To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

szpala85 - 14-09-2009, 17:23

KaWu napisał/a:
Kto ściąga osłony przy wymianie tarcz :?: Chyba bez sensu jest ich ściąganie i nie zakładanie. Przecież po coś one są.

ale jak mam już zgnite ( naprawde zgnite .... lekko stuknę kluczem i leci ruda z kawałkami zgnitego metalu) to ich tak nie zostawie :roll: ..... chyba lepiej je wywalić :roll:

Marcino - 14-09-2009, 21:11

szpala85 napisał/a:
KaWu napisał/a:
Kto ściąga osłony przy wymianie tarcz :?: Chyba bez sensu jest ich ściąganie i nie zakładanie. Przecież po coś one są.

ale jak mam już zgnite ( naprawde zgnite .... lekko stuknę kluczem i leci ruda z kawałkami zgnitego metalu) to ich tak nie zostawie :roll: ..... chyba lepiej je wywalić :roll:

A ja bym zostawił, bo zawsze zatrzymają wodę która może wpadać na gorące teracze.... i za chwilę będą krzywe..:)
POzdr

Hugo - 15-09-2009, 07:47

szpala85 napisał/a:
to ich tak nie zostawie ..... chyba lepiej je wywalić
Wywal, ale podłóż pod śruby mocujące jarzmo blaszane podkładki o grubości tej osłony, bo zacisk będzie na 100% stukał. Japońska precyzja :)
Anonymous - 15-09-2009, 19:28

Hugo napisał/a:
KaWu napisał/a:
klocki ATE będą dobre, tylko na pewno będą więcej pylić niż np Textar
No nie wiem czy jakieś klocki na świecie moga mocniej pylić niż Textar. W moim Galu na Textarach po 50 km felgi są dosłownie czarne. Masakra.

TEXTAR textarowi nie rowny, ja mam klocki i tarcze TEXTAR'a i pylenie klockow jest bardzo male.

szpala85 - 15-09-2009, 21:04

Więc tak :wink: kupuję klocki ATE i wywalam osłony ( bo są zgniłe i się już do niczego nie nadają )
Hugo napisał/a:
ale podłóż pod śruby mocujące jarzmo blaszane podkładki o grubości tej osłony
tak zrobie :twisted:
KaWu - 16-09-2009, 09:41

szpala85, i uważaj gdy na rozgrzanych hamulcach wjedziesz w kałuże...
dMk - 16-09-2009, 10:02

Moge poprosić o podpowiedz, autko stoi juz na podnosniku w warsztacie i mechanik zlecil mi zakup tarcz i klocków.
Przepraszam ze nie czytam calego tematu, ale poprostu musze jak najszybciej dostarczyc w/w zestaw.

Takze pytam, jakie tarcze i jakie klocki ? Chcialbym zeby tarcze sie nie deformowaly i klocki nie piszczaly. :) Chcialbym zeby byly poprostu dobre.

Silnik: 2.5 V6 aut.

Dzieki za pomoc :)

szpala85 - 16-09-2009, 20:03

KaWu napisał/a:
szpala85, i uważaj gdy na rozgrzanych hamulcach wjedziesz w kałuże...

dobrze , dobrze :wink: :mrgreen:

i patrzcie co dzisiaj dostałem :twisted: :

naprawdę robią wrażenie :twisted:

pitbu77 - 18-09-2009, 13:06

szpala85, "No niezłe cacko" :] ciekawe jak się będą sprawować.
Nie wiem czy nie będziesz musiał kupić sobie gogli bo teraz jak zahamujesz to mogą oczy z orbit wyskoczyć :shock:
A powiedz ile taka przyjemność kosztowała Cię?

czekoladka_1981 - 18-09-2009, 14:10

pitbu77 napisał/a:
ciekawe jak się będą sprawować.

