To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

TomekSz - 23-03-2009, 19:34

Hiszpan napisał/a:
TomekSz napisał/a:
Świetnie wycina wszystkie szumy - bez porównania lepiej niż miałem w HarryII (który wyszedł :evil: razem z szybą).
A Harrego miałeś z ASC?

Tak to był Harry II ASC - tak mi przynajmniej zostało na pudełku. Ale ...... w między czasie słyszałem że niektóre radia Presidenta z ASC kiepsko działały/ją, min. właśnie Harry. Podobno wystarczy odesłać do serwisu (wcześniej dzwoniąc) i bezpłatnie ten problem usuwają coś tam dolutowując. Także może mój model był właśnie z tej partii ale tego już nie mam jak sprawdzić.

Jednak pomijając te kwestie Uniden 68 = Walker Presidenta czyli model wyżej niż Harry

Ale co ja maluczki będę się rozpisywał, dla zainteresowanych tematem link http://161gtw.pl/viewtopic.php?t=281

Ps. dzisiaj próbowałem zasięgu w kontakcie ze stacją bazową :rolleyes: 24km w lini prostej na mojej AutoMapie. To co by było przy porządnej antenie 8)

Pozdrawiam wszystkich
z niecierpliwością czekając na zmianę oponek na 18" - to jednak inny wygląd niż 16"

Hiszpan - 25-03-2009, 17:08

W związku z...
Cytat:
Wielkie dzięki za opis.
Super, chyba zdecyduje się na montaż we własnym garażu.
Pisałem też do jednego urzytkownika z forum i on nie był zadowolony z montażu w serwisie.
Pourywali kilka zapinek i oryginalna antena jakoś zagineła w akcji???
Myślę, że możesz umieścić taki opis na forum bo jest bardzo pomocny.

...postanowiłem zamieścić moje wypociny na forum. Może komuś jeszcze się przydadzą, oprócz Jarka. :wink:
Cytat:
Witam
Może nie wszystko będzie jasne. Pewne rzeczy też mogą się nie zgadzać, bo montowałem radia prawie rok temu. No, ale da Ci to ogólny obraz jak to wygląda.

No więc tak po kolei. ;)
Montowałem sam CB + Triflex'a dwukrotnie. Raz u siebie, drugi raz u wspólnika. W zasadzie montaż nie jest trudny, ale chcąc zrobić to jak najbardziej delikatnie i bez zbędnych strat długo to schodzi. ;) Pierwszy zestaw montowałem około 3 h a drugi jeszcze dłużej w związku z pomyłką podłączenia anteny, o której pisałem na forum.

Zdjęcie nr 1 - ogólny widok zamocowania gruszki, a nr 2 zamocowanie samego radia. Zasilanie podpięte pod zapalniczkę, tak, że działa "po kluczyku".
Przewód antenowy puszczony pod całą konsolą pomiędzy siedzeniami (zdjęcie nr 3).
Zdjęcie 3 i 4 to poprowadzenie anteny pod odchyloną wykładziną wzdłuż siedzenia. Nie ma sensu kombinować nic więcej.
Tym sposobem doszliśmy do drzwi i zaczyna się trudniejsza część.
Ja zaczynałem demontaż od tyłu, począwszy od listwy (foto 10).Równocześnie ściągnąłem plastik w tylnych drzwiach na progu (foto 7).
Potem był demontaż dużego elementu (foto 8) . Trzeba odkręcić parę śrub. Między innymi te od listwy (16) i chyba też były śruby pod zdejmowanym plastikiem, zaznaczonym na zdjęciu nr 8.
Nie już dlaczego, ale chyba odkręcałem też uchwyty mocujące (foto 15).
Potem trzeba ściągnąć górny, jasny plastik ze zdjęcia nr 9, odkręcając górne mocowanie pasa i jedną śrubę pod zaślepką.
Kolejną rzeczą była podsufitka.
U siebie odkręciłem tylko tylną lampkę, zatrzaski i uchwyty do trzymania się dla pasażerów z tyłu. Foto 11, 12 i 6. Tu o ile u mnie nie było problemu to w Outku wspólnika nie chciał wyjść jeden zatrzask, który w końcu się poddał ukruszony.
Kolejną sprawą jest załamanie podsufitki, które u mnie powstało na wysokości tylnego słupka, widoczne na zdjęciach nr 13 i 14. Przy montażu drugiego CB chciałem tego uniknąć i odkręciłem więcej uchwytów, ale małe przełamanie powstało pomiędzy śrubami mocującymi uchwyt na zdjęciu 6. Tu oczywiście go nie ma, bo to zdjęcia z mojego Outka, ale zaznaczyłem dla informacji. ;)
To chyba na tyle...
Sorki za chaotyczne przeskakiwanie z jednego do drugiego zdjęcia. Starałem się pisać po kolei, ale zdjęcia robiłem wcześniej na żywioł .

