To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - Oponki dla eLżbietki

Anonymous - 22-11-2007, 10:30

MT to może kiedyś jako dodatkowy komplet - a twoje zdjęcie to wypisz wymaluj mój dojazd na budowę. Myślę że jakieś A/T dadzą radę - na fabrycznych opona to po kilku metrach opony bardziej przypominają Slicki z F1 niż oponę terenową.
A czy ktoś miał może Toyo Open Country A/T? Jakoś nie mogę znaleźć tych GoodYear AT/R w rozmiarze 265/70 R17.

Gene - 22-11-2007, 10:53

no slabo to widze:
http://www.dunlop-tires.c...grandtrek_at20/
z rodziny GoodYear/Dunlop tylko chyba cos takiego :|
trza pomyslec o wymianie na 16" felgi :wink:

Anonymous - 22-11-2007, 13:12

Chyba powalczę i spróbuję coś znaleźć na 17". Czasu trochę mi zostało do wiosny.
Gene - 22-11-2007, 13:26

moze i producenci sie zreflektuja :wink:
Anonymous - 27-11-2007, 19:42

Jak cos, to w Lodzi mozna dostac Nokiany WR zimowki 17".
Anonymous - 28-11-2007, 22:26

nsx napisał/a:
Witam kolegów po "chwilowej" nieobecności!
Temat opon, felg, kół przerabiałem w L200 chyba jako pierwszy .PATRZ :
"NOWE L 200 Uzytkownik-PRAWDA -Droga i teren..teraz DUŻE koła"..
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=8296
Największe max. jakie wejdą bez liftu budy o to 265/75/R16 (wysokosc 80,39cm) , i na takich przejechałem juz prawie 10kkm BF GOODRICH A/T. Budowa felg stalowych 16" MANGELS czy DOTZ powoduje ze ramiona wewnetrzne felg ocieraja o zaciski hamulcowe, dlatego zastosowalem dystanse , na przod +25 mm przy ET 38, a na tył załozylem dla symetrii identyczne felgi tylko z ET13 bez dystansow.Felgi to DOTZ Dakar.
W razie pytań służę pomocą.
Pozdr
dominges NSX
Obrazek

no wlasnie nie czytalem tego forum i sam na wlasnej skorze musialem ten temat przerabiac sam ,zjezdzilem caly krakow aby dopasowac najpierw 15 potem 16tki no i nic zacisk z przodu ociera...ostatecznie znalazlem jakies oz'ety ktore wchodza bez dystansu,ale felgi nie podobaja mi sie..wiec tez kupilem dystanse tylko 30mm,jutro rozgladam sie za felgami tu tez wybor z felg 4x4 dosc ograniczony [stylistyka]min mysle o tych co ty masz zalozone i mam pytanie czy na tym zestawie 265/75 16,przy wiekszym obciazeniu lub jakis wykrzyzach nie obcieraja ci o nadkola? bo zauzazylem ze z tylu dosc mocno kola wchodza w nadkola przy nierownosciach...lub obciazeniu. ja w zasadzie mysle o 265/70/16 ale ciekawy jestem jak na ciut wyzszych oponach to wyglada.

Gene - 29-11-2007, 06:55

Pewnie wyglada ale prawie na pewno beda gdzies obcierac minimalnie. No i przy takich kolach odczyty masz zmienione na bank a polosie bardziej eksploatowane.
Anonymous - 29-11-2007, 08:56

wiem wiem,mialem wczesniej wranglerka i tam odczyty byly ok 10kmh mniejsze-[33 x12.5x 15"],nawet nie chodzi mi o wyglad tylko troche wyzszy przeswit,bo nic pozatym robic nie moge -gwarancja i leasing

[ Dodano: 29-11-2007, 17:16 ]
widze ze kolega nsx sie nie pojawia..bo jestem ciekawy czy na tym dystansie co on ma ,rozmiar pierscienia jest taki sam jak na orginalnej piascie czy wiekszy,bo felgi dotzy maja wieksza srednice niz orginal i felga trzyma sie tylko na szpilkach a nie na pierscieniu

Anonymous - 03-12-2007, 11:54

A ja postanowiłem zaryzykować jednak i kupiłem Hankook Ice Bear 245/65/17 po 500 zyla za sztukę. Jak na tą chwilę nie mam zastrzeżeń. Zrobiłem na nich ok 4 tys.
Po przeliczeniu kosztów zakupu felg stalowych i 16" stwierdziłem że to bez sensu ..

Anonymous - 04-12-2007, 00:22

Czesc,

Wybieram sie L-eczka do Polski na Swieta.

Mam fabryczne Michelin CrossTerrain M+S.
"Oficjalnie" sa to opony letnie - Francja ma pare lodowcow, stad pewnie to "S" :-)

Paru z Was zdecydowalo sie je "przecwiczyc" zima. Bardzo prosze o najnowsze opinie, chociaz prawdziwej zimy, chyba jeszcze nie bylo...

Pozdro

Anonymous - 04-12-2007, 00:51

spokojnie mozesz jechac...nawet gdyby przysypalo to i tak przejdziesz ja ostation na moich seryjnych continentalach letnich jezdzilem przez bloto i snieg po 15cm dziurach i jakos dalem rade wiec na napewno dojedzisz :) jesli spadnie snieg to trzeba wiecej uwazac,hamowanie i zakrety...pozatym twoja opona to calsezonowka wiec powiina sobie dac rade ,chyba ze planujesz swieta gdzies w gorach
Anonymous - 04-12-2007, 13:25

Mam takie same opony i sa to opony blotno sniegowe, tak ze do nich warto by bylo dokupic letnie,bo sa za miekie na lato.testowalem je na sniegu i spisuja sie b.dobrze
Anonymous - 05-12-2007, 15:29

A ja zainwestowalem, po rekomendacji Gene w Dunlop Grandtrek SJ6, no i niestety stopnial snieg :cry: Nie moge sie juz doczekac testowania w prawdziwie zimowych warunkach. Wygladaja na moce, a przy tym naprawde ciche.
Anonymous - 05-12-2007, 20:04
Temat postu: Szukam AT-ków
Witam

Wiem, że było o opoonach, ale zimówkach a ja szukam całosezonowych.
Przejdę więc do meritum.

Szukam opon AT do swojego L200 i niechcę zmieniać felg. Przy 17 wybór jest niewielki, z tego co się zorientowałem to dostępne są Wranglery AT ale maja rozmiar 245/65/17 a ja szukam 265/65/17.
Znalazłem coś tam w tym rozmiarze i w związku z tym mam pytanie.

Czy jeźdxił ktoś na oponach - Bridgestone D694 lub Pirelli SCORPION ATR lub Grandtrek AT20 ???
Nie są to BFGoodrich'e lub Wrangler'y, ale zawsze takie lepsze nisz standard w L200.

Są to jedyne AT-ki w rozmiarach które mnie interesują nieznam tylko opinni na ich temat.
Piszcie co wiecie lub podrzucajcie jakies inne propozycję - jesli takie macie.
Każde info mile widziane.

Pozdrawiam

Anonymous - 06-12-2007, 00:37

ja czekam na dokladnie takie same...a w krakowie suchutko:)