To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wycieraczek, na jakie w galancie, wycieraczki

szuwar - 02-05-2013, 15:08

luckyluck napisał/a:
też tak uważam - wygląda jak agro-tjuning

nie zgodzę się, ale podobno ile ludzi tyle opinii....

Mam owe BOSCH (dedykowane do GALANTA 97-) i są rewelacyjne:
1. skuteczność i efektywność bardzo dobra
2. wytrzymałe, przeżyły zimę (mam od lipca 2012) i są dalej jak nowe

Pióra wycieraczek BOSCH Aerotwin A531S 530+450 mm
3 397 118 901 nr katalogowy w IC

dałem coś około 80-90 pln - katalogowo w IC ok 160

Sycior - 02-05-2013, 17:02

Co do Boschów to chyba ile ludzi tyle opinii. Jednak kupując swojego Galanta od razu mnie sprzedawca uprzedził że wycieraczki nie przeżyły zimy i będą mazać. Myślałem że jakiś syf a tu Bosch :O Ojciec mi polecił wycieraczki ALCA. Są naprawdę tanie, a póki co zbierają ładnie, ciekawe jak dadzą radę w zimę, bo skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? ;)
Jackall - 02-05-2013, 17:11

luckyluck napisał/a:
Tutaj są --> http://allegro.pl/wyciera...3143771903.html , ale jakiś dziwny rozmiar. Niby do Galanta ale 550 za długie na kierowcę, 450 za krótkie na pasażera. Teraz mam 530/480 i są idealne.

Może płaskie MotGumy są lepsze, bo zwykłe straszna cienizna.
Tej długości widziałem, że są dostępne ale ja mam założone 610 i 480, szyba jest calutka wycierana.
Rzeczywiście płaskie MotGumy są zdecydowanie lepsze od standardowych - miałem dodatkowy komplet ze spojlerem więc dałem je ojcu do T4 i nówki nie robią szału :|

szuwar napisał/a:
luckyluck napisał/a:

Ja też się nie zgodzę - każdy ma inna wizję swojego auta - dla niektórych JDM jest ble a dla innych wręcz boski :rolleyes:
Hugo - 02-05-2013, 17:28

drexvs, nic dodać, nic ująć.
Sycior napisał/a:
Ojciec mi polecił wycieraczki ALCA
Zwykłe czy bezramkowe? Mam zwykłe w SE już 2 rok i spisują się jak nowe.
luckyluck - 02-05-2013, 20:10

tomek84 napisał/a:

z której strony ?

Tak wiem pomyliło mi się. :wink: Były za długie ale od strony pasażera, nie pamiętam już długości dokładnie ale na pewno więcej niż 480. Teraz sprawdziłem i moje 480 też nie dochodzą w ostatnim centymetrze na zewnątrz. Może zmienię na 450?

Jackall napisał/a:

szuwar napisał/a:
luckyluck napisał/a:

Ja też się nie zgodzę - każdy ma inna wizję swojego auta - dla niektórych JDM jest ble a dla innych wręcz boski :rolleyes:

To nie ja powiedziałem. 8)

Sycior - 02-05-2013, 22:59

Hugo napisał/a:
drexvs, nic dodać, nic ująć.
Sycior napisał/a:
Ojciec mi polecił wycieraczki ALCA
Zwykłe czy bezramkowe? Mam zwykłe w SE już 2 rok i spisują się jak nowe.

Zwykłe najzwyklejsze założyłem. Nooo to elegancko, bo ja to mam takiego świra że nie cierpię jak mi wycieraczki mażą. Generalnie muszę mieć przejrzystą przednią szybę ;D

KucharZ - 12-05-2013, 21:28

Ja właśnie dzisiaj zdemontowałem bezramkowe wycieraczki ALCA, bo wycieraczka kierowcy 560mm przy pionowym położeniu wydawała jakiś stuk, jakby była za mało sztywna i albo sie guma załamywała albo plastik. Założyłem zwykłe też ALCA i nastała cisza.

Natomiast mam problem z tylną wycieraczką. Jak jest założona wycieraczka bezramkowa to nie wyciera mi środka szyby, a jak mam założoną zwykłą, to nie wyciera góry szyby. Efekt ten występuje, gdy wycieraczka jest w pozycji pionowej i tak po 10cm w lewo i w prawo. W dalszej części wyciera całą powierznią.
Czy można jakoś zwiększyć docisk wycieraczki, lub w czym może być problem? Nigdy tam nic nie rozbierałem, więc nie wiem skąd się to mogło wziąć?

Juiceman - 12-05-2013, 21:31

weź wycieraczkę i ją leciutko dognij na ramieniu w kierunku szyby;-) U mnie w starym galu pomogło ;-) chyba Patent Bartka w Wilkasach? Albo na innym zlocie ;-)
KucharZ - 12-05-2013, 21:34

Próbowałem, niestety nie wiele pomaga. Odrazu mówie, że nie chce wyginać tego jakoś na siłę. Było to raczej lekkie podgięcie o kilka milimetrów. Być może za mało...
Juiceman - 12-05-2013, 21:40

Będę we Wrocku to Ci to zrobie ew. Bartka poproś ;-) jeśli będziesz chciał :wink:
KucharZ - 12-05-2013, 21:43

Pozawracam mu głowę przy jakiejś większej robocie, nie bede z jedną wycieraczką do niego jechał :P Najpierw chciałem we własnym zakresie spróbować rozwiązać problem :)
Hugo - 07-03-2014, 22:35

Jakie długości wycieraczek macie zamontowane w Galu? Katalogi podają 53 cm dla kierowcy i 45 cm dla pasażera, ale wiem, że Bartek gdzieś pisał żeby zamontować krótsze (chyba obie 45 cm), bo mniej obciążają mechanizm wycieraczek.

Przy okazji: jeździ ktoś na bezramkowych wycieraczkach firmy ALCA? Jakie wrażenia?

Krzyzak - 07-03-2014, 22:56

co to są bezramkowe?
ps. ja ma 53/45 i jest OK - ale montuję Motgum - dobre i polskie

Fragu - 07-03-2014, 23:23

Ja mam Denso i są mega ! i hybrid i zwykle !
Jackall - 08-03-2014, 02:42

Krzyzak napisał/a:
co to są bezramkowe?
Zapewne chodzi o płaskie, bezprzegubowe.
Krzyzak napisał/a:
ps. ja ma 53/45 i jest OK - ale montuję Motgum - dobre i polskie
Też mam Motgum chyba od 2-3 lat i do teraz dobrze i cicho pracują.
Denso hybrydowych niestety nie było w takich długościach jak chciałem.