Wystarczy wrócić do początku tematu z opisu Rafal_Szczecin i innych którzy mają już założone Mikody.
:arrow: http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=60
pitbu77 napisał/a:

napewno masz większe tarcze o śr. 276mm , szpala85, ma śr. 256mm , mogą różnić się ceną?

tucci - 18-09-2009, 15:20

czekoladka_1981 napisał/a:
pitbu77 napisał/a:
ciekawe jak się będą sprawować.

Wystarczy wrócić do początku tematu z opisu Rafal_Szczecin i innych którzy mają już założone Mikody.
:arrow: http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=60
pitbu77 napisał/a:

napewno masz większe tarcze o śr. 276mm , szpala85, ma śr. 256mm , mogą różnić się ceną?

Dokladnie, wszystko jest na poprzednich stronach, co do oslon, jezeli naprawde mocno pognite to do wywalenia, ale musza koniecznie zostac zastapione jesli nie ori to jakas inna samorobka, bo jak poprzednik powiedzial, wjedziesz na rozgrzanych w kaluze i po tarczach, a co do klockow, tylko ATE.

BTW. moj komplet Mikoda+ATE hamuje precyzyjnie od 2ch tygodni, klocki brudza jak najbardziej normalnie, tarcze nie nagrzewaja sie.
Teraz jest tak, jak byc powinno :finga: czyli prawie po 3ch latach uzytkowania auta, dopiero od czasu zmiany zaciskow z 1no na 2wu tloczkowe, wymianie tarcz i klockow
przod- tyl jestem w pelni zadowolony z hamowania EA5W. :wink:

[ Dodano: 19-09-2009, 09:04 ]
Rafal_Szczecin napisał/a:
mam pytanie do uzytkownikow nacinanej i nawiercanej mikody.
ile juz KM przejechaliscie na nich , i jak sie wg Was sprawuja .
pytam z czystej ciekawosci, poniewaz polecilem Wam wszystkim mikode, wiem, ze wiele osob skusilo sie na nia,ale nikt nie wypowiedzial sie, po dotarciu hebli na ich temat

Slusznie, JA kupilem z twojego polecenia i jak nabardziej zadowolony, o czym mowi wczesniejszy post :finga:

mandro33 - 19-09-2009, 15:01

W Częstochowie u samego MIKODY tarcze nawiercane z nacieciami 256mm kosztowały 93 zł/szt
szpala85 - 20-09-2009, 01:30

pitbu77 napisał/a:

łączny koszt = 252,21 zł

czekoladka_1981 napisał/a:

tak jest :wink: ja mam troszkę mniejsze tarcze (śr. 256mm ) i dlatego moje były ciut tańsze :wink:

[ Dodano: 27-09-2009, 23:36 ]
No i tarcze założone :twisted: .... Całą niedzielą z tym walczyłem ale się opłacało :twisted: :

zaciski zregenerowane , tarcze założone MIKODY , klocki nowe ATE i oczywiście płyn hamulcowy nowy DOT 4 :twisted:

a i wywaliłem stare osłony .... przez przypadek w Navarze mojego taty zauważyłem że już fabrycznie nie dają takich osłon do nowego auta ... więc i ja tak postanowiłem :finga:

pitbu77 - 28-09-2009, 10:01

Przyłączam się do opiniowania.
Trzy dni temu założyłem klocki hamulcowe ATE przód - średnica tarczy 276. Roboty było na 30 minut. Klocki całkiem przyzwoite. Nie pylą za dużo (od wymiany zrobiłem 500km), są ciche i hamują bardzo przyzwoicie. Nie zauważyłem zmęczenia cieplnego żeby słabiej działały. Do codziennej jazdy jak najbardziej mogę polecić. :biggrin:

adamos25 - 29-09-2009, 01:30

tez sie zamiezam zebrac i wymienic klocki z przodu i z tylu w swoim Galu z 1997r ale mam maly dylemat jakie kupic ?????? czytam po forum i zbaranialem juz poprostu niewiem moze koledzy jakies sugestie z waszej strony ??? lub jakies linki do wspomnianych klockow porownam i cos moze zakupie idzie zima a hamulce to podstawa , pozdrowionka