To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.

Owczar - 23-02-2017, 21:07

4 lata lub co 70-80tys.
WreX - 23-02-2017, 22:08

Owczar, no czyli już niedługo.

Tak swoją drogą jak na LPG jest czas do setki gorszy tak od 0.3-0,5s gorszy niż na PB to może tak być czy raczej czasy powinny być praktycznie zbliżone 1 do 1?

I wstępną stałą wtrysku dla LPG ustawiłem 480 (doliczyłem 20% do stałej od PB) jak Wy macie poustawiane?
Ostatnia kwestia, czy te nowe instalacje przy np butowaniu dorzucają coś z PB czy idzie 100% zawsze i wszędzie czysty LPG?

Owczar - 23-02-2017, 22:55

Powinno być praktycznie 1:1. U mnie tak było. Kilka pomiarów.

Jak nie wystroil Ci po Afr w open loop to możesz odczuwać spadek mocy.

Dobra instalacja nie podpiera się benzyną.

mkm - 24-02-2017, 02:44

WreX napisał/a:
bo się zaraz okaże że w przyszłym roku do robienia będzie, rozrząd, świece, kable, kopułka

Stanu tych części przy gazie bardzo pilnuj :wink:

Owczar - 24-02-2017, 10:37

U mnie już 5 lat na tych samych świecach i przewodach :)

Jeśli gaz jest wytrojony dobrze to też ma znaczenie dla tych elementów. W zależności od mieszanki zmienia się przenikalnosc elektryczna ośrodka.

WreX - 24-02-2017, 11:40

Owczar, na razie robione było na szerokopasmowej, po 1k km mówił że jak będę chciał to poprawimy pod AFR. Czuje że przy niższych obrotach jakby był troszkę "stłumiony". W OL było ustawiane ale tak jak mówie nie pod AFR jeszcze.

Jeszcze jedna kwestia, czy to że ECU było przed ustawieniem finalnie obrotów może mieć jakiś wpływ na prace instalacji? bo dopiero w pod koniec ustawiania się kapnąłem że mi na światłach obroty falują i że się dostraja jeszcze.

A kiedy poznać czy się podpiera benzyną a kiedy nie?

mkm, dlatego jak powychodzę na prostą to zaczne kompletować ten pokaźny zestaw i zrobię wszystko na raz może u Bartka we Wrocławiu jak znajdzie siłe i chęci ;p

I kwestia jaką zauważyłem, zmienił się hmm dźwięk? jak się depnie np przy 0-10km/h w pełen gaz. Tak jakby za mało powietrza dostawał albo za dużo, ciężko to opisać ale i na PB i na LPG "słyszę" że jest troszkę inaczej.

Części to: KME Gold, Nevo, Baracudy, przewody faro i parker

Owczar - 24-02-2017, 19:27

Szerokopasmowa służy do pomiaru Afr.
WreX - 24-02-2017, 23:43

Dzięki Hugo, że odebrałeś. Niemniej ani walenie młotem ani nawet po 2 godzinach prasa nie dała rady. Śrubę centralną trzeba było po młotkach nagwintować jeszcze raz, w zasadzie o ile to będzie jeździć jakakolwiek usterka piasty/łożyska/przegubu zewnętrznego skońćzy się wymianą całej zwrotnicy z kompletem bo tego się już nie da rozłożyć. Prasa puściła olej a przegub nie wyszedł.

No i się okazało że jednak obie osłony do wymiany i wahacz dolny prosty z prawej strony w którym w tamtym roku tuleje wymieniałem bo miały luzy.

Owczar, może w takim razie źle coś zrozumiałem...

Hugo - 25-02-2017, 09:36

No to współczuję. Tak jak Ci mówiłem miałem taki przypadek zapieczenia, że pomogło tylko przecięcie przegubu z lożyskiem i zwrotnicą wzdłuż flexem i wszystko do wywalenia na złom. Tylko piasta odzyskana.
mkm - 26-02-2017, 00:02

Owczar napisał/a:

Chwalisz się, czy żalisz? :biggrin: :P

Owczar - 26-02-2017, 00:16

Raczej chwalę, jak na aftermarketowe produkty na LPG to bardzo dobry wynik :)
Krzyzak - 26-02-2017, 14:07

Hugo napisał/a:
miałem taki przypadek zapieczenia
u znajomego też - Galant 1997, ze 2-3 lata temu łożysko mu padło w Hiszpanii
prasa 1000 ton tylko zgniotła przegub, nic więcej

Marcino - 26-02-2017, 16:14

mkm napisał/a:
Owczar napisał/a:

Chwalisz się, czy żalisz? :biggrin: :P

Ja też mam długo już kable:) Po remoncie spsikam wodą i bede wiedział w jakim są stanie.
Kopułkę i palec wymieniałem raz profilakrtycznie.

WreX - 26-02-2017, 19:52

Jak na razie sporo tego LPG żłopie instalacja średnie spalanie grubo ponad 14l fakt ze trasy jeszcze zadnej nie zrobiłem... znow najniższe spalanie jakie mi komputer pokazal na odcinku kilku km przy prędkościach do 90 to 9,5l ;d

Trzeba bedzie cos poprawic jeszcze przy regulacji bo na zimnym jak silnik zaczyna lapac temperature i przelaczy na gaz i akurat stoje z wrzuconym D to troche sie dlawi jakby mial zgasnac na gazie. Na wyższych obrotach czy po rozgrzaniu jest wszystko ok.

lobuzek - 26-02-2017, 20:05

Stanu tych części przy gazie bardzo pilnuj :wink: [/quote]
Zabrzmiało to dokładnie, jakby to Yoda powiedział :P