostałych aparatach/telefonach tylko inne rozdzielczości) G1WH

superges - 16-03-2015, 13:49

Nie minęły dwa tygodnie a mój wideo rejestrator się popsuł :shock: co za szmelc
mazin - 16-03-2015, 14:12

superges napisał/a:

Napisz coś więcej o tej awarii - objawy - nie włącza się,nie nagrywa itp. Może to jakaś znana przypadłość?

tyku - 16-03-2015, 14:15

superges napisał/a:
Wszystko dla tego, że był w dobrej cenie :P :wink:
superges, Kup sobie MIO i będziesz zadowolony. Ja już mam czwarty model i nie narzekam. Instalację przewodu zasilającego zrobisz raz, a potem tylko zmieniasz kamerki na nowsze. :wink:

superges - 16-03-2015, 14:36

mazin napisał/a:
superges napisał/a:

Napisz coś więcej o tej awarii - objawy - nie włącza się,nie nagrywa itp. Może to jakaś znana przypadłość?

Generalnie od początku było z tym małym dziadostwem coś nie tak. Bateria w ogóle nie trzymała, nawet po godzinnej jeździe nie była naładowana ale cóż tam, i tak nie zamierzałem z niej korzystać poza autem więc jakoś przymknąłem na to oko.

Co jakiś czas zdarzało się, że kamera po włączeniu (miałem cały czas podłączoną do zasilania więc jak odpalałem auto to kamera automatycznie się włączała) potrafiła się bezdźwięcznie wyłączyć. Więc jak bym się kiedyś przypadkiem zagadał z pasażerem to bym nawet nie wiedział, że nie nagrywa.

Co mi się dalej nie podoba... nie wiem czy tak mają wszystkie te kamery ale ta moja jest kompletnie nieergonomiczna tzn uchwyt zasłania trochę obiektyw, owszem jest regulacja obiektywu i kąt widzenia wynosi 140 stopni ale to mnie wkurza, że obiektyw musi być zadarty do góry więc jak będę chciał po kilku dniach sprawdzić jakie były chmury na niebie to wystarczy, że odtworzę sobie nagranie. Nie da się jej ustawić poziomo bo nagrywa do góry nogami...

Dochodząc do sedna - wczoraj kamera padła na amen. Włączyła się ze startem auta ale potem zgasł ekran i kicha, trzeba było wyciągnąć baterii i włożyć ponownie, odpaliła się ale zaraz wywaliło komunikat, że bateria rozładowana i po kilku sekundach znowu się zawiesiła. Czynność z wyjęciem baterii została powtórzona i znowu zawias.

tyku zastanawiałem się nad mio ale było mi szkoda na gadżet dać lekko 400 pln :P

PS Dla potomnych - Wideo rejestrator o którym tutaj piszę i który jest tak kiepski jak program wyborczy p.Ogórek jest firmy VIAKEN. Dlatego zalecam omijanie tego produktu.

mazin - 16-03-2015, 14:46

superges napisał/a:

Dochodząc do sedna - wczoraj kamera padła na amen. Włączyła się ze startem auta ale potem zgasł ekran i kicha, trzeba było wyciągnąć baterii i włożyć ponownie, odpaliła się ale zaraz wywaliło komunikat, że bateria rozładowana i po kilku sekundach znowu się zawiesiła. Czynność z wyjęciem baterii została powtórzona i znowu zawias.

Weź do domu i podepnij pod ładowarkę z portem USB i naładuj solidnie baterię. Potem rozładuj uruchamiając kamerkę bez zasilania z zewnątrz. Powtórz cykl ładowanie/rozładowanie kilka razy. Jeżeli i to nie pomoże, a bateria jest wyjmowalna, to dokup samą baterię. Twoja kamerka leżała po wyprodukowaniu rok a może tylko kilka miesięcy i baterii się zdechło, ale może jeszcze coś z niej wykrzeszesz.

superges - 16-03-2015, 14:47

Ale nie sądzę, że to jest kwestia baterii bo on się po prostu zawiesza nawet jak jest podłączony do zasilania.
mazin - 16-03-2015, 14:56

superges napisał/a:
Ale nie sądzę, że to jest kwestia baterii bo on się po prostu zawiesza nawet jak jest podłączony do zasilania.

