To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

Krzyzak - 02-06-2021, 09:56

Marcino napisał/a:
Masz zrobiona już dokładkę?
niestety nie... firmy nie chcą dokładać, wolą całość od nowa, nie ta kasa
póki mają żniwa, to nikt się nie chce pchać, szczególnie mając świadomego klienta, któremu nie wepchną instalacji wartej 3000zł (plus 2-2.5 za montaż - co i tak uważam za przesadzone za pół dnia na dachu) za 14 000zł...
piszesz się?

HUGIO - 04-06-2021, 11:03

https://wysokienapiecie.pl/38116-nowe-zasady-rozliczania-prosumentow-gorsze-o-1000-zl-rocznie/ :?
Tuff - 04-06-2021, 13:05

Czyli już za dużo ludzi ma PV i trzeba zacząć kroić ludzi, to była kwestia czasu.
Krzyzak - 04-06-2021, 22:03

Teraz proponują już instalacje z własnym magazynem - czyli zestaw baterii, który będzie obsługiwał dom bez oddawania go do sieci (w uproszczeniu oczywiście).
Po tych 15 latach trzeba będzie się rozejrzeć za czymś takim - widziałem domowe urządzenia zrobione z baterii trakcyjnych (to co mają wózki widłowe na prąd).

gulgulq - 04-06-2021, 22:20

Krzyzak napisał/a:

Po tych 15 latach
:badgrin:

Dzień dziecka już był. Dorośnij :)

Krzyzak - 05-06-2021, 22:06

gulgulq napisał/a:
Dorośnij
jak możesz zabierać mi dzieciństwo? jak możesz być tak okrutny? - hał der ju?!
a chodzi o to, że przez 15 lat dla osób już mających podpisaną umowę, będzie po staremu - czyli przelicznik 0.8
to tak, gdyby ktoś nie czytał

gulgulq - 05-06-2021, 22:49

Krzyzak napisał/a:

a chodzi o to, że przez 15 lat dla osób już mających podpisaną umowę, będzie po staremu - czyli przelicznik 0.8

Jeżeli wierzysz w stabilność prawa w Polsce i obietnice że coś przez 15-lat będzie tak samo...dorośnij :P .

Marcino - 08-06-2021, 09:29

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
Masz zrobiona już dokładkę?
niestety nie... firmy nie chcą dokładać, wolą całość od nowa, nie ta kasa
póki mają żniwa, to nikt się nie chce pchać, szczególnie mając świadomego klienta, któremu nie wepchną instalacji wartej 3000zł (plus 2-2.5 za montaż - co i tak uważam za przesadzone za pół dnia na dachu) za 14 000zł...
piszesz się?

Nie pisze się bo mnie boli ręka jeszcze po moich panelach, u ciebie skośny dach i trzeba sie naginatsykować. Trochę duża odpowiedzialność a nie mam aż takiego doświadczenia. wiesz u siebie co innego, cos nie wyjdzie dokończę jutro, jak spierprze to naprawie.
Darek, tu masz linka do ludzi z forum DIY - zobacz sa namiary na ludzi z okolicy, moze ktos bedzie chciał zarobic pare stówek.
https://www.google.com/ma...55777105723&z=8

U sąsiada duża instalacja 26 paneli i trudny dach , robią juz 5 dni i jeszcze zadnego panela na dachu nie ma. Tak ze nie zawsze jest łatwo a dodatkowo on ma wymagania również estetyczne.
gulgulq napisał/a:

Krzyzak napisał/a:

Jeżeli wierzysz w stabilność prawa w Polsce i obietnice że coś przez 15-lat będzie tak samo...dorośnij .

Co do zmian to nasz kochany Rząd może cos wprowadzić i nic na to nie poradzimy.

Ostanie uzyski to około 44kwh z ostatnich 3 dni. Dobrze jest. Falownik osiąga 56st C wiec moze mu jakies aktywne chłodzenie dorobie - wiatraczek z kompa i jakis mały zasilacz.

Krzyzak - 08-06-2021, 09:34

Marcino napisał/a:
u ciebie skośny dach i trzeba sie naginatsykować
ale płotki przeciwśnieżne solidne - nie dadzą spaść :D
dzięki za namiary - rozejrzę się, bo nie chcę kolejnego falownika i jestem 100% pewny, że mając wschód/zachód nigdy nie przekroczę jego znamionowej mocy

joujoujou - 08-06-2021, 14:50

Przelicznik 0.8 :shock: Pozazdrościć! :P

Ja czego mi akumulator nie pomieści oddaję za darmo.

