Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów
plecho1 - 23-03-2013, 21:56
Możesz podłączyć się do przewodów idących do tego st-21. Tylko musisz odnaleźć dwa sterujące. Chyba powinno do niego dochodzić 6 przewodów,
zasilenie: + i -
Wyjście na siłowniki: 2 przewody
sterowanie otwieraniem i zamykaniem: 2 przewody
Zasilanie powinno być ciągle, na wyjściu na siłowniki powinno pojawiać się napięcie dopiero podczas otwierania i zamykania a do dwóch pozostałych czyli sterowania powinieneś się podłączyć. Sterowanie odbywa się za pomocą masy, jeśli do jednego z tych przewodów przyłożysz masę, to centralny się otworzy a jeśli do drugiego, to się zamknie.
desoto100 - 23-03-2013, 22:32
Dzięki za pomoc, tylko z tego co czytałem na forum wpinamy się pod brązowe przewody z tyłu przekaźników, a tutaj od sterownika st-21 nie idzie żaden przewód do przewodu brąz/czar , tylko jeden brąz/żółty jest podpięty do st21, masz racje co do 6 kabli ,tyle jest plus dwa odcięte przy centralce.
znalazłem jeszcze informację że podobne sterowniki st np st-111 że sterownik może być wyzwalany przez podanie i zanik masy zam/otw, i jest taki różowy kabel który jak dzisiaj wypiołem to centralny zamykał i otwierał drzwi ,tylko poprzez wyciągnięcie kabelka z wtyczki
[ Dodano: 23-03-2013, 23:28 ]
Wpadł mi jeszcze taki pomysł, aby z centralki st21 wyprowadzić podawanie masy na przemian na otwieranie i zamykanie i dopiero się wpiąć z nową centralką, bo teraz widzę że st21 jest podpięta w taki sposób - podanie i zanik masy otwieranie/zamykanie-, a z tego co widzę sterownik sm 188F chyba nie ma takiej opcji. A może się mylę, ktoś pomoże ?
plecho1 - 23-03-2013, 23:39
Ja jeśli nie jestem pewien co do kolorów kabli, to zawsze rozbieram drzwi kierowcy aby dostać się do sterowania przy bębenku zamka lub do siłownika master, w którym też jest takie sterowanie. Dopiero wtedy mam pewność co do sposobu sterowania centralnym i do kolorów kabli w które trzeba się wpiąć, jest to trochę pracochłonne ale pewne rozwiązane.
tomicarisma - 28-03-2013, 18:11
plecho1 napisał/a: |
Na koniec zostawiam podłączenie dwóch przewodów do sterowania oryginalną centralką auta czyli kabli: biały do zamykania i biało-czarny do otwierania. Podłączamy je pod oryginalny sterownik pod dwa przewody którymi wchodzą impulsy, między innymi z drzwi kierowcy, mówiące dla sterownika czy ma zamknąć drzwi czy też ie otworzyć. Kable te zostały pokazane na początku tego tematu. |
Dzisiaj jak podłączałem NOXONA T5 to kable powinny być odwrotnie: biały do otwierania i biało-czarny do zamykania. Wtedy pilot działa właściwie - LOCK-zamknięty, UNLOCK-otwarty.
Ponadto o podłączeniu kabla plusowego do jednego z kabli od czujnika STOPU spowoduje rozstrojenie obrotów silnika - spowodowane jest to zmianą napięcia i podczas jazdy po naciśnięciu na hamulec obrotu wariują tak jak przy uszkodzonym krokowym. Należy więc podpiąć zasilanie + pod sttacyjkę.
maciekwu5 - 08-04-2013, 22:54
Mitsumaniaki a dało by się zrobić tak że po otwarciu samochodu pilotem, zaświeca nam się światło w kabinie? to było by całkiem fajne. czy do tego trzeba już jakiś super zaawansowany sterownik?
