Nasze Miśki - Wszyc i jego V6 czyli kolejna reaktywacja
Wszyc - 21-05-2014, 18:21
i o to mi chodziło był na biegu mówie źle sie wyraziłem sorki 70 rzeczy na raz robie jak pisze ( tak jak teraz xD jestem w trakcie audytu w robocie XD ) Własnie na biegu i z wcisneitym sprzęgłem jestem w ten sposób wstanie rozpędzić auto do ok 15km/h
k@rol - 21-05-2014, 21:25
Cytat: | Bez obrazy ale jak się kupuje jeżdżące trupy to tak jest... |
Bez obrazy ale takie teksty nic nie wnoszą do tematu poza tym, że obrażają sprzedawcę.
Wszyc, sorry za zaśmiecanie ale musiałem
Wszyc - 21-05-2014, 22:11
Karol śmiało wal co Ci na duszy siedzi Mędzą tylko ja jestem zadowolony już prawie 6,5 tyś km zrobiłem od lutego nim i jestem zadowolony do końca roku jak tak dalej pójdzie mine 400 tyś km przebiegu na luzie i będziemy lecieć pod pół milionka
Btw. średnie spalanie w Twoim Galusiu Karol wychodzi mi około 18 litrów na 100 i tak wszystko jest sprawne jedyny problem to ja za kółkiem no chyba że puszcze bluesa w radiu to jestem wtedy wstanie zejść do tych 9litrów
Wszyc - 22-05-2014, 20:46
Olej w skrzyni gęste błotko + przewody od gazu opierają się mocno o linki biegów
Mam bicie lekkie na półosi ( te wibracje Karol to półoś piasty całe ) i przypuszczam że mogło dostać przez to też w dupe uszczelnienie wkoło wejścia półosi do skrzyni + musze sprawdzić czy guma na odpowietrzniku skrzyni jest może zebrało sie troche syfu tu i tam i stąd tak olej wygląda... sprawdzony magnesem + nie świeci się więc po prostu syf
k@rol - 24-05-2014, 22:47
to nie miło z tą półośką , a spalanie przerażające ja czasem też troszkę mu cisłem ale takiego wyniku nie osiągnąłem
Wszyc - 25-05-2014, 16:28
Wymiana filtra oleju w 6A12 to nieporozumienie Bez kanału to masakra
EDIT
Co do tej półośki to olać i tak na zimę pewnie silnik robi wyjazd bo trzeba uszczelki pozmieniać wszystkie, panewki dać nowe, zawory sprawdzić, zrobić parę modyfikacji głowicy (pozbycie się strzępów po formach odlewniczych w głowicy) wymienić wszystkie "dziwne śrubki" ( jest tego troche przy dolocie niektóre różnych długości nie trzymają jak powinny więc półośke wymienić na zime to nie problem
Za to znalazłem 5cm średnicy dziurę w podłużnicy pod kierowcą przykrytą blaszką z puszki od piwa i pojechaną na grubo konserwą więc Karol jeżeli będziesz chciał zadbać o Madzie jeżeli będzie jakaś naprawa blacharska potrzebna to może lepiej uważaj z tym blacharzem u którego byłeś albo najlepiej powiedz żęby nie kładł konserwy na to co zrobił sam sobie zakonserwujesz a to co zrobił zobacz bo potem się będziesz wściekał a znam Ciebie bawisz sie w detale więc po pewnym czasie by Cie szlag trafił jak by znów coś gdzieś wyszło
areksz121 - 25-05-2014, 21:16
Wszyc napisał/a: | Wymiana filtra oleju w 6A12 to nieporozumienie Bez kanału to masakra |
Opowiadasz W sumie racja, ani razu na glebie nie wymieniałem
Będziesz wszystkie panewki wymieniał? Dzieje się już z nimi coś niepokojącego? Po regularnych wymianach oleju panewki w 6A12 wyglądają jak nówki przy przebiegu 200k km. Sam tego doświadczyłem Nie wiem jak się mają przy 400k, bo silnika nie rozbierałem, spoczywa sobie spokojnie na regale:wink:
Wszyc - 25-05-2014, 21:28
areksz121 napisał/a: | Będziesz wszystkie panewki wymieniał? Dzieje się już z nimi coś niepokojącego? |
nee po prostu jak będę miał silnik na stole to czemu by nie wymienić po za tym mam zamiar nieznacznie zwiększyć moc więc uważam że wskazane w takim staruszku akurat tak przy 400tyś wymienie czyli za około pół roku
Marcino - 25-05-2014, 22:24
Zmieniłeś olej w skrzyni?
