To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Droga do idealu.

Anonymous - 29-09-2009, 08:27

rosomak1983 napisał/a:
mkm napisał/a:
ktory przyjechal na miejsce zalatwil sprawe szybko i ugodowo

Spisanie oświadczenia bez Policji przeciez jest ugoda...

A ja to rozumiem inaczej. Szybko i ugodowo znaczy kasa do łapki.
Co do gadania przez komórkę - kobiety są w tym mistrzyniami. Nawat moja Asia przeklina takie babiszony. Któregoś dnia wracała z pracy i trzema kolejnymi autami za nią jechały baby (nie mylić z kobietami) - i wszystkie gadały przez komórki!

pawela - 29-09-2009, 12:58

jak pech to pech, ale wytargałeś na swoje? :)
mkm - 29-09-2009, 19:33

londolut napisał/a:
Ja bym spisał oświadczenie. Ile razy można machnąć ręką na jedno czy drugie? Niech się w końcu ludzie nauczą, że nie są sami na drogach ani nie są pępkami świata :roll:

Jakby były wieksze szkody to stuprocentowo.
W tym wypadku jednak uznalem, ze czekac pare godzin na przyjazd drogowki, jechac do ubezpieczyciela, tam wysłuchać paru irytujących tekstow na temat wieku auta jego szpachli, lakieru itp., popatrzeć jak z namaszczeniem odejmuje kolejne procenty to gra niewarta swieczki.

pawela, zalezy od której strony patrzec… podliczyłem za uzywane drzwi i lakierowanie elementu.
Żeby przywrócić wyglad pierwotny to nawet troszke na plusie. Jakbym jednak chciał zrobic tak, żeby było ladnie to będzie malo, bo pozostale elementy tego boku będą się potwornie odróżniać…
Niestety kolor Miska nie jest ori wiec zalozenie „granatowych uzywek” tez raczej nie wchodzi w rachube.
Zobacze co wyjdzie w praniu, bo sa irytujące następstwa tej wgnioty (szyba się blokuje, zamek „dziwnie” otwiera).

gregorbu, rozumiesz to dokladnie tak jak ja.

mkm - 16-10-2009, 20:58

Pierwszy raz w historii Miska, bede czyscil przepustnice.
Wiem, ze jest tam jakas uszczelka, ktora mam zamowic w serwisie.
Moje pytanie jest nastepujace... Dzwonie i zamawiam „uszczelke do przepustnicy” czy ma ona jakas inna nazwe?
A drugie czy tylko ja bede potrzebowal (nie liczac "srodka czyszczacego")?

pawela - 16-10-2009, 21:16

mi 4 razy udało się ściągnąć przepustnicę bez uszkadzania uszczelki.

Co do zamówienia, kod silnika i rocznik obowiązkowo, cena koło 30-40zł

mkm - 16-10-2009, 21:20

Czyli dzwonie i zamawiam „uszczelke do przepustnicy”?
Nie bedzie podchwytliwych pytan?

londolut - 16-10-2009, 21:22

Ja ostatnio w silniku na swap czyściłem przepustnicę i się zdziwiłem. Uszczelka była z bardzo cienkiej blaszki a nie tak jak w 4G13 celulozowo-plastikowa.
Przepustnice powinieneś zdjąć bez zrywania uszczelki. Koszt uszczelki to 30zł będziesz potrzebował klucza 13 lub 14 (jeden z dwóch). przepustnice czyść tak długo aż szmatka którą czyścisz (któraś z kolei) nie będzie się już brudzić.

Hugo - 17-10-2009, 01:35

londolut napisał/a:
będziesz potrzebował klucza 13 lub 14
14.
londolut napisał/a:
Ja ostatnio w silniku na swap czyściłem przepustnicę i się zdziwiłem. Uszczelka była z bardzo cienkiej blaszki
W CAO 1.6 jest blaszana.
rosomak1983 - 17-10-2009, 04:23

Przepustnice mozna wyczyscic bez jej sciagania... Ja sciagałem i zadnej uszczelki nie kupowałem. Z tego co pamietam uszczelka jest z jakiegos ,,twardego plastiku'' w kazdym razie nie trzeba kupowac nowej
mkm - 22-10-2009, 20:05

Oto fotorelacja z operacji rozklejania kierunkowskazu.
Jest to zamiennik DEPO.
Rozklejenie metoda Draghu czyli kapiel we wrzatku.
Kierunek plywal przez okolo 3 minuty w wodzie na pograniczu wrzenia. 3 razy.
Na czerwono zaznaczylem niespodzianke, ktora powoduje odksztalcenie obudowy. Malenkie srubki trzymajace szklo.
Jak czegos nie napisalem-pytajcie.

Uwaga na wrzatek! Wylewa sie z kierunku w najmniej spodziewanych momentach.

Marcin-Krak - 22-10-2009, 21:20

Pierwsze zdjęcia na których nie widać, że masz brudny samochód i nikt Ci nie zwróci uwagi :D
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać przed napisaniem tego :twisted:

mkm - 22-10-2009, 22:56

Marcin-Krak napisał/a:
Pierwsze zdjęcia na których nie widać, że masz brudny samochód

Ale za to zobacz jaki kierunkowskaz brudny!

macieekg - 22-10-2009, 23:01

a po co rozklejać kierunkowskaz?
mkm - 23-10-2009, 01:07

macieekg napisał/a:
a po co rozklejać kierunkowskaz?

Zeby wymienic zarowke, ale cos jest nie tak, bo rozkleilem, a zarowki nie bylo...

A tak na powaznie: zeby je „przemalowac”.
Pozazdroscilem chlopakom poprzerabianych swiatel, wiec wdrazam swoj projekt.

Anonymous - 23-10-2009, 07:56

rosomak1983 napisał/a:
Przepustnice mozna wyczyscic bez jej sciagania... Ja sciagałem i zadnej uszczelki nie kupowałem. Z tego co pamietam uszczelka jest z jakiegos ,,twardego plastiku'' w kazdym razie nie trzeba kupowac nowej
Jakbyś zdjął przepustnicę, zrozumiałbyś, dlaczego warto ją zdjąć. Całe mnóstwo szlamu znajduje się w jej tylnej części oraz kanałach. Od zewnątrz tego nei widać. Co do uszczelki. Zaleca sie ją zmieniać każdorazowo, ale jeśli jest nieuszkodzona, można zostawić.
Hugo napisał/a:
W CAO 1.6 jest blaszana.
W CB4A jest papierowa, a przecież to ten sam silnik. Patrząc na przespustnicę i syf, jaki tam zalegał, jestem stuprocentowo pewny, że uszczelka była oryginalna. Kupiłem nową uszczelkę w ASO - również papierowa. Może zależy od roku produkcji? Albo miałeś jakąś nieoryginalną.

mkm, wrzuć jakieś fotki odświeżonych lamp już na samochodzie. :)