Jeżeli będziesz miał więcej pytań - pisz.
Pozdrawiam, Hiszpan

Po ponownym przeglądnięciu zdjęć pojawiła się mała wątpliwość. Nie jestem już na 100% pewien, który plastik ze zdjęcia nr 9 wyciągało się w pierwszej kolejności, a który w nim miał swoje zaczepy. Czy był to jasny, górny plastik z wycięciem na okno czy dolny, czarny :roll: Wybaczcie, ale montowałem anteny prawie rok temu i po prostu nie pamiętam.

P.S. Proszę o ewentualne uwagi. Na pewno się przydadzą, jeśli nie mi to innym użytkownikom 8)

TomekSz - 25-03-2009, 18:37

Hiszpan,

Nieźle nieźle - a może zrobić z tego wstawkę do instrukcji obsługi Outka :biggrin:

Anonymous - 27-03-2009, 10:46

Witamjakiś czas temu widziałem tutaj chyba zdjęcia z przeróbki antenki TwinCara - sirio bodajże na możliwość montowania krótkiego i długiego bacika. teraz coś nie moge znaleźć... :) jak ktoś gdzieś ma linka do tych zdjęć to podrzućcie - z góry dzięki :)
właśnie kupiłem tego twincara a mam jeszcez antenkę midlanda ml145 i tak mysle czy da sie to zrobić wymiennie :)
wszelkie uwagi i komentarze mile widziane :)

Hiszpan - 27-03-2009, 18:00

DominoS napisał/a:
jakiś czas temu widziałem tutaj chyba zdjęcia z przeróbki antenki TwinCara - sirio bodajże na możliwość montowania krótkiego i długiego bacika
Nie jestem pewien, ale czegoś takiego nie było. Ktoś tylko pisał, że ma dłuższy bacik którym zastępuje oryginał TwinCar'a. :roll:
Z tego co pamiętam :?

Ostry - 08-04-2009, 17:47

Hiszpan
Przeczytalem duzo Twoich postow.
Mam pytanie zwiazane z antena Triflex,ktora tez chce zamontowac.
Czy oprocz zakupu anteny musze dokupic przedluzacz antenowy do FM, CB i GSM, kazdy osobno?

Pozdrawiam
Ostry :-k

Hiszpan - 08-04-2009, 22:32

W zestawie z anteną jest przewód antenowy do CB. :D
Przewód do radia wykorzystasz stary, wystarczy podpiąć końcówkę. ;)
Jeżeli będziesz podłączał GSM'a to ten przewód musisz niestety kupić. :doubt:

Ostry - 08-04-2009, 23:48

Dzieki za pomoc.
A swoja droga dalej jestes z tej anteny zadowolony?
To juz Twoja druga. Slyszalem ,ze pierwsza dostala nogi.

Pozdrawiam
Ostry :)

Hiszpan - 09-04-2009, 00:56

Antena jak dla mnie może być. Co prawda nie mam porównania z inną, ale zasięg kilku km wystarczy.
Tym bardziej, że poruszam się co dzień-dwa tą samą trasą i z reguły wiadomo czego się spodziewać. :p

W tej drugiej czarnym pisakiem zamalowałem napis SIRIO, więc wygląda na zwykłą antenę radiową.
...i na razie jest. ;)

Anonymous - 09-04-2009, 17:58
Temat postu: Nowy z CB
Zainstalowałem w swoim OII Presidenta Johnny II oraz Triflexa (a w zasadzie dałem zainstalować w autoryzowanym serwisie).