Wszyc - 25-05-2014, 22:35
Yup Misiek już jeździ
Comma 75W90
EDIT
Misiek w najbliższym czasie będzie łatany żywicą by zapobiec wlewaniu się wody litrami do podłużnic przez dziury i pogarszaniu się sytuacji na zimę będzie to wszystko wycinane i spawane na razie nie mam na to ani czasu ani miejsca.
Jako że ten misiek nie będzie ekstremalnie modyfikowany i wzmacniany nie mam zamiaru go "łatać" znajdę jakąś zdrową budę po EA z jak najnowszego rocznika i wytnę elementy które mam przerdzewiałe i będę je wstawiał w postaci całych elementów i łączył w miejscu fabrycznych zgrzewów. W Granatowym się tak nie bawie szkoda czasu
Wszyc - 26-05-2014, 19:26
Dziś straciłem ładowanie pasek się zbyt poluzował ( piszczał piszczał i prosił się a go zlewałem no to mam )... pasek tragicznie nie wygląda więc zdecydowałem się go napiąć... i znów niezmiernie się ucieszyłem gdyż musiałem zdjąć lewe przednie koło zdjąć pitolony fartuch który jest pod podłużnicą wcisnąć gdzieś w nieodparte czeluści komory 30cm klucz 13stka by poluzować śrubę po czym dopiero mogłem napiąć od góry pasek dłuuugim 40cm nasadowym kluczem 10tką... Chryste!! kto powiedział że V6 jest fajne! masakra przy 4G63 to się mogę zmieścić pod maską razem z silnikiem i wszystko pod ręką olej do skrzyni dolewałem przez maskę !
Kolejna sprawa do zrobienia to miska olejowa wiedziałem że się poci i czas wymienić uszczelnienia nie oszukujmy się chodź by nie wiem jak dbany samochód po takim czasie, czas pare uszczelek wymienić ( tutaj raczej silikon nowy ).
Niestety po wymienie oleju przestała się tylko pocić i będę musiał coś na przeciągu miesiąca z tym zrobić ( lenia się miało nie chciało się tego zrobić przy wymianie oleju to teraz mam )
swinks_UK - 26-05-2014, 19:53
Wszyc napisał/a: | Chryste!! kto powiedział że V6 jest fajne! masakra przy 4G63 to się mogę zmieścić pod maską razem z silnikiem... |
Też tak myślałem dopóki nie zderzyłem się z kombinacją 4G63T w budzie CT9A.
Chory sen wariata...
k@rol - 27-05-2014, 22:04
Wszyc napisał/a: | znalazłem 5cm średnicy dziurę w podłużnicy pod kierowcą przykrytą blaszką z puszki od piwa i pojechaną na grubo konserwą |
ciężko mi to komentować bo wszelkie słowa jakie mi się pchają pod palce, na forum za pewne będą uznane jako przekleństwa bądź wulgaryzmy
Wszyc napisał/a: | kto powiedział że V6 jest fajne! masakra |
jest fajne, dopóki nie trzeba zrobić czegoś więcej jak wymiana oleju, choć Wszyc napisał/a: | Wymiana filtra oleju w 6A12 to nieporozumienie |
areksz121 - 27-05-2014, 22:14
To nieźle masz Krzychu wielkie łapy, że Ci nigdzie nie wchodzą Ja tam wiem, że ta jednostka jest nie do zajechania jak dla mnie i zadbana może służyć dłuuuuuuggggoooooo
Wszyc - 27-05-2014, 22:59
Na silnik psioczyć nie będę może charakterystyka rzędowej czwórki lepiej mi pasuje ale dobry silnik tylko serwisowanie potrafi być złośliwe i tak bóg zapłać za rolkę napinającą na alternatorze zamiast rozwiązania w postaci odchyl alternator by napiąć pasek bo w takim układzie przy alternatorze z tyłu strzelił bym sobie z kuszy w kolano.
k@rol napisał/a: | ciężko mi to komentować bo wszelkie słowa jakie mi się pchają pod palce, na forum za pewne będą uznane jako przekleństwa bądź wulgaryzmy |
Jak Ci zrobię zdjęcie to obawiam się że może dojść do rękoczynów w stosunku do tego kto to Ci robił ( jutro fota )
swinks_UK napisał/a: | Też tak myślałem dopóki nie zderzyłem się z kombinacją 4G63T w budzie CT9A.
Chory sen wariata... |
Przyjrzałem się dokładniej pod tym właśnie kątem komorze CT9A.... i chłopie współczuje straszliwie naprawdę masz gorzej
|
|
|