Gdybym BARDZO chciał, to musiałbym kilka grubych stów zapłacić za licznik import/eksport, po czym odkupywaliby ode mnie nadwyżki za jakieś 1/4 tego co ja płacę kupując z sieci.

joujoujou - 08-06-2021, 14:54

Krzyzak napisał/a:
mając wschód/zachód
Na dwóch różnych kanałach inwertera, ma się rozumieć? :)
Marcino - 10-06-2021, 07:54

joujoujou napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
mając wschód/zachód
Na dwóch różnych kanałach inwertera, ma się rozumieć? :)

No raczej tak, mimo ze ma jednofazowy to jak ma dwa wejścia to trzeba to tak zrobić bo inaczej nic z tego.
joujoujou napisał/a:
Przelicznik 0.8 Pozazdrościć!

Ja czego mi akumulator nie pomieści oddaję za darmo.

Gdybym BARDZO chciał, to musiałbym kilka grubych stów zapłacić za licznik import/eksport, po czym odkupywaliby ode mnie nadwyżki za jakieś 1/4 tego co ja płacę kupując z s

Ano widzisz, mamy 0.8 a nasz rząd nam pozazdroscił i coś szykuja aby ludzie za dobrze nie mieli.

Krzyzak - 10-06-2021, 11:41

joujoujou napisał/a:
Na dwóch różnych kanałach inwertera, ma się rozumieć?
oczywix mordko - inaczej falownik nie wstanie :)

Marcino napisał/a:
nasz rząd nam pozazdroscił i coś szykuja
to zawsze wynika z czegoś innego - ktoś chce zarobić, więc się promuje pewne rozwiązania, stosuje dopłaty, ulgi - przecież rozgarnięte dziecko już wie, że jak do czegoś dopłacają, to sprzedawca o tyle podbija cenę... tak było z pompami ciepła kiedyś, z kolektorami słonecznymi, teraz z PV
obecnie pewnie się już rynek nasyca, plus to że, tej energii nie da się sensownie kontrolować (ew. w Polsce TYLKO przez elektrownie szczytowo-pompowe), więc trzeba zacząć sprzedawać indywidualne banki energii
w tę stronę ma to iść, więc się ustala prawo i tyle
przecież nie ma bata, by rząd dbał o obywateli ponad niezbędne minimum - nie po to mocodawcy z góry pozwolili na ich wybranie, żeby teraz spełniali wolę kogoś innego... to nie Szwajcaria...

krzychu - 10-06-2021, 12:05

Ale mnie zastanawia to nikt o tej niestabilności nie myślał jak zaczynali to promować? Jak to rozwiązują w innych krajach?

Już nie mówię o spontanicznym burzowym dniu, ale wahania dzień/noc też będą ogromne. A teraz (w sensie już niedługo bo silniki klasyczne są na wymarciu) jeszcze każdy powinien ładować auto w nocy w domu. A nie w dzień jak jest nim w pracy/na zakupach... Nie klei się to bez jakiś ogromnych kondensatorów. A tych elektrowni szczytowo pompowych dużo nie ma. Są 2 duże i trochę mniejszych instalacji...

joujoujou - 10-06-2021, 16:47

Marcino napisał/a:
coś szykuja aby ludzie za dobrze nie mieli.
IMO nie tyle co żeby ludzie za dobrze nie mieli, ile raczej żeby oni mieli jeszcze lepiej. :P

Tutaj już granty obcięli i przeorganizowali tak, żeby nie opłacało się brać akumulatorów. Jak wspomniałem - sprzedając do sieci dostaje się 6 centów za kWh - odkupienie ich z powrotem to coś koło 24 centów. Żyła złota.

Dla mnie auto elektryczne byłoby świetnym uzupełnieniem instalacji, bo (w przeciwieństwie do większości) pracuję w nocy, a mieszkam sobie w dzień. Tyle że na to potrzebowałbym chyba drugi etat, ale temu nie podołam - raczej jednak wolę trochę pożyć. ;)

Z drugiej strony...
krzychu napisał/a:
wahania dzień/noc też będą ogromne. [...] każdy powinien ładować auto w nocy w domu. A nie w dzień jak jest nim w pracy/na zakupach... Nie klei się to bez jakiś ogromnych kondensatorów.
Wahania zużycia będą zawsze, niezależnie od podejmowanych kroków.

Generalnie produkcja z PV jest w miarę dopasowana bo jest w dzień, a to właśnie w dzień jest też największe zużycie. Co do ładowania EV, to też nie jeździ się nim cały boży dzień po mieście przecież.

Z punktu widzenia dystrybutora energii najwygodniejsze jest promowanie magazynowania anergii przez użytkownika końcowego, bo to on będzie ponosił koszty instalacji, konserwacji i napraw.