Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
Hugo - 21-04-2017, 08:08
WreX, nic się nie uszkodzi. Raz przyjechał do mnie klient, który miał wyciek na rurkach chłodzenia i 2 litry oleju w skrzyni. Po zatrzymaniu auta musiał chwilę czekać aż ruszy, bo tak mało oleju było, a ze skrzyni było słychać jakiś gwizd. Zrobiłem wymianę dynamiczną i już rok śmiga bez problemów.
WreX - 21-04-2017, 17:57
Hugo, czyli co generalnie zasada jest taka, że wylewamy z miski olejowej wszystko, zalewamy tyle samo nowym, odpinamy chłodzenie (które swoją drogą gdzie dokładnie się znajduje w Galach? bo są zdjęcia ale z VR) i wyprowadzamy wąż na zewnątrz do wiadra. Odpalamy na 30-50 sek, skrzynia cały czas na N i nie zmieniamy nic, tyle ile zleci tyle dolewamy i tak X razy?
Tutaj idealnie opisane:
http://pawel000.blogspot....-w-skrzyni.html
Jakby ktoś potrzebował, dobra chyba dam rade ;p
Owczar - 21-04-2017, 18:36
Z tego co pamiętam to podczas wymiany dynamicznej używałem przewodów przezroczystych. Jeden wylotowy do wiadra a drugi do banki z olejem. Tyle samo wypluwal ile pobierał. Pompowalem aż olej na wylocie był czysty. To lepsze niż zalewanie i spuszczanie. Olej z banki możesz wlewac do wiadra czystego i z niego zasysac. Wtedy nie musisz gasic i odpalać.
Hugo - 21-04-2017, 19:01
Podaj mi maila to Ci wyślę instrukcję wymiany dynamicznej po polsku.
MichciuGT - 21-04-2017, 23:00
Rozmawiałem z osobą która zajmuje się naprawą mitsubishi i skrzyń biegów, ma sporą wiedzę o budowie, naprawie, ma muta II i może podejrzeć parametry skrzyni.
Opisałem że po zmianie na pierwszy bieg w tiptroniku skrzynia potrafi kopnąć i był wylewany olej przy wyjmowaniu półosi (który się mienił), to powiedział że syf musiał się dostać do elektrozaworu pierwszego biegu od zmiany przez tiptronik, nie można wymieniać oleju bo syf może dostać się dalej, tylko trzeba zdjąć skrzynię, wyczyścić kanały i elektrozawory, wymienić filr który zbiera opiłki i zalać olejem o specyfikacji atf sp 2, Castrol transmax Z nie jest dla tej skrzyni odpowiedni.
No i nie można teraz zmieniać biegów na tiptroniku żeby nie zasyfić bardziej skrzyni i nie uszkodzić elektrozaworów.
Edit. Poczytałem trochę o Castrolu transmax Z tutaj i myślę że ta osoba która zajmuje się naprawą mitsubishi po prostu stara się dobierać olej jak najbardziej zbliżony do oryginału który był zalecany przez Mitsubishi i przez to może nie polecać Castrola transmax Z choć na przykładzie wielu tu z forum co przejechali parędziesiąt kkm na tym oleju nie mają zastrzeżeń można powiedzieć że jest dobry, tym bardziej że były kiedyś porównywane parametry tych olei. (jeśli coś źle myślę to proszę o podpowiedzenie)
WreX - 22-04-2017, 15:23
Owczar, Hugo, jak Waszym zdaniem to wygląda, w w/w sytuacji wymieniać olej czy regenerować skrzynie?
Generalnie jeździ dobrze, tak jak Owczar raczej korzystam normalnie z kickdowna przy wyprzedzaniu. Jedynie czasem zdarzy się jakieś wahnięcie, szczególnie przy gwałtowanej zmianie położenia nogi na gazie w momencie kiedy ma redukować albo zmieniać bieg na wyższy.
