Outlander I GEN Techniczne - Outlander Turbo LPG
Gostas - 22-12-2019, 04:50
Cześć wszystkim! Czy ktoś z was poleca może jakiegoś gazownika z Wielkopolski który ogarnie profesjonalnie instalacje w Outku, razem ze strojeniem AFR?
Pozdrawiam
pingwin12 - 21-01-2020, 16:10
Witam stałem się niedawno posiadaczem Outlander turbo instalacje gazową mam do bani i będę dzialal z tematem ale zauważyłem że podczas jazdy na gazie spada ilość benzyny na wskaźniku oraz maleje ilość możliwych kilometrów do przejechania gazownik mówił że nie jest możliwe żeby spalał też benzynę ktoś spotkał się z czymś takim
Bzyk_R1 - 21-01-2020, 18:23
pingwin12, a fizycznie ubywa benzyny czy tylko na wskazaniach? Jeżeli ustawiono dotrysk benzyny w mapie to będzie powoli ubywać w trakcie jazdy i to żadna magia.
pingwin12 - 21-01-2020, 18:44
Bzyk_R1, czy fizycznie to nie wiem na wskazaniach tak jak pisałem dotrysku raczej nie ma ponieważ na stagu isa 2 nie da się go ustawić i na gazie auto góra nie jedzie wogole
jaroo0 - 21-01-2020, 22:19
pingwin12 napisał/a: | Witam stałem się niedawno posiadaczem Outlander turbo instalacje gazową mam do bani i będę dzialal z tematem ale zauważyłem że podczas jazdy na gazie spada ilość benzyny na wskaźniku oraz maleje ilość możliwych kilometrów do przejechania gazownik mówił że nie jest możliwe żeby spalał też benzynę ktoś spotkał się z czymś takim |
Na stagu jak ustawione jest ciśnienie na reduktorze robocze do XX a dajac mu w pedal gazu na maksa jest wielki spadek. Wtedy zerknij czy przypadkiem nie miga ci wskaźnik gazu. Oznaczałoby to przełączenie na benzyne i stad jego spalanie.
Jak przełączy się (miga) a po chwili wraca na gaz to nie jest dobrze. Duze EGT i przy którymś bucie może byc za ubogo mieszanki. Skutkiem tego duza twmperatura i stopione tloki/świece.
pingwin12 - 22-01-2020, 07:07
To wiem bo piszczy odrazu będę zmieniał reduktor i wtryski ale dziś jechałem do pracy 30 km i do przejechania miałem 125 km pod praca zostało już 99 o z wskaźnika też trochę ubylo
jaroo0 - 22-01-2020, 11:25
pingwin12 napisał/a: | To wiem bo piszczy odrazu będę zmieniał reduktor i wtryski ale dziś jechałem do pracy 30 km i do przejechania miałem 125 km pod praca zostało już 99 o z wskaźnika też trochę ubylo |
Wskaźnik na desce? On zawsze odlicza nie zależnie czy tego czy na benzynie jedziesz czy na LPG.
Jak piszczy to przerzuca na LPG, a czy wraca z powrotem sam czy trzeba przełączać ręcznie? Jak ręcznie i się zapomnisz to mryga i mryga a benzyny ubywa.
Na twoim stagu nie ma dotrysku benzyny do LPG.
plecho1 - 22-01-2020, 11:47
Dotrysku pewnie nie ma ale jest możliwość ustawienia przejścia na benzynę po wyżej pewnych obrotów i chyba od pewnego obciążenia silnika ale z obciążeniem nie mam 100% pewności. Czasem ciśnienie mocno może spadać jak mamy zbyt bogato ustawioną instalację w górnym zakresie.
Napisz jakie masz wtryski i reduktor i ile instalacja ma przejechane to się wiele wyjaśni.
pingwin12 - 22-01-2020, 12:25
Piszczy i sam go muszę przedstawić o tak robię na gazie staram się jeździć do 5000 obr powyżej wywala mi na benzyne
Reduktor mam zaboli Zeta s (250km) wtryski jakieś AC generalnie instalacja idzie do przerobienia bo jest na 6 mm
Ale jak ubywaja przejechane kilometry to po resecie powinny wrócić prawidłowe wskazania wskaźnika ?
plecho1 - 22-01-2020, 13:00
Masz reduktor który średnio nadaje się do turbo, wtryski pewnie ACW01 lub osławione Valteki więc reduktor jak i wtryski na pewno do wymiany. Jeśli mocy nie będziesz podnosił to przewód gazowy fi6 wystarcza do około 200KM. U siebie też mam taki przewód w 2.0t 170KM i jest w zupełności wystarczający, spadki ciśnienia mam o maks 0,2 bara więc paliwa jest wystarczająco. Ważne tylko aby zakres OL był wyregulowany z podglądem AFR bo przy tradycyjnym strojeniu ten zakres bywa mocno przelany przez co spada bardzo ciśnienie co wygląda jakby reduktor był zbyt słaby. Miałem tak u siebie w Lagunie z profilu więc znam to z własnego doświadczenia. Po regulacji z AFR i obniżeniu dawki do właściwego poziomu skończyło się przerzucanie na benzynę przy gazie w podłogę.
pingwin12 - 22-01-2020, 13:22
plecho1, wiem będę to zmieniał reduktor i wtryski lecz nie wiem nadal co z tym ubywaniem paliwa
plecho1 - 22-01-2020, 13:42
Trzeba się podpiąć pod sterownik LPG i się przejechać z gazem w podłogę nagrywając jednocześnie oscyloskop z bieżącymi parametrami i wszystko się wyjaśni.
pingwin12 - 22-01-2020, 13:50
plecho1, ciężko z pełnym butem na gazie bo przy 5-6 tysiącach włącza benzynę sam
plecho1 - 22-01-2020, 15:01
I o to chodzi żeby przełączyło bo ten moment też się zapisze wraz z parametrami instalacji w tym momencie. Potem nagrany oscyloskop wystarczy przeanalizować na spokojnie i będzie jasne co się dzieje.
pingwin12 - 22-01-2020, 17:54
A może być taka opcja że wtryski benzyny nie zamykają lub regulator ciśnienia puszcza jak to sprawdzić ewentualnie
|
|
|