plecho1 - 09-04-2013, 07:07
Wszystko zależy jaki masz u Siebie sterownik, czy oryginalny czy dokładany. Często dokładane mają możliwość pseudo immobiliser, którym dało by się wysterować taką funkcję. Wystarczył by wtedy przekaźnik czasowy który kosztuje z 30 - 40 zł. Przy oryginalnym też powinno się dać podobnie to zrobić, wysterować taki przekaźnik czasowy impulsem otwierającym. Ale czy taki impuls wystarczy, trzeba było by sprawdzić. Przekaźnik czasowy w obu przypadkach podawał by masę na światło w kabinie przez ustawiony na nim czas.
tomicarisma - 09-04-2013, 09:00
Jest jeszcze inne rozwiązanie. Jeżeli zależy Ci na podświetleniu tylko przy wsiadaniu można sterownik centralnego tzn. kabel od otwierania podłączyć do kabla od czujnika zamknięcia drzwi od strony kierowcy. Jeżeli czujnik dostanie prąd to uzna, że drzwi są otwarte i zaświeci się oświetlenie kabinowe, gdy zamkniesz drzwi czujnik rozłączy styk z masą i światło zgaśnie. Też należy tu zastosować przekaźnik - przerywacz, bo w innym razie światło wewnątrz kabiny będzie świecić ciągle. Uważam jednak, że sposób z podłączeniem się bezpośrednio do oświetlenia wnętrza jest prostszy. Zastosuj wyłącznik czasowy np. 10s i wzbudzenie weź od kabla otwierania z centralnego.
maciekwu5 - 11-04-2013, 21:43
Wielkie dzięki być może niedługo sprawdzę czy się tak da
cieslak87 - 16-04-2013, 16:57
witam podłączyłem sterownik bx 10 według jointventure ! wszystko działa ale czy da sie zeby alarm tez działał ? które kable gdzie podłączyć ?? ma ktoś koncepcje ?? z góry dzieki
amp - 23-05-2013, 19:27
Witam,
Żeby nie zakładać nowego tematu umieszczam moje pytanie tutaj.
Tak wygląda to u mnie http://imgur.com/a/XrlsO (3 zdjęcia) i teraz pytanie:
który kolor/kabel odpowiada za otwieranie/zamykanie bądź, który z tych idzie do siłowników w drzwiach? Myślałem, że będzie tego troche mniej.
Z góry dziękuję.
Renix - 08-10-2013, 17:14
Wątek jak widzę ma 7 lat, ale i tak wszystkiego nie wyjaśnia U mnie do przełącznika koło hamulca ręcznego dochodzi PIĘĆ kabli. Na dwóch jest 13V, na trzech jest 0. Przełącznik jest podwójny. Chciałem tam w prosty sposób podłączyć sterownik...Nie ma takiej możliwości.
Nie wiem poco skomplikowano tak prostą sprawę
Pozdr.
Renix
Rozszyfrowałem
Czarny kabel to minus, dwa z napięciem to sterowanie. Pozostałe dwa niczemu nie służą.
baxy - 14-10-2013, 11:14
Renix
to mozna tam zamontowac sterownik do otwierania z pilota czy nie?
kierunkowskazy nie sa mi potrzebne
barthez2183 - 14-10-2013, 19:56
baxy, ja tam montowałem i nie było z tym żadnego problemu. A kierunki też mam podłączone tylko musiałem kabel przedłużyć.
MmzTattoo - 14-10-2013, 21:42
Ja u siebie przy ręcznym nie miałem żadnych kabli centralka od pilota jest podpięta koło puszki bezpieczników przy lewej nodze kierowcy
Batmanikus - 26-03-2014, 13:48
Mam już dość stania na deszczu 10 cm od drzwi i duszenia przycisku z nadzieją, że może tym razem zaskoczy. A on nie zaskakuje i tak mijają sekundy a ja moknę i moknę...
Tak to u mnie wygląda. Mam tylko jednego pilota TRW, raz go już regenerowałem, wytrzymało 4 miesiące. Chyba czas na zmiany.
Czy taka centralka bez problemu zastąpi to co mam teraz?
http://allegro.pl/sterown...4051484870.html
|
|
|