Z instalacji morał jest krótki: co zaoszczędziłem kupując sprzęt najtaniej w internecie, oddałem serwisowi - udało się im co prawda niczego nie zepsuć :) radio działa, CB działa (o tym za chwilę), podsufitka - zależy z której strony spojrzeć, od bagażnika OK, od środka widać leciutkie cienie w miejscu gdzie była gięta, mam wrażenie również że jakoś słabo pasuje do uszczelki tylnej klapy, tu i ówdzie wystając... generalnie, powodów do wielkiego niezadowolenia nie mam :)

CB, mimo pierwotnego planu umieszczenia w podłokietniku, wylądowało pomiędzy fotelem kierowcy a centralną konsolą. Argument panów instalatorów (że się kręci tymi gałami) jest prawdziwy: się kręci. Może to kwestia krótkiej anteny, może zaszumionego eteru centrum Wawy, może wreszcie samego radia. Faktem jest, że regulacja pod ręką potrzebna. Nie jest może specjalnie schowane, ale łatwo można je wykręcić i wyjąć albo przemieścić żeby nie kłuło w oczy.

Co do samego radia:

Testowane na razie tylko w mieście, od dwóch dni.

Zasięg odsłuchu: jeżdżąc centrum - kabaty albo przez Żwirki, albo przez Niepodległości, słyszę czasem info o moście siekierkowskim albo trasie toruńskiej, jak również o alejach jerozolomskich w ursusie. Jakość odbioru zdecydowanie zależna od jakości nadawania mówiącego, najlepiej słychać kolegów z tirów, z antenami długości ponad 1,5 m :)

Zasięg nadawania: w mieście efektywnie 2, może 3 km. Pytając na skrzyżowaniu puławskiej z wałbrzyską słyszałem odpowiedzi z dolinki służewieckiej, wałbrzyskiej i spod biurowców na domaniewskiej. Bez fajerwerków, zobaczymy jak w trasie.

Jakość: bardzo różnie. Czasem lepsza niż przez telefon, czasem słaba. W centrum praktycznie jeden wielki szum i pisk w eterze. ASC - działa, staram się raczej używać RF Gaina do odsiewania zbyt słabych sygnałów. Czekam na testy w trasie.

Co słychać: ano, z reguły grzecznie i rzeczowo, ale czasem...

Użyteczność: po testowaniu we wczorajszym megakorku w Warszawie - moim zdaniem spora. Stojąc na żwirki czy krakowskiej słyszałem informacje z ulic, którymi miałem zamiar się przebijać, i - pomiając fakt że wszędzie było do d... :) - mogłem weryfikować swoje plany. Niestety, po pierwszej godzinie korka zamiast rzeczowych informacji w eterze pojawiły się malownicze bluzgi, więc sobie odpuściłem.

O "misiaczkach" usłyszałem kilka ostrzeżeń, jedno było dziś na mojej trasie - więc pod tym względem zadziałało.

Pod względem zasięgu pocieszający jest fakt działania, hmm, społeczności użytkowników - zadając pytanie na krótkim zasięgu, można czasem uzyskać ją po powtórzeniu przez innego użytkownika z lepszym zasięgiem. Rzadkie, ale miłe.

O skuteczności w trasie - napiszę po świętach :)

BTW. Panowie w serwisie chyba bawili się trzecim rzędem siedzeń, bo był nieumiejętnie złożony i strasznie tarabanił na wybojach :) ale pozdrawiam tak czy inaczej.

krzychu - 09-04-2009, 18:07
Temat postu: Re: Nowy z CB
nbert napisał/a:
ASC - działa, staram się raczej używać RF Gaina do odsiewania zbyt słabych sygnałów.

