To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sport - Inne - Euro 2012 dla Polski i Ukrainy!!!

Marcin-Krak - 07-03-2008, 19:56

Cytat:
Poniewaz jestes z tego samego miasta to powiedz mi czy wyrwalbys sie z propozycja organizowania Euro na naszych stadionach???

Euro nie dotyczy tylko i wyłącznie jednego miasta. Dotyczy całego kraju, a w przypadku Euro 2012 nawet dwóch.
A co do pytania to - TAK :!: Tyle tylko, że jeśli w 2012 - to z mniej więcej nakreślonym planem działania. Planem ponad podziałami politycznymi i z minimalizująca rolą polityków w tej sprawie.
Choć z logicznego punktu widzenia lepszym rozwiązaniem byłaby data o 4 lata późniejsza.

I po raz kolejny powtarzam - dla mnie stadiony to tak na prawdę nie jest największy problem - bo prosty, ale funkcjonalny stadion (takie moim zdaniem są nam potrzebne, a nie takie a'la niemieckie) to około 2,5 roku budowy ... ale już autostrady w tak krótkim okresie czasu nie wybudujesz - chyba, że będzie taka jak odcinek A4 Kraków- Katowice.

mkm - 07-03-2008, 20:05

Wiem ile sie buduje stadion. Tylko gdzie? Na Wisle? Teren niby duzy, a patrz jak juz przy tej "modernizacji" skurczyl. Cracovia? Jeszcze mniej miejsca. Trybuny prawie na plocie. Hutnik? Wawel? Ja tego nie widze. O reszcie szkoda gadac. Patrz na plan budowy Mogiskiego. Kiedy mialo byc oddane? A jaki byl poslizg? Osobiscie obawiam sie, ze zostaniemy na rozkopanym placu budowy...
Marcin-Krak - 07-03-2008, 20:12

Stadion Wisły wg projektu ma być całkiem przyzwoity, żadne cudo - ale wymogi UEFY spełnia i o to chodzi. Czy ja wiem czy się skurczył :?: Trochę inaczej wygląda - moim zdaniem ładniej i przyjaźniej - szkoda tylko, że cały czas nie możemy się doprosić pieniędzy z Warszawy :evil:

No ale Mogilskie dla ruchu zostało oddane. Ten przykład pokazuje raczej coś innego. Jak można wdepnąć w niezłe g - w momencie gdy wybiera się najtańszą ofertę anonimowej firmy. Jak ma się sytuacja np z Zakopianką - dokładnie tak samo.
Więc nie dość, że może brakować rąk do pracy, to przede wszystkim firm, które za realne pieniądze będą budować to, co trzeba.

mkm - 07-03-2008, 20:28

http://www.krakow.gddkia....6_4/poslizg.htm
http://www.krakow.gddkia..../wybielanie.htm
A przeciez to "tylko" rondo...

Anonymous - 07-03-2008, 22:42

Cytat:
Euro 2012: zrealizujemy tylko 60 proc. inwestycji

Na Euro 2012 infrastruktura drogowa będzie gotowa w 60-70 proc., a kolejowa w 70 proc. Budowa stadionów zakończy się modernizacją już istniejących - uważa wiceszef sejmowej Komisji Infrastruktury, Janusz Piechociński (PSL).

"Stadion Wembley budowano w pięć lat, przy innej kulturze produkcyjnej, organizacji procesów inwestycyjnych, przy dużo większym zasileniu finansowym oraz większym potencjale rynku" - powiedział w piątek Piechociński na konferencji Forbes Executive Forum.

Zdaniem Piechocińskiego, cała logistyka przygotowań do operacji, z którą po raz pierwszy Polska i Ukraina będzie miała do czynienia, "niestety została zawalona".

"Władze państwowe nie wierzyły w to, że wygramy Euro i pozwoliły, aby kilku amatorów (...) przedstawiało wirtualne rozwiązania" - powiedział. Do Komitetu Euro zgłoszono zadania z dokładnością do 20 km. Dodał, że dotyczyły one stadionu w Warszawie.

Zdaniem Piechocińskiego, koncentrujemy się na budowie samych stadionów, a zapominamy o olbrzymich obowiązkach zapewnienia komunikacji, informacji i bezpieczeństwa, które są bardzo czasochłonne i kosztowne.

Według niego, "każda opóźniona decyzja, każdy wydłużony proces postępowania administracyjnego wystawia na szwank nie tylko poprzedni i obecny rząd, polityków, ale i rynek". Takiemu wyzwaniu jak Euro 2012 nie jesteśmy w stanie podołać - zaznaczył.

Doradca zarządu firmy Autostrada Wielkopolska Janusz Grelowski powiedział, że "jeśli w tym roku nie zaczną się realizacje fizyczne obiektów infrastrukturalnych (...), to nie ma mowy, by zakończyć je do 2012 r.".

W opinii Piechocińskiego jednak, "jeżeli do połowy 2009 r. będą wykonawcy i podpisane umowy (...), realnym jest ukończenie na koniec 2010 r. głównych inwestycji infrastrukturalnych i stadionowych".

Morfi - 08-03-2008, 00:56

Jak Dla mnie, to będzie wieeelkaa porazka :cry:
Plany i miejsce stadionów powinny juz być wybrane, w trakcie wyscigu o Euro 2012.
Dostajemy Euro i wtedy wybieramywykonawców, kupujemy grunty i jazda z tym koksem.
Stracilismy conajmniej rok czasu. A wiecie dlaczego??
Bo nikt nie wierzył w to, że nasza kandydatura wraz z ukraina zostanie wybrana :(

akbi - 13-03-2008, 09:59

Cytat:
Tak powinni postąpić działacze wszystkich piłkarskich klubów. Kierownictwo Lechii Gdańsk oddaje swoim fanom bilety na mecze piłkarskich mistrzostw Europy, które w 2008 roku odbędą się na boiskach Austrii i Szwajcarii.

Lechia przekaże dla swoich sympatyków trzy podwójne zaproszenia na mecze mistrzostw Europy, które rozegrane zostaną w czerwcu. Będą to bilety na mecze Polska - Niemcy w Klagenfurcie, Austria - Polska w Wiedniu oraz Polska - Chorwacja, znowu w Klagenfurcie. Karty wstępu zostaną rozlosowane w przerwie najbliższego meczu drugoligowego przy ul. Traugutta Lechia Gdańsk - Wisła Płock. Nie spośród wszystkich osób obecnych na stadionie, ale jedynie wśród posiadaczy karnetów na całą rundę wiosenną. Każda z trzech wylosowanych w sobotę osób otrzyma dwa bilety na poszczególne spotkania biało-czerwonych na mistrzostwach Europy, aby na turniej do Austrii mogła się udać wraz z osobą towarzyszącą.

To nie jedyna akcja Lechii dla kibiców w najbliższym czasie. Już 30 marca, w niedzielę, podczas ligowego meczu biało-zielonych z Polonią Warszawa wśród posiadaczy karnetów na rudnę wiosenną rozlosowany zostanie skuter w klubowych barwach.To także atrakcyjna nagroda dla fanów Lechii.

Sruba, masz karnet ??

Morfi - 13-03-2008, 18:55

Szacunek dla Działaczy Lechi Gdańska jestem pod wrażeniem
sruba - 13-03-2008, 18:58

akbi napisał/a:
Sruba, masz karnet ??

pewnie :D

Marcin-Krak - 13-03-2008, 19:18

Cytat:
No to zrobiłem tydzień temu pierwsze fotki Baltic Arena :badgrin:

Ja znalazłem ciekawsze zdjęcia i artykuł :evil:

Link

Anonymous - 13-03-2008, 21:32

Marcin-Krak napisał/a:

Link

Cała prawda :doubt: :doubt: :doubt:

akbi - 14-03-2008, 08:33

dm17 napisał/a:
Marcin-Krak napisał/a:

Link

Cała prawda :doubt: :doubt:

no a co ???? w 8 miesięcy miał tu już stać stadion i autostrady???

mkm - 20-03-2008, 00:42

Polecam
http://uaeuro2012.com/
klikajac po prawej stronie na stadiony "z procentami" wchodzimy w galerie poszczegolnych. Procenty chyba dotycza zaawansowania prac.

Anonymous - 20-03-2008, 14:57

akbi napisał/a:
dm17 napisał/a:
Marcin-Krak napisał/a:

Link

Cała prawda :doubt: :doubt:

no a co ???? w 8 miesięcy miał tu już stać stadion i autostrady???

dlaczego w 8 miesięcy?? 18 kwietnia mija już rok od ogłoszenia decyzji w sprawie organizacji Euro..
Czyli co, za rok napiszesz:
"no a co ??? w 2 lata miał tu już stać stadion i autostrady????"
Moim zdaniem nie chodzi o to, że w rok mieli zakończyć budowę tylko o to, że mieli ją zacząć.. :(

..tym bardziej, że jak widać na zdjęciach - jest sporo do zrobienia..

akbi - 20-03-2008, 15:14

Marcin-Krak napisał/a:
dlaczego w 8 miesięcy??

racja ... 11 miesięcy, myślałem, że wybory były trochę później :wink:
detlef napisał/a:
Moim zdaniem nie chodzi o to, że w rok mieli zakończyć budowę tylko o to, że mieli ją zacząć.. :(

wg moich informacji zaczęli ... może za wiele nie zrobili, ale zaczęli :D
detlef napisał/a:
jak widać na zdjęciach - jest sporo do zrobienia..

racja