To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Bayerische Motoren Werke

Tomek - 20-04-2017, 18:22

Hugo napisał/a:
Jak już jeździ :mrgreen:
Owczar napisał/a:

Hugo, myślę że nie ma co demonizowac :) z tego co czytam to żadna usterka nie unieruchomila tego auta.

otóż to

ze wszystkich aut jakie miałem, unieruchomiły mi się takie:

1. Galant EA5A - kopułka i palec, na drugi dzień jednak ruszył, niemniej jednak wymieniłem od razu
2. Colt CA4A - sprzęgło
3. DA5A - prawie (padł alternator, ale dojechałem na aku)
4. BMW E61 - zimno i słaby akumulator

To tak w sumie na tym tle BMW nie wygląda źle.

Owczar napisał/a:
Mercedesy nie będą mniej awaryjne.

ojj nie są

Cytat:
One są najgorsze jak nie masz możliwości u umiejętności by je usunąć samemu. Jak masz sprzęt do diagnostyki to naprawdę nie jest to rocket science.

no z tym niestety jest słabo
generalny problem, bo brak dla BMW takiego forum jak to nasze
wszystkie fora BMW są rozdrobnione, ludzie z przypadku, rzetelnych informacji mało
nie ma tak, że wrzucisz opis problemu i zaraz masz 3 odpowiedzi i wiesz co robić

larelijux napisał/a:
Ale raczej z tych starszych, jak E39 czy E38.

do E39 540i było raz podejście w 2015 jak dobrze pamiętam, ale okazało się niewypałem
potem ciężko było coś znaleźć

E38 740i zawsze mi się marzyło, ale wtedy nie miałem na to kasy, a teraz trzeba mieć jeszcze więcej
a jak już miałbym dać za youngtimera 60-80 tyś, to mam inne typu, o czym mam nadzieję za rok-dwa

Wracając do mojego BMW, to narzekam na niego i będę narzekał, no bo jednak nie jest to to, czego bym się spodziewał po nim i tyle. (Choć nie wiem, czego się spodziewałem, bo bolączki modelu były mi znane przed zakupem :lol: ).

Niemniej jednak kilka rzeczy do ogarnięcia i będzie igła na handel :P

Hugo - 20-04-2017, 18:58

Na szczęście nie wiem co to dziury w karoserii jeśli chodzi o mój egzemplarz i też jestem z tych osób co wolą jak padnie np. silnik na amen niż bym miał co chwilę wymieniać jakiś czujnik albo oglądać CE. To nie na moje nerwy.
Dzięki temu mogę sobie cały czas coś modzić przy aucie (co uwielbiam najbardziej), bo jest całkowicie bezawaryjne.

Owczar - 20-04-2017, 19:36

Hugo w bmw nie musisz nic piaskowac, malować i konserwowac żeby po umyciu zawieszenie wyglądało jak nowe. To że Twój nie ma dziur wynika z Twojej pracy. Gdybyś go zostawił samego sobie to dawno byś miał te dziury. Mój też nie miał póki mi się chciało. Jak mi się znudziło to już tak kolorowo nie jest.

Galant nigdy nie był bezawaryjny. Na forum można znaleźć dziesiątki typowych usterek. W tym niektóre dość poważne - jak np konwerter skrzyni czy łożyska w manualu. O aparacie zaplonowym nie wspomnę.

Ale koniec ot.

Tomek ile szacunkowo ma Twój egzemplarz do setki?

Tomek - 20-04-2017, 19:46

Owczar napisał/a:
Tomek ile szacunkowo ma Twój egzemplarz do setki?

ze 6+ sekund

Owczar - 20-04-2017, 19:51

Co jak co, ale ten silnik jest niesamowity pod tym względem. Można z niego wyciskac naprawdę dużo.

Ostatnio z pod świateł wystartowalem z bmw x5 40d. Auto wielkości przystanku wyrwalo z miejsca konkretnie. Aż sprawdziłem ile to ma do setki - 5.9sek.

