[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.
mazin - 13-07-2011, 18:20
To i ja dorzucę swoje trzy grosze. Od jakiegoś czasu oryginały zaczęły smużyć, przecieranie nie pomagało, więc postanowiłem kupić "banany". W rozmiarze właściwym były do kupienia w okolicznych marketach wyłącznie untec (600 mm) i bottari (600 i 450), kupiłem bottari. Ścierają bardzo dobrze, montują się łatwo, wyglądają... trochę gorzej ;-0 Zwłaszcza bulwiaste mocowanie trochę psuje estetykę. Co do trwałości się nie wypowiem, bo za krótko je mam. Dałem za obie 44 zł.
A z innej beczki - jak zdjąć tylną wycieraczkę (pióro)? Mocowałem się z nim wczoraj, ale przy latarce jedynie, więc dziś zrobię drugie podejście. Ktoś demontował już pióro i może podpowiedzieć? Nie jest to chyba zwyczajne mocowanie "U", przynajmniej w świetle latarki wygląda inaczej.
Luk - 13-07-2011, 20:19
mazin napisał/a: | jak zdjąć tylną wycieraczkę (pióro)? |
He, he, ja się poddałem, też nie dałem rady zdjąć. Ale nie musisz zdejmować, bo i tak raczej nie dokupisz całego nowego pióra (oprócz ASO). Ja wyciągnąłem samą gumkę i kupiłem całe nowe pióro, ale takie, żeby gumka była podobna. Wywaliłem całą konstrukcję, a samą gumkę wsunąłem w oryginalne pióro (nie bez problemów, ale da się). Na pytanie dlaczego kupowałem całą wycieraczkę a nie samą gumkę, odpowiedź jest prosta: bo będące w sprzedaży same gumki nie pasują... A komplet 2 wycieraczek kosztował jakieś 15-20 zł
mazin - 13-07-2011, 21:51
Luk napisał/a: | mazin napisał/a: | jak zdjąć tylną wycieraczkę (pióro)? |
He, he, ja się poddałem, też nie dałem rady zdjąć. Ale nie musisz zdejmować, bo i tak raczej nie dokupisz całego nowego pióra (oprócz ASO). Ja wyciągnąłem samą gumkę i kupiłem całe nowe pióro, ale takie, żeby gumka była podobna. Wywaliłem całą konstrukcję, a samą gumkę wsunąłem w oryginalne pióro (nie bez problemów, ale da się). Na pytanie dlaczego kupowałem całą wycieraczkę a nie samą gumkę, odpowiedź jest prosta: bo będące w sprzedaży same gumki nie pasują... A komplet 2 wycieraczek kosztował jakieś 15-20 zł |
No własnie wygląda na to, że jest niedemontowalna, tj. jednorazówka ;-( Może i można ją zdemontować, ale przekracza to możliwości średnio rozgarniętej małpy. Kupiłem nawet pióro denso, ale gumka nie podejdzie, bo za szeroka, może jutro wymienię ;-(
Luk - 13-07-2011, 22:20
mazin, jak poczekasz do jutra, to napiszę jakiej firmy ja kupiłem (mam w bagażniku drugą). Pasuje idealnie, no może jest 5mm za krótka.
No i sprawdziłem: wycieraczka TOP firmy włoskiej Bottari, żółto-czerwone opakowanie, pakowane po 2, 350 mm, kupione w Realu Gumka pasuje.
mazin - 14-07-2011, 16:19
Luk napisał/a: | mazin, jak poczekasz do jutra, to napiszę jakiej firmy ja kupiłem (mam w bagażniku drugą). Pasuje idealnie, no może jest 5mm za krótka.
