To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!

Owczar - 20-02-2011, 15:56

OBERST, tym razem scaliłem wątek... Ale na przyszłość nie dubluj tematów!!!
OBERST - 20-02-2011, 16:32

Owczar napisał/a:
OBERST, tym razem scaliłem wątek... Ale na przyszłość nie dubluj tematów!!!

Sorki za dubla :oops: .
Pozdrawiam

Owczar - 21-02-2011, 11:21

Panowie, zastanawiam się nad zmianą rozdzielacza siły hamowania w galancie.
Z tego co zauważyłem, większość galantów słabo hamuje tyłem. Po SWAPIE na tarcze widzę, że one ledwo co się docierają. Widać, że hamują, co potwierdza przegląd, ale według mnie tego tyłu bardzo brakuje. Podpatrzyłem, że w innych galach tarcze z tyłu też tak wyglądają, jakby auto jeździło tylko w niedziele..

Wszyc coś wspominał, że w USA zakładają rozdzielacze siły hamowania z Eclipse bez ABS i jest duża poprawa. A ja się zastanawiam nad całkowitym pozbyciem korektora i wstawieniem 2 trójników.

Wiem jakie to niesie za sobą ryzyko i rzecz jasna zanim wyjadę na drogę to sprawdzę jak to się sprawuje. W galancie jest 4 kanałowy ABS, więc ryzyko jest znacznie mniejsze, a skuteczność tylnych hamulców na tyle mała, że bez rozdzielacza powinno być bez uślizgu tylnych kół. Zresztą czy ktoś z Was doświadczył zblokowania tylnego koła w galu? Nawet przy hamowaniu na śliskim włącza się tylko ABS dla przednich kół, a tył nawet nie przyblokuje. Sam ten fakt potwierdza jak słabo hamuje tył.

Porównując hamulce w galu do innych auta, mogę stwierdzić, że owszem, tutaj przód nurkuje, ale żeby jeszcze hamował...

W lancerze C62A z braku nowego korektora i utraty hamulców na tyle, zastosowałem takie rozwiązanie. Nie było żadnych problemów, nawet zimą. Jak zrobi się cieplej i wjadę na warsztat z innymi rzeczami to spróbuję zastosować to rozwiązanie.
Jestem ciekaw jakie są Wasze opinie na ten temat.

marcinzam - 21-02-2011, 11:39

u mnie to samo , mam nowe tarcze z tyłu ,zrobiłem na nich 3 tyś km i nie widać praktycznie zużycia, tak więc jestem za modyfikacją
malina_drizzt - 21-02-2011, 12:10

Można jeszcze spróbować zastosować z tyłu tarcze i klocki o większym współczynniku tarcia.
Tylko jakie?? :)

Owczar - 21-02-2011, 12:14

Ale to niewiele zmieni, a koszt znaczny. W większości aut są zwykłe klocki i zwykłe tarcze, ale hamują.
robertdg - 21-02-2011, 12:58

Owczar, Jakie trójniki, przeca zawór proporcjonalny ma 2 wejścia i 2 wyjścia, zatem wystarczy odpowiedni łacznik, a rozmiary są np. tutaj http://pwpnet.pl/index.ph...s=p&co=laczniki
Owczar - 21-02-2011, 13:07

robertdg, rzeczywiście. Korektor z 4 wyjściami i 2 wejściami jest w wersjach bez ABS.

Tutaj tylko łącznik, żeby na przewodach korektor nie powodował strat. Gorzej będzie tylko z wygięciem przewodów, ale pewnie da radę to jakoś zrobić. Robert, a jak u Ciebie hamuje tył?

Krzyzak - 21-02-2011, 13:07

na zaworze są jakieś śrubki regulacyjne - miałem go w ręku, może wystarczy go przestawić? :)
o ile pamiętam, to jakiś imbus tam się mieści

Owczar - 21-02-2011, 13:11

Tylko nie wiem czy u mnie te śrubki drgną, bo jest mocno skorodowany. Inna sprawa, że manual nic nie wie o regulacji :) Darku, a Ty jaki masz regulator z tym zeswapowanymi hamulcami?
Krzyzak - 21-02-2011, 13:17

nie wiem - wygląda na standard, ale trudno powiedzieć coś więcej...
fakt - skorodowane jest mocno - u mnie zawór wylazł z kawałkiem ściany grodziowej...

robertdg - 21-02-2011, 13:19

Czuć, że hamuje, na diagnostyce wychodzi dobrze, te stalowe przewody nie łatwo wygiąć, najlepiej to podłaczyć je bez wyginania.
Owczar - 21-02-2011, 13:29

No właśnie wiem, że ciężko je giąć ;) To nie miedź :)

Tym bardziej, że schemat jest taki że są połączone są równoległe przewody.

Więc tak myślę, że zarobię miedziany przewód, który wygnę, ale wtedy będę potrzebował już 4 łączniki...

robertdg - 21-02-2011, 13:55

Tak będzie najlepiej
marcinzam - 28-02-2011, 16:23

dzisiaj byłem na przeglądzie , i hamulce z przodu super,ale tył rzeczywiście to porażka przy wciśniętym pedale do oporu koła się obracają, to już ręczny lepiej trzyma ,jak zaciągnołem to aż auto wyrzuciło z rolek :) , wydaje mi się że rozdzielenie siły jest mniej więcej :przód 70 % i 30% tył, dodam że z tyłu mam nowe tarcze i klocki już dotarte