No i ten moment w trasie na pewno robi robotę :)

Tomek - 20-04-2017, 20:57

Owczar napisał/a:
Choć jak już mi się znudzi sedan to może kiedyś pójdę - co prawda nie w stronę SUV-a jak Tomek, a w toyote Land cruiser z genialnym V8 :)

A to Land Cruiser to nie jest SUV?

Owczar - 20-04-2017, 22:30

Zależy według jakiej definicji patrzymy.
Land Cruiser ma rodowód terenowy.

SUV to auto które łączy sportowe zacięcie i terenowy charakter. To już kwestia nomenklatury. Jak dla mnie SUV to bmw serii x, cayenne, Touareg, infiniti FX, lexus RX itp.

deejay - 20-04-2017, 22:46

Owczar napisał/a:
x5 40d

Te oznaczenie może lekko zmylić Marcin pamiętaj 4.0 D nie oznacza 4 litrów :P :wink:

Owczar - 21-04-2017, 00:03

Wiem - tam siedzi 3 litry. Dlatego pisałem że ten silnik jest naprawdę mocno wysilany i może zaskoczyć.
ledziu - 21-04-2017, 07:48

Ogólnie BMKowe 4,0d fajna opcja do czerpania przyjemności z jazdy ale serwisowy dramat... szczególnie jak ktoś jest przyzwyczajony do innego rodzaju psucia się... :|
robertdg - 21-04-2017, 07:51

Owczar napisał/a:
Tu nie ma zależy, auto jest klasy terenowej i koniec, tak jak Nissan Patrol, Jeep Wrangler, LR Defender, Mercedes G, Suzuki Jimny, UAZ, ARO, Tarpan Honker i faworyt w klasie terenowej Hammer H1 :lol:
Pajero nie jest autem terenowym, jest jego bliskim typem,. ale to wciąz Sport Utility Vehicle
Z terenowymi jak ze sportowymi, można policzyc na palcach obu rak :mrgreen:

MichciuGT - 21-04-2017, 09:49

robertdg napisał/a:
Pajero nie jest autem terenowym, jest jego bliskim typem,. ale to wciąz Sport Utility Vehicle

Serio? :roll: , każda jego wersja?
Ja zawsze bym je zaliczał właśnie do terenówek, a nie tak jak Outlandera czy ASXa.

Tomek - 21-04-2017, 10:21

Owczar napisał/a:

SUV to auto które łączy sportowe zacięcie i terenowy charakter. To już kwestia nomenklatury. Jak dla mnie SUV to bmw serii x, cayenne, Touareg, infiniti FX, lexus RX itp.

ja jestem wychowany na motoryzacji hamerykańskiej, a tam rynek SUVów jest rozwinięty jak nigdzie indziej

i tak na LC mówią SUV

za to ASX i jemu podobne, to nie jest SUV, tylko pokraczna klasa B

a opel meriva to nie jest minivan, bo minivan to jest Honda Oddysey, Toyota Sienna

No, ale koniec OT.

Pisząc, że mam ochotę na SUVa, chodziło mi o Volvo XC70, bo na XC90 mnie nie stać.
Inne też wchodzą w grę, ale to też raczej byłyby większe SUVy.

A wracając do BMW, to zapomniałem dodać, że ukradziono mi znaczek z pokrywy silnika.
Komuś się spodobał.

Owczar - 21-04-2017, 11:07

Tomek napisał/a:
A wracając do BMW, to zapomniałem dodać, że ukradziono mi znaczek z pokrywy silnika.
Komuś się spodobał.

Zazdrość Panie ;)

Tomek - 21-04-2017, 11:45

Owczar napisał/a:
Tomek napisał/a:
Komuś się spodobał.

Zazdrość Panie ;)

Ale czego tu zazdrościć?
Popatrz na posty w tym temacie.
Większość typu "łeee, to bmw to się psuje, wolę mojego gulfa w tdi ... znaczy Galanta z V6).