[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki
pitbu77 - 04-10-2009, 20:35
Koyocik napisał/a: | Prościej - są diody które świecą na różne kolory w zależności od napięcia jakie dostają. |
No tak, tylko ja chcę jedynie dwa kolory... Są takie? I tak teraz pomyślałem, że można przecież wykorzystać potencjometr z klimy do tego.
Koyocik - 04-10-2009, 21:06
Czerwony/niebieski nie znalazłem. Czerwony/zielony, czerwony/żółty.
Do tego faktycznie by trzeba dać parami i czerwone i niebieskie albo pełnokolorowe, tylko to będzie rzeźba z liczeniem napięcia.
Najprościej dać i takie i takie. I teraz - dwa obwody (można np. masę) i banalne do zrobienia binarnie - bez płynnego przejścia. Z płynnym przejściem "trochę" ciężej.
nabassu - 30-10-2009, 08:34
Zhan, ja sie bawie teraz oswietleniem.
wnetrze swieci mi na zimno bialy, zamierzam na ledy zalozyc delikatnie zolta folie, zeby dojsc do dzienniej temperatury 5300K.
z panelem klimy chyba zrobie tak jak ty, jednak on jest tak zrobiony aby z zoltych zarowek zrobic biale swiatlo (prawie).
mozna wywalic niebieski plastik, ale na LCD jest jeszcze folia polaryzacyjna, ktora tez jest niebieska.
nie radze jej zrywac, wyswietlacz zmienia sie wtedy w kawalek szyby i nic na nim nie widac, chyba ze macie okulary z polaryzacja.
ja chcialem zastosowac diody RGB i sterownik, zeby plynnie dostosowac takie zolty, ktory z tymi niebieskimi ekranami da w punkt biel jak w zegarach.
mam fiola na tym punkcie.
wogole moj panel od AC bedzie nie do poznania.
a przygasanie w dzien to chyba koffi tlumaczyl.
wystarczy przeciac sciezke na plytce klimatronica.
oczywiscie pokretlo przy kierownicy nadal dziala.
a, jak bys zrobil automatycznie sciemnianie zegarow i AC, to bardzo prosze o pomoc.
ukasz - 05-11-2009, 17:29 Temat postu: Zmiana podswietlenia zegarow, problem ze wskazowkami. Jestem tu nowy wiec na poczatek chcialbym bardzo serdecznie pozdrowic wszystich mitsumaniakow
Po wymianie zarowek podswietlenia zegarow na niebieskie zauwazylem w nocy ze wcale niesa widoczne wskazowki, to jest pierwszy problem. Drugi jest taki ze po wlaczeniu zaplonu wskazowka od temperatury silnika rosnie bardzo szybko do maksa, a silnik wcale niejest goracy i plyn chlodniczy jest na odpowiednim poziomie, natomiast wskazowka od poziomu paliwa jest non stop na minimum. Te problemu pojawily sie odrazu po wymianie zarowek w podsietleniu zegarow. Moze ktos z was spotkal sie z takim problemem, albo wie jak mi pomoc.
szatan666 - 06-11-2009, 11:11
Albo zrobiles jakies zwarcie ,albo cos zle podlaczyles lub wypieła sie kostka albo zarowki ktore kupiles nie nadaja sie do zegarów , rezystory w diodach moga zakłocic prace wskazników
Nabasu niedługo mikroprocesory zaczniesz montowac do sterowania oswietlenia
nabassu - 07-11-2009, 07:06
jak tylko ogarne schematy automatycznego sciemniania to tak.
ukasz, dales niebieskie diody (o mamo) doczerwonych wskazowek, czego sie spodziewales?
ukasz - 09-11-2009, 14:09
Juz wszystko jest wporzadku, zdjalem od nowa zegary wymienilem te niebieskie diody na biale, a co do kontrolek tez juz wszystko wporzadku:) poprostu trzeba najpierw dobrze popatrzec:D
jurek63 - 14-11-2009, 07:43 Temat postu: kontrolka podgrzewaczy witam serdecznie.od jakiegoś czasu nie świeci mi kontrolka podgrzewania świec(pomarańczowa)ale sama żarówka jest dobra ,może przekażnik ale nie wiem który igdzie .Poradzcie proszę
robertdg - 25-12-2009, 17:16
Trochę ciekawych linków na temat oświetlenia deski rozdzielczej, przycisków, etc., niestety strony po niemiecku, ale za to bardzo ładnie zobrazowane i ukazane efekty końcowe:
Wymiana podświetlenia przyciskow podgrzewania foteli
Zmiana podświetlenia wyświetlacza climatronica
Zmiana podświetlania przycisków climatronica
Zmiana oświetlenia wnętrza na LED
Hugo - 26-12-2009, 17:02
robertdg napisał/a: | Zmiana oświetlenia wnętrza na LED | Tak napewno zrobię u siebie.
[ Dodano: 30-12-2009, 00:04 ]
Mam pytanie. Jak zdjąć ten górny element konsoli, w którym są nawiewy? Wpadłem na pewien pomysł i utknąłem na tym.
Anonymous - 08-03-2010, 22:18
Witam.
Ja mam szybkie pytanko i chciałbym równie szybką odpowiedź.
Czy do podświetlenia wszelkich przycisków na desce, licznika i zegarów i innych możliwych miejsc mogę włożyć/wlutować Led w obudowie Flux 7,62mm x 7,62mm?
Tzn. czy zmieści się, czy muszą być ciut mniejsze (5 lub 3mm)?
Pzdr
bartezr - 08-03-2010, 22:41
do podswietlenia licznika wchodza 4 diody 10mm i jedna 5mm. natomiast jesli masz wersje bez klimatronika to podswietlenie pokretel nawiewow itp to tam wchodza dwie diody 5mm a wszelkie przelaczniki typu podgrzewanie szyby, awaryjki, regulacja reflektorow itp wchodza tam diody 3mm.
Anonymous - 09-03-2010, 07:31
Oki, dzięki, ale chciałbym wszędzie wrzucić jednakowe jeśli to możliwe.
I pytanko brzmi czy da się. Czy jest na to miejsce.
Pzdr
bartezr - 09-03-2010, 07:47
jesli chodzi o zegary to mysle ze sie zmiesci ale gorzej bedzie z przelacznikami bo tam jest dosc malo miejsca. Z 5mm bedzie troche problemy ale ja sam dalem tam 3mm i w zupelnosci wystarczy W niedlugim czasie bede do licznika wstawial diody tego typu:
http://www.allegro.pl/ite...ski_gratis.html
gdyz diody daja punktowe swiatlo i wtedy bedzie on rownomiernie i dobrze doswietlony
Anonymous - 09-03-2010, 08:07
No dziękuję jeszcze raz.
Pytam bo flexy mają dość szeroki kąt świecenia, a 3mm dość wąski.
Ale w przypadku podświetlenia przycisków chyba nie ma to większego znaczenia.
Pzdr
|
|
|