Owczar - 22-04-2017, 21:30
Ja bym wymienił. U mnie slizgal się już 4 bieg. Od wymiany problem ustąpił.
MichciuGT - 22-04-2017, 21:53
Owczar, a jak myślisz bo nie było dopowiedziane, lepiej wymienić sam olej? - koszt oleju ok. 400zł (transmax Z), czy regenerować? tzn. wyjętą skrzynie wyczyścić, wymienić wewnętrzny filtr i zalać nowym olejem (nie wiem dokładnie jakim, ale pewnie zgodnym z Atf sp2, czy sp3), przy okazji pewnie sprawdzi parametry mutem - koszt ok. 800zł, tylko zdaje mi się że to bez ceny wyciągnięcia i założenia skrzyni.
Owczar - 22-04-2017, 23:55
Ja nie ruszalem filtra. Według założeń producenta jest dozywotni. U mnie ze skrzyni zdałem syf. Filtr został. Od wymiany ponad 40k a skrzynia śmiga jak nowa.
Olej kupisz taniej. Ja kupiłem 11l po 28zl.
WreX - 23-04-2017, 00:06
Owczar, dasz jakieś namiary? bo z 30 telefonów wykonałem i najlepsza cena to 39zł za 1l -.-
Owczar - 23-04-2017, 00:18
No rzeczywiście teraz jest drożej.
Kupowałem na lucart.pl
W zeszłym roku mieli po 36 za litr. W tym roku nie dostałem oferty.
WreX - 24-04-2017, 21:10
No i stało się...
Zlałem 11,5l śmierdzącego szlamu bo inaczej tego nie mogę nazwać, co ciekawe jak zlewaliśmy przy wymianie osłon przegubów 2 miesiące temu to wygladał też na czarny ale tak nie śmierdział koszmarnie, ale też nie był ciepły czy tam prawie gorący jak tu...
Wlane zostało 10,6l muszę dokupić jeszcze z litr bo na bagnecie na zimnym po wahlowaniu biegami między COLD i HOT.
Silnik 3 razy pracował po 2x60sek i raz 40sek i dalej leział ciemny olej na samym końcu zaczął się przejaśniać ale przerwałem bo by mi oleju brakło ;/
Generalnie wyjechało auto o własnych siłach jakimś cudem Pomimo tego, że jest chyba troszkę za mało oleju w skrzyni to nie wiem na którym biegu jade bo jak zmienia przy łagodnej jeździe to nie czuć wcale (ale to dopiero pierwsze 20km) no i przy redukcji na tipie faktycznie nie kopie tak bardzo i jest ewidentnie "łagodniej".
I dźwięk o którym pisałem wcześniej jakieś dziwne chroboty raczej został zindentyfikowany z okolic kwiczącego paska continentala, podczas zmiany z N na D np wpada w wibracje i dziwnie "skwierczy" poniżej 1k rpm... czy to może być spowodowane zbyt luźnym napięciem paska? albo bardzo zużytą rolką od napinacza albo alternatora?
Owczar - 24-04-2017, 21:33
Ładny syfek
Hugo - 24-04-2017, 22:08
WreX napisał/a: | Generalnie wyjechało auto o własnych siłach jakimś cudem | A jednak Skontroluj stan oleju po jakimś czasie i będzie OK WreX napisał/a: | czy to może być spowodowane zbyt luźnym napięciem paska? albo bardzo zużytą rolką od napinacza albo alternatora? | Jednym albo drugim albo jednym i drugim
MichciuGT - 24-04-2017, 22:29
Szybko załatwiłeś robotę
jak wyglądał korek z magnesem?
w tym co zlałeś widać żeby się coś mieniło (na spodzie butelki, albo do tego co zlewałeś)?
użyłeś Transmax Z?
Tak przy okazji, da się sprawdzić kolor tego oleju jak jest w skrzyni biegów?
będzie to widać np. na bagnecie, czy tylko przez korek spustowy?
|
|
|