Bateria służy do podtrzymania pamięci urządzenia (data i inne parametry), kiedy na niej nie ma napięcia po prostu przestaje działać, niezależnie od podpięcia zewnętrznego źródła. Sprawdź, może się mylę, ale nie zaszkodzi sprawdzić. A może pasuje bateria od jakiegoś popularnego modelu komórki?

Jeśli już zacznie działać (po zregenerowaniu baterii) spróbuj poszukać firmware i wgraj najnowszą wersję zgodnie z instrukcją producenta - może nakłada się tu kilka problemów?

tyku - 16-03-2015, 14:59

superges, Może jest możliwość zresetować urządzenie (zazwyczaj mała dziurka). :wink:
pablo diablo - 16-03-2015, 15:52

Georg napisał/a:
Małe gabaryty, to jedna z wielu zalet rejestratora Mio z serii MiVue. Po lekkiej modyfikacji uchwytu, tę kamerkę można umieścić b. wysoko - na jednym poziomie z lusterkiem i w jego linii. Nie zasłania pola widzenia kierowcy a zewnątrz trudno ją dostrzec.

uda sie zrobić i przesłać jakieś foto jak to zrobiłeś?

superges - 17-03-2015, 14:12

mazin napisał/a:
superges napisał/a:

Bateria służy do podtrzymania pamięci urządzenia (data i inne parametry), kiedy na niej nie ma napięcia po prostu przestaje działać, niezależnie od podpięcia zewnętrznego źródła. Sprawdź, może się mylę, ale nie zaszkodzi sprawdzić. A może pasuje bateria od jakiegoś popularnego modelu komórki?

Jeśli już zacznie działać (po zregenerowaniu baterii) spróbuj poszukać firmware i wgraj najnowszą wersję zgodnie z instrukcją producenta - może nakłada się tu kilka problemów?

Wczoraj ładowałem z usb baterie i po godzinie ładowania wciąż była rozładowana :shock: postanowiłem więc wziąć ze sobą do pracy urządzenie i podpiąłem je na 8h do ładowania. W tej chwili bateria niby pełna. Sprawdzę dziś czy kamera będzie dobrze pracowała w samochodzie.

Cytat:
superges, Może jest możliwość zresetować urządzenie (zazwyczaj mała dziurka).

Tak, tak - akurat ten guziczek działa idealnie :D

mazin - 17-03-2015, 15:23

superges napisał/a:

Wczoraj ładowałem z usb baterie i po godzinie ładowania wciąż była rozładowana :shock: postanowiłem więc wziąć ze sobą do pracy urządzenie i podpiąłem je na 8h do ładowania. W tej chwili bateria niby pełna. Sprawdzę dziś czy kamera będzie dobrze pracowała w samochodzie.

Po sprawdzeniu weź do domu, rozładuj/naładuj ze cztery razy i dopiero zamontuj na stałe. A jaką toto ma baterię? Wyjmowaną czy wbudowaną? Może za 20-30 PLN można kupić pasującą i nie będziesz musiał się męczyć. Wbudowaną też zapewne można wymienić, ale to bez sensu na gwarancji.

lordzul - 18-03-2015, 14:47

Takie pytanko, zasilanie prowadziliscie od lampki w podsufitce czy klasycznie kablem do zapalniczki? Bo ciekawi mnie czy jest latwy dostep zeby rozebrac troche górę i się podłączyć :) Co do kamerki to myślę nad G1WH ale jakis nowy relase sie pojawił w styczniu i pytanie czy poza wizualnym i pudelkowym update cos sie zmieniło :)
No i zasadnicze pytanie jak w takich kamerkach plastik znosi ciągłe wystawianie na promienie słoneczne?

Pozdr.
LZ