No i sprawdziłem: wycieraczka TOP firmy włoskiej Bottari, żółto-czerwone opakowanie, pakowane po 2, 350 mm, kupione w Realu Gumka pasuje. |
Dziekuję Luk, ale w sklepie w którym kupiłem denso nie było bottari, za to bez problemu przyjęli denso i zwrócili część pieniędzy. Część, bo kupiłem same gumki do wymiany - niemiecka alca, pasują idealnie (trzeba tylko obciąć). Zobaczymy teraz jak będzie z trwałością.
Luk - 14-07-2011, 16:24
mazin, a blaszki usztywniające wziąłeś ze starej wycieraczki, czy ciąłeś z tej nowej gumki?
mazin - 14-07-2011, 16:41
Luk napisał/a: | mazin, a blaszki usztywniające wziąłeś ze starej wycieraczki, czy ciąłeś z tej nowej gumki? |
Konstrukcja tutaj jest trochę inna, to znaczy guma wpuszczona jest w plastikowe elastyczne sanki, które trzeba przyciąć razem z gumą i w te sanki wsadza się uchwyty pióra, w związku z czym nie wykorzystujesz starych blaszek. Za chwilę zamontuję i przetestuję,
earphorny - 17-04-2012, 11:37
Odi napisał/a: | Kupiłem w końcu motgumy (24zł). Jak na razie sprawuje się dobrze. Oryginalne piórko wątpie aby było 5 razy lepsze (130zł w ASO) |
I jak te motgumy się sprawują? Bo właśnie coś muszę kupić i po postach na forum widzę, że najlepiej dają sobie radę standardowe pióra...
Lucas123w - 17-04-2012, 11:58
Zamieniłem oryginały jeszcze przed zimą na Bosch AeroTwin, do dziś nie mażą nie skaczą za to cicho sobie wycierają.
Fakt tanie nie były bo za komplet ok 120 zł zapłaciłem.
krzychu - 17-04-2012, 12:12
Lucas123w napisał/a: | Bosch AeroTwin |
To ja miałem chyba jakieś inne... Wywaliłem po 2 miesiącach. Teraz mam Denso Hybrydowe i nadal dobrze działają.
Lucas123w - 17-04-2012, 12:21
Może trafiłeś na jakąś partie trefną. Ten model Aero jest chyba od niedawna na rynku od niecałego roku.
rsspeed - 17-04-2012, 12:23
Czy tez macie wrażenie, że mechanizm ramion wycieraczek działa w nowym lancerze bardzo mocno? siłę ma jak byk jakiś . W porównaniu do mojego starego lancerka jakiś kosmos, tutaj jak włączę na maks to mam wrażenie, że zaraz mi auto przytarga na boki po jezdni
bastek - 17-04-2012, 13:15
earphorny napisał/a: | I jak te motgumy się sprawują? Bo właśnie coś muszę kupić i po postach na forum widzę, że najlepiej dają sobie radę standardowe pióra.. |
motgumy zmieniane raz w roku w 4 samochodach w rodzinie, od jakiś 3 lat. czyli "oblatujemny" 16 komplet do róznych marek. i w przyszłym roku też motgumy będą.
earphorny - 17-04-2012, 13:44
bastek1 napisał/a: | earphorny napisał/a: | I jak te motgumy się sprawują? Bo właśnie coś muszę kupić i po postach na forum widzę, że najlepiej dają sobie radę standardowe pióra.. |
motgumy zmieniane raz w roku w 4 samochodach w rodzinie, od jakiś 3 lat. czyli "oblatujemny" 16 komplet do róznych marek. i w przyszłym roku też motgumy będą. |
Dzięki za info. Waham się pomiędzy tymi, a Denso. A jeszcze powiedz, czy dla strony pasażera masz te 410 mm polecane przez producenta (do Lancerów '07 wzwyż), czy też 450 mm?
bastek - 17-04-2012, 14:04
uuu, aż tak nie pamiętam. a razcej piszę do sklepu maila z markami, a oni dobierają i wysyłaja... raz się machnęli do almerki taty, za duża była (tam też jest asymetryczna), ale wymienili . więcej się nie mylili
|
|
|