Ja ustawiam tak RF Gain aby przy włączonym silniku zakłócenia nie pojawiały się na wyświetlaczu diodowym, w mieście można jeszcze trochę w lewo przekręcić i przeważnie już nie grzebie więcej. Wtedy ASC bardzo trafnie ocenia szumy i mocne sygnały nie szatkuje też rozmów na co narzekali inni użytkownicy. Chodź na moim pudełku pisze że to ASC w wersji III więc może oni mieli poprzednie modele.

Krzychu

zbyszko_orzech - 15-04-2009, 10:38

Witam

Myślałem o założeniu CB-radia tylko mam kilka pytań do was jak najlepiej to zrobić, jeśli chodzi o montaż i umiejscowienie radia i anteny.
Pierwszym rozwiązaniem które chciałbym zastosować jest mocowanie anteny na klapie przy pomocy uchwytu (tak jak zrobił kolega Alvent ) tylko:
Czy przy otwartej klapie antena nie rysuje dachu? Jak rozwiązałeś kwestie rozprowadzenia przewodu od tego uchwytu do radia? Czy jakoś to maskowałeś czy przewód swobodnie leci? Byłbym wdzięczny gdybyś pokazał na foto jak wygląda przewód od strony otwartej klapy.

Drugim rozwiązaniem jest montaż anteny 3 w 1 ( tak jak np. zrobił to kolega Hiszpan ) tylko boje się tego słabego zasięgu bo estetycznie i wizualnie wygląda super nikogo nie kusi żeby zap.... antenę

Jeśli chodzi o samo radio to też mam dylemat czy pod pokrętłami na rzepy no ale nie chciałbym stracić radia i szyby bo wiadomo jak to jest u nas w kraju
Ciekawym rozwiązaniem jest to co przedstawił kolega Luke czyli podłokietnik bo od razu mamy zapalniczkę. Jak tam doprowadziłeś antenę? Jak słychać przy zamkniętym podłokietniku? Czy trzeba zastosować ten dodatkowy głośnik? Czy wejdzie tam radio President Joanny II lub Harry z ASC? Bo tak jak mówił kolega że pod fotelem to już trochę niewygodne rozwiązanie.
Kolego Nbert możesz wrzucić foto jak to radio u Ciebie wygląda pomiędzy fotelem kierowcy a centralną konsolą?

A może macie jakieś jeszcze ciekawe patenty na cb – radio w outlanderze II ?

Zakładaliście w ASO czy gdzieś w prywatnych serwisach cb? Czy antena TRIFLEX pasuje do oryginalnego otworu po oryginalnej antenie czy trzeba rozwiercać? I czy w takim przypadku trzeba to zrobić w ASO i jak z gwarancją? Czy ktoś z was zakładał radio w Satall w Łodzi lub w Automarket w Rzeszowie?

I jeszcze kwestia samego radia, bo miałem i innym aucie Unidena 520 ( z anteną Sirio ML- 145 ) wiadomo bez ASC i trzeba było ciągle pokrętłąmi kręcić bo były szumy i trzaski ( wiadomo miasto ) Czy ASC w presidencie radzi sobie dobrze z tym problemem ni wycinając przy tym rozmówców?

Anonymous - 18-04-2009, 21:10

jutro postaram się wkleić zdjęcia....kabel jest schowany...antena nie rysuje dachu...po otwarciu klapy jest praktycznie równoległa do relingów...na szybko tyle...
zbyszko_orzech - 19-04-2009, 09:35

alvent napisał/a:
jutro postaram się wkleić zdjęcia....kabel jest schowany...antena nie rysuje dachu...po otwarciu klapy jest praktycznie równoległa do relingów...na szybko tyle...

Cześć:) Dzięki za odpowiedź i czekam na fotki:)

Pozdrawiam

Anonymous - 19-04-2009, 19:48

zbyszko_orzech napisał/a:
alvent napisał/a:

Cześć:) Dzięki za odpowiedź i czekam na fotki:)

Pozdrawiam

Przesyłka ze